Kiedy wyjdzie nowy MacBook Pro
Napisano 27 października 2016 - 20:19
- LadyRoot lubi to
Napisano 27 października 2016 - 20:25
Od nowego roku wzrośnie płaca minimalna trzeba będzie się zgłosić do szefa po podwyżkę ale to i tak nie zmieni tego co piszecie. Samochód mam sporo tańszy niż ten malutki ultrabook ale to nie zmienia faktu że mi się bardzo podoba z tym Touch Barem
ale w sumie potrzebuje tylko do przeglądania stron, yt i małe gierki ze steam i nie ma sensu wydawać 9000zł :/
Napisano 27 października 2016 - 20:29
Coraz bardziej zawodzę się na Apple… Nie tylko MacBooki istnieją.
Niestety konkurencji nie mają...
Znajdź mi sprzęt, który
- Ma dobry gładzik
- Baterie, która po 800 cyklach ( 7 latach ) ma 84% pojemności
- Zero awarii przez 7 lat
- Solidna obudowa, metalowa obudowa.
- Dobre audio
i nie ma wingrozy lub chociaż posiada natywnie dobre wsparcie linuxa.
Od nowego roku wzrośnie płaca minimalna trzeba będzie się zgłosić do szefa po podwyżkę
ale to i tak nie zmieni tego co piszecie. Samochód mam sporo tańszy niż ten malutki ultrabook ale to nie zmienia faktu że mi się bardzo podoba z tym Touch Barem
ale w sumie potrzebuje tylko do przeglądania stron, yt i małe gierki ze steam i nie ma sensu wydawać 9000zł :/
Tak jakby płaca minimalna miała jakieś znaczenie, to nadal wschód i minimum 4 średnie krajowe po odciągnięciu podatków itp.
Użytkownik tka11 edytował ten post 27 października 2016 - 20:29
Napisano 27 października 2016 - 20:43
Napisano 27 października 2016 - 21:56
Apple zastosowało bardzo niefajny zabieg. Stwierdzili, że jeżeli dadzą cenę nowego MBP 13 w cenie starej MBP 15 (wręcz drożej o 500zł), to to nie przejdzie, więc dorzucili "okrojoną" MBP 13 z głównej nowości, czyli TouchBara, w cenie 7500zł, żeby zapełniła dziurę. Mocno się zawiodłem.
Napisano 27 października 2016 - 22:10
Apple zastosowało bardzo niefajny zabieg. Stwierdzili, że jeżeli dadzą cenę nowego MBP 13 w cenie starej MBP 15 (wręcz drożej o 500zł), to to nie przejdzie, więc dorzucili "okrojoną" MBP 13 z głównej nowości, czyli TouchBara, w cenie 7500zł, żeby zapełniła dziurę. Mocno się zawiodłem.
Stosują strategię, która się sprawdziła przy iPhone i iPadzie - wprowadzają nowsze i droższe modele aby podnieść średnie ceny zakupowe. iPhone Plus sprzedaje się bardzo dobrze a jest droższy od standardowego, po wprowadzeniu iPadów Pro znacznie wzrosła średnia cena sprzedanego iPada więc pewnie też nieźle schodzą, to samo teraz wprowadzili dla Macbooków - jak ktoś chce "tanio" to jeszcze ma stare modele do wyboru ale za nowe już trzeba więcej zapłacić. Wiedzą, że ilościowo trudno jest więcej zawojować na już nasyconym rynku więc próbują wartościowo i jak na razie nieźle im to wychodzi.
Napisano 28 października 2016 - 04:52
Optymalny sprzęt do wydajnej pracy -13 tysięcy. Za te same pieniądze kupię porządnego notka PC o lepszych parametrach i jeszcze zostanie na hackintosha o parametrach MacPro ....
Popłynęli
Napisano 28 października 2016 - 06:05
Zostaje nabyć ostatniego pro 2015
Napisano 28 października 2016 - 06:11
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 28 października 2016 - 06:58
Zmień pracę i weź kredyt, proste.
BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ || ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare || ELECTROLUX ESF74661RX || Rubin 714p || Paseratti 1.9 TDI
Napisano 28 października 2016 - 07:17
Zmień pracę i weź kredyt, proste.
A Ty weź się zastanów i pomyśl zanim coś napiszesz bzdurnego, jak to wyżej, proste.
MacBookPro 13,3" | iPhone 5 | iPhone 7
Napisano 28 października 2016 - 07:24
Z fajnej maszyny do pracy zrobili zabawkę. To nie jest sprzęt PRO, to Air w bogatszej wersji. Nie wyobrażam sobie pracy na tym komputerze bez czytnika kart, USB 3.0. Przynamniej narazie.
Zostaje z moim 2015.
Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods
Napisano 28 października 2016 - 07:29
A Ty weź się zastanów i pomyśl zanim coś napiszesz bzdurnego, jak to wyżej, proste.
Kolega jakiś oderwany od rzeczywistości, czy co? A nawet jeśli nie to wyczucie ironii w moim wpisie wymaga IQ wyższego jedynie od żelazka, nic więcej. Nawet wstawiłem emotkę do pomocy.
No dobra, ale i tak zarzucę linkiem, choć myślałem, że ta wypowiedź znana jest już w całej Polsce.
http://wm.pl/268539,...l#axzz4OMIOyx1i
- rockstar8323 lubi to
BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ || ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare || ELECTROLUX ESF74661RX || Rubin 714p || Paseratti 1.9 TDI
Napisano 28 października 2016 - 08:08
Wiadomo.
Ja akurat na ceny nie narzekam. Mój mbp13 model 2015 działa bardzo dobrze i coś czuję, że jeszcze podziała sporo czasu. A jak się skończy amortyzacja, to kupię coś nowego.
Na marginesie polecam popatrzeć na Dell XPS 13, które wcale jakoś szokująco tańsze nie są.
Napisano 28 października 2016 - 08:27
Cena jak cena, coś jest warte tyle ile ktoś jest w stanie za to zapłacić, wiadomo. Aczkolwiek dla mnie nazwa PRO w nowym Macu jest trochę z tyłka. Co to za PRO jak do wszystkiego potrzeba przejściówki? Poniższy tweet chyba najlepiej to oddaje.
https://twitter.com/...702015533383680
Pomijam już koszt przejściówek, które trzeba by nabyć. Najlepszym rozwiązaniem oczywiście zaprezentowany monitor z rozdzielaczem Thunderbolt 3... za ponad 3 kółka
Czy to się sprzeda? Pewnie, że tak. Jak wszystko od Apple. Myślę, że sprzedałoby się nawet gdyby wyjęli z tego baterię i sprzedawali jako jednorazówki tłumacząc światu, że teraz nie trzeba ładować laptopa. Po prostu wyrzucasz starego i kupujesz nowego.
Napisano 28 października 2016 - 08:29
iPhone 15 Pro 256GB
Lenovo LOQ
Napisano 28 października 2016 - 08:31
Trochę się z tym tweetem nie zgodzę.
Czytnik kart - owszem,
MagSafe - przecież jest kabel 2m do ładowania,
USB - największy "bul",
Thunderbolt - nigdy nie używałem i nie będę pewnie miał potrzeby w najbliższym czasie.
Bardziej by mi brakowało HDMI i do tego bym musiał jakąś przejściówkę kupić.
Na spajdersłeb jest wyliczenie, że przejściówki wyniosą ok. 1200 zł. Ale po co np. kupować czytnik kart za ponad 200 zł u Apple'a?
Cały czas będę jednak powtarzał, że Apple wywalając wszystkie dotychczasowe USB postąpił trochę niefajnie w stosunku do użytkowników, bo jakoś nie widziałem, aby np. iP7 miał kabel lightning-usb-c.
Napisano 28 października 2016 - 08:34
Napisano 28 października 2016 - 08:49
Czyli jakby nowy MB pro miałby zwykle USB to już byłby pro?
Nie wiem skąd taki wniosek, nigdzie nic takiego nie napisałem. Jest masa innych złącz, których brakuje. Pomijam już fakt, że do "budżetowych" wersji ładują Dual-Core, ale to już zupełnie inna kwestia. Podobnie jak zewnętrzne GPU, którego w tańszych modelach też nie ma. Tym samym robiąc full opcję w 13'' MBP za 12 kafli dostajemy kastrata z dwurdzeniowym CPU i bez zewnętrznego GPU. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie PRO do czegoś zobowiązuje. Nie wiem, może to jest laptop dla PRO dziennikarzy?
Napisano 28 października 2016 - 08:55
Na spajdersłeb jest wyliczenie, że przejściówki wyniosą ok. 1200 zł. Ale po co np. kupować czytnik kart za ponad 200 zł u Apple'a?
Cały czas będę jednak powtarzał, że Apple wywalając wszystkie dotychczasowe USB postąpił trochę niefajnie w stosunku do użytkowników, bo jakoś nie widziałem, aby np. iP7 miał kabel lightning-usb-c.
Dlatego że spidersweb musi mieć sensację żeby mieć klikalność
Obstawiam że za rok wszystkie kompy dostaną usb c i wtedy zmienią ładowarkę
Napisano 28 października 2016 - 09:00
Bardzo prawdopodobne, ale już teraz mogliby dawać wybór.
Napisano 28 października 2016 - 09:04
i tak w kółko przy każdej ostatnio prezentacji Apple. Źle, niedobrze, można było to zrobić tak a nie inaczej, brak USB, brak SD (Mam Macbook'a Pro 6 lat, korzystałem z SD może 2 razy? Od czasów porządnego aparatu w iPhone 6 zwykły aparat wyrzuciłem do kosza. Gdybym jednak zdecydował się na noszenie wielkiej lustrzanki, akcesoriów i wielkiej torby to jedna przejściówka w tą czy w tą chyba nie zrobi różnicy?). Przypominam co było przy prezentacji pierwszego iPada: "po co to komu?", "nikt tego nie kupi", itp a potem sukces wielkiego kalibru, pozostali producenci szybko musieli nadrabiać. W takich chwilach zawsze przypominają mi się słowa Jobs'a w uproszczeniu: to ja wiem czego potrzebujecie i chcecie, nie wy sami. Oryginał:
"Niektórzy mówią: "Dajmy klientowi, czego chce". Ale to nie jest moje podejście. Naszym zadaniem jest ustalić, czego klient będzie chciał, zanim tego zapragnie. To chyba Henry Ford powiedział "Gdybym pytał klientów, czego chcą, powiedzieliby, ze szybszego konia!". Ludzie nie wiedzą, czego chcą, dopóki im tego nie pokażę. Dlatego właśnie nigdy nie opieram się na badaniach rynku. Naszym zadaniem jest odczytać to, co nie zostało jeszcze zapisane."
Jeśli ktoś to zrozumie, kupi każdy produkt Apple w ciemno. Życzę każdemu udanego dnia
Napisano 28 października 2016 - 09:14
Pozwolę sobie w kwestii cen zacytować Schillera:
"But we don't design for price, we design for the experience and the quality people expect from Mac. Sometimes that means we end up at the higher end of the range, but not on purpose, just because that's what it costs."
- piotrekpepe lubi to
Napisano 28 października 2016 - 09:31
Jak zobaczyłem nowego maca ... mówię WOW. Zagłębiam się dalej i mówię... mój pro 2015 mocno nie odstaje od tych maszynek ... a dodatkowo ma wszystkie złącza i nie trzeba nosić tony przejściówek ze sobą ... już widzę prezentację u klienta, albo zgranie jakiś mu danych .. Pan poczeka muszę wyciągnąć tą przejściówkę, muszę wyciągnąć tą przejściówkę ... porażka. PRO powinien zostać PRO , AIR Powinien zostać AIR, i 12 powinna zostać 12 ... a nie upakowanie wszystkiego w jednym.
Poprzednie modele były dla każdego, a AIR był defacto dostępny dla zwykłego kowalskiego.
Cena to już w ogóle zabójstwo.
Obawiam się kwietniowych prezentacji Ipadów ... zaraz przyjdzie nam zapłacić za normalny tablet ponad 5500 PLN , a iphone 7s/8 będzie "emeizng" i cena będzie też "emejzing" 5000 PLN.
Dzięki takim posunięciem Google i "Microshit" zacierają rączki .. bo ludzie wrócę do nich ..
Napisano 28 października 2016 - 09:51
Ok decyzja zapadła, biorę poprzedni model maka 15, mam na tyle oleju w głowie żeby nie dać się wydymać jabłkowym i zapłacić 12k za nowego
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych