Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbooki Pro Retina a ich awaryjność - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
168 odpowiedzi w tym temacie

#76 Pabeleos

Pabeleos
  • 6 postów
  • SkądWawka

Napisano 30 grudnia 2014 - 13:25

Hej

1) Macbook Pro 15 mid 2014 Retina - wersja z USA od miesiąca działa bez zarzutów. Jedyny problem to konflikty na 1 usb z Ipad-em

dla zainteresowanych :

2) Macbook Pro 15 mid 2010 : 4 lata ciągłego używania i nic. Zasilacz tylko do wymiany ( dodam, że kupiłem  jako egzemplarz powystawowy ). Bateria ponad 500 cyklów trzymała 4 godziny.

3) I-mac 21 09 (c2d)  problem z matrycą ( kurzenie ).

To są moje doświadczenia z Applem. I oby tak dalej.

Apple Care nie kupiłem do żadnego i nie kupie :-)

Pozdrawiam

#77 czarekpl

czarekpl

• 245 postów
  • SkądCiechanów, Poland

Napisano 14 stycznia 2015 - 10:47

Ja mam macbooka pro od ponad 7 miesięcy i w sumie nic się nie dzieje czasami mam wrażenie że przycisk capslock muszę mocniej wcisnąć żeby zareagował  

#78 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 21 stycznia 2015 - 16:03

A ja miałem w serwisie matrycę ze startą powłoką matującą.

Wyglądało to okropnie.

Apple oczywiście odmówiło naprawy, choć mak był jeszcze na gwarancji.

9ux9jr.jpg

No to jest już kolejny przypadek wycierania się powłoki matrycy w retinach.

Wystarczy ścireczka, trochę wody i macie taki efekt.

Na Macrumors ludzie wklejają już zdjęcia swoich wytartych matryc.

Użytkownik Iro edytował ten post 21 stycznia 2015 - 16:06

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#79 Radkovsky

Radkovsky
  • 77 postów

Napisano 22 stycznia 2015 - 08:52

Moja Retina 13 late 2013 miała przygodę z serwisem. Matryca do wymiany - duchy, bateria - słabo trzymała i gładzik - nie odskakiwał. W tydzień wymienili wszystko i gra gitara.

U nas w firmie jeden starszy MBP 13 miał problemy - chociażby z nieodskakującym dobrze gładzikiem. I co się okazało później? Że spuchła mu bateria i gładzik wywaliło przez górną część obudowy (dolna też wybrzuszona).

Także miałeś szczęście, że dałeś do serwisu na wymianę baterii, bo byś miał pewnie to samo za parę miesięcy.

Poniżej zdjęcie zrobione ze dwa tygodnie temu (chociaż komputer nie był używany już od przeszło pół roku, bo z klawiaturą były wcześniej problemy).

Nawet nie wiem co z tym zrobić. Pewnie płyta też uszkodzona, więc nawet szkoda do serwisu zanosić.

A co do tematu i rMBP 13 to użytkuję i nie widzę najmniejszych problemów z niczym ;)

10891943_811180848929924_170397436698848

Użytkownik Radkovsky edytował ten post 22 stycznia 2015 - 08:55

#80 Griszman

Griszman
  • 8 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 stycznia 2015 - 12:42

Nawiązując do wytartej matrycy, czy któryś z użytkowników doświadczył tego problemu w modelach z 2014 roku? Jeżeli tak, i dodatkowo Apple miałoby odmówić naprawy w ramach gwarancji to poważnie zastanowiłbym się nad sprzedażą swojego Macbook'a. Nie wyobrażam sobie, żeby komputer za tyle pieniędzy miał tak wyglądać po paru miesiącach...

rMBP 13" mid 2014   #   iPhone 6

#81 Acidov

Acidov
  • 288 postów

Napisano 29 stycznia 2015 - 17:17

Ja mam macbooka pro od ponad 7 miesięcy i w sumie nic się nie dzieje czasami mam wrażenie że przycisk capslock muszę mocniej wcisnąć żeby zareagował  

Zacinający się capslock to chyba znak rozpoznawczy wszystkich klawiatur Apple, również tych od iMaków. Wszystkie z jakimi miałem do czynienia + ta w macbooku pro mają tą samą przypadłość

#82 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 31 stycznia 2015 - 19:50

Zacinający się capslock to chyba znak rozpoznawczy wszystkich klawiatur Apple, również tych od iMaków. Wszystkie z jakimi miałem do czynienia + ta w macbooku pro mają tą samą przypadłość

A mi się wydaje że ten CapsLock wcale się nie zacina. Miałem dwie klawiatury apple i oczywiście obie zachowywały się tak samo jak piszecie. Z tym że nie wiem czy ktoś z was sprawdzał iż normalne spokojne naciśnięcie klawisza (niekoniecznie mocniejsze) powoduje iż klawisz działa za każdym razem. W mojej opinii to jest zrobione specjalnie aby w trakcie pisania nie włączyć go przypadkiem, tylko jego naciśnięcie musi być zamierzone. W mojej opinii akurat to zostało bardzo dobrze przemyślane :)

• Riccardo i darecki86 lubią to

#83 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 postów
  • SkądPolska

Napisano 11 lutego 2015 - 16:05

Jestem userem forum już jakiś czas.
Może mało piszę, ale tym razem muszę się odezwać.
Posiadam min MacBook'a Pro Retina, połowa 2012
2.3 GHz Intel Core i7 / 16 GB RAM 1600 MHz DDR3
Już od pierwszego dnia używana niemal 24/7 oraz sporo transportowana.
Na początku zauważyłem duchy, jednak z powodu braku czasu olałem temat.
W użytkowaniu nie przeszkadzały mi do tego stopnia, abym nie mógł normalnie pracować ...
Tym bardziej, że po chwili znikają.
Za mną dwa nowe systemy NIGDY nie instalowane na czysto, działa płynnie.
Nie umiem uwierzyć w wycieranie powłoki matrycy ?!
Nigdy nie cackałem się z brudnym monitorem - płyn do szyb na ręcznik papierowy i tyle.
W miejscach, gdzie był większy bród tarłem dość mocno a następnie całość polerowałem na sucho.
Na czarnej ramce znajdującej się dookoła brud widać o wiele bardziej więc dość często tam czyszczę.
Jedyny raz "zalałem" niechcący gładzik, a właściwie podczas choroby przy pracy kapnęło mi z nosa.
Również nie zastanawiając się płyn do szyb na papier i zasadniczo wszystko było ok aż do momentu wyparowania detergentu.
Gładzik na początku nie reagował wcale a następne z czasem wszystko wróciło do normy.
Również machnąłem ręką i pracowałem bez włączonego gładzika - na szczęście mam Magic Mouse.

Jest jeszcze podstawowa sprawa - używaj! Wiele problemów bierze się z wydziwiania i obchodzenia się jak z jajkiem.
Zbytnie pomaganie może często zaszkodzić!

Dla mnie to jedynie sprzęt do pracy, ale jak już napisało to kilka osób na forum nie udzielają się osoby, którym wszystko działa sprawnie, bo i po co?
Jednak jak również i ktoś zauważył w tym ja obserwując posty nie tylko w tym temacie -
dla wielu problemem jest JEDEN martwy piksel, albo lekko odstająca obudowa, bądź dziwny dźwięk przy zamykaniu klapy etc.
Bądź jak na razie numer jeden dla mnie z forum - zbyt mocny magnes bo się nie da podnieść klapy jednym palcem.
Większość to narzekanie i czarne myśli.
Jeśli wiesz, że przyda Ci się taki sprzęt do pracy / użytku domowego - kupuj. To TY będziesz jego użytkownikiem.
Natomiast jeśli chcesz mieć spokój psychiczny dokup Apple Care i spokój.
Ja nigdy nie kupowałem oraz znajomi również nad tym nie myśleli. Jak na razie nikt nie narzeka.

Użytkownik lubkiewicz edytował ten post 11 lutego 2015 - 16:06

• gtatarkin i Gontar3d lubią to

 MacBook Pro ( Retina, 2012 ) 15" · 2.3 GHz Intel Core i7 · 16GB 1600 MHz DDR3 · 256GB SSD · Intel HD Graphics 4000 · NVIDIA GeForce GT 650M,
 iPhone 5s 16GB Silver, 
 iPhone SE 64GB Gold,  iPod Shuffle 2GB Silver,  Magic Mouse,  Magic Trackpad

#84 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 11 lutego 2015 - 16:10

A mi się wydaje że ten CapsLock wcale się nie zacina. Miałem dwie klawiatury apple i oczywiście obie zachowywały się tak samo jak piszecie. Z tym że nie wiem czy ktoś z was sprawdzał iż normalne spokojne naciśnięcie klawisza (niekoniecznie mocniejsze) powoduje iż klawisz działa za każdym razem. W mojej opinii to jest zrobione specjalnie aby w trakcie pisania nie włączyć go przypadkiem, tylko jego naciśnięcie musi być zamierzone. W mojej opinii akurat to zostało bardzo dobrze przemyślane :)

Dokładnie tak jest.

#85 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 postów

Napisano 12 lutego 2015 - 10:24

U mnie właśnie z CAPSem jest taki problem , że jak leciutko go nacisne albo mocniej ( bardziej prawą strone ) to nie reaguje dopiero jak lewą strone nacisne to się włącza.. Nie przeszkadza mi to,  używam Shifta albo po prostu jak już chce napisać więcej znaków większymi literami to mocniej wciskam i tyle.  Wielki mi problem :)

iPhone  X

MacBook Pro Retina 13"  2016 I7 16GB RAM

#86 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 lutego 2015 - 11:08

Ja swojego "Maćka" używam od roku (dokładnie 13 miesięcy). Jest dość intensywnie użytkowany i przenoszony. Póki co (odpukać w niemalowane), wszystko działa w jak najlepszym porządku  :D

#87 a11

a11
  • 511 postów

Napisano 23 lutego 2015 - 22:11

jeśli chodzi o awaryjność sprzętów elektronicznych to nie należy opierać się za bardzo na tym co na forach piszą. przecież nikt nie zakłada wątków "dzień #843, mój MacBook działa nadal poprawnie" ;-).

#88 sunnyjendro

sunnyjendro
  • 2 postów

Napisano 08 marca 2015 - 19:57

Macbook Retina Late 2013 8GBram/256SSD zakupiony w lipcu 2014 nówka za 5,500 zł.

Wszystko działa w porządku oprócz tego że od czasu do czasu występują problemy z odtwarzaniem muzyki. Dźwięk gaśnie i zacina się na parę sekund. Komputer serwisowany był już 2 razy - płyta główna do wymiany. Problem występował także przy korzystaniu z zewnętrznej karty dźwiękowej. Aktualizacje softu i systemu nie pomogły.

W tej chwili będę się ubiegał się o wymianę komputera na nowy. Macbooka kupiłem tylko ze względu na granie imprez i niestety nie spełnia on swojej roli. Można sobie wyobrazić głośny klub pełen tańczących ludzi w weekend (200-300 osóB) mixujesz dla nich muzykę i nagle bach… cisza na 10 sekund.

Nie polecam.

#89 RobertoM

RobertoM
  • 69 postów
  • SkądW-wa

Napisano 11 marca 2015 - 11:30

Wycieranie tej powłoki matrycy to jakaś kpina ze strony producenta.

Przez moje ręce przewinęło się wiele laptopów, różnych firm i podobnej sytuacji nie zauwazyłem.

Mój MBPr 13 2014 nie wykazuje żadnych problemów. Ale ciekawy jestem czy ten rocznik również dotyczy problem wycierania powłoki matrycy.

#90 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 postów

Napisano 11 marca 2015 - 12:20

Wycieranie tej powłoki matrycy to jakaś kpina ze strony producenta.

Przez moje ręce przewinęło się wiele laptopów, różnych firm i podobnej sytuacji nie zauwazyłem.

Mój MBPr 13 2014 nie wykazuje żadnych problemów. Ale ciekawy jestem czy ten rocznik również dotyczy problem wycierania powłoki matrycy.

Kolego, prześledziłem wiele tematów na różnych forach i nikt nie wskazywał na problem w roczniku 2014, prawdopodobnie został wyeliminowany lub po prostu jeszcze  nie ma swojego wieku i nie wykazuje wad matrycy :) Pamiętaj,zeby nie przecierać mokrą szmatką.

iPhone  X

#91 RobertoM

RobertoM
  • 69 postów
  • SkądW-wa

Napisano 11 marca 2015 - 13:10

Może tak być że problem został wyeliminowany od 2014 r. Z tego co czytałem ten model miał mieć poprawiona powłokę antyodblaskową.

#92 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 11 marca 2015 - 17:05

Ja mam 2 sztuki modelu 2013 (procek i5 2.4) ale kupiony i wyprodukowany już w 2014 i też nie ma problemu z wycieraniem powłoki.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#93 szymek

szymek
  • 49 postów
  • Skądszczecin

Napisano 23 marca 2015 - 20:08

Ja przeglądając tematy o Staingate zauważyłem że problemy mieli też ludzie z modelami mid2014

#94 spietrza

spietrza
  • 49 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 marca 2015 - 20:16

Ja także posiadam wersję 2013 wyprodukowaną w 2014 i powłoka matująca wokół monitora wyciera się.

Serwis uznał reklamację i zostanie w dogodnym czasie dla mnie wymieniona na nową.

#95 Meduza

Meduza
  • 736 postów
  • SkądTønsberg, NO; Los Angeles, USA

Napisano 24 marca 2015 - 12:10

Czy rMBP '15 też ma takie problemy? ; o

Na miłość boską- iTunes, iPhone a nie "itunse" albo "iphon".. Z "ajfonami" też się schowajcie, bo beznadziejne.

#96 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 postów

Napisano 24 marca 2015 - 17:32

Myślicie ze folia na ekran może załagodzić sprawę ?

iPhone  X

#97 Maurice69

Maurice69
  • 158 postów

Napisano 25 marca 2015 - 07:51

MBPr late 2013, zero problemów, bateria ma 97% po 199 cyklach.

MacBook Pro 13 Retina (Late 2013) i5 2,4/8GB/256SSD // iPhone XS Space Gray 64GB // iPhone SE 32 GB Silver // iPad Air 2 64 GB Space Gray // iPad 5th Space Grey 128GB // iPad Pro 11 256GB 4G Silver

#98 pitter

pitter
  • 2 postów

Napisano 25 marca 2015 - 10:22

MBPr late 2013 i niestety powłoka się wytarła. Powiedzcie ile jest gwarancji na ten sprzęt?

#99 lateralus

lateralus
  • 79 postów

Napisano 25 marca 2015 - 12:28

24 miesiące, chyba że brałeś na firmę to 12.

Coraz bardziej zastanawiam się nad opchnięciem swojego rMBP (late 2013). Póki co, jest wszystko OK.

#100 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 25 marca 2015 - 12:37

A to ciekawe, bo na stronie Apple widnieje wzmianka o rocznej gwarancji.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych