iPhone 6/6 Plus - pierwsze wrażenia
Napisano 19 listopada 2014 - 06:13
Napisano 19 listopada 2014 - 11:20

- iFan2000 lubi to
Napisano 19 listopada 2014 - 18:09

Napisano 19 listopada 2014 - 19:25
- monis lubi to
Napisano 19 listopada 2014 - 21:16
Dokładnie tak jest. Sprawdzone w kilkunastu sklepach z iPhonami. Tylko raz zdarzyło się, że ekran 6 (zdaje się,że biała 16GB) był równie biały jak 6+. Dodatkowo, demka w sklepach z reguły mają jeszcze lepszą biel, niż te oferowane przez Apple w detalicznej sprzedaży.P.S. Dziś w iSpot porównując Ip6 i 6+ zauważyłem, że 6+ ma bielszą biel a 6 taką żółtawą. Pytam się wiec go czy to kwestia tego, że eksponat wiec troche katowany czy one tak mają.
Napisano 19 listopada 2014 - 23:46

Napisano 19 listopada 2014 - 23:49

Napisano 20 listopada 2014 - 00:26
Latać w środku to nie powinno.zmartwilo mnie to bo w 6plus ten przelacznik normalne skoki podczas przesuwania mial. na dodatek jak potrzasam telefonem to tak jakby cos luzem latalo w srodku
Napisano 20 listopada 2014 - 14:18
Napisano 20 listopada 2014 - 17:42

1) Ekran dla mnie prawie idealny, ale 4.5 cala było by już super

2) Bateria jak najbardziej na +, cały czas jestem podłaczony do LTE i jak +/-wyjde o 8:00 i wróce o 16-17 do domu to mam gdzies 30-40% - wiec jest OK
3) Aparat - bardzo fajne filmy w FullHD w 60 klatkach, zdjęcia także bardzo fajne ale niestety tylko w dzień... (wiem nie mogę oczekiwać nie wiadomo jakiej jakości od zdjęć nocnych no ale...)
4) Pojemność - krótko i na temat 64GB to rozsądne minimum

i ostatnie prawie związane z samym iPhone'em 5) Case - mam silikonowy i już po 3 tygodniach kawełek jego odpadł...

Pozdrawiam
Mateusz
PS Jeśli mielibyście trochę czasu i chęci

Napisano 20 listopada 2014 - 20:54

Napisano 21 listopada 2014 - 14:17
- effe, radzion i Bigkaban lubią to
Napisano 21 listopada 2014 - 14:55
No to pierwsze wrażenia ode mnie po 4 dniach użytkowania telefonu. Nigdy wcześniej nie miałem styczności ze sprzętem Apple. Przez ostatnie dwa i pół roku posiadałem Samsunga Galaxy S3 na Androidzie, potem na Cyanogenmod; oraz z przerwami Lumię z WP. Jeszcze wcześniej przerabiałem badaOS na Samsungu Wave. Zazwyczaj w zakupie kierowałem się ceną, po raz pierwszy postanowiłem kupić coś, nie biorąc pod uwagę tego kryterium. Myślę, że moja opinia będzie w miarę obiektywna, bez skrajnych emocji och ach i beeee.
W końcu po wielu latach udręki stwierdziłem, że w sumie mogę sobie pozwolić na sprzęt, który zawsze uważałem za wyższą półkę i tak wybór padł na iPhone 6 w wersji 64 GB Space Grey. Na początku byłem bardzo zajarany na pre-order i stwierdziłem, że najszybciej pójdzie gdy zamówię w Cortlandzie i X-Kom, a potem który sklep pierwszy się odezwie - tam kupię. Czekałem do 5 listopada i postanowiłem zamówić na Apple Store. Telefon dotarł do mnie po 13 dniach oczekiwania, a z powyższych sklepów do dzisiaj się nikt nie odezwał.
Szukałem telefonu o rozmiarach zbliżonych do S3 i w sumie znalazłem. Ekran mniejszy o 0,1" - różnica niezauważalna przeze mnie. Rozmiarowo jest nieco dłuższy, ale węższy i cieńszy. Świetnie leży w dłoni, bardzo wygodnie obsługuje się go jedną ręką, ale musiałem się do niego nieco przyzwyczaić z uwagi na to, że jest bardziej śliski. Ostatnio wrzuciłem go do ochraniacza firmy Spigen (0,4 mm grubości) - jest cienki, aparat w nim nieco mniej wystaje, ale to nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia czy aparat wystaje 0,1 mm czy 0,2 mm czy wcale - nie brałem tego zupełnie pod uwagę. Dzięki temu telefon nieco pewniej leży w ręce, bo materiał jest bardziej przyczepny.
Jeśli chodzi o rozmieszczenie gniazd i przycisków. Muszę się przyzwyczaić do wejścia mini-jack na dole urządzenia, ale jest to lepsze niż w S3, gdzie podczas ładowania telefonu i używania słuchawek, kable wystawały z góry i z dołu. Apropos ładowania - końcówka Lightning bardzo mi się podoba, w końcu nie muszę zwracać uwagi na stronę wtyczki. Przycisk blokowania w tym samym miejscu - bardzo wygodnie. Moja lepsza połówka ma iPhone 5S i tam jego lokalizacja jest IMHO dużo gorsza. Touch ID - chyba nie muszę mówić, że jest bardzo praktyczny i już nie wyobrażam sobie inaczej odblokowywać telefonu.
Co do baterii to nie będę dużo pisał. Porównam do S3 - zadowolony byłem z czasu pracy przez pierwsze pół roku, potem musiałem go ładować 2 razy dziennie, po zmianie baterii na nową był ten sam problem. Przy zwykłym użytkowaniu (cały czas na 3G, maile, mini gierki, smsy, 2-3 godziny rozmów) iP6 wytrzymuje mi cały dzień, a na ostatnim procencie w czasie czuwania pociągnie do rana.
Aparat - zdjęcia robię tylko na wyjazdach, nie w moich klimatach jest robienie zdjęć wszystkiego, dlatego póki co się nie wypowiem. Pobawiłem się trochę funkcjami filmu poklatkowego i zwolnionego - fajny gadżet i tyle. Może kiedyś się przyda.
Ekran - bardzo ładny. Wielki plus za daleko idące przyciemnienie maksymalne. Porównując z S3 to jego minimalna jasność był jak tutaj połowa mocy. Kolory naturalne, niezbyt nasycone, wyglądają w porządku.
System - dla mnie, byłego usera Androida, jest błyskawica. Wszystko płynnie chodzi, nic nie przycina.
Wady fabryczne - naczytałem się o żółtych ekranach, wyrywających włosy, o wyginaniu, odpadających przyciskach. Mnie żaden z tych problemów nie dotyczy. Używam ten telefon tak jak każdy, nie obchodzę się z nim jak z jajkiem. Jedyna ochrona to wspomniany case.
Wady ogólne - App Store pokazuje i pobiera €, brak androidowych odpowiedników niektórych aplikacji, które używałem. Póki co innych wad, dotyczących konstrukcji, praktyczności i systemu nie widzę.
Podsumowując, po wielu latach opieraniu się jabłku - że cena, że przesadzony, że "lansiarski", skusiłem się na pierwszy produkt tej firmy. I nie żałuję dokonanego wyboru - co więcej, jeśli będę wymieniał komputer to z pewnością rozważę opcję MacBooka. A fugi? Jakbym chciał mieć dzieło sztuki to bym sobie obraz kupił, mnie one nie przeszkadzają, nie zwracam uwagi na takie rzeczy. Kupując telefon kierowałem się niezawodnością, jakością wykonania i funkcjonalnością. Dostałem to, za co zapłaciłem.
Dla mnie chyba najlepsza recenzja pierwszego wrażenia. Dodatkowo czytając tekst wyobrażałem siebie, bo też czeka mnie przesiadka z S3. Super bo otrzymałem zastrzyk informacji, który dodatkowo utwierdził mnie w wyborze.
Jedyne nad czym się zastanawiam do pojemność. 16 czy 64?! W swoim S3 wystarcza mi 8 GB. Co o tym sądzicie?
Napisano 21 listopada 2014 - 15:24
Dla mnie chyba najlepsza recenzja pierwszego wrażenia. Dodatkowo czytając tekst wyobrażałem siebie, bo też czeka mnie przesiadka z S3. Super bo otrzymałem zastrzyk informacji, który dodatkowo utwierdził mnie w wyborze.
Jedyne nad czym się zastanawiam do pojemność. 16 czy 64?! W swoim S3 wystarcza mi 8 GB. Co o tym sądzicie?
Osobiście wolę trochę dopłacić i mieć w razie czego w zapasie GB. Może wyrzucone w błoto pieniądze, ale wcześniej w ip5 miałem 16GB i było słabo :/
Napisano 21 listopada 2014 - 16:17
Jestem dokładnie tego samego zdania. To jest raptem 10% różnicy w cenie.
Osobiście wolę trochę dopłacić i mieć w razie czego w zapasie GB. Może wyrzucone w błoto pieniądze, ale wcześniej w ip5 miałem 16GB i było słabo :/
Napisano 21 listopada 2014 - 16:43

Napisano 21 listopada 2014 - 16:47
Napisano 21 listopada 2014 - 17:28

Napisano 21 listopada 2014 - 17:50
Przy 16GB musiałem kasować aktualne dane, żeby mieć inne daneWiększa pojemność - 64 GB daje więcej możliwości i nie trzeba się ograniczać. Zabrzmiało jak slogan reklamowy ale to 100% prawdy.

Napisano 21 listopada 2014 - 22:39

Napisano 21 listopada 2014 - 23:14
@Damian Ciesielski - najlepsza recenzja "nowego usera Apple". Wszystko wziete na chlodno bez przegiec w zadna strone (Andka i iOS'a). To mi sie podobalo.
Niech ta recenzja bedzie wzorcem dla wszystkich zastanawiajacych sie nad zakupem. Facet nie mial porownania z wczesniejszymi modelami, nigdy nie uzywal iPhone i wg mnie jego ocena jest bardzo obiektywna. Czytajcie i kupujcie
Zgadzam się, recenzja rewelacyjna! My, przynajmniej ja, jestem już skażony Apple ;D
Napisano 21 listopada 2014 - 23:36
Napisano 22 listopada 2014 - 13:54
Czy mój iPhone jest wygięty? Mam go od poniedziałku i obchodzę się z nim jak z jajkiem. Dodatkowo noszę go w case.
Napisano 22 listopada 2014 - 14:09
Napisano 22 listopada 2014 - 14:18
Zrobiłem osobny temat dotyczący tego problemu, żeby nie robić tutaj śmietniku.
http://myapple.pl/fo...w-moim-iphonie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych