Nabór moderatorów MyApple.pl
Napisano 18 października 2008 - 15:52
Napisano 18 października 2008 - 16:03
Napisano 18 października 2008 - 19:52
Twardy jest - jak zauważyłem - a to podstawa, żeby zaprowadzić jako-taki porządek w niektórych wątkach na forum, a niektórymi użyszkodnikami potrząsnąć, bo nie wiedzą w jakim świecie żyją i że nie jest to forum dla smarkaterii...
Napisano 18 października 2008 - 20:25
Napisano 18 października 2008 - 21:12
Napisano 19 października 2008 - 21:46
Napisano 16 stycznia 2009 - 10:53
Zgłaszam kandydata na moderatora.
Użytkownik [nick]felippe[/nick]
Działy:
- Mac OS X / Mac OS 9 - MyApple.pl
- Mac OS 10.5 Leopard - MyApple.pl
- Linux, *BSD, *NIX - MyApple.pl
Napisano 16 stycznia 2009 - 18:55
Napisano 17 stycznia 2009 - 13:01
Napisano 04 lutego 2009 - 11:45
Napisano 04 lutego 2009 - 13:37
Napisano 04 lutego 2009 - 16:22
dlaczego ponieważ spędzam dużo czasu na forum w tym właśnie dziale i wiem że przydała by się tam dodatkowa pomoc......
może nie pisze tyle postów co Davvido ale przeglądam prawie wszystkie tematy....
---- Dodano 04-02-2009 o godzinie 16:51 ----
ja bym chciał być modem działu iPhone
dlaczego ponieważ spędzam dużo czasu na forum w tym właśnie dziale i wiem że przydała by się tam dodatkowa pomoc...... bo nie którzy użytkownicy na pewno jej potrzebują bo nie raz piszą głupoty i nie patrzą czy to dział Tutoriale czy Pomoc
może nie pisze tyle postów co Davvido ale przeglądam prawie wszystkie tematy....
---- Dodano 04-02-2009 o godzinie 16:55 ----
proszę o usunięcie tego na górze bo się pomyliłem i nie mogłem edytować
dziękuje
dlaczego ponieważ spędzam dużo czasu na forum w tym właśnie dziale i wiem że przydała by się tam dodatkowa pomoc...... bo nie którzy użytkownicy na pewno jej potrzebują bo nie raz piszą głupoty i nie patrzą czy to dział Tutoriale czy Pomoc
Napisano 04 lutego 2009 - 17:56
To po polsku ? :-)
Napisano 05 lutego 2009 - 19:29
Napisano 06 marca 2009 - 14:57
Napisano 14 marca 2009 - 18:19
Napisano 14 marca 2009 - 18:38
Napisano 14 marca 2009 - 21:47
Napisano 09 maja 2009 - 16:43
Napisano 09 maja 2009 - 16:48
Napisano 09 maja 2009 - 17:50
Chcieć a móc
W tym dziale akurat musiał by być jeden moderator na jednego użytkownika żeby porządek utrzymać
Zabawne, aczkolwiek prawdziwe
---- Dodano 09-05-2009 o godzinie 18:51 ----
Czy ten temat jest martwy? W dziale iPhone Pomoc jest taki bajzel, a ludzie, którzy chcieliby zostać moderatorami nie są nimi.
Widocznie nie potrzebują nowych "modów"...
Napisano 11 maja 2009 - 17:47
Napisano 11 maja 2009 - 20:51
Podsumowując... Tak jak mówiłem - nie pomoże kolejny moderator, nie pomoże ich dwójka czy dziesiątka. Potrzebujemy czegoś, co będzie automatycznie narzucać zasady - chociażby nazewnictwa tematów. Nie chcę się napominać, ale już kilka razy pokazywałem swój pomysł i prosiłem o jego wprowadzenie - niestety nikt nie zareagował. Pomysł dotyczy wspomnianego wcześniej nazewnictwa tematów. Miałoby to polegać na uniemożliwieniu założenia nowego wątku bez wybrania jednej z opcji obok tytułu, a opcje miałyby wartości odpowiadające wersji oprogramowania i modelu iPhone'a. Na szybko przygotowałem "projekt" takiego usprawnienia:
Myślę, że jest to łatwe do wykonania, a po 1. jak już mówiłem - narzuca prawidłowe nazywanie tematów, po 2. uwalnia moderatorów od sprawdzania i poprawiania tematów (co często jest niemożliwe, bo użytkownik nawet w poście i w podpisie nie podaje informacji o swoim sprzęcie/oprogramowaniu), a po 3. w pełni eliminuje problem nic nie mówiących tytułów.
Więc - podsumowując jeszcze raz - nie są nam potrzebni ludzie, a praktyczne funkcje. Tyle ode mnie.
Napisano 11 maja 2009 - 20:55
Napisano 13 maja 2009 - 20:55
1.) Nadal szukamy osoby chętne do bycia moderatorem na naszym forum. Osoby te oprócz zapału powinny wykazać się wieloma cechami niezbędnymi na tej funkcji. Należą do nich umiejętność prowadzenia dyskusji, ocenienia co jest zgodne z profilem forum, selekcjonowania informacji i poprawnego ich porządkowania. Niezbędna jest też spora ilość czasu wolnego.
2.) Nie wymagamy, by prywatne opinie osób chcących zostać moderatorami były w jakikolwiek sposób zbieżne z Administracją/Moderacją. Oczywiste jest, że jest to niemożliwe, a wręcz szkodliwe. Dobrze jest, gdy istnieje zgodność patrzenia na poszczególne sprawy, ale czasem wymaga ona dyskusji i skonfrontowania opinii.
3.) Co prawda można mieć swój pogląd/opinię, o tyle po wypracowaniu wspólnie pewnego rozwiązania moderator musi liczyć się z tym, że powinien się*do wybranego modelu działań*dostosować. Jest to rzecz wydaje mi się oczywista - niektórym może się nie podobać publiczne wytykanie innym ich błędów ortograficznych, ale podjęliśmy decyzję o takich działaniach i tyle.
4.) Pewnych osób z góry nie bierzemy pod uwagę podczas wyboru kandydatów. Większość z nich już zdążyła w jakiś sposób „wejść nam za skórę” i oczywistą rzeczą jest, że nie współpracuje się z osobami, z którymi nie jest się w stanie dogadać. Zapomnieć o stanowisku mogą osoby banowane czy z przyznanymi ostrzeżeniami. Nie tolerujemy też osób które nieustannie szkalują imię MyApple lub współtwórców naszego portalu. Oczywiście może się kiedyś zdarzyć wyjątek, jednak w większości przypadków staramy się działać z ogólnie pojętym „zdrowym rozsądkiem”.
5.) Kwestia OSx86 na łamach MyApple się nie zmienia. Od długiego czasu nasz model postępowania wygląda tak, że dopuszczamy ogólne dyskusje na ten temat, newsy czy artykuły. Nie ma natomiast u nas tolerancji dla osób, które podają odnośniki do źródeł, z których można nielegalnie pobierać pliki (np spreparowaną wersję systemu). Nie życzymy sobie także, by na forum pojawiały się instrukcje jak procederów takich dokonywać. Swoje stanowisko wielokrotnie wyjaśnialiśmy i właściwie nie muszę tego tłumaczyć, ale ponieważ wątek ten został poruszony postanowiłem zrobić to po raz n-ty. Jeśli wylatują linki do prywatnych stron dotyczących tematu OSx86 to dzieje się tak gdy naruszają one inne nasze zasady, np odnośnie działań*komercyjnych na forum (brak grupy Biznes, a strona służy np sprzedaży sprzętu komputerowego).
Przypominam, że najlepszym sposobem, by wykazać się i zostać zauważonym przez Radę Forum, jest wysyłać raporty z wpisów, które by się chciało wymoderować. W ten sposób widzimy jak dana osoba działałaby na stanowisku moderatora i jesteśmy w stanie ocenić czy się*nadaje.
Pozdr.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych