Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nokia Lumia 930 vs iPhone 5s co wybrać?

• Please log in to reply
82 replies to this topic

#26 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 19 February 2015 - 00:08

Tak dokładnie  aktualnie używam konwertowalny ultrabook :) od lenovo. Super sprzęcior. 

Lenovo Yoga Pro 3 to raczej zabawka dla gimbazy. Kup sobie klasycznego ThinkPada i przestań gwiazdorzyć.

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#27 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 19 February 2015 - 06:46

Lenovo Yoga Pro 3 to raczej zabawka dla gimbazy. Kup sobie klasycznego ThinkPada i przestań gwiazdorzyć.

Dzięki za radę, ale zajmij się sobą żołnierzyku. I nie spamuj w wątku jak nie masz nic do powiedzenia. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#28 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 19 February 2015 - 08:46

Dobre, sprzęt za jakieś 5000 zł i zabawka ;-), to co w takim razie o takim note 4 powiedzieć.....

Edited by tomk925, 19 February 2015 - 09:23.

#29 sigreg

sigreg
  • 90 posts
  • SkądZabrze

Posted 19 February 2015 - 09:59

Wracajac do Lumii czy tez samego windowsa, przyznaje ze jestem pod wrazeniem jak to dziala. 930 osobiscie nie sprawdzalem, ale widzialem jak dzialaja nizsze modele, mialem wtedy jeszcze tego cholernego szajsunga (galaxy i android to najczarniejszy czas w moim technologicznym zyciu) i z zazdroscia patrzylem jak system smiga na "budzetowych" lumiach. Naprawda zrobil na mnie wrazenie, tym bardziej ze telefon sprzetowo do samsunga nie przystawal. Osobiscie wybralem iPhone 6, ale brat majacy rownie przykre doswiadczenia z andkiem wzial lumie bodajze 735 i jest bardzo zadowolony. Oczywiscie chwile trwalo zanim sie "przestawil" na obsluge nowego systemu bo badzmy szczerzy - obsluga ios, andek, win troche sie od siebie roznia.

Wybierajac pomiedzy w miare swiezym iphone (jak 5s) a Lumia (i nie bedac ograniczonym finansami) wzialbym iOS, jednakze rozwazajac tansze (lub starsze) urzadzenia sklanialbym sie jednak do Lumii.

Jedyna slaboscia windowsa na telefonach jaka widze jest ich mala popularnosc - w porownaniu do iOS i Andka. Co niestety przeklada sie na zaangazowanie developerow i ilosc aplikacji. Zeby byla jasnosc - nie jest ich malo, ale wciaz jest to tylko ulamek ilosci i roznorodnosci aplikacji z Google Play i AppStore. Podstawowe aplikacje jak komunikatory, fejsy, popularne gierki itd jak najbardziej sa, ale jesli chce sie czegos wiecej - np synchronizowac dane z krokomierza, moze byc problem. Bo taki np. Jawbone ma aplikacje wylacznie na iOS i andka, o windowsie na razie nie wspominaja ani slowem.

#30 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 19 February 2015 - 11:23

Dobre, sprzęt za jakieś 5000 zł i zabawka ;-), to co w takim razie o takim note 4 powiedzieć.....

Ultrabooki nie są tanie. Nie wiem po co wzmianka o Note 4 skoro porównałem do Thinkpada, który jest narzędziem do pracy a nie zabawką dla gimbazy w stylu tego ultrabooka :D

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#31 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 19 February 2015 - 21:48

Nie troluj tylko wypowiadaj się na temat. Bo pierniczysz jak potłuczony. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#32 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 22 February 2015 - 19:36

Nie trolluję tylko stwierdzam fakty. Masz zabawkę z pięknym i błyszczącym ekranem, która ładnie prezentuje się tylko na zdjęciach. Lubisz mazać paluchem po tak dużym ekranie? To baw się dalej.

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#33 Andaar

Andaar
  • 1688 posts

Posted 22 February 2015 - 19:47

Odnosze wrazenie ze nie lubisz hybryd...

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#34 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 22 February 2015 - 19:54

Testowałem w pracy kilka różnych wersji hybryd. Pomysł jest przyszłościowy, ale wykonanie do dupy, a przynajmniej na chwilę obecną :D

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#35 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 February 2015 - 21:03

To baw się dalej.

Taki mam zamiar, a teraz wracamy do tematu :)

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#36 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 posts

Posted 22 February 2015 - 21:31

930 za gruba, zbyt kanciasta i wypukła, grzeje się. Na plus ekran oledowy. Nokia zaspała ze wszystkim. Rok 2007 po premierze iPhone:

Nie widzimy zagrożenia. To my jesteśmy tymi prawdziwymi telefonami, prawdziwymi platformami mobilnymi oraz bogactwem siły zbudowanej przez lata.

:D

Edited by Wodnik Szuwarek, 22 February 2015 - 21:32.

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#37 mgroh@wp.pl

mgroh@wp.pl
  • 1 posts
  • SkądToruń

Posted 23 February 2015 - 09:25

w zeszłym tygodniu przesiadłem się z L930 z 8.1  na iP6 i mogę powiedzieć tak:

lumia cięższa i bardziej kanciasta, dla mnie waga to plus czujesz że telefon zaraz się nie rozpadnie ( kilka razy wypadła z ręki i nic), świetne łączenie kont- facebook twitter czy skype wiber itd. wszystko w książce telefonicznej zdjecie można wybrać które wyświetlać domyślny tel mail itd. W iP tragedia od tygodnia walczę żeby zassać kontakty z chmury i nadal nie mogę, facebookowe kontakty się pojawiają tylko niektórych znajomych nie można wybrać zdjęcia niby w kilku mi zassało ale na 300 kontaktów to ułamek procenta. Aparat dużo lepszy w lumi możliwość ustawienia wszystkiego-najbardziej ciekawe prędkość migawki. Darmowy office wbrew pozorom przydaje się. Darmowa nawigacja offline i oczywiście city lens. Możliwość konfiguracji ekranu blokady kalendarz połączenia facbook pogoda. Bardzo szybki, bateria rzeczywiści około 24 godzin trzyma.

iP6 po tygodniu użytkowania zastanawiam się nad powrotem do Lumii.

#38 Jeloo

Jeloo
  • 6 posts

Posted 23 February 2015 - 16:39

Nie ukrywam, że mam już dość telefonów z systemem Android i prawie już byłem zdecydowany na zakup iP6, dopóki nie zaktualizowałem swojego iPada do iOS8, która go niestety zabiła. Przez co chyba chwilowo zraziłem się do jabłek i ich wsparcie. Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł przetestowania sprzętu w Windows Phone. I tutaj mam dylemat czy wybrać Lumię 1020 czy może 930. Nie ukrywam, że kusi mnie aparat pierwszej z nich.  Effie czy możesz napisać jakie ty masz wspomnienia z tym telefonem (długi czas zapisywania zdjęć nie jest dla mnie problem), czy myślisz, że warto zacząć przygodę z WP od tego telefonu i jak mi się spodoba to zmienić ten telefon na jego następcę, czy może lepiej kupić 930?

#39 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 February 2015 - 16:48

Miałem jakiś czas temu L1020. Aparat w tym telefonie to była bajka, jednak sam wygląd bryły i ten mega wystający aparat delikatnie mnie zraził i sprzedałem. Minusem też było wielkość wyświetlacza. Nie jest jakoś bardzo duży, ale za to sama bryła telefony wielka.

Tu L930 jest idealna, a jakoś zdjęć bardzo zbliżona. Jeśli masz wybór to zdecydowanie bierz 930, która jest bardzo dobrym telefonem w przystępnej cenie. Nówkę już dostaniesz spokojnie za 1300-1400zł. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#40 MC_

MC_
  • 6982 posts

Posted 23 February 2015 - 16:49

Poza tym 1020 nie ma juz pelnego wsparcia - procesor nie wyrabia.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#41 Jeloo

Jeloo
  • 6 posts

Posted 23 February 2015 - 21:03

A jak wyglada kwestia zdjeć w nocy 930 vs 1020?? Nie ukrywam, ze to jest dla mnie dość ważny aspekt:) Troche mi napieszales w głowie, byłem już niemal zdecydowany na lumię1020, a teraz zastanawiam sie czy dołożyć te 500zl do Lumi 930:)

#42 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 February 2015 - 21:11

Najlepiej jak wejdziesz na stronkę o WP. Jest  tam sporo przykładowych zdjęć wykonanych obydwoma telefonami. Wg mnie te telefony robią dobre zdjęcia w mroku, jednak musisz mieć na uwadze, że to tylko telefon i nie będą tak dobre jak z lustrzanki czy nawet zaawansowanego kompaktu. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#43 Jeloo

Jeloo
  • 6 posts

Posted 23 February 2015 - 22:25

Mam pytanie gdzie ty widziałeś lumie930 za 1400PLN?? Jak próbowałem szukać to same podejrzane aukcje widziałem a faktura VAT marża, czyli bez gwarancji producenta... Znasz jakieś pewnie miejsce??

#44 Andaar

Andaar
  • 1688 posts

Posted 23 February 2015 - 22:40

Np tu jest za tą kwotę: http://allegro.pl/no...5106085080.html (osobiście sprzedawcę polecam, bo już 2 telefony kupiłem od niego).

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#45 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 February 2015 - 22:42

Pewne miejsce to tylko sklep i odbiór własny. Jednak jeśli chcesz zaoszczędzić to na allegro masz mase aukcji z nowymi L930. Możesz również odebrać osobiście. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#46 Jeloo

Jeloo
  • 6 posts

Posted 23 February 2015 - 23:13

Np tu jest za tą kwotę: http://allegro.pl/nowa-pl-nokia-lumia-930-32gb-black-lte-krakow-i5106085080.html (osobiście sprzedawcę polecam, bo już 2 telefony kupiłem od niego).

Niestety sprzedający wystawia tylko fakturę VATmarże, czyli bez gwarancji producenta. Reklamowałeś coś u niego??

#47 iOSmolandia

iOSmolandia
  • 10 posts

Posted 24 February 2015 - 10:05

Posiadam oba. Moja historia ze smartfonami jest dość długa a zaczynałem na Tytn 2. Od tamtej pory gdy tylko zobaczyłem nowy system mobilnego windowsa chciałem go wypróbować. Jednak gdy w końcu chciałem porzucić androzłoma (żeby zaraz nie wlaczyly się teksty o prawdopodobnie złym sprzęcie to miałem SGS II i Note2 i było to półtora roku temu) wybrałem iOS co uważam za bardzo dobry wybór. W ostatnim tygodniu wpadła mi w ręce L930. Muszę przyznać że Microsoft wykonał skok galaktyczny w porównaniu do poprzednich systemów mobilnych. Natomiast jest kilka rzeczy które mnie denerwują. Obrót ekranu działa w tempie zautomatyzowanej skrzyni biegów, na reakcje trzeba czekać z 2 sekundy a to dla mnie dużo. Kupując AppleFona otrzymałem to o co prędzej niż później było trudno na innych platformach, prędkość reakcji na moją potrzebę. Wiem, to błachy powód z tym obrotem i można z tym żyć. Poza tym jednym szczegółem który wymieniłem fonik sprawuje się rewelacyjnie, a reakcja na pozostałe czynności daje taki efekt, jak moment wktórym kupujesz nowy topfon z andkiem, ale ten efekt jest do czasu nowego topfona z nową aktualizacją topfona z andkiem. Przy WP nie widać tego problemu i to jest bardzo pocieszające. Ja nie mam takiego problemu że muszę wybierać bo po prostu mam oba. Wcześniej uważałem że duży telefon jest lepszy ze względu na moje duże dłonie. Jednak dłuższa zabawa z SGN2 pokazała że tak nie jest. Dlatego ten telefon będzie spełniał rolę dodatkowego. A tu narzuciła mi się druga wada, no może przesadziłem bo już dawno nauczyłem się z tym żyć, bateria. Ta działa u mnie krócej niż w Nocie. Telefon w ciągu tygodnia używam głównie jako źródło Internetu mobilnego oraz do kilku rozmów prywatnych (net potrzebny w mojej działalności, z własnego doświadczenia uważam że telefon jest najlepszym modemem mobilnym) i właśnie na tej podstawie mam że tak się wyrażę odczucia z czasu pracy na baterii. Ten tekst pisałem właśnie na tym telefonie i muszę tu dodać kolejną rzecz. Żeby ustawić gdzieś kursor do zmiany tekstu,,,,,, matko jakie to trudne. Pewnie można się przyzwyczaić ale Ci co pisali nawet na iP 4 wiedzą że to powinno być banalne. Tu odczucia porównywalne, a może nawet i gorsze niż pisanie na andku.

Podsumowanie
System ok. Klawiatura i reakcja ok. Bateria, da się żyć. Obrót ekranu not good. Sparowanie z Toshiba TV mirror link szybko i bezboleśnie. Jakość ok. Ekran ok. Głośniki jakość rozmów ok.

Jak dla mnie świetlana przyszłość przed WP, a ten co potrzebuje telefonu do dzwonienia, smsowania, mailowania, fotografowania i kilka dodatkowych rzeczy, po przesiadce z andka nigdy do niego nie wróci. Czy wart rezygnować z ios, hmmm chyba jeszcze nie.

Edited by iOSmolandia, 24 February 2015 - 10:16.

#48 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 24 February 2015 - 10:28

iOSmolandia ale Ty na androidzie  miałeś już można powiedzieć stare telefony. Poużywaj z tych nowszych Z3, Note 4 czy  HTC m8 to raczej zmienisz zdanie.

#49 iOSmolandia

iOSmolandia
  • 10 posts

Posted 24 February 2015 - 10:57

iOSmolandia ale Ty na androidzie  miałeś już można powiedzieć stare telefony. Poużywaj z tych nowszych Z3, Note 4 czy  HTC m8 to raczej zmienisz zdanie.

No Panie, proszę ze zrozumieniem. Posiadałem stare telefony jak mówisz, ale to było też dawno temu co zaznaczyłem w poście wyżej. Jak kupię dziś nowego topfona z andkiem, dasz mi gwarancje że po roku użytkowania będę tak samo zadowolony z działania jak np. na iP5S? Sam sobie odpowiem - po takiej historii jaką ma andek ze swoimi aktualizacjami i parciem na nowy sprzęt co "3 miesiące" nikt nie może mi dać takiej gwarancji. Jedna, dwie aktualizacje i pozamiatane. Wcześniej nie narzekałem bo i tak wymieniałem słuchawki z maks roczną częstotliowścią. Ja w swoim opisie zamieściłem bardzo krótkie streszczenie mojej współpracy z różnymi platformami. W tej chwili dałem sobie spokój z tak częstą wymianą sprzętu, bo to przestało mieć znaczenie po przesiadce na iOS. Mam, aktualizuję, używam, jestem happy. W dodatku wymieniłeś same duże smarty, a ja też o tym pisałem. 

Reasumując, w andku nie ma tak dobrego sprzętu, żebym nie musiał go wymienić za rok. Przy iOS nie ma takiego sprzętu, żebym musiał go wymianiać za rok. 

Dobrze że dyskusja nie jest o tabletach, bo dopiero mogło być ciekawie. :)

Edited by iOSmolandia, 24 February 2015 - 11:08.

#50 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 24 February 2015 - 11:51

No Panie, proszę ze zrozumieniem. Posiadałem stare telefony jak mówisz, ale to było też dawno temu co zaznaczyłem w poście wyżej. Jak kupię dziś nowego topfona z andkiem, dasz mi gwarancje że po roku użytkowania będę tak samo zadowolony z działania jak np. na iP5S? Sam sobie odpowiem - po takiej historii jaką ma andek ze swoimi aktualizacjami i parciem na nowy sprzęt co "3 miesiące" nikt nie może mi dać takiej gwarancji. Jedna, dwie aktualizacje i pozamiatane. Wcześniej nie narzekałem bo i tak wymieniałem słuchawki z maks roczną częstotliowścią. Ja w swoim opisie zamieściłem bardzo krótkie streszczenie mojej współpracy z różnymi platformami. W tej chwili dałem sobie spokój z tak częstą wymianą sprzętu, bo to przestało mieć znaczenie po przesiadce na iOS. Mam, aktualizuję, używam, jestem happy. W dodatku wymieniłeś same duże smarty, a ja też o tym pisałem. 

Reasumując, w andku nie ma tak dobrego sprzętu, żebym nie musiał go wymienić za rok. Przy iOS nie ma takiego sprzętu, żebym musiał go wymianiać za rok. 

Dobrze że dyskusja nie jest o tabletach, bo dopiero mogło być ciekawie. :)

Czytam ze zrozumieniem :-), tylko próbuje Ci wytłumaczyć że teraz android chodzi na tych telefonach już bardzo dobrze.  Jak piszesz że duże wymieniłem to jeszcze dodam Galaxy Aplha i Z3 compact. Jeśli chodzi o aktualizacje to  zobacz np. jak Samsung wspiera swoje telefony, taki nawet Note 2 dostanie wersję 5, taki LG G3 dostał wcześniej niż Nexus.

Sam już nie używam androida, mam 6 +, ale obiektywnie stwierdzam jak jest.  

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users