Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 6 głosy

iPhone 6/6 Plus - pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1860 odpowiedzi w tym temacie

#1501 ntx

ntx
  • 49 postów

Napisano 16 grudnia 2014 - 12:14

Ale ja się pytam po co w sumie 2GB w iPhone ? To nie Android tylko iOS.

Dobrze! W iPad'ach ma sens te 2GB RAM'u, natomiast w iPhone'ach nie jest to potrzebne. (moim zdaniem).

Ciekawe czy wykorzystujecie te 1GB co teraz jest w całości . :)

A mając te 2 GB RAMu by Ci to jakoś przeszkadzało?

Ja na co dzień używam Nexusa4, teraz sprawdziłem i mam wolne 1,5 GB RAMu... ktoś tu pisał, że w iPhonie6+ zostaje tylko 200 MB wolnego RAMu...

Na Nexusie komfort jest taki, że przykładowo wchodzę na jakieś strony, wychodzę z Chrome, wracam po tygodniu i wygląda to tak jakbym tej przeglądarki w ogóle nie zamykał - wszystkie zakładki są nadal i otwierają się bez żadnego przeładowywania (są zapamiętywane nawet offline). Tymczasem w moim iPadzie 4 każda zakładka się przeładowuje podczas normalnego korzystania z Safari. Teraz już widać problemy z brakiem RAM na najnowszych IPhoneach na iOS8, a co będzie na iOS 9, albo 10? Te telefony dostaną przecież aktualizacje do tych systemów, a zapewne zużycie RAMU nie będzie wtedy mniejsze, bo system zawsze się rozrasta (co widać na przykładzie iOS8).

Sadzę, że 1GB w Iphoneach to celowe zagranie, przy premierze iPhone 6s/6s+ (i jednocześnie iOS9) okaże się, że dotychczasowe 6/6+ mają jeszcze mniej wolnego RAMu i przesiadka na 6s/6s+ mające 2GB okaże się mocno uzasadniona. Także Apple znów będzie mogło się chwalić rosnącymi słupkami sprzedaży, które podbiją użytkownicy zeszłorocznych modeli.

[SIGPIC][/SIGPIC]Aplikacje i gry dla Twojego IPhonea/iPada: http://www.netox.pl/iphoneapps.php

#1502 BlackGhost23

BlackGhost23
  • 71 postów

Napisano 16 grudnia 2014 - 12:27

A napisz jeszcze, że po aktualizacji do 5.0 masz dużo lagów

#1503 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 17 grudnia 2014 - 09:10

Coś mnie podkusiło i wymieniłem swoją 6 mam teraz 2 egzemplarze i co wszedłem do ciemnego pomieszczenia i  co się okazało mój "stary" iPhone  6 cały jest "żółty",wcześniej myślałem że, zażółcenie jest  tylko w lewym rogu ekranu.

Podobna sytuacja ma już miejsce od modelu 4, niektóre wyświetlacze mają "cieplejsze"  kolory od innych w tych samych modelach, gdzieś czytałem że 6+ ma lepszą biel od 6 i może dlatego tak zwlekałem z wymianą 6+ miałem w ręku może 30 minut ale teraz myślę że ekrany w 6 i 6+ jeśli chodzi o jasność są identyczne( nie mówię o odwzorowaniu kolorów bo to przez wyższe ppi w 6+ pewnie wygląda trochę lepiej) nie mam aparatu żeby zrobić zdjęcie i pokazać wam jak  u mnie wygląda różnica między  starym a nowym egzemplarzem ale filmów i zdjęć w internecie o tym jest tak dużo że łatwo je znaleźć.

Moja dobra rada jeśli wydaje wam się że coś z waszym iPhonem jest nie tak jak być powinno przejdźcie się do sklepu lub salonu i porównajcie, nie zabiją was za to a jeśli jest coś nie tak to bez problemu wam go wymienią 

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#1504 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 postów

Napisano 17 grudnia 2014 - 10:55

Gdzie  poradzalibyście zakup Ip6 ??  

Ispot,Cortland, Apple Store  - ceny identyczne 2949 za 16 GB.

Na allegro np. sprowadzane z UK z możliwością zwrotu w ciągu 7 dni ( w razie jakiś wad)   cena 2550 zł za 16GB

Na olx  po kimś kto kupił u operatora ? ( brak możliwośći wymiany) cena   około 2300 zł za 16GB.

Użytkownik Gontar3d edytował ten post 17 grudnia 2014 - 10:55

iPhone  X

MacBook Pro Retina 13"  2016 I7 16GB RAM

#1505 komono

komono
  • 198 postów
  • SkądW-ce

Napisano 17 grudnia 2014 - 11:14

AppleStore Online ;). Najpewniejsze 

#1506 tomczii

tomczii
  • 913 postów

Napisano 17 grudnia 2014 - 11:16

najpewniejsze ale też najdroższe a są zaufani sprzedający także ,którzy maja 200-300zł taniej a po co przepłacać ?

Iphone 16 pro max , AW ultra 49mm

#1507 komono

komono
  • 198 postów
  • SkądW-ce

Napisano 17 grudnia 2014 - 11:19

Jeżeli tacy zaufani sprzedawcy dają możliwość wymieniania (nie ograniczonego) telefonu przez to, że ekran jest trochę żółty to brać ;) jak nie to bym się zastanowił bo loteria jest z jakością.

Użytkownik komono edytował ten post 17 grudnia 2014 - 11:24

• komono lubi to

#1508 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 postów

Napisano 17 grudnia 2014 - 11:38

najpewniejsze ale też najdroższe a są zaufani sprzedający także ,którzy maja 200-300zł taniej a po co przepłacać ?

Kogo masz na myśli ? :)

Kurcze dużo pozytywnych opinii zbiera ten Xaomi Mi4,  w bierzącym roku sprzedali już ponad 30mln smartfonów co stawia ich na 3 miejscu, ale chyba troche boje się w to wchodzić.

iPhone  X

#1509 tomczii

tomczii
  • 913 postów

Napisano 17 grudnia 2014 - 11:40

chodziło mi ,że najpewniej bo to producent a inni sprzedający nie wiadomo zawsze skąd te tel maja mimo to jeśli ktoś na dobre opinie o swojej działalności to dlaczego nie i po co przepłacać ?

Iphone 16 pro max , AW ultra 49mm

#1510 Adi21

Adi21
  • 367 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 17 grudnia 2014 - 18:21

Ja tam  Kupiłem swojego w Cortland. Zadzwoniłem do najbliższego oddziału chwila rozmowy  bo odebrała kierowniczka sklepu. Mimo braku na stanie znalazła mi sztukę ja wysłałem kase i dostałem na 2 dzień po otrzymaniu przelewu w sklepie telefon. Mam dobre doświadczenie z tym sklepem. Na allegro nowe szt. Nie koniczenie są tańsze niż u parterów appla także kupowanie używanych ci nie polecam z tego co wyczytałem jak sam brałem że jeśli ktoś nie usunoł autoryzaqcji telefonu u appla a zdarzy ci się blokada  to beż łaski poprzedniego właściciela masz cegłe.

#1511 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 18 grudnia 2014 - 10:02

A mając te 2 GB RAMu by Ci to jakoś przeszkadzało?
Ja na co dzień używam Nexusa4, teraz sprawdziłem i mam wolne 1,5 GB RAMu... ktoś tu pisał, że w iPhonie6+ zostaje tylko 200 MB wolnego RAMu...
Na Nexusie komfort jest taki, że przykładowo wchodzę na jakieś strony, wychodzę z Chrome, wracam po tygodniu i wygląda to tak jakbym tej przeglądarki w ogóle nie zamykał - wszystkie zakładki są nadal i otwierają się bez żadnego przeładowywania (są zapamiętywane nawet offline). Tymczasem w moim iPadzie 4 każda zakładka się przeładowuje podczas normalnego korzystania z Safari. Teraz już widać problemy z brakiem RAM na najnowszych IPhoneach na iOS8, a co będzie na iOS 9, albo 10? Te telefony dostaną przecież aktualizacje do tych systemów, a zapewne zużycie RAMU nie będzie wtedy mniejsze, bo system zawsze się rozrasta (co widać na przykładzie iOS8).
Sadzę, że 1GB w Iphoneach to celowe zagranie, przy premierze iPhone 6s/6s+ (i jednocześnie iOS9) okaże się, że dotychczasowe 6/6+ mają jeszcze mniej wolnego RAMu i przesiadka na 6s/6s+ mające 2GB okaże się mocno uzasadniona. Także Apple znów będzie mogło się chwalić rosnącymi słupkami sprzedaży, które podbiją użytkownicy zeszłorocznych modeli.

Ramu nigdy za wiele, problem w tym że 90% użytkowników nawet nie wiec to jest, a co dopiero do czego służy i co daje... Pozatym co mi z tego ile mam wolnego ramu? Niech bedzie 0 wolego tylko niech sich się fon nie dławi, ram best to po ty by był pełny, bardziej mnie interesuje jak jest zarzadzany, i tu co jak co ios daje rade, nie wiem jak to teraz jest w androidzie wiec nie bede sie wypowiadal... Co do zakladek, jaki jest sens nie przładowywania ich przez tydzien? To jakaś moda? Przeciez podstawową jest przeładowanie, no chyba, że ktoś lubi czytac 100 razy to samo ;)
  • konio124 lubi to

#1512 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 grudnia 2014 - 11:24

Teraz już widać problemy z brakiem RAM na najnowszych IPhoneach na iOS8, a co będzie na iOS 9

A kto Ci każe instalować na nim iOS 9?

#1513 Koziii

Koziii
  • 17 postów

Napisano 18 grudnia 2014 - 22:08

IP6 z przesunięta kamera facetime oddałem, dwa dni pózniej odebrałem niby nowego, przy odbiorze sprawdziłem kamerę i ekran i ok wiec fajnie. Niestety w domu okazało się ze coś bardzo rusza się w środku. Nie jest to delikatny dźwięk jak np przy przycisku wyciszania tylko mam grzechotkę.. Ktoś wie co to może być? Wydaje mi się ze moze to być kamera iSight no ale nie dam rady zauważyć jej ruchu.

#1514 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 19 grudnia 2014 - 12:38

IP6 z przesunięta kamera facetime oddałem, dwa dni pózniej odebrałem niby nowego, przy odbiorze sprawdziłem kamerę i ekran i ok wiec fajnie. Niestety w domu okazało się ze coś bardzo rusza się w środku. Nie jest to delikatny dźwięk jak np przy przycisku wyciszania tylko mam grzechotkę.. Ktoś wie co to może być? Wydaje mi się ze moze to być kamera iSight no ale nie dam rady zauważyć jej ruchu.

mialem 3 iPhone    2 6 plus i jeden 6.   i tylko w 6 coś trzaskało w środku tak jak u Ciebie

 iPhone X 64GB Space Gray    MacBook Pro 15 Retina 2013 late  iPad Air 2 16GB   

#1515 woojtekn

woojtekn
  • 96 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 19 grudnia 2014 - 14:53

A kto Ci każe instalować na nim iOS 9?

Jak to kto? Apple wraz z np odtwarzaniem softu  :wacko:

#1516 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 21 grudnia 2014 - 11:19

Mój dzisiaj zaliczył upadek na chodnik z wysokości 1,5m. Poza dwoma uszczerbkam w aluminium wszystko jest cacy.

#1517 Lexio

Lexio
  • 240 postów

Napisano 21 grudnia 2014 - 13:34

To cale szczescie, ze Ci ekran nie peknal, bo podobno jest bardzo wrazliwy przez te zaokraglenia.
Telefon: iPhone 6 Plus 64GB Spacegray , iPhone 6 64GB Gold, Tablet: iPad Pro 9,7" 128GB
Komputer: MacBook Pro 15" z wyswietlaczem Retina, 2,3GHz, Intel Core i7, 16GB RAM

#1518 Kars

Kars
  • 75 postów

Napisano 21 grudnia 2014 - 16:16

Pierwsze wrażenia iP 16GB? Wielkie wow, wszystko super, bardzo ładny telefon, początkowo jedyną wadą była smukłość i czuć niepewność w jego trzymaniu. 

Po ponad tygodniu używania, do dziś, była to jedyna wada. Otóż dostrzegłem, że moja szóstka jest wygięta, tadaaaaam :), człowiek zbiera pieniądze i wywala 2500zł na coś co się wygina. Przed zakupem myślałem, że ta afera z wyginaniem to zwykła nagonka hejterów od androida, ale przekonałem się na własnej skórze, że tak nie jest. Nie polecam. O telefony zawsze dbałem, miałem wcześniej 4Sa, to był jak nówka, nikt by nie powiedział, że miał 3 lata, a tu 6tka po tygodniu wygięta, LOL.

Rozumiem, że Apple umywa ręce i nic się z tym nie da zrobić???

#1519 cHaBeOn

cHaBeOn
  • 167 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 grudnia 2014 - 16:52

iPhone 6, 16gb, Gold.

Mam go od 21 października i jest to jedyny telefon z którego jestem naprawę zadowolony. Poprzednie telefony takie jak Galaxy S5, iPhone 5S, 5, 4S, 4 i starsze przysparzały mi sporo nerwów.

Wystający obiektyw na plus, ponieważ gdy położymy go na biurko, stół i tym podobne nie martwimy się o to, że tył nam się porysuje, bo konstrukcja opiera się na pierścieniu od obiektywu.

Jeżdżę z telefonem do pracy do lasu, mam go przy sobie gdy jeżdżę na desce czy rolkach i telefon jest w idealnym stanie. Często kucam, zginam nogi i pomimo, że zdarza się poczuć nacisk na nogę, telefon ani trochę się nie wygiął.

#1520 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 21 grudnia 2014 - 19:06

To cale szczescie, ze Ci ekran nie peknal, bo podobno jest bardzo wrazliwy przez te zaokraglenia.

No ciekawy jestem jednego... jak zniszczy Ci się sprzęt Apple to zawsze istnieje możliwość "kupienia" nowego urządzenia w bardzo promocyjnej cenie danej przez serwis. Wtedy czasem dostajesz refurba czasem nie. Ciekawy jestem ile kosztuje uzyskanie nowej sztuki telefonu. Sam korzystałem z takiej wymiany np iPoda Nano 2x. Raz zalał się potem i model 16GB, który kosztował prawie 800 PLN mogłem uzyskać za <400 PLN

#1521 Jojox

Jojox
  • 585 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 grudnia 2014 - 02:35

Pierwsze wrażenia iP 16GB? Wielkie wow, wszystko super, bardzo ładny telefon, początkowo jedyną wadą była smukłość i czuć niepewność w jego trzymaniu. 

Po ponad tygodniu używania, do dziś, była to jedyna wada. Otóż dostrzegłem, że moja szóstka jest wygięta, tadaaaaam :), człowiek zbiera pieniądze i wywala 2500zł na coś co się wygina. Przed zakupem myślałem, że ta afera z wyginaniem to zwykła nagonka hejterów od androida, ale przekonałem się na własnej skórze, że tak nie jest. Nie polecam. O telefony zawsze dbałem, miałem wcześniej 4Sa, to był jak nówka, nikt by nie powiedział, że miał 3 lata, a tu 6tka po tygodniu wygięta, LOL.

Rozumiem, że Apple umywa ręce i nic się z tym nie da zrobić???

Jak kupiłeś telefon w Apple Online Store i nie minęło 14 dni to powinni wymienić bez problemu. Ktoś z forum już nawet to przerabiał. Na normalnej gwarancji raczej nie przejdzie, chyba że w jakiś zagranicznych Apple Store'ach. A jak nosisz telefon, że się wygiął? Przednia kieszeń dość ciasnych spodni? Bo rozumiem, że etui żadnego nie używałeś. 

 MacBook Pro 13" M1 16GB / 512GB   iPhone 12 Pro   Apple Watch S6

#1522 Kars

Kars
  • 75 postów

Napisano 25 grudnia 2014 - 13:05

Telefon kupowałem od osoby prywatnej. Nosiłem w dość luźnych kieszeniach, podczas kucania itp nie czułem większych oporów, także dziwne... Etui mam najzwyklejsze, silikonowe z iSpotu. Przed świętami nie chciałem już reagować, bo i tak bym tego nie załatwił. Po Nowym Roku będe działał, zobaczymy czy uda się coś ogarnąć.

#1523 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 25 grudnia 2014 - 16:02

Jestem zachwycony :) iPhone 6 plus sprawdza się w 100%.
Ogromny ekran idealny do oglądania stream'ów. Przeglądanie twittera, stron internetowych - praktycznie nie używam już macbook'a air.

#1524 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 postów

Napisano 29 grudnia 2014 - 09:41

Panowie co myślicie o tych aukcjach ?  

http://allegro.pl/apple-iphone-6-16gb-gold-zloty-polska-dystr-sklep-i4928042875.html

http://allegro.pl/apple-iphone-6-16gb-silver-bialy-polska-dystrybucj-i4923900486.html

Podobno z polskiej dystrybucji, możliwość odbioru osobistego.  I w razie jakiejś wady zwrot w ciągu 14 dni .

Można jakoś sprawdzić że na pewno z polskiej dystrybucji ?   Ciekawi mnie czemu Gold jest droższy :D

Pozdrawiam

Użytkownik Gontar3d edytował ten post 29 grudnia 2014 - 09:41

iPhone  X

#1525 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 31 grudnia 2014 - 14:12

Czy zdarzyło wam się kiedyś w iPhonie, że podgląd aparatu jest cały na czarno ( nic nie widać ) i dopiero ponowne włączenie aplikacji to zmienia oraz niedziałające paski powiadomień, gdzie dopiero po kilku próbach zadziałały? To zapewne wina systemu. iOS 8 to najgorszy system iOS jaki kiedykolwiek powstał. Za taką sytuację powinny polecieć zwolnienia w Apple. Głupio, że system coraz bardziej przypomina androida.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych