Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kiedy wyjdzie nowy MacBook Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
412 odpowiedzi w tym temacie

#176 wlacha

wlacha
  • 8 postów

Napisano 19 marca 2016 - 00:18

Nic mi nie da! Pytałem z czystej ciekawości.

#177 Wuyek

Wuyek
  • 35 postów
  • SkądKävlinge, Szwecja

Napisano 19 marca 2016 - 00:34

Skylake da mu na pewno te 15-20% lepsza grafike w grze i lepsza wydajnosc, troszke dluzsza prace na baterii, i ogolnie nowy procesor z 2016r... Dodatkowo, wszystko wskazuje na to, ze nowy MacBook Pro w tym roku otrzyma redesign. Nawet jakby bylo trzeba czekac do czerwcowego WWDC to moim zdaniem warto. Zadne plotki nie wskazuja, iz 21.03 zobaczymy na konferencji Apple nowe MacBooki, a szkoda, bo przygotowuje sie do wymiany mojego 12'' MacBooka na druga generacje.

MacBook 12" 1.3Ghz Early 2015 | MacBook Air 11" Early 2014 | Apple Watch Sport 42mm Space Gray | Iphone 6 Plus 128 GB 

#178 wlacha

wlacha
  • 8 postów

Napisano 19 marca 2016 - 11:22

To Jednak coś zyskamy :) Tylko boje się ceny specyfikacji z i5/8ram/256gb.Teraz taki macbook kosztuje około 6500 zł.

#179 ddeb151741-29af395f6f

ddeb151741-29af395f6f
  • 86 postów

Napisano 19 marca 2016 - 12:16

ogolnie nowy procesor z 2016r...

Skylake nie jest z 2016 a z 2015 roku.

#180 Wuyek

Wuyek
  • 35 postów
  • SkądKävlinge, Szwecja

Napisano 21 marca 2016 - 19:15

No i kiszka. Jestem po WWDC i ani slowa o nowych MacBookach. W czerwcu na 100% beda, ale teraz znowu czekac kolejne 2,5 miesiaca mi sie nie chce. Troche sie zawiodlem, ale coz. Warto poczekac, jak nie zrobia redisignu Pro, to zostane przyaktualnych modelach, ktore posiadam.

MacBook 12" 1.3Ghz Early 2015 | MacBook Air 11" Early 2014 | Apple Watch Sport 42mm Space Gray | Iphone 6 Plus 128 GB 

#181 wlacha

wlacha
  • 8 postów

Napisano 21 marca 2016 - 20:05

No kiszka. Teraz mam dylemat czy czekać. Tak to już jest w dzisiejszym świecie ;)

Ile może kosztować nowy macbook pro 13,3 i5/8ram/256gb. Jaka była cena początkowa w 2015 roku jak wyszedł...porównując teraz?

#182 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 marca 2016 - 20:52

Skylake da mu na pewno te 15-20% lepsza grafike w grze i lepsza wydajnosc, troszke dluzsza prace na baterii, i ogolnie nowy procesor z 2016r... Dodatkowo, wszystko wskazuje na to, ze nowy MacBook Pro w tym roku otrzyma redesign. Nawet jakby bylo trzeba czekac do czerwcowego WWDC to moim zdaniem warto. Zadne plotki nie wskazuja, iz 21.03 zobaczymy na konferencji Apple nowe MacBooki, a szkoda, bo przygotowuje sie do wymiany mojego 12'' MacBooka na druga generacje.

Skąd masz te %? Wierzysz, że w normalnej pracy ODCZUJESZ różnice? 

Mi to wygląda bardziej na bełkot marketingowy niż realne przyspieszenia. 

ale ja się nie znam :D 

#183 zorak

zorak
  • 299 postów
  • SkądToruń

Napisano 22 marca 2016 - 22:11

Mogę się założyć że wszystkie następne macbooki będą wyposażone tylko w USB-C.

iPhone14 Pro 256GB // iPad Pro 11 256GB

#184 Wuyek

Wuyek
  • 35 postów
  • SkądKävlinge, Szwecja

Napisano 22 marca 2016 - 23:18

Teraz moze roznicy nie odczuje, ale za 2,3 lata na 100%. Poza tym lubie miec najnowszy sprzet w domu, a przede wszystkim ciekawi mnie nowy design i tyle. Cyferki nie cyferki, wiem, ze dzialac to potem bedzie na moja korzysc.

#185 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 23 marca 2016 - 08:49

Mogę się założyć że wszystkie następne macbooki będą wyposażone tylko w USB-C.

MBP to jednak nieco inny odbiorca niż MB i wątpię żeby już teraz obcięli zwykłe USB przy tak niskiej popularności USB-C. Chociaż Apple to Apple i mogą to zrobić :)

#186 zorak

zorak
  • 299 postów
  • SkądToruń

Napisano 23 marca 2016 - 09:16

MBP to jednak nieco inny odbiorca niż MB i wątpię żeby już teraz obcięli zwykłe USB przy tak niskiej popularności USB-C. Chociaż Apple to Apple i mogą to zrobić :)

Czyżby. Wsadzą do MBP dwa złącza USB-C i to wystarczy. Po co Apple kilka złączy jak jedno obsługuje te kilka. Poza tym obudowa może być cieńsza.

#187 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 marca 2016 - 09:47

Poza tym obudowa może być cieńsza.

Wtedy dopiero zaczną się te sprzęty pocić przy większych taskach. Inżynierowie z Apple pewnie dużo pracowali nad balansem tych dwóch cech (bo pewnie to już jest klepnięte i potwierdzone do produkcji).

#188 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 040 postów
Napisano 23 marca 2016 - 09:48

Trzymanie jednocześnie USB i USB-C w jednym sprzęcie byłoby dużą niekonsekwencją. Też mi się wydaje, że mogą dać 2xUSB-C i niech się świat do tego dostosuje. Co zresztą dość szybko się wtedy wydarzy. Zapewne zostaną jeszcze przez jakiś czas złącza TB i HDMI. Nie mam pewności co z MagSafe. Być może zamiast MagSafe będą po prostu 3xUSB-C. Kto ich tam wie.

#189 zorak

zorak
  • 299 postów
  • SkądToruń

Napisano 23 marca 2016 - 10:12

Wtedy dopiero zaczną się te sprzęty pocić przy większych taskach. Inżynierowie z Apple pewnie dużo pracowali nad balansem tych dwóch cech (bo pewnie to już jest klepnięte i potwierdzone do produkcji).

A teraz się nie poci? Mega duży projekt obciążający procesor i MBP wyje i robi się gorący.

#190 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 marca 2016 - 10:19

A teraz się nie poci? Mega duży projekt obciążający procesor i MBP wyje i robi się gorący.

Poci ale po minimalizacji obudowy efekty tego będą jeszcze bardziej namacalne i być może bardziej uciążliwe niż dotychczas.

#191 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 040 postów
Napisano 23 marca 2016 - 10:20

E tam duży projekt. Odpalasz dziecku Minecrafta i możesz Makiem ogrzewać mieszkanie. ;)

• Iro lubi to

#192 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 23 marca 2016 - 10:48

Trzymanie jednocześnie USB i USB-C w jednym sprzęcie byłoby dużą niekonsekwencją. Też mi się wydaje, że mogą dać 2xUSB-C i niech się świat do tego dostosuje. Co zresztą dość szybko się wtedy wydarzy. Zapewne zostaną jeszcze przez jakiś czas złącza TB i HDMI. Nie mam pewności co z MagSafe. Być może zamiast MagSafe będą po prostu 3xUSB-C. Kto ich tam wie.

IMO zostawienie TB jest mniej prawdopodobne - i tak jest mało popularne a USB-C dubluje jego funkcjonalność. USB powinno zostać ze względu na olbrzymią liczbę akcesoriów w tym standardzie, jego wycięcie oznacza zmuszenie znacznej większości użytkowników do używania przejściówek, przypominam, że rozmawiamy o segmencie sprzętu do pracy a nie do fejsa. Jeżeli pozostawią mocne CPU i dedykowane GPU z cienkością nie poszaleją i miejsce na USB będzie, chyba że pojadą po Applowemu po bandzie i go wywalą dla zasady - sam jestem ciekawy jaka wtedy byłaby reakcja klientów.

#193 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 040 postów
Napisano 23 marca 2016 - 11:01

Wydaje mi się, że do TB Apple jest przywiązany "emocjonalnie" i dlatego go tak szybko nie ubiją. Nie mają takieg problemu z USB. Zresztą kto, jak nie oni, są gotowi pojechać, jak to nazwałeś "po applowemu"? Reakcje klientów będą jak zawsze - od nienawistnych po gloryfikację, ze wszystkimi odcieniami po drodze. A potem się wszyscy przyzwyczają.

#194 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 23 marca 2016 - 12:51

Z tym TB to faktycznie może tak być, podobnie jak z FireWire, też go długo trzymali. Wiele znaków wskazuje, że faktycznie wywalą USB, natomiast moim zdaniem, przy obecnej popularności USB-C, będzie to znacznie bardziej "bolesne" dla użytkowników niż usunięcie napędu optycznego i mogą to zrobić bardziej płynnie.

#195 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 23 marca 2016 - 16:09

W czasach FW nie było alternatywy na szybką magistralę dysku zewnętrznego, było pata i scsi, które się nie nadawało. Po wejściu sata (i esata) ważność fw spadła. Maki nigdy nie dostały esata za to. Z usb jest całkiem inaczej bo sprzęt na usb-a jest powszechny i stale w handlu, a z rozpowszechnieniem się usb3 nie ma w ogóle parcia na zmianę.

Sądzę że mb12 straciło wielu nabywców z powodu braku choćby jednego gniazdka usb-a (choćby mnie).

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#196 dejnasm

dejnasm
  • 64 postów

Napisano 24 marca 2016 - 14:09

Tak, i nawet pendrive'a nie podłączysz...

#197 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 040 postów
Napisano 24 marca 2016 - 14:16

Tak, i nawet pendrive'a nie podłączysz...

Drukarki ze złączem LPT też nie podłączysz ;)

Istnieją już pendrivy z USB-C, więc to to akurat chyba najmniejszy ból głowy. Szczególnie dla Apple, który tu będzie rozdawał karty.

#198 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 24 marca 2016 - 14:30

Zaletą pendrive nie jest to że ja mam jakiegoś, ale że mogę go od kogoś wziąć i zgrać coś co ma dla mnie. A tu za szybko się trend usb-a nie zmieni.

A przy wymianie plików typu prezentacje, zdjęcia i ogólnie multimedia (za duże na pocztę i przypadkowe w mobile łącza) to nie ma raczej alternatywy.

Doświadczenie Apple z rozdawaniem kart wygląda dość średnio. Firewire było w wielkim stopniu obecne tylko w apple, TB obecnie też, tak że w końcu i tak dali hdmi w pro. To rozdawanie kart wygląda tak że jest show typu - hurra mamy tb, ale nie ma na to sprzętu, jest szybsze od usb2 o 50x a o usb3 nie wspomnimy bo nie będzie już tak kolorowo - no i co z tego jak szybsze, jak główne zastosowanie (zewnętrzne dyski masowe) są wolne :)

W końcu dali usb3 i dla mnie to podstawowy tani port z milionami zastosowań - a tb ani razu do niczego nie podpiąłem.

Obecnie w mb12 port usbc to port doking station do podpięcia przejściówek, bo prócz zasilacza czy jedynego pendrive własciciela który zgrywa pliki dla siebie nic innego do podpięcia nie ma. Nawet swojego iphone musi podpiąć przez przejściówkę, chyba że lubi masochistyczny sync po wifi - ładowanie 16GB mp3 to wyprawa na kilka godzin.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#199 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 040 postów
Napisano 24 marca 2016 - 14:35

Zaletą pendrive nie jest to że ja mam jakiegoś, ale że mogę go od kogoś wziąć i zgrać coś co ma dla mnie.

Ale to nie żaden problem :)

https://www.sandisk....dual-usb-type-c

Zresztą ja nie mam zamiaru Was przekonywać o wyższości USB-C nad jakimkolwiek innym, tylko pozwalam sobie powróżyć z fusów. W końcu cały ten wątek to nic innego :) No i moje fusy mówią mi, że Apple będzie dążył do wyeliminowania USB.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 24 marca 2016 - 14:40

#200 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 24 marca 2016 - 15:16

Apple tak dąży do wyeliminowania USB, że w najnowszym iphone z premiery z przed kilku dni daje .... usb2 :D

Co przy 64GB daje kilkugodzinną wyprawę na pierwszą synchronizację (po wifi pójdzie jeszcze wolniej).

Oczywiście można dać swoje laptopy z niekompatybilnymi swoimi słuchawkami - nie mówię nie :)

pozakadrem.pl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych