Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 6 głosy

iPhone 6/6 Plus - pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1860 odpowiedzi w tym temacie

#126 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 10 września 2014 - 12:12

W każdym da, ale nie zaszkodziła by lepsza. Postęp, postęp, postęp… a nie odgrzewane kotlety z których konkurencja leje ze śmiechu w pampersy.

No i powiedz po co 1000MPx do Skype czy FT? Biorąc pod uwagę, że jakość po drugiej stronie masz jak z 1,3MPx firmy Manta? Jak będą wszyscy mieli łącza rzędu 100Mbit to wtedy jest sens ładowania lepszych aparatów do wideorozmów...

#127 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 postów
  • Skądopolszczyzna

Napisano 10 września 2014 - 12:12

@MC masz rację, ale jak się robi show, i chce się pokazać "coś" wyznaczać kierunki itd, bo na taka firmę kreuje się Apple, to nie można wciskać przestarzałych rozwiązać i twierdzić, że to jest AMAZIG ! Myślę, że każdy tu jest mniej lub bardziej rozczarowany IP6, bo to kotlet w nowej budzie z lekka inaczej zapeklowany, ale stary kotlet.

#128 MC_

MC_
  • 6 939 postów

Napisano 10 września 2014 - 12:15

Mnie akurat iP6 nie rozczarował. Oczywiście wolałbym te 0,7mm więcej dla mocniejszej baterii i 32GB jako najmniejszą pojemność w cenie 699 euro, ale to niestety raczej realne nie jest i trzeba się z tym pogodzić. Wygląd na razie mi nie przeszkadza, zobaczymy na żywo. A jak komuś bardzo przeszkadzają nowe zabawki to może kupić 5s, Lumię lub coś z Androidem. Przymusu nie ma. A malkontenctwa nie trawię. Podobnie jak parametrów dla parametrów, bez sensownej możliwości ich wykorzystania.

#129 Geble

Geble

• 1 183 postów

Napisano 10 września 2014 - 12:15

Czytając tu i ówdzie wychodzi na to, że największym rozczarowaniem jest brak ekranu FHD w szóstce bez plusa. W sumie to sam jestem zdziwiony, bo zakładałem, że skoro Plus ma to mniejszy brat również. Wydaje się, że przy tak dużym ekranie (4,7'') taka rozdzielczość powinna być już standardem.

#130 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 10 września 2014 - 12:19

@MC masz rację, ale jak się robi show, i chce się pokazać "coś" wyznaczać kierunki itd, bo na taka firmę kreuje się Apple, to nie można wciskać przestarzałych rozwiązać i twierdzić, że to jest AMAZIG !
Myślę, że każdy tu jest mniej lub bardziej rozczarowany IP6, bo to kotlet w nowej budzie z lekka inaczej zapeklowany, ale stary kotlet.

Tylko co robią inni producenci? Ładują kamerki 4K 100 rdzeniowe procesory i 200GB RAM tylko po to, żeby ładnie wyglądało w tabelce, następny model ma jeszcze więcej mega/giba/tera bajtów/herców/pikseli... Teraz mi pokaż choć jedną aplikację, która z tego korzysta, bo jak na razie chociażby gry na iPhone 5S o niebo lepiej chodzą niż ich odpowiednigi na tych superhertzach i petabajtach pamięci. Apple nie musi tak na prawdę z nikim konkurować i przez to robią pewne rzeczy wolniej i wydaje mi się że ładują sprzę taki, który będzie wykorzystywany a nie taki, który łwygląda super w tabelkach. No i widać, że bardziej skupili się na zegarku w tym roku...

Faktem jest, że pewne rzeczy jak chociażby to nieszczęsne NFC mogli mieć wcześniej...

- - - Połączono posty - - -

Czytając tu i ówdzie wychodzi na to, że największym rozczarowaniem jest brak ekranu FHD w szóstce bez plusa. W sumie to sam jestem zdziwiony, bo zakładałem, że skoro Plus ma to mniejszy brat również. Wydaje się, że przy tak dużym ekranie (4,7'') taka rozdzielczość powinna być już standardem.

Nie oszukujmy się, ale na tak małych ekranach czy FullHD czy nie czy nawet 4K i tak nie będzie widać różnicy... Dla świętego spokoju mogli dać to fakt.

#131 Geble

Geble

• 1 183 postów

Napisano 10 września 2014 - 12:24

@up Między QHD, a FHD rzeczywiście ciężko wychwycić różnicę na ekranach > 5''. Oprócz 5s mam także Note'a 3 i patrząc na G3 nie widzę różnicy, natomiast spoglądając na 5s od razu widać mniejszą ostrość i wcale nie trzeba patrzeć przez lupę.

#132 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1 355 postów
  • SkądSouth Park, CO

Napisano 10 września 2014 - 12:27

No i powiedz po co 1000MPx do Skype czy FT? Biorąc pod uwagę, że jakość po drugiej stronie masz jak z 1,3MPx firmy Manta? Jak będą wszyscy mieli łącza rzędu 100Mbit to wtedy jest sens ładowania lepszych aparatów do wideorozmów...

To po kiego grzyba było FaceTime i iMessage, skoro "po drugiej stronie" ludzie często miewają telefony bez tych funkcji? A jednak FT/iM zostały zaimplementowane by komunikować się pomiędzy iUrządzeniami. Nic by nie zaszkodziło, gdyby lepsza kamerka pozwoliła na lepszą jakość videorozmów RÓWNIEŻ pomiędzy iUrządzeniami. No, ale Apple tym razem dało ciała i jakieś wytłumaczenie trzeba sobie przecież dośpiewać, no nie ?

#133 Chorzel

Chorzel
  • 12 postów
  • SkądVancouver, BC

Napisano 10 września 2014 - 12:27

A jak myślicie czy nowy iPhone 6 będzie się chwiał/kiwał na boki leżąc na biurku poprzez wystający aparat fotograficzny? Czy Ive pozwoliłby na coś takiego?

#134 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1 355 postów
  • SkądSouth Park, CO

Napisano 10 września 2014 - 12:28

A jak myślicie czy nowy iPhone 6 będzie się chwiał/kiwał na boki leżąc na biurku poprzez wystający aparat fotograficzny? Czy Ive pozwoliłby na coś takiego?

Fizyki nie oszukasz.

#135 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 10 września 2014 - 12:38

To po kiego grzyba było FaceTime i iMessage, skoro "po drugiej stronie" ludzie często miewają telefony bez tych funkcji? A jednak FT/iM zostały zaimplementowane by komunikować się pomiędzy iUrządzeniami. Nic by nie zaszkodziło, gdyby lepsza kamerka pozwoliła na lepszą jakość videorozmów RÓWNIEŻ pomiędzy iUrządzeniami. No, ale Apple tym razem dało ciała i jakieś wytłumaczenie trzeba sobie przecież dośpiewać, no nie ?

Ale o jakiej lepszej jakości? Zdefiniuj. max rozdzielczość FT to 720p, kamera obsługuje 720p więc zdefiniuj słowo lepsza. Bo jakość nie idzie w parze z MPx jak Ci się wydaje...

#136 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 września 2014 - 12:49

Nie oszukujmy się, ale na tak małych ekranach czy FullHD czy nie czy nawet 4K i tak nie będzie widać różnicy... Dla świętego spokoju mogli dać to fakt.

Jedyna roznica miedzy HD, fHD i 4K to po -10 fps'ow w aplikacjach 3D. Chwala Apple za to, ze nie obciaza gpu bezsensownymi pikselami.

#137 migal

migal
  • 351 postów
  • Skądmam wiedzieć ?

Napisano 10 września 2014 - 12:53

Przy ~5 calach HD a FHD to różnica spora i zauważalna. 4K w telefonach to nieporozumienie, zgadzam się.

#138 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 postów
  • Skądopolszczyzna

Napisano 10 września 2014 - 14:20

..... "Po tym wszystkim struktura Apple w 2014 wydaje się wyglądać tak:
Dział OS X - robi robotę.
Dział iOS - robi robotę.
Dział MacSprzętów - robi robotę.
Dział iSprzętów - robi robotę.
Dział nowych technologii - bierze grzyby.
Dział wzornictwa - kryzys wieku średniego.
Dział bezpieczeństwa - ma wolne."

źródło : Apple wytarło podłogę konkurencją, tylko Wy tego nie rozumiecie! | Komórkomania.pl

#139 Homerras

Homerras
  • 49 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 września 2014 - 14:25

Też uważam, że zarówno w 6 , jak i 6 plus powinno być Full HD, bo jednak to już nie jest 3,5 cala jak kiedyś. Co do UHD to kupiłem ostatnio tv z możliwością odbioru tej rozdzielczości, tyle ze jest to 48', a nie ~5. Także upychanie tylu pikseli w smartphonie to imo absurd.

#140 speedway

speedway
  • 172 postów

Napisano 10 września 2014 - 14:32

Kronos, usuń ten link, bo mirko, szemot i kumple od wczoraj zachodzą się z płaczu, a taką potężną dawką HEJTU skazujesz ich na pewną śmierć ;)

#141 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 postów
  • Skądopolszczyzna

Napisano 10 września 2014 - 14:55

@UP :) cóż ja pocznę, że wszystkie niemal portale grzmią w tonacji "rozczarowania". Pewne w sobotę w moich łapach będzie IP6 (bo nie widzę alternatywy a 5s już mi obrzydł), ale nie zmiana to faktu, że jestem na 'NIE".

#142 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 10 września 2014 - 14:59

Pewne w sobotę w moich łapach będzie IP6

A to masz jakieś wtyki u Tima, że będziesz pierwszą osobą na świecie z nowym iPhone? :)

#143 kamil.szymczak

kamil.szymczak
  • 101 postów

Napisano 10 września 2014 - 14:59

Jestem ciekaw cen u polskich operatorów po wejściu na polski rynek

#144 speedway

speedway
  • 172 postów

Napisano 10 września 2014 - 15:03

Ja widzę alternatywę, Xiaomi mi4 za połowę ceny. interfejs żywcem podobny do iOS, świetne rozwiązania miui i do tego porządne wykonanie. Przymierzam się do zakupu. Być może kiedyś zawita iP6, o ile okaże się taki cudowny jak go malują ;)

#145 juscik

juscik
  • 66 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 września 2014 - 15:31

a jak z tym preorderem? jak on działa ?

#146 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 postów
  • Skądopolszczyzna

Napisano 10 września 2014 - 16:03

A to masz jakieś wtyki u Tima, że będziesz pierwszą osobą na świecie z nowym iPhone? :)

Oczywiście mowa o sobocie 20 września

Dzwoniłem w sprawie preordera. Nie ma możliwości odbioru w sklepie stacjonarnym. Tylko i wyłącznie wysyłka na terenie Niemiec.
Polskie AOS nie ma też żadnych przecieków na temat polskiej premiery.

#147 poli_x

poli_x
  • 347 postów

Napisano 10 września 2014 - 16:09

Widzę ze hejterow tu nie brakuje, fajnie jest sie z kogo pośmiać gdy ktoś spina poslady o telefon. Alternatywy dla iphona obecnie nie ma, telefony Sony rozklejaja się, a Sony twierdzi ze to właściciele na własną rękę je otwierają i gwarancji nie uznaja, Samsung to plastik fantastik i absolutni mistrzowie w zapchyaniu ramu aplikacjami których większość użytkowników nigdy nie uruchomi a nakładka na system to nieporozumienie, Nexus, to jest to, ale gdzie jest 6ka? Jak wygląda i jak jest duża, i czy aparat robi wreszcie zdjęcia. HTC, hmm, M8 to nie taki zły wybór, Android tylko trochę boli, mając jednak chociaż jedną zabawkę więcej w domu, mamy fajny ekosystem którego próżno szukać u konkurencji. Wygląd iphona 6zly? Cała generację słuchałem od modelu 4ego po 5s,czemu nie zrobicie telefonu podobnego do 3GSa,zrobili, jest metalowy, jest stylowy ma iOSa a z double clickiem dla "jednorecznych" telefon doskonały.

#148 bakkamil

bakkamil
  • 4 postów

Napisano 10 września 2014 - 16:12

Moje wrazenia . Po pierwsze jestem bardzo zadowolony z tych zaokraglonych bokow ktore spowodowaly ze kupilem 5c a nie 5s zaluje ze nie pokazal sie 6c bo niestety te piekne szlachetne iphony zawsze mam od upadkow wyszczrbione na bokach w przypadku 5c tel wyglada jak nowy. Nienwierze aby kamera tak wystawala by nie mozna bylo polozyc iphone na blacie bo to bylby absurd . Planuje zakup na swieta wersji podstawowej 16gb

#149 Gecko

Gecko
  • 151 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 września 2014 - 16:18

Design mnie nie porwał, ale na oficjalnych materiałach wygląda o wiele lepiej niż na przeciekach. Podoba mi się praktyczniejsze podejście do kwestii tyłu i odejście od szkła. To co mnie przekonało to pojemność i bateria w 5.5". Będę zamawiać z USA w pre-orderze 6+ 128Gb, jak się nie spodoba to puszczę w Polsce z profitem :P Na Androidy w sumie nie patrze, bo jestem zmęczony nimi po przygodach z SGS2 i Nexus4, testowałem miliony ROMów i kerneli, żaden nie rozwiązywał grzania się i tragicznego zarządzania baterią. iPhone może nie jest innowacyjny, ale przynajmniej można na nim polegać.

#150 derwenoper-63801cbb72

derwenoper-63801cbb72
  • 237 postów
Napisano 10 września 2014 - 16:36

Uhh ja nie rozumiem jak można nosić cokolwiek większego od 4" w kieszeni? Przecież tego się nie da używać jedną ręką co jest stanowczo na minus tego telefonu. Wg. mnie jedyne zastosowanie to "swag" w gimbazie lub szpan przed znajomymi jak to się jest bogatym i się ma najnowszą paletkę do ping ponga firmy apple. Zapewne za 5 lat będziemy mieli telefony 10" i wszyscy będą mówić "JA TO OBSŁUGUJE JEDNĄ RĘKĄ".. no ta gratuluje :) @down Gdyby połowa funkcji sony nie była zablokowana w polsce i gdyby nie miał androida to prawdopodobnie nikt by iphon'ów nie kupował :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych