Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nokia Lumia 930 vs iPhone 5s co wybrać?

• Please log in to reply
82 replies to this topic

#51 iOSmolandia

iOSmolandia
  • 10 posts

Posted 24 February 2015 - 14:16

To może inaczej, owszem pewnie nowe sprzęty chodzą miodnie i nie chcę się sprzeczać czy to dobry sprzęt (pewnie tak jest jak się patrzy na ich MHz, gigabajty i rozmiar piersi). Przerobiłem dużo zabawek z WM włącznie i po prostu po przesiadce na iOS, stwierdziłem że dalej szukać nie muszę. Gdybym śmiertelnie obraził się na M$ za WM to nigdy nie wziąłbym do ręki L930. Także pożyjemy, zobaczymy. Na tą chwilę, w mojej ocenie , andek to system który prędzej niż później zabija te wszystkie MHz, gigabajty aż cycki opadają :) Reszta robi to wolniej ale też robi, koniec końców trzeba komuś nowe sprzedać :). Jest to moja obiektywna ocena "intensywnego" użytkownika i naprawdę, nie chcę kupowac kolejnego sprzętu na pół roku. Nie może tak być, że omawiamy jakiś sprzęt i dostaję info zwrotne że ten czy inny ledwo dwuletni model to staroć, wypróbój nowe. Takie rzeczy to opowiada podprogowo Samsung w reklamie (dobra zapędziłem się ale popatrzmy na ilość modeli). Ja chcę mieć tak długo aż mi się znudzi, ukradną, zniszczę, przejadę samochodem albo walnie w niego piorun, a nie dlatego że przyjąłem o jedną aktualizacje za dużo. Żebyśmy się zrozumieli i każdy kto będzie czytał naszą dyskusje, nikomu nie chcę wybijać z głowy czegokolwiek, spróbowałem, zawiodłem się poszedłem dalej a jak mawaia klasyk "mam swoje zdanie i się z nim zgadzam" :). Może kiedyś wrócę, ale do przeprosin jeszcze daleko. Na razie obrażony :P

A i jeszcze jedno, rozumiem Twoją próbę wytłumaczenia mi że dziś tak nie jest z tymi andkami. Jest tylko ten problem zaufania. Jak mam wierzyć że sprzęt o którym piszesz nie zawiedzie mnie jak pozosałe? Ile razy mam jeszcze zostać wielkim frajerem który dał się nabrać? Czy naprawdę muszę się poddawać kolejnej próbie i marnować swój cenny czas? Skoro mam coś co działa, to po co to zmieniać? Tu nie chodzi o to czy coś jest droższe czy tańsze, ładniejsze czy brzydzsze. Dla mnie ma działać wtedy kiedy ja tego chcę, a nie sprzęt. Na dzień dzisiejszy dla mnie działa iOS i WP. Obiecuję, że jak coś sie zmieni to poinformuję :D

Edited by iOSmolandia, 24 February 2015 - 15:15.

#52 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 24 February 2015 - 15:05

Ja dałem szansę Samsungowi, pół roku i zobaczymy. Jeśli nie da rady nigdy więcej robota. :) 

Jeśli chodzi o WP, najbardziej stabilny system jaki kiedykolwiek miałem. Gdy miałem L920 chodziła jak skała. iOS od wersji 7 to była padaczka, Android miałem tylko KK (teraz LP). KK potrafił paść, LP zobaczymy za jakiś czas. 

#53 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 February 2015 - 21:51

Sprzedałem Lumie nie dlatego, że był to zły telefon, ale głównie dlatego, że programy pisane na ten system są do d...!!!

Przykład - aplikacja mbank to jakiś żart. Wywala się lub wiesza przy wpisywaniu pinu. 

Kolejna sprawa brak jakieś normalnej/dobrej aplikacji "livescore" typu np livesports.

Niestety, system dobry, szybki, stabilny, ale aplikacje to puki co dno.

Wróciłem do andka i kupiłem Z3 compact :)

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#54 iOSmolandia

iOSmolandia
  • 10 posts

Posted 24 February 2015 - 22:01

Zamiast livescore spróbuj Forza football.

#55 Jeloo

Jeloo
  • 6 posts

Posted 24 February 2015 - 22:36

No to chyba mnie przekonaliscie:) U mnie tez sie miarka dla androida przebrała. Zwykle kupowałem topowe modele gdzies pół roku po premierze i często po roku użytkowania miałem ochotę je rozwalić o ścianę.... Wracając do Lumi mam pytanie czy telefon od któregoś z krajowych operatorów będzie miał jakieś ułomności?? Mam w pamięci aktualizacje to mojego HTC One X, która w Orange dostałem chyba dopiero pół roku po jej wypuszczeniu przez Google.... Chciałbym tutaj uniknąć wszelkiej maści zasmiecajacego telefon brandowania, wiec jak to jest z Lumiami??

#56 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 24 February 2015 - 23:19

Też jest brand.

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#57 Andaar

Andaar
  • 1688 posts

Posted 24 February 2015 - 23:46

Niestety sprzedający wystawia tylko fakturę VATmarże, czyli bez gwarancji producenta. Reklamowałeś coś u niego??

2 lata temu nokie e5-00, ale wtedy mi tylko system padl, a tak to wiecej nie mialem na szczescie okazji, bo dzialal nieprzerwanie przez 2,5 roku, az ekran padl i wtedy wlasnie od niego kupilem iP 5S (zreszta niecale 2 miesiace temu), ale w tym przypadku nie boje sie o gwarancje. a co do nokii l930 to tam niby jest napisane, ze jest gwarancja producenta, polecam zadzwonic i sie dopytac.

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#58 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 25 February 2015 - 11:36

effe jak wyglada u Ciebie sprawa z grzaniem sie i stabilnoscia systemu? Tylko pisz prawde ;)

Mam dwoje znajomych ktorzy klną teraz na 930-kę wlasnie ze wzgledu na powyzsze przypadłosci.

Jesli w dwoch egzemplarzach kupionych w roznym czasie i miejscu wystepuje podobny problem, jest to niesamowity pech

albo dokuczliwa przypadlosc tych modeli. Zreszta rzucilem okiem na przynajmniej 2 testy w internecie. Pisza o tych samych

wadach. 

Sprzedałem Lumie nie dlatego, że był to zły telefon, ale głównie dlatego, że programy pisane na ten system są do d...!!!

Przykład - aplikacja mbank to jakiś żart. Wywala się lub wiesza przy wpisywaniu pinu. 

Kolejna sprawa brak jakieś normalnej/dobrej aplikacji "livescore" typu np livesports.

Niestety, system dobry, szybki, stabilny, ale aplikacje to puki co dno.

Z3 Compact to dobry wybór

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#59 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 25 February 2015 - 12:41

To opisz i porównaj wrażenia z użytkowania, a Note 4 zgubiłeś po drodze ?.... ;)

#60 iOSmolandia

iOSmolandia
  • 10 posts

Posted 25 February 2015 - 12:48

Kiedy to się dzieje? W trakcie gry? Oglądania filmów, Internet? Sam sprawdzę. Mam dużo czasu. Raczej Internet odpada. Na pewno zauważyłem wzrost temperatury ale przy użytkowaniu telefonu pod czas ładowania, co jest statystycznie normalne.

#61 Jeloo

Jeloo
  • 6 posts

Posted 25 February 2015 - 16:25

2 lata temu nokie e5-00, ale wtedy mi tylko system padl, a tak to wiecej nie mialem na szczescie okazji, bo dzialal nieprzerwanie przez 2,5 roku, az ekran padl i wtedy wlasnie od niego kupilem iP 5S (zreszta niecale 2 miesiace temu), ale w tym przypadku nie boje sie o gwarancje. a co do nokii l930 to tam niby jest napisane, ze jest gwarancja producenta, polecam zadzwonic i sie dopytac.

Dzwoniłem i w treści aukcji jest oczywiście kłamstwo. Gwarancja jest udzielana przez komis, wiec nie jest to gwarancja producenta. Mam pytanie czy w telefonach z T-Mobile wciąż jest zakładany simlock?? Widzę fajną aukcje, ale jest informacja o blokadzie simlock od polskiego T_mobile, a wydawało mi się, że oni sprzedają odblokowane telefony, więc może sprzedający umieścił to prze pomyłkę:)

#62 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 25 February 2015 - 17:02

Tylko Orange zakłada simlocki. Komisy omijaj z daleka bo to szara strefa. Sprzedają używane telefony jako nowe, do tego FV marża.

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#63 MC_

MC_
  • 6982 posts

Posted 25 February 2015 - 18:24

Przy czym Lumie z Orange praktycznie nigdy locka nie mają.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#64 michobo

michobo
  • 1163 posts

Posted 27 February 2015 - 06:13

U mnie tez sie miarka dla androida przebrała. Zwykle kupowałem topowe modele gdzies pół roku po premierze i często po roku użytkowania miałem ochotę je rozwalić o ścianę.... 

A wystarczyło nie instalować śmieci a jeśli już zasyfiłeś sobie system - zrobić restore systemu. To ze system się zamula jest ZAWSZE winą uzytkownika

Uzywam Note 4 od kilku miesiecy oraz Samsunga Alpha - oba śmigają jak w dniu zakupu...

#65 iOSmolandia

iOSmolandia
  • 10 posts

Posted 28 February 2015 - 11:20

Zaraz dojdziemy do najprostszego wniosku. NIE INSTALUJMY NIC. :))

Jak widać nic się nie zmieniło. Jak coś nie działa to WIPE.

Edited by iOSmolandia, 28 February 2015 - 11:21.

#66 michobo

michobo
  • 1163 posts

Posted 28 February 2015 - 13:54

Bzdury pleciesz

Na każdym telefonie mam prawie 100 apek.... W tym i takie które non stop działają w tle np AutoCallRecorder

#67 iOSmolandia

iOSmolandia
  • 10 posts

Posted 01 March 2015 - 02:07

Bez przesady. Bierzesz to zbyt personalnie. Jesteś jednym z niewielu. Nie słyszałeś że raz to i mucha piernie. To że Tobie pasuje działa i wszystko gra, nie zmienia to oceny ogółu (świadomość i potrzeba dobrego sprzętu rośnie, wnioski są takie jak w kilku podobnych postach o "cierpliwości" wyżej). Ten system jest jaki jest.

Za niedługo Bóg objawi się komuś (może nawet jakiemuś prezesowi firmy produkującej andkosprzęt) i rzeknie: Przynieś. Mi tu 10 sprawnie działających słuchawek z androidem bez wipe od dwóch lat. Jeżeli tak się nie stanie, wyłączę wszystkie androidowe stworzonka. Możesz szukać na całej Ziemi, nawet w fabrykach.

Spokojnie, nie jestem prorokiem. To są dopiero bzdury kolego.
A wracając do tematu, nikt tu nie oczekiwał przechwałek. Każdy podaje swoje odczucia z użytkowania danej platformy.

W iOS rządzi ładowarka, na WP marzenia o kilku apkach, a na andku WIPE. Nie pisz proszę o tym że plotę bzdury. Za nim komuś rzucisz coś w twarz, zapoznaj się może z treścią w temacie (mam na myśli cały temat) a nie z jednym lekko rzuconym postem. Tak będzie nam łatwiej rozmawiać. ;)

Edited by iOSmolandia, 01 March 2015 - 02:08.

#68 michobo

michobo
  • 1163 posts

Posted 01 March 2015 - 16:27

Napisałem o WIPE jako ewentualności. Sam z tego nie miałem (nie)przyjemności korzystać bo...nie mam (miałem) takiej potrzeby. Wszystko działa kapitalnie - bez bzdurnych ograniczeń iOS które doprowadzały mnie do szału. iPhone na pewno wygrywa urodą ale jak mawia przysłowie

"ładna micha żreć nie daje" :)

Edited by michobo, 01 March 2015 - 16:28.

#69 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 March 2015 - 19:31

iPhone wygrywa urodą ale nie z S6. :)

#70 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 March 2015 - 19:32

No s6 rozwalił mnie na drobne. Telefon cudo :) Apple musi się dużo uczyć teraz od Koreańczyków. iPhone 6 wygląda strasznie blado przy s6 :) Nie długo zawita na moim biurku :) 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#71 MC_

MC_
  • 6982 posts

Posted 01 March 2015 - 19:34

Wersja edge to jeszcze w miare, ale zwykly s6 mi sie absolutnie nie podoba. Nic szczegolnego z wygladu.

#72 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 March 2015 - 19:34

Właśnie mowa głównie o wersji edge :)

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#73 MC_

MC_
  • 6982 posts

Posted 01 March 2015 - 19:44

Nie wynikalo to :-)
Jest niezly, szczegolnie jak na Samsunga, ale wg mnie zadnych powodow do zachwytu.

#74 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 March 2015 - 19:45

No może, ale na pewno Samsung zrobił większe WOW niż iPhone 6 podczas prezentacji. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#75 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 01 March 2015 - 19:49

Wygląda teraz ładniej ale jak Samsung, na mnie nie zrobił aż takie wow, do tego na konferencji dwa porównania do iPhone trochę dziwne. Jak patrzę na jego boczne ramki to widzę w nim trochę iPhone 6 . :)

Edited by tomk925, 01 March 2015 - 20:01.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users