Tu wręcz przeciwnie to IOS jest śmiertelnie nudny, ograniczony, zamknięty. Mam przy okazji pytanie do ludzi, którzy noszą się z zamiarem kupna wersji 6+
Przekonuje Was do niej stabilizacja optyki, rozdzielczość wyświetlacza, bateria ?
Bo jeśli kupujecie go jako połączenie hybrydę smartfonu i komputera to konkurencja z androidem oferuje znacznie więcej za mniejszą kasę. Nie oszukujmy się Iphone 6 plus to marne narzędzie do pracy z programami biurowymi, obróbką zdjęć, możliwością ich szybkiego udostępniania itd. W tak znienawidzonych tu produktach Samsunga (Note 4) jest taki ogrom możliwości edycyjnych, połączonych z wszystkimi możliwymi nowinkami jakie daje technika, że nie spodziewam się aby były one dostępne za 5 lat w produktach Apple (pomijam już że sam system jest ociężały Android oczywiście).
W moim pytaniu brak sarkazmu, naprawdę jestem ciekawy po co nieporęczne urządzenie, które nie daje wiele a kosztuje gigantycznie wiele ?
Zacznijmy od tego, że mój ostatni iPhone to był 3G. Od tamtej pory tylko telefony z Androidem z powodu ekranu (preferuję duży ekran, nie interesują mnie "marne" 4 cale).
Mam zamiar zakupić iPhone 6+ z powodu systemu iOS. W danej chwili posiadam LG G3 ale jako programista "niskopoziomowy", który programuje aplikacje natywne, preferuję iOS z powodu beznadziejnego VM Androida (Dalvik czy ART, nie ma różnicy). Dla mnie wykorzystanie każdego skrawka mocy CPU czy GPU jest na wagę złota, VM w Androidzie jest niesamowicie niskim gardłem dla chociażby komunikacji między CPU a GPU (tzw. draw calls) czy też wykorzystaniem potencjału samego CPU.
Pomimo faktu, że aplikacja w Androidzie jest natywna to nie jest jej przydzielany czas CPU przez kernel systemu, tak jak to jest w normalnych procesach, tylko przez VM i tam aplikacja jest wykonywana.
Android jest dla mnie po prostu beznadziejnym system, nie pozwala na wykorzystanie pełnej mocy CPU czy GPU właśnie przez wąskie gardło jakim jest VM. Pomysł na system był dobry, ale wykonanie beznadziejne. Osobiście zwalam to na chęć autorów aby każdy mógł napisać aplikację, w takich wypadkach wybiera się proste, ale nie koniecznie dobre języki programowania jak Java. I aby była jasność - nie programuję w Obj C, moje doświadczenie to głównie ASM 80x86 i oczywiście coś wyższego, czyli C i C++.
Oczywiście iOS tylko i wyłącznie z jailbreakiem, skompilowanym LLVM lub GCC i można w pociągu kompilować i naprawdę nieźle się bawić