Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * - 6 votes

iPhone 6/6 Plus - pierwsze wrażenia

• Please log in to reply
1860 replies to this topic

#1401 lidia234

lidia234
  • 23 posts
  • SkądKraków

Posted 29 November 2014 - 16:40

radzion dziękuje staram się konkretnie opisywać moje odczucia względem nowego urządzenia. Myślę że jak zawsze będę zadowolona z produktów apple jeszcze nigdy nie musiałam wymieniać żadnego z nich a zaczynałam od iphona 3g , ipada2 (który nadal jest w domowym użytku i ma się świetnie :) po ipada air itd.  ). Jakoś chyba mam sporo szczęścia do urządzeń apple. A tak sporo forumowiczów zaliczało wymiany lub inne nie przyjemnie historie.  Bateria naprawdę zaskakuje mnie bo od pełnego naładowania do 2 % starczyła mi na 2 dni dość intensywnego używania, a więc jestem pod wrażeniem przy mojej leciwej 4s w trakcie rozmów przez skypa musiałam się podładować. Druga sprawa aparat zdjęcia naprawdę bardzo dobrej jakości filmy też, aplikacje jak na razie  działają bez zarzutu i wywalania  safari również działa płynnie po za tym czytanie czegoś już na ekranie 6 jest dość przyjemne jak dla mnie ekran już wystarczający. Touch ID działa idealnie nie zdarzyło mi się jeszcze żeby nie zaskoczył. Po za tym mi jakoś ten lekko wystający obiektyw aparatu nie przeszkadza nie wygląda to tak źle i da się to zniwelować poprzez założenie jakiegoś pokrowca choćby nawet przezroczystego. Wychodzę z założenia telefon  ma działać bez zamulania i zawieszania a nie wyglądać idealnie. W moim przekonaniu iphone 6 działa jak powinien a to że nie wygląda do końca idealnie nie stanowi większego problemu.  

#1402 cortez79

cortez79
  • 276 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 November 2014 - 20:14

Ja jestem po dwóch tygodniach użytkowania iP6 Space Gray. I muszę Wam powoedzieć, źe jak dla mnie sprzęt rewelacyjny. Przesiadłem się z 5S i jeśli ktoś twierdzi, że się nie opłaca taka zmiana, to nie wie co mówi. Jak dla mnie na plus:
-większy ekran
-lepsza bateria
-mega lepsza jakość rozmów telefonicznych (wcześniej na 5s zawsze miałem problem.Osoby z którymi rozmawiałem zawsze narzekali na jakość połączenia)
-dużo lepszy aparat. Zdjęcia naprawdę wychodzą mega
Niby niewiele, ale jak dla mnie wystarczy aby powiedzieć, że jak dla mnie iP6 jest super. Z minusów jak dla mnie trochę obły kształt i trochę cienki ale to pewnie wielu zaliczy na plus. Ten kształt powoduje, że nie ma tak pewnego trzymania i telefon może się wyślizgnąć. Ja osobiście poradziłem sobie uzywająć etui Laut Lume. Cienkie etui poprawiające chwyt, i fajnie się prezentuje plus folia na ekran dobrej jakości.

Edited by cortez79, 30 November 2014 - 20:15.

#1403 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 December 2014 - 12:52

Ja jestem po dwóch tygodniach użytkowania iP6 Space Gray. I muszę Wam powoedzieć, źe jak dla mnie sprzęt rewelacyjny. Przesiadłem się z 5S i jeśli ktoś twierdzi, że się nie opłaca taka zmiana, to nie wie co mówi. Jak dla mnie na plus:
-większy ekran
-lepsza bateria
-mega lepsza jakość rozmów telefonicznych (wcześniej na 5s zawsze miałem problem.Osoby z którymi rozmawiałem zawsze narzekali na jakość połączenia)
-dużo lepszy aparat. Zdjęcia naprawdę wychodzą mega
Niby niewiele, ale jak dla mnie wystarczy aby powiedzieć, że jak dla mnie iP6 jest super. Z minusów jak dla mnie trochę obły kształt i trochę cienki ale to pewnie wielu zaliczy na plus. Ten kształt powoduje, że nie ma tak pewnego trzymania i telefon może się wyślizgnąć. Ja osobiście poradziłem sobie uzywająć etui Laut Lume. Cienkie etui poprawiające chwyt, i fajnie się prezentuje plus folia na ekran dobrej jakości.

Oczywiście, że wie co mówi.  Nie dla każdego dopłata 1000zł za większy ekran ma sens, np. ja w tym gronie znalazłem się. Gdyby jeszcze iPhone dostał 2GB jak iPad to rozumiem ale tak za rok stanie się tym czym był iPad 3. 

• Sebosz likes this

#1404 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 01 December 2014 - 19:43

Gdyby jeszcze iPhone dostał 2GB jak iPad to rozumiem ale tak za rok stanie się tym czym był iPad 3. 

Rozumiem że szukasz wytłumaczenia dlaczego nie kupiłeś nowego iPhone'a ale proszę, nie pisz takich bzdur.

• flypek likes this

#1405 CzoCzo

CzoCzo
  • 99 posts
  • SkądSosnowiec, Poland, Poland

Posted 01 December 2014 - 20:27

Zawsze chciałem mieć duży wyświetlacz w iphone. Zakupiłem iphone 6 plus i jestem bardzo zadowolony. Po za tym jest dużo płynniejszy od poprzedniego iphone 5s. Najważniejszym plusem jest bateria.. np. dzisiaj po całym dniu użytkowania mam 75% ( w 5s miałbym już 10-20 ).

#1406 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 01 December 2014 - 21:47

Oczywiście, że wie co mówi.  Nie dla każdego dopłata 1000zł za większy ekran ma sens, np. ja w tym gronie znalazłem się. Gdyby jeszcze iPhone dostał 2GB jak iPad to rozumiem ale tak za rok stanie się tym czym był iPad 3. 

Molimo, nie przesadzaj, ze ogromnym powodem dla Ciebie bylo zaimplementowanie 1GB ramu? To nie jest az tak bardzo istotna rzecz. Oczywiscie, wieksza ilosc ramu nieznacznie podnioslaby komfort uzytkowania np Safari ale bez przesady.

Czyli mozemy rozumiec, ze za 1GB ramu wiecej, gotow bylobys zaplacic 1000 zl wiecej?

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#1407 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 December 2014 - 21:50

Mi tam nigdy ramu w iPhone'ach nie brakowało. Jeszcze nigdy mi nie przymulił. Więcej ramu można wymagać, ale jednak u konkurencji. Tam nawet 3GB nie ratuje sprawy. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#1408 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 01 December 2014 - 22:05

Ja właśnie mam lekko mieszane uczucia związane z iPhone 6. Telefon jest bardzo przyjemny w obcowaniu, ale nieco wygodniej - o zgrozo - korzysta mi się z Galaxy S5. Brakuje mi również wielu funkcji jednak i pewnych smaczków, które są na Samsungowym TouchWiz. Wiem, że wszyscy wieszają na tym psy, ale chyba jednak niewiele osób z tego korzystało. Bateria w iPhonie w porównaniu do Galaxy leci w oczach. Telefon śliski jak diabli i raczej sprawia wrażenie delikatnego :) wiem, że to może być jedynie wrażenie, ale dużo bardziej się o niego boję niż o Samsungowego kloca :)

Co więcej... Lubię podpiąć słuchawki K550 pod telefon,aby posłuchać mp3 320kbps. Na iPhone brakuje nieco dołu w stosunku do Samsunga na tych słuchawkach a te do trudnych w napędzenia raczej nie należą natomiast są dość kapryśne jeśli chodzi o źródło dźwięku. Ciekawostka polega na tym, że zarówno iPhone 5 jak i Galaxy S5 są lepsze niż iPhone 6 - szczerze nie wiem z czego to wynika - czy z gorszych podzespołów czy z softu.

To teraz na plus :) telefon ma extra wyświetlacz, natomiast nie dostrzegam tego efektu "malowania na szkle", o którym pisze Norbert na iPod.info.pl czy połowa redakcji iMagazine...
Czujniki sportowe. Lubię to! Lubię być aktywny i mieć pełen tracking wszystkiego co robiłem w ciągu dnia.

Podsumowując, w usability widzę znaczny skok androida z samsungową nakładką i spory zastój po stronie iOS. Z drugiej strony od wielu lat iPhone był moim ulubionym telefonem i mam do niego lekki sentyment. Pomimo kilku bajerków to day to day chyba Galaxy S5 ze swoją kozacką baterią mnie bardziej do siebie przekonuje.

Nie wiem co wybiorę czy serce czy rozum bo jedno mówi zostaw iPhonea a drugie zwróć go bo nie jest warty tych pieniędzy. Jest jeszcze jedna opcja :) starzeję się i zaczynam inaczej patrzeć na sprzęt :)

#1409 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 02 December 2014 - 07:10

Trochę przesadzacie z tym, że 3GB nie ratuje konkurencji. Albo piszecie dla pisania, albo nigdy nie mieliście w rękach telefonu z serii Note od modelu 3 wzwyż. Miałem rok firmową trójkę, teraz czwórkę od około miesiąca i tam nigdy nie zdarzyło mi się mikroprzycięcie, czy przeładowanie strony z powodu braku RAM-u. Zawsze jest około 1GB wolnego. To już nie czasy Galaxy S i S2, gdzie człowiek chciał telefon rozwalić o ścianę w oczekiwaniu na włączenie dialera, czy czegoś innego. LagWizz to też już raczej przeżytek. No chyba, że ktoś doświadczenia opiera na korzystaniu z budżetówek.

Od około 2 tygodni jestem również szczęśliwym posiadaczem IP 6 Plus i tutaj po napisaniu kilku maili, przeskoczeniu na wiadomości, odpisaniu, załodowaniu feed'a z tapatalka, przeskoczenie na Safari powoduje przeładowanie witryny. Czegoś takiego nie ma na iPadzie Air 2. Co więcej, na IP6 zdarzają, sporadycznie bo sporadycznie, lekkie przycinki animacji. Po raz kolejny dodam, że na Air 2 tego nie ma. Do tej pory zastanawia mnie czym kierował się Apple wrzucając do szóstki gorszy procesor i mniej RAM-u.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#1410 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 02 December 2014 - 07:32

. Do tej pory zastanawia mnie czym kierował się Apple wrzucając do szóstki gorszy procesor i mniej RAM-u.

Co do tego Apple pewnie  kieruje się tym, że więcej pamięci i  lepszy procesor dostanie już następca.

#1411 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 02 December 2014 - 07:50

Małe przycinki w animacji też zauważam na iP6

Co do tego Apple pewnie  kieruje się tym, że więcej pamięci i  lepszy procesor dostanie już następca.

Sam procesor jest raczej nie powinien być aż tak wąskim gardłem. Jest na pewno sporo wydajniejszy od A7. Testy linpacka, które liczą suchą moc benchmarkową pokazują 950mflops vs 1530 mflops także jakiś skok wydajności jest :)

#1412 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 December 2014 - 08:27

Trochę przesadzacie z tym, że 3GB nie ratuje konkurencji. Albo piszecie dla pisania, albo nigdy nie mieliście w rękach telefonu z serii Note od modelu 3 wzwyż.

Wystarczy wejść nawet na Youtube i posłuchać recenzji użytkowników. Druga sprawa, miałem przez jakiś okres Note 3 i przycięcia występowały nawet przy najprostszych operacjach. Sorry Lagwiz był, jest i będzie. Tego nikt nie zmieni. 

Nie wiem, może mam pecha do Androida i  trafiam na felerne egzemplarze. No ale jak widać z filmików na YT nie tylko ja. 

Wiadomo, iPhone też nie jest idealny, potrafi przeciąć, ale nie tak często jak Samsungi.

OK, skończmy OT. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#1413 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 02 December 2014 - 09:46

No to od razu dodam, że tak jak większości, tak i u mnie po około 2 tygodniach przycisk "Home" zaczął nieprzyjemnie głośno klikać. W iPadzie Air 2, mimo tej samej konstrukcji, chodzi wręcz bezgłośnie. Niesłuszne są zatem twierdzenia, że ten przycisk tak ma, bo takową ma budowę. Nie, nie ma. 

Nie przeszkadza to w żadnym stopniu w użytkowaniu, ale pozostawia pewien rodzaj dyskomfortu, że kiedyś może mu się stać coś poważniejszego. Pożyjemy, zobaczymy ;)

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#1414 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 02 December 2014 - 11:39

Jak reklamować iPhone 6 kupionego w Niemczech z powodu strzelającego przycisku home? Od kilku dni zauważyłem że strzela podczas wciskania go.

Komputer:  MacBook Air z M2 / 8 CPU / 10 GPU / 16 Neural Engine / 16 GB Ram / Dysk SSD 256 GB / Kolor Północ / MacOS Sequoia 15 - Beta 2

Telefon:  iPhone 15 Pro / 128 GB / Tytan Naturalny / iOS 18 - Beta 3

#1415 Lexio

Lexio
  • 240 posts

Posted 02 December 2014 - 15:12

Taki maly OT

Co sadzicie o kombinacji iPhone 6 Plus Spacegrey z Night Blue Leather Case? Ma ktos moze taki zestaw i moglby wkleic zdjecia jak to wyglada? Bo na necie ten case jest tylko przedstawiony na iPhone'ach srebrnych:(
Telefon: iPhone 6 Plus 64GB Spacegray , iPhone 6 64GB Gold, Tablet: iPad Pro 9,7" 128GB
Komputer: MacBook Pro 15" z wyswietlaczem Retina, 2,3GHz, Intel Core i7, 16GB RAM

#1416 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 02 December 2014 - 15:20

Ja mam iP6 silver i silicon blue i wygląda tak sobie w zasadzie :)

#1417 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 02 December 2014 - 16:14

No to i ja się wypowiem iPhone  używam  od modelu 3g z dwutygodniową przerwą na sgs3 bo dłużej nie wytrzymałem........ :D plastik porysował się od 3 kryształków soli na biurku do tego android z charakterystycznym zacinaniem się i dublowaniem ikonek które doprowadzało  mnie do szału..... powiedziałem o NIE i wróciłem do iPhone.  

Na 6 przesiadam się z 5, moim zdaniem wymiana tak drogiego i tak dobrego telefonu który ma wsparcie softwarowe co najmniej przez 3 lata mija się z celem.

iPhone 6 przypomina mi trochę htc one tylko z systemem ios:D miałem okazje pobawić się 6 i 6+ przez jakieś 15 minut  i powiem tak 6+ do leżenia na kanapie i klikania idealny ale wyjść z nim gdziekolwiek i chociażby zadzwonić jedną ręką no way,a dla mnie jest to bardzo istotne bo gdybym chciał większy ekran do grzebania w ios w domu na kanapie kupiłbym iPada.

Różnica baterii i "optycznej"stabilizacji która de facto w testach niczym nie różni się od tej cyfrowej w 6 kosztem tak wielkiego rozmiaru jakoś mnie nie przekonuje..... co do wyglądu urządzenia to rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje więc wypowiem tylko swoje zdanie, telefon owszem ładny ale moim zdaniem za mało jabłka w jabłku tudzież ów "jabłkowy" design został nieco bardziej nadgryziony, if you know what i mean.

Co do szybkości i płynności działania przesiadając się z 5  byłem zaskoczony że można aż tak szybko:D co niestety zmieni się po aktualizacji do ios 9 o 10 już nie wspominając :P

Ekran i aparat w porównaniu do IP5 robi wrażenie o czytniku linii papilarnych nawet nie wspomnę a jak płatności apple pay wejdą do europy........ :D

Niektórzy fani androida śmieją się że apple ograniczyło funkcjonalność NFC a ja im odpowiadam, po co "odblokowywać " nfc skoro mamy airdropa

Podsumowując, nie ma urządzeń idealnych tak jak nie ma idealnych ludzi :D ja jednak po wielu przemyśleniach i krótkiej "zabawie" iPhone-em 6 zamówiłem swój egzemplarz termin dostawy mam między 11 a 15 grudnia mam też nadzieje że dostanę go trochę wcześniej :D      

Edited by _Artek_, 02 December 2014 - 16:19.

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#1418 irek47

irek47
  • 51 posts

Posted 02 December 2014 - 19:10

Jak reklamować iPhone 6 kupionego w Niemczech z powodu strzelającego przycisku home? Od kilku dni zauważyłem że strzela podczas wciskania go.

przycisk home w ip6 jest glosniejszy i wydaje klikniecie nie musi to byc wada, porownaj z innymi w sklepie jesli masz mozliwosc, moj klika glosniej niz poprzednie i glosniej niz air2.

No to od razu dodam, że tak jak większości, tak i u mnie po około 2 tygodniach przycisk "Home" zaczął nieprzyjemnie głośno klikać. W iPadzie Air 2, mimo tej samej konstrukcji, chodzi wręcz bezgłośnie. Niesłuszne są zatem twierdzenia, że ten przycisk tak ma, bo takową ma budowę. Nie, nie ma. 

Nie przeszkadza to w żadnym stopniu w użytkowaniu, ale pozostawia pewien rodzaj dyskomfortu, że kiedyś może mu się stać coś poważniejszego. Pożyjemy, zobaczymy ;)

tez mam zestaw ip6 i air2 i rzeczywiscie w air jest bezglosny a ip6 klika tak jak 20 innych sprawdzonych w sklepie apple.

#1419 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 02 December 2014 - 19:12

przycisk home w ip6 jest glosniejszy i wydaje klikniecie nie musi to byc wada, porownaj z innymi w sklepie jesli masz mozliwosc, moj klika glosniej niz poprzednie i glosniej niz air2.

Wydaje mi się że to wada, od kupna iPhone 6 (19 września) nic takiego nie występowało, jak przyciskam home to jakby się zacinał i słychać strzelanie.

Komputer:  MacBook Air z M2 / 8 CPU / 10 GPU / 16 Neural Engine / 16 GB Ram / Dysk SSD 256 GB / Kolor Północ / MacOS Sequoia 15 - Beta 2

Telefon:  iPhone 15 Pro / 128 GB / Tytan Naturalny / iOS 18 - Beta 3

#1420 irek47

irek47
  • 51 posts

Posted 02 December 2014 - 19:58

Wydaje mi się że to wada, od kupna iPhone 6 (19 września) nic takiego nie występowało, jak przyciskam home to jakby się zacinał i słychać strzelanie.

jesli sie zacina to wymieniac jak najbardziej, myslalem o kliku nie trzasku.

#1421 Lexio

Lexio
  • 240 posts

Posted 02 December 2014 - 20:18

Strzelanie wymieniaja. Kolezanka z uczelni poszla i jej wymienili normalnie
Telefon: iPhone 6 Plus 64GB Spacegray , iPhone 6 64GB Gold, Tablet: iPad Pro 9,7" 128GB
Komputer: MacBook Pro 15" z wyswietlaczem Retina, 2,3GHz, Intel Core i7, 16GB RAM

#1422 Maciek219410

Maciek219410
  • 127 posts
  • SkądKTW.

Posted 02 December 2014 - 21:16

Ja właśnie obcuje z iPhone 6 64GB od 30h i powiem, ze pomimo moich obaw telefon spisuje się świetnie! Jest przedwszytkim kolosalna różnica w zdjęciach oraz w szybkości ofc w porównaniu do 4s, którego do niedawna posiadałem :D Wszystko jest cacy, telefon z Apple Store dotarł w zaskakująco szybkim tempie cały i zdrowy.

Są jednak dwie rzeczy, które mi osobiście przeszkadzają (a których nie było lub były mało odczuwane w 4s).

A mianowicie: "latające", "luźne" przyciski głośności i wyciszania (czego nie było w 4s na początku) oraz to, że jak mocniej stuknę w ekran na górze to słyszę ten odgłos, który związany jest z aparatem, a co chyba gorsza jak tak szybciej i mocniej poruszam iPhone'm to jest niczym grzechotka (co było juz w 4s, nie pamiętam dokładnie co to takiego ale tylko podczas stukania w tył). Czy tyko ja mam takie luźne przyciski oraz odgłosy czy wszyscy :D? No iw zasadzie to sam nie wiem czy przycisk Home chodzi głośno czy nie... Niby robi "klik" słyszalnie ale nie jestem w stanie ocenić.

Edited by Maciek219410, 02 December 2014 - 21:30.

#1423 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 December 2014 - 21:24

U mnie jest luźny przełącznik wyciszenia, ale tylko w pozycji, kiedy telefon nie jest wyciszony. W wyciszonym trybie już siedzi sztywno w obudowie. Ogólnie nie przeszkadza mi to, choć z czasem może się zrobić coś podobnego jak u mojego znajomego w iPhone 5, tzn lekko ruszy ten przełącznik i się ścisza telefon. Osobiście bardzo często tego używam, więc zapewne nie długo może być taki sam problem. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#1424 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 03 December 2014 - 00:35

6plus 64giga 8.1.1   

IMG0148PN_wherpnx.PNG

 iPhone X 64GB Space Gray    MacBook Pro 15 Retina 2013 late  iPad Air 2 16GB   

#1425 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 03 December 2014 - 06:52

Strzelanie wymieniaja. Kolezanka z uczelni poszla i jej wymienili normalnie

Orientujesz się może ile trwa taka wymiana strzelającego modelu i czy nie ma problemu jeśli objaw pojawił się po kilku tygodniach od zakupu? 

Rozumiem, że normalnie uderzam do Cortlandu?

Edited by Geble, 03 December 2014 - 06:53.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users