Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 6 głosy

iPhone 6/6 Plus - pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1860 odpowiedzi w tym temacie

#651 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 27 września 2014 - 19:09

[ATTACH=CONFIG]23454[/ATTACH]

#652 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 27 września 2014 - 19:39

Oj tam, taki wynik to luzik :) Cieszy taka sytuacja, oj cieszy.

#653 BlackGhost23

BlackGhost23
  • 71 postów

Napisano 27 września 2014 - 19:54

Jeżeli ktoś chce sony to jak sie zastanowi bo ja sie przekonałem, jeżeli android to tylko nexus jeżeli niezawodność to iphone. mam z1 compact i to bardzo dobry telefon ale dość często sie wiesza niestety

#654 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 września 2014 - 20:27

Cieszę się Twoim szczęściem i współczuje noszenia latem :) Ty od początku jak pamietam czekałes na PLUSA.
Ciesz się że zima idzie, do kurtki się zmieści :). Niestety tu nikt nie napisze szczerze "kupiłem 6+ ale to była pomyłka". Tylko redaktor MyApple na filmiku przyznał, że sprzeda 6+ i zamieni na 6kę ale. Czar 6+ minie wraz z kolejnymi dniami jej używania (moje zdanie).
Nie jestem złośliwy mam nadzieję że się nie obrazisz.

Nie jesteś złośliwy, masz w 100% rację. Na dłuższą metę niestety taki wielki telefon nie będzie komfortowy. Tak jak napisałeś idą chłodniejsze dni i spokojnie będzie można schować telefon do wewnętrznej kieszeni kurtki/płaszczu itp.
Dzisiaj odebrałem swoją 6plus i powiem szczerze, że wielki bydlak. Jednak super cienki, co nie sprawia takiej cegłówki jak np. L1520.
Pobawię się kilka miesięcy i zapewne wymienię na zwykłą "6".

#655 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 27 września 2014 - 21:35

@edwa
Zamiast być *izdami to iPhone 6 mógł mieć 7.1 mm a 6plus 7.3 mm. Aparat by nie wystawał, mogliby wsadzić większą baterie, podzespoły mogłyby mieć lepsze chłodzenie.

No i im grubszy tym trudniej go wygiąć ;)

Podzielam zdanie. Pewnie, że tak powinni zrobić.
Śmieszne jest to podkreślanie co do 0,1 mm grubości.
Tylko czekać aż wejdą w podkreślanie co do 0,0X mm :-//

#656 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 września 2014 - 22:53

Zauważyłem, że iP6+ wykorzystuje więcej pamięci. Przy tych samych danych na iP5s miałem około 5GB wolnej przestrzeni (na 16GB) teraz na nowym telefonie mam nie całe 3GB. Hmm dziwna rzecz. Zastanawiam się czy jest możliwość nie zgrywania z chmury muzyki, tylko po prostu słuchać z sieci po 3G/LTE? Ktoś się orientuje? Zawsze zaoszczędzę 3 GB. Jak ktoś się zastanawia to brać w ciemno wersje 64GB!

#657 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 postów
  • Skądopolszczyzna

Napisano 28 września 2014 - 06:39

Zauważyłem, że iP6+ wykorzystuje więcej pamięci.
Przy tych samych danych na iP5s miałem około 5GB wolnej przestrzeni (na 16GB) teraz na nowym telefonie mam nie całe 3GB. Hmm dziwna rzecz.
Zastanawiam się czy jest możliwość nie zgrywania z chmury muzyki, tylko po prostu słuchać z sieci po 3G/LTE?
Ktoś się orientuje? Zawsze zaoszczędzę 3 GB.

Jak ktoś się zastanawia to brać w ciemno wersje 64GB!

No to lekko lipa. Wychodzi na to, że skalowanie aplikacji do pracy z wersją 6+ pochłania pamięć. Apki są po prostu "cięższe". Jest taka możliwość słuchania z chmury, niestety odpłatna iTUNES MACH.

#658 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 września 2014 - 07:05

No to lekko lipa. Wychodzi na to, że skalowanie aplikacji do pracy z wersją 6+ pochłania pamięć. Apki są po prostu "cięższe". Jest taka możliwość słuchania z chmury, niestety odpłatna iTUNES MACH.

Dokładnie.
Jeśli chodzi o odtwarzanie muzyki z chmury, to wystarczyło
Na urządzeniu wybierz kolejno Ustawienia > iTunes Store i App Store. Włącz opcję Używaj sieci kom.

Pozdrawiam :)

#659 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 września 2014 - 07:40

Zauważyłem, że iP6+ wykorzystuje więcej pamięci.
Przy tych samych danych na iP5s miałem około 5GB wolnej przestrzeni (na 16GB) teraz na nowym telefonie mam nie całe 3GB. Hmm dziwna rzecz.
Zastanawiam się czy jest możliwość nie zgrywania z chmury muzyki, tylko po prostu słuchać z sieci po 3G/LTE?
Ktoś się orientuje? Zawsze zaoszczędzę 3 GB.

Jak ktoś się zastanawia to brać w ciemno wersje 64GB!

Grafika w natywnych appkach dla 6plus jest w 1080x1920, a w i5s 640x1136 i z tego powodu system jest prawie tak duży jak na ipadzie z retiną.

#660 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 28 września 2014 - 13:16

ja sobie już zamówiłem case mate na swojego 6 plus bo zauważyłem ze bardzo łatwo wyślizguje się z reki, chociaż moja dłonią potrafię pisać wiadomości jedna ręka tym telefonem. Mogę powiedzieć ze to chyba najlepszy wyświetlacz w telefonie jaki miałem w tym roku a było ich sporo. Z2,G3,M8,5S,G2 i chociaż G3 miał dużo ostrzejszy obraz to katy widzenia i temperatura bieli były takie sobie. Bateria: jestem bardzo zadowolony, pierwsze ładowanie, 10 godzin w użyciu i 37 minut a w gotowości 1 dzień i 7 godzin, na wifi oczywiście. synchronizacja off, większość czasu używam whatsapp safari i Facebooka, juz nie potrzebuje kupować tableta :) W kieszeni prawie 2 metrowego faceta tez nie nosi się źle, jestem przyzwyczajony a w rurkach nie chodzę :)

#661 matiitam7

matiitam7
  • 345 postów

Napisano 28 września 2014 - 16:21

Muszę Wam powiedzieć, że rezultaty baterii w mojej 6 są naprawdę dla mnie zadowalające: [ATTACH=CONFIG]23475[/ATTACH] W 5s'ie tak dobrze nie było :)

#662 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 postów
  • Skądopolszczyzna

Napisano 28 września 2014 - 16:26

Tez uważam, że bateria to dobra sprawa. 7:34 użycia i 2d 7 h od ładowania. Zostało jeszcze 7 % jest GIT !

#663 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 września 2014 - 16:31

Muszę Wam powiedzieć, że rezultaty baterii w mojej 6 są naprawdę dla mnie zadowalające:
[ATTACH=CONFIG]23475[/ATTACH]
W 5s'ie tak dobrze nie było :)

Uh ja mam 2h dłuższy czas użycia przy czym 20% to "ekran…", a reszta Messenger, Wiadomości, Safari, Reader i trochę Telefon. Oczywiście 5S.

#664 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 września 2014 - 20:21

2 dzień użytkowania z iPhone 6plus i mogę już więcej powiedzieć.
Zacznę od plusów, których oczywiście jest więcej :)
-Świetnie się korzysta z internetu, telefon jest idealnie do tego stworzony. Bardzo podoba mi się przełączanie zakładek w przeglądarce, działa to podobnie jak na iPadzie:) Widać, że to już nie smartfon, tylko phablet czy iPad nano :)

-Aparat, zrobione kilkadziesiąt zdjęć, wg mnie są takie same lub delikatnie lepsze w naturalnym świetle, w sztucznym czy w mroku zdjęcia są już dużo lepsze niż w iPhone 5s.

-Wystający aparat - jaki wystający aparat? W ogóle się na to nie zwraca uwagi, już bardziej paski drażnią.

-Bateria, trzyma zdecydowanie dłużej niż w iPhone 5s. iPhone odłączony wczoraj ok. 21:00 od prądu i do teraz 67%. Wg mnie to rewelacyjny wynik, zwłaszcza, że się trochę nim bawiłem. Druga sprawa przez noc spadł tylko 1%! tak, jeden procent!
W iPhone 5s bywało od 3-10%.

-Szybkość działania samego systemu, wg mnie identyczna jak w iPhone 5s. Jest wg mnie idealnie.

-Ekran - Wielki, super do przeglądania internetu, oglądania filmu.
Niestety telefon jest tym samym już za duży. Nie jest wygodny, kiedy chcemy korzystać jedną ręką. wtedy mamy wrażenie jakby nam miał się zaraz wyślizgnąć. Może to takie złudzenie, ale jednak wolę korzystać dwoma rękoma.

-Wygląd. Posiadam czarną wersję i powiem szczerze, że jest piękny :) Jeśli oczywiście chodzi o przód telefonu. Wygląda przepięknie, elegancko i czuć w rękach, że ma się w do czynienia z telefonem z wyższej półki. Nie rozumiem ludzi, którzy tak psioczą na ten wygląd, ale co tam - nie wszystko muszę rozumieć ;)
Jedynie z czym się zgodzę, to paski z tyłu nie robią dobrego wrażenia, zobaczymy jak będą wyglądały po kilku tygodniach użytkowania, czy nie będą się brudziły.

-Pamięć! Jeśli ktoś ma większy budżet i chce zakupić iP6+, to pamiętajcie! BIERZCIE iPHONE'A Z 64GB PAMIĘCI! Nie wiem o co chodzi, ale przy takich samych danych, co trzymałem na iP5s mam około 2GB mniej pamięci dyskowe! Zapewne wielkość i rozdzielczość wyświetlacza sprawia, że programy/system będą więcej zajmować.
Nie pchajcie się w 16GB, nie ma co oszczędzać. Mnie akurat ratuje głównie chmura onedrive.

Podsumowanie moje jest takie, że z telefonu na dzień dzisiejszy jestem zajebiście zadowolony. Apple zrobiło bardzo dobry ruch w stronę klientów, że dało nam wybór. Teraz mamy 3 różne wyświetlacze. Wg mnie optymalnym jest 4'', ale jeśli ktoś korzysta jeszcze z gier, filmów itp to bierze iP6 4,7, jesli jednak ktoś chce mieć coś pomiędzy telefonem, a tabletem to tylko iP6plus, do którego oczywiście można się przyzwyczaić, jesli chodzi o wielkość. Przeglądanie internetu, granie, oglądanie filmów - To bajka! Jednak jako telefon, do codziennego użytku, może się okazać uciążliwy. Zobaczymy. Przetestuje trochę i zdecyduje czy zatrzymam, czy zamienię się na iP6 tym razem z 64GB pamięci :)

#665 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 28 września 2014 - 20:27

Jedynie z czym się zgodzę, to paski z tyłu nie robią dobrego wrażenia, zobaczymy jak będą wyglądały po kilku tygodniach użytkowania, czy nie będą się brudziły.

Wystarczy Apple Case i problem z głowy, nie widzimy brzydkiego tyłu :) Dodatkowa zaleta Apple Case, a pisze tu na podstawie 5S, że lepiej się trzyma i przede wszystkim pewniej w dłoni.

#666 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 września 2014 - 20:32

Wystarczy Apple Case i problem z głowy, nie widzimy brzydkiego tyłu :) Dodatkowa zaleta Apple Case, a pisze tu na podstawie 5S, że lepiej się trzyma i przede wszystkim pewniej w dłoni.

No właśnie chciałbym zakupić oryginalne case od apple koloru czarnego, ale z tego co widzę to jest dostępny tylko w Apple store.

#667 Jojox

Jojox
  • 585 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 września 2014 - 21:36

Coś z tym czasem na baterii cyganicie tutaj. Ponad 6 uzycia i jeszcze 23% U mnie po 6h domaga sie pradu. W innych recenzjach/testach podobnie. 6h intensywnego uzycia to maks.

#668 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 września 2014 - 21:38

Coś z tym czasem na baterii cyganicie tutaj. Ponad 6 uzycia i jeszcze 23% U mnie po 6h domaga sie pradu. W innych recenzjach/testach podobnie. 6h intensywnego uzycia to maks.

Zwykła 6 ma gorszą baterię od 6+

#669 seboskrk

seboskrk
  • 104 postów
  • SkądStołeczne Królewskie miasto Kraków, PL.

Napisano 28 września 2014 - 21:40

6h intensywnego użycia nie równa się 6 godzinom lajtowego użycia.

#670 Jojox

Jojox
  • 585 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 września 2014 - 21:48

No ja mówię o zwykłej 6. Nie nastawiajcie się na ponad 6h. 6+ z testów widzę tak 10h trzyma.

#671 eviltomek

eviltomek
  • 780 postów
  • SkądDębica

Napisano 28 września 2014 - 22:01

A mi padla ladowarka z ip6plus, ladowalem 1 dzis. A teraz juz nie dziala :)

#672 Ament

Ament
  • 506 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 29 września 2014 - 10:33

Ktos wie jaka powinna byc rozdzielczosc tapet parallax dla zwyklej 6-stki?

#673 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 29 września 2014 - 12:17

Podobno 1608 x 852

http://dekoapp.com/parallax/

#674 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 29 września 2014 - 19:16

Zaraz 6 w Polsce, wszystko na to wskazuje, Apple — iPhone 6

#675 madhunt3r