Ale ja się pytam po co w sumie 2GB w iPhone ? To nie Android tylko iOS.
Dobrze! W iPad'ach ma sens te 2GB RAM'u, natomiast w iPhone'ach nie jest to potrzebne. (moim zdaniem).
Ciekawe czy wykorzystujecie te 1GB co teraz jest w całości .
A mając te 2 GB RAMu by Ci to jakoś przeszkadzało?
Ja na co dzień używam Nexusa4, teraz sprawdziłem i mam wolne 1,5 GB RAMu... ktoś tu pisał, że w iPhonie6+ zostaje tylko 200 MB wolnego RAMu...
Na Nexusie komfort jest taki, że przykładowo wchodzę na jakieś strony, wychodzę z Chrome, wracam po tygodniu i wygląda to tak jakbym tej przeglądarki w ogóle nie zamykał - wszystkie zakładki są nadal i otwierają się bez żadnego przeładowywania (są zapamiętywane nawet offline). Tymczasem w moim iPadzie 4 każda zakładka się przeładowuje podczas normalnego korzystania z Safari. Teraz już widać problemy z brakiem RAM na najnowszych IPhoneach na iOS8, a co będzie na iOS 9, albo 10? Te telefony dostaną przecież aktualizacje do tych systemów, a zapewne zużycie RAMU nie będzie wtedy mniejsze, bo system zawsze się rozrasta (co widać na przykładzie iOS8).
Sadzę, że 1GB w Iphoneach to celowe zagranie, przy premierze iPhone 6s/6s+ (i jednocześnie iOS9) okaże się, że dotychczasowe 6/6+ mają jeszcze mniej wolnego RAMu i przesiadka na 6s/6s+ mające 2GB okaże się mocno uzasadniona. Także Apple znów będzie mogło się chwalić rosnącymi słupkami sprzedaży, które podbiją użytkownicy zeszłorocznych modeli.