Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * - 6 votes

iPhone 6/6 Plus - pierwsze wrażenia

• Please log in to reply
1860 replies to this topic

#176 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1355 posts
  • SkądSouth Park, CO

Posted 10 September 2014 - 21:59

Wstępnie przymierzałem się dzisiaj do iP6 Plus ale..
ściągnąłem sobie appkę o nazwie 1:1, która służy do prezentowania rzeczywistych wymiarów i zwątpiłem :shock:

Jak to nosić w spodniach? Z tyłu nie bardzo bo jak usiądę do połamię. Z przodu chyba w ogóle się nie zmieści w kieszeni. Zaznaczam, że nie noszę tzw. rurek. ;)

Chyba sobie wykroję model z kartonu i posprawdzam przed zakupem jak to się będzie zachowywało w portkach. :D

Za 6plus przemawia przede wszystkim większa żywotność baterii i przy okazji ta optyczna stabilizacja obiektywu. Dużo zdjęć robię przy słabym oświetleniu więc ta funkcja by się przydała.

Jak ktoś ma iPada to program 1:1 może ściągnąć za darmo tu:
https://itunes.apple...d453974860?mt=8

Wymiary iP6plus: 158,1 mm x 77,8 mm

Duże ustrojstwo... naprawdę duże.

Apple mogło by w iPadzie mini odblokować możliwość wykonywania połączeń i prawie na jedno by wyszło. ;)
Swoją drogą- czy nie dojdzie kanibalizacji iPada mini, bo skoro iP 6+ jest niewiele mniejszy i da się z niego dzwonić, czy nie lepiej dołożyć parę groszy i wziąć plusa zamiast mini ?

Właśnie patrzyłem po cenach. IP 6+ 64GB jest stówkę zielonych droższy od mini w tej samej konfiguracji.

#177 .3lite

.3lite
  • 13 posts

Posted 10 September 2014 - 22:52

Tu wręcz przeciwnie to IOS jest śmiertelnie nudny, ograniczony, zamknięty. Mam przy okazji pytanie do ludzi, którzy noszą się z zamiarem kupna wersji 6+
Przekonuje Was do niej stabilizacja optyki, rozdzielczość wyświetlacza, bateria ?
Bo jeśli kupujecie go jako połączenie hybrydę smartfonu i komputera to konkurencja z androidem oferuje znacznie więcej za mniejszą kasę. Nie oszukujmy się Iphone 6 plus to marne narzędzie do pracy z programami biurowymi, obróbką zdjęć, możliwością ich szybkiego udostępniania itd. W tak znienawidzonych tu produktach Samsunga (Note 4) jest taki ogrom możliwości edycyjnych, połączonych z wszystkimi możliwymi nowinkami jakie daje technika, że nie spodziewam się aby były one dostępne za 5 lat w produktach Apple (pomijam już że sam system jest ociężały Android oczywiście).
W moim pytaniu brak sarkazmu, naprawdę jestem ciekawy po co nieporęczne urządzenie, które nie daje wiele a kosztuje gigantycznie wiele ?

Zacznijmy od tego, że mój ostatni iPhone to był 3G. Od tamtej pory tylko telefony z Androidem z powodu ekranu (preferuję duży ekran, nie interesują mnie "marne" 4 cale).

Mam zamiar zakupić iPhone 6+ z powodu systemu iOS. W danej chwili posiadam LG G3 ale jako programista "niskopoziomowy", który programuje aplikacje natywne, preferuję iOS z powodu beznadziejnego VM Androida (Dalvik czy ART, nie ma różnicy). Dla mnie wykorzystanie każdego skrawka mocy CPU czy GPU jest na wagę złota, VM w Androidzie jest niesamowicie niskim gardłem dla chociażby komunikacji między CPU a GPU (tzw. draw calls) czy też wykorzystaniem potencjału samego CPU.

Pomimo faktu, że aplikacja w Androidzie jest natywna to nie jest jej przydzielany czas CPU przez kernel systemu, tak jak to jest w normalnych procesach, tylko przez VM i tam aplikacja jest wykonywana.

Android jest dla mnie po prostu beznadziejnym system, nie pozwala na wykorzystanie pełnej mocy CPU czy GPU właśnie przez wąskie gardło jakim jest VM. Pomysł na system był dobry, ale wykonanie beznadziejne. Osobiście zwalam to na chęć autorów aby każdy mógł napisać aplikację, w takich wypadkach wybiera się proste, ale nie koniecznie dobre języki programowania jak Java. I aby była jasność - nie programuję w Obj C, moje doświadczenie to głównie ASM 80x86 i oczywiście coś wyższego, czyli C i C++.

Oczywiście iOS tylko i wyłącznie z jailbreakiem, skompilowanym LLVM lub GCC i można w pociągu kompilować i naprawdę nieźle się bawić :)

#178 Szaman35

Szaman35
  • 194 posts

Posted 10 September 2014 - 23:16

Właśnie patrzyłem po cenach. IP 6+ 64GB jest stówkę zielonych droższy od mini w tej samej konfiguracji.

Lepiej popatrz sobie do np. niemieckiego AOS. Ceny są prawie identyczne do polskich. Można sobie już z budżetem kombinować. Nie sądzę by iP6 był u nas droższy.

#179 emeph

emeph
  • 325 posts

Posted 10 September 2014 - 23:23

Ta prezentacje to było jedne wielkie rozczarowanie. Potwierdziły się wszystkie przecieki, ten iPhone jest paskudny, cały czas ma 1gb ramu, kamera nie zyskała praktycznie żadnych istotnych usprawnień (!), większy model jest lepszy niż mniejszy (?!). Szykowałem się na kupno 4.7 ale jak zobaczyłem że to zubożona wersja 5.5 to mi wszystko opadło, nigdy natomiast nie kupię 5.5calowego telefonu!!! Brak konsekwencji Apple to śmiech na sali, robią to samo co kilka lat temu wytykali innym. Przesiadanie się z 5S na 6 to moim zdaniem downgrade, tego w historii chyba jeszcze nie było (zyskujemy niewiele technicznie za to otrzymujemy fatalny design). Nie nie nie i jeszcze raz nie, zostaję z moim 5S a jak za rok też taka kicha to czas rozejrzeć się u konkurencji. Zegarka nie komentuję bo to kompletnie nie moja działka i nie wiem po co się to w ogóle kupuje.

#180 Lexio

Lexio
  • 240 posts

Posted 10 September 2014 - 23:27

Ja mam tylko jedno pytanie: jak myslicie, bedzie pasowal ten iphone6+ do kieszeni w jeansach czy nie:P?

#181 emeph

emeph
  • 325 posts

Posted 10 September 2014 - 23:56

Nie sądzę, to nie są telefony do noszenia w spodniach ;)

#182 Avogadryn

Avogadryn
  • 4 posts

Posted 11 September 2014 - 00:19

Tylko odniosłem takie wrażenie, czy przestrzeń pod ekranem w iphone 6 się minimalnie zmniejszyła?. Oczywiście względem 5s, oraz wydaje się również mniejsza niż w 6 plus.

#183 quitetheopposite

quitetheopposite
  • 3 posts

Posted 11 September 2014 - 05:32

Zastanawiam się, czy są jakieś hipotezy co do premiery w naszym pięknym kraju (patrząc z perspektywy kilku lat wstecz). Początek, środek października to prawdopodobna data? Jest tu pewnie wielu lepiej poinformowanych i nauczonych doświadczeniem użytkowników a ja przyznam szczerze wcześniej tego nie śledziłam. Jak wygląda ten cały craze w naszym kraju? Czy jest ciężko zamówić go w pierwszych dniach po premierze? Chodzi mi o polski AOS, nie o dystrybutorów i ich super ceny:O +1k do kieszeni.

#184 emeph

emeph
  • 325 posts

Posted 11 September 2014 - 06:13

Co, że niby resellerzy mają drożej? Ceny są dokładnie takie same :D Inna kwestia że lepiej kupić w AOS ale to z innych względów.

#185 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 posts
  • Skądopolszczyzna

Posted 11 September 2014 - 06:25

Zacznijmy od tego, że mój ostatni iPhone to był 3G. Od tamtej pory tylko telefony z Androidem z powodu ekranu (preferuję duży ekran, nie interesują mnie "marne" 4 cale).

Mam zamiar zakupić iPhone 6+ z powodu systemu iOS. W danej chwili posiadam LG G3 ale jako programista "niskopoziomowy", który programuje aplikacje natywne, preferuję iOS z powodu beznadziejnego VM Androida (Dalvik czy ART, nie ma różnicy). Dla mnie wykorzystanie każdego skrawka mocy CPU czy GPU jest na wagę złota, VM w Androidzie jest niesamowicie niskim gardłem dla chociażby komunikacji między CPU a GPU (tzw. draw calls) czy też wykorzystaniem potencjału samego CPU.

Pomimo faktu, że aplikacja w Androidzie jest natywna to nie jest jej przydzielany czas CPU przez kernel systemu, tak jak to jest w normalnych procesach, tylko przez VM i tam aplikacja jest wykonywana.

Android jest dla mnie po prostu beznadziejnym system, nie pozwala na wykorzystanie pełnej mocy CPU czy GPU właśnie przez wąskie gardło jakim jest VM. Pomysł na system był dobry, ale wykonanie beznadziejne. Osobiście zwalam to na chęć autorów aby każdy mógł napisać aplikację, w takich wypadkach wybiera się proste, ale nie koniecznie dobre języki programowania jak Java. I aby była jasność - nie programuję w Obj C, moje doświadczenie to głównie ASM 80x86 i oczywiście coś wyższego, czyli C i C++.

Oczywiście iOS tylko i wyłącznie z jailbreakiem, skompilowanym LLVM lub GCC i można w pociągu kompilować i naprawdę nieźle się bawić :)

Tylko tu nie chodzi o programistę, tylko użytkownika końcowego, który na androidzie ma nieograniczone wręcz możliwości personalizacji.
Po oficjalnym wypuszczeniu IOS 8 co tak naprawdę wniesie IP6 względem 5s oprócz kontrowersyjnego wzornictwa ? Nic !

I nie był bym jeszcze taki pewien z ta ilością RAM, czy czasem 6+ z racji matrycy o wyższej rozdzielczości nie dostanie (dostał) go więcej.
Gdyby Note 4 był już w sprzedaży to nawet bym sobie IP6 czy 6+ głowy nie zawracał. Niestety mam takie parcie na wymianę telefonu, że pewnie go kupię (choć zdrowy rozsądek mówi "nie") i wymienię w październiku na Nota.

#186 rain86

rain86
  • 619 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 September 2014 - 06:57

Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że niejako iP 6 stał się takim 5c czyli gorszym bratem - design ten sam, ale: - niższe PPI - brak O.I.S - mniejsza bateria A przecież nie było problemem dać też rozdzielczości FHD, lekko pogrubić sprzęt by zmieścić baterię o większej pojemności oraz O.I.S a jednocześnie by sprzęt był "cieńszy" od 5s. iP 6 to takie zgniłe jajo ;)

#187 weneednewstories

weneednewstories
  • 4 posts

Posted 11 September 2014 - 07:03

Co, że niby resellerzy mają drożej? Ceny są dokładnie takie same :D Inna kwestia że lepiej kupić w AOS ale to z innych względów.

Ok, jeśli tak to tylko się cieszyć. Przyznam, że nigdy szczególnie jakoś tego nie śledziłam; coś tam pamiętam przez mgłę, że były dość duże problemy z dostępnością po premierze piątki. Historie o iSpocie, który sprzedaje 16 gb za ok. 4k itd; nie wiem, czy tak było też w przypadku 5s. Ale stąd też ponawiam pytanie, bo po prostu nie pamiętam i też swoją piątkę kupiłam, kiedy cały ten boom po premierze po prostu opadł. Jak myślicie, patrząc na poprzednie lata premiera w polskim AOS będzie w październiku i wtedy będzie można go raczej na średnim luzie kupić?

#188 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 posts
  • Skądopolszczyzna

Posted 11 September 2014 - 07:05

Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że niejako iP 6 stał się takim 5c czyli gorszym bratem - design ten sam, ale:
- niższe PPI
- brak O.I.S
- mniejsza bateria

A przecież nie było problemem dać też rozdzielczości FHD, lekko pogrubić sprzęt by zmieścić baterię o większej pojemności oraz O.I.S a jednocześnie by sprzęt był "cieńszy" od 5s. iP 6 to takie zgniłe jajo ;)

Nie, nie tylko Ty. Juz o tym pisałem kilka stron wcześniej.

- - - Połączono posty - - -

Ok, jeśli tak to tylko się cieszyć. Przyznam, że nigdy szczególnie jakoś tego nie śledziłam; coś tam pamiętam przez mgłę, że były dość duże problemy z dostępnością po premierze piątki. Historie o iSpocie, który sprzedaje 16 gb za ok. 4k itd; nie wiem, czy tak było też w przypadku 5s. Ale stąd też ponawiam pytanie, bo po prostu nie pamiętam i też swoją piątkę kupiłam, kiedy cały ten boom po premierze po prostu opadł. Jak myślicie, patrząc na poprzednie lata premiera w polskim AOS będzie w październiku i wtedy będzie można go raczej na średnim luzie kupić?

Premiera 5s w Pl była po lekko ponad miesiącu od światowej. W tym czasie ceny u "importerów" spadły poniżej poziomu AOS. Ja tak kupiłem 5s za dobrą kasę.

#189 Jelex

Jelex
  • 37 posts
  • SkądPolska

Posted 11 September 2014 - 09:33

Mam pytanie, rozumiem , że najszybciej od ręki kupię telefon u naszych niemieckich sąsiadów. Z tego co wyczytałem na stronie (chociaż nie znam niemieckiego) to od 12go rusza sprzedaż internetowa, a od 19 września będzie można go kupić w stacjonarnych Apple Store ? Jak bym chciał szybko nowego iPhone'a to wystarczy podjechać do DE Apple Store ? Gwarancja jest międzynarodowa?

#190 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 posts
  • Skądopolszczyzna

Posted 11 September 2014 - 09:39

Mam pytanie, rozumiem , że najszybciej od ręki kupię telefon u naszych niemieckich sąsiadów. Z tego co wyczytałem na stronie (chociaż nie znam niemieckiego) to od 12go rusza sprzedaż internetowa, a od 19 września będzie można go kupić w stacjonarnych Apple Store ? Jak bym chciał szybko nowego iPhone'a to wystarczy podjechać do DE Apple Store ? Gwarancja jest międzynarodowa?

Tak. Jest międzynarodowa ale z tym "od ręki" może być problem. Tam będą tłumy.

#191 Jelex

Jelex
  • 37 posts
  • SkądPolska

Posted 11 September 2014 - 09:43

Tak. Jest międzynarodowa ale z tym "od ręki" może być problem. Tam będą tłumy.

A w takim razie o co chodzi z tą datą, że od 12 września można zamawiać ?

#192 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 September 2014 - 09:44

Od 12.09 możesz rezerwować na stronie. TZW preorder.

#193 Jelex

Jelex
  • 37 posts
  • SkądPolska

Posted 11 September 2014 - 09:46

Od 12.09 możesz rezerwować na stronie. TZW preorder.

Dziękuję. Czyli jak rozumiem wybieram jaki model chcę zakupić + gdzie go odbieram (który DE AS) i mam gwarancję, że nikt mi go nie wykupi jak po niego przyjdę? Czy tyczy to się też dostawy do domu oraz czy muszę zrobić przedpłatę ?

#194 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 posts
  • Skądopolszczyzna

Posted 11 September 2014 - 09:49

Dziękuję. Czyli jak rozumiem wybieram jaki model chcę zakupić + gdzie go odbieram (który DE AS) i mam gwarancję, że nikt mi go nie wykupi jak po niego przyjdę? Czy tyczy to się też dostawy do domu oraz czy muszę zrobić przedpłatę ?

Było czytać wcześniej.
Zamawiasz, wskazujesz miejsce dostawy ! Nie ma możliwości odebrania w dniu premiery w sklepie stacjonarnym. Po zamówieniu od premiery otrzymasz po 7-10 dniach na adres wskazany w zamówieniu i nie może to być polski adres.

#195 Jelex

Jelex
  • 37 posts
  • SkądPolska

Posted 11 September 2014 - 09:54

Było czytać wcześniej.
Zamawiasz, wskazujesz miejsce dostawy ! Nie ma możliwości odebrania w dniu premiery w sklepie stacjonarnym. Po zamówieniu od premiery otrzymasz po 7-10 dniach na adres wskazany w zamówieniu i nie może to być polski adres.

Ok wybacz, że nie przeczytałem wcześniejszych postów. Zamówienia dokonuję na niemieckiej stronie Apple Store i muszę je z góry opłacić? Z tego co napisałeś Iphone trafi do mnie dopiero pod koniec miesiąca?

Czy to prawda, że w Polsce ma być dostępny 26 września? Taką datę podała osoba sprzedająca IP6 na aukcji.

#196 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 posts
  • Skądopolszczyzna

Posted 11 September 2014 - 10:22

Tak trafi na niemiecki adres wysyłkowy po upływie od 7 do 10 dni (od 19 września). Nie wiem czy musisz zapłacić z góry czy może przy odbiorze. W Polsce dostępny będzie raczej nie prędzej niż po 15 października.

#197 juscik

juscik
  • 66 posts
  • SkądKraków

Posted 11 September 2014 - 10:45

Co za bałagan. Każdy plecie co innego z tym pre-orderem. Jeden mówi, że zamawia się 12 przez AOS i 19 można go odebrać w stacjonarnym sklepie Apple. Następny upiera się, że jeśli kupimy w pre-orderze 12 to 19 zapuka do nas kurier z nowym iPhonem. Trzeci natomiast, neguje powyższe i twierdzi, że jeśli zamówimy 12 w pre-orderze to dopiero 7-10 dni po premierze do nas dojdzie (to co to za pre-oreder?). Prosiłbym kogoś kompetentnego o wyjaśnienie tych nieścisłości a nie wprowadzanie ludzi w błąd.

#198 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 September 2014 - 10:48

A nie łatwiej zadzwonić do Apple store i po prostu zapytać? Ewentualnie poczekać te kilka tygodni na Polską premiere i zakupić u nas. Problem z głowy :)

#199 juscik

juscik
  • 66 posts
  • SkądKraków

Posted 11 September 2014 - 10:53

siostra do 2-go pazdziernika w USA i myślałem, żeby 6 i 6P ściągnąć przez nią do PL, stąd to moje zainteresowanie :)

#200 Murgal

Murgal
  • 911 posts

Posted 11 September 2014 - 10:58

Do października wszystko się już uspokoi i normalnie kupi go w Apple Store ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users