Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Myapple.pl Reloaded.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
210 odpowiedzi w tym temacie

#1 present_day

present_day
  • 975 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 14:29

W związku z ostatnimi wydarzeniami na naszym forum, o których większość z Was pewnie wie, a z których inni być może nie zdali sobie jeszcze sprawy pozwoliłem sobie założyć ten wątek aby rozpocząć dyskusję na temat ewentualnych zmian, które uważalibyśmy za stosowne, by żyło nam się tu lepiej.

Żądacie zmian? Dajcie dobry przykład, pokażcie jak chcecie aby forum funkcjonowało.

Otóż to, być może jest coś co każdy z nas może zrobić by to nasze miejsce odzyskało dawną świetność. Jak możemy na to wpłynąć? Oprócz osobistego wkładu w życie forum może potrzebne byłyby też generalne zmiany?

Propozycji może być tyle ilu jest aktywnych użytkowników/użytkowniczek tego forum, którym na rozwoju tej polskiej makowej 'community' zależy.

Ja od siebie wyszedłbym z dość kontrowersyjną -jak mniemam-propozycją demokratycznego zrewizjonowania regulaminu forum (na ile moderatorzy na to pozwolą). A może to zły pomysł? Jeśli tak napisz to! Nie bądź obojętny!

Być może użytkownicy mogliby mieć pośredni wpływ na to kto zostaje moderatorem, być może sonda lub głosowanie wyłoniłyby ludzi, którym użytkownicy ufają i w których zdolności do obiektywnego spojrzenia na dane tematy wierzą. Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

#2 Lempciap

Lempciap
  • 305 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 15 listopada 2007 - 14:32

ja to bym zrobila losowanie moderatorow:D zeby bylo sprawiedliwie!!!!!!! zglaszam swoją kandydature na watek o tatuazach i kolczykach, i pokaz swojego pieska i kotka:)) wiecej mi nie trzeba!!! tam poukladam wszystkich:D

#3 MacTom

MacTom
  • 811 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 14:35

Przede wszystkim potrzebny jest dodatkowy zapis w regulaminie dotyczący iPhone'a, żeby nie było żadnych kolejnych kontrowersji... Jeśli chodzi o wybór na modów osób, do których użytkownicy mają zaufanie... Również już o tym kiedyś pisałem... Myślę, że też nie byłby to głupi pomysł... Kolejną sprawą jest też regulamin dla samych moderatorów, który już powstaje... Moim zdaniem powinien być do wglądu dla innych użytkowników, żeby wiedzieć, "na czym stoją"...

#4 Lempciap

Lempciap
  • 305 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 15 listopada 2007 - 14:37

MacTom tez zglasza moją kandydature;;)

#5 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 14:47

Ja od siebie wyszedłbym z dość kontrowersyjną -jak mniemam-propozycją demokratycznego zrewizjonowania regulaminu forum (na ile moderatorzy na to pozwolą). A może to zły pomysł? Jeśli tak napisz to! Nie bądź obojętny!

Nowy regulamin niedługo ujrzy światło dzienne, wszelkie uwagi na jego temat będą jak najbardziej mile widziane - jeszcze dosłownie kilka dni.

Być może użytkownicy mogliby mieć pośredni wpływ na to kto zostaje moderatorem, być może sonda lub głosowanie wyłoniłyby ludzi, którym użytkownicy ufają i w których zdolności do obiektywnego spojrzenia na dane tematy wierzą. Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

Kandydatów na moderatorów oczywiście można zgłaszać, jednak to czy dana osoba nim zostanie w ostateczności będzie zależało od rady forum, która oczywiście weźmie pod uwagę wszelkie za i przeciw.

ja to bym zrobila losowanie moderatorow:D zeby bylo sprawiedliwie!!!!!!!
zglaszam swoją kandydature na watek o tatuazach i kolczykach, i pokaz swojego pieska i kotka:))
wiecej mi nie trzeba!!! tam poukladam wszystkich:D

Nie chodzi o to aby "poukładać wszystkich"
Każdy z nas ma sam dbać o to by było "fajnie" - wtedy będzie na pewno przyjemniej.

Przede wszystkim potrzebny jest dodatkowy zapis w regulaminie dotyczący iPhone'a, żeby nie było żadnych kolejnych kontrowersji... Jeśli chodzi o wybór na modów osób, do których użytkownicy mają zaufanie... Również już o tym kiedyś pisałem... Myślę, że też nie byłby to głupi pomysł... Kolejną sprawą jest też regulamin dla samych moderatorów, który już powstaje... Moim zdaniem powinien być do wglądu dla innych użytkowników, żeby wiedzieć, "na czym stoją"...

Regulamin dla modów to spis zasad, którymi moderatorzy mają się kierować - to czy wywiązują się ze swoich "obowiązków" sprawdzam ja na podstawie właśnie tego regulaminu.
Nie ma potrzeby aby był on jawny bo nie dotyczy on bezpośrednio użytkowników.
Staramy się zrobić wyciąg z regulaminu (części dotyczącej użytkowników) i go upublicznić.
Regulamin główny(który dopiero powstaje w zastępstwo tego, który jest obecnie) forum mają przestrzegać wszyscy - również moderatorzy i administratorzy.

#6 present_day

present_day
  • 975 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 14:49

Dodatkowo pomyślałem, że wszystkie wątki o odblokowywaniu iPhone'a, włamywaniu się do sieci, resetowaniu haseł, nielegalnym oprogramowaniu powinny przejść do podziemia. W/g mnie nie ma na to miejsca na tym forum.. niedługo iPhone'a będzie miało coraz więcej ludzi i będą się rejestrować tylko po to by zadać dwa pytania o to jak odblokować i na zawsze znikną. Plus.. a propos rejestrowania się i znikania, można byłoby pomyśleć o limicie dla nowo-zarejestrowanych użytkowników.. Mam na myśli na 48 godzin zanim będą mogli założyć nowy wątek.. Oszczędziłoby wiele duplikatów tematów w nieodpowiednich kategoriach.. Co o tym myślicie ?

#7 MacTom

MacTom
  • 811 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 14:54

Staramy się zrobić wyciąg z regulaminu (części dotyczącej użytkowników) i go upublicznić.

Dokładnie o to mi (i myślę, że większości użytkowników też) chodzi.

Plus.. a propos rejestrowania się i znikania, można byłoby pomyśleć o limicie dla nowo-zarejestrowanych użytkowników.. Mam na myśli na 48 godzin zanim będą mogli założyć nowy wątek.. Oszczędziłoby wiele duplikatów tematów w nieodpowiednich kategoriach.. Co o tym myślicie ?

Taki pomysł już podobny był o limicie postów... Myślę, że chyba to nie przejdzie...

#8 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 15 listopada 2007 - 14:59

Ja również jestem za zrobieniem porządku z iPhone. @Lempciap: Może lepiej sobie poszukaj forum o pieskach i kotkach do moderowania, bo widać że jesteś tutaj przez pomyłke, a Twoje posty dotyczące Apple można policzyć na palcach. MyApple to nie to samo co MyPets. Poukładać to trzeba by było przedwszystkim Ciebie.

#9 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 15:01

Dodatkowo pomyślałem......... że wszystkie wątki o resetowaniu haseł........... powinny przejść do podziemia. W/g mnie nie ma na to miejsca na tym forum..

mam jedynie nadzieje, ze w tym rewolucyjnym pedzie nie przesadzimy

choc w sumie watek o resecie hasla moze zniknac bo jest w oficjalnym helpie maka, ktory kazdy ma w swoim komputerze

#10 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 15:06

Ciesze sie,ze powstal nareszcie temat, w ktorym bez kanonady wyzwisk i krytyki, mozna porozmawiac o zmianach, ktore sa potrzebne i jest tylko kwestia czasu, by weszly w zycie. Tak, potrzebujemy Waszej inwencji, swiezego spojrzenia, mobilizacji, wyczucia! To przeciez forum nas wszystkich. Wszelkie propozycje co do zmian jak najmilej widziane! :)

#11 Lempciap

Lempciap
  • 305 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 15 listopada 2007 - 15:08

misioslaw!!! wiesz co pierwsze co bym zrobila to zbanowala takiech kolesi jak ty!!!! ma byc fajnie!!! a przez te twoje gadki odechciewa mi sie wogole tutaj byc!! czlowieku!!! ja sie na apple pojawilam nie po to zeby pomagac innym a zeby pomoc sobie!!! to ze nie udzielam sie w innych dzialach to nie znaczy ze tego nie czytam!!!! czlowieku!!! wez przestan jestes jakis dziwny! tacy nie oprzyjemni kolesie jak ty niszcza to forum!!! nie widziales ze dawalam usmieszki??? nie wiesz co to zarty???

#12 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 15:14

i nie piszcze o ogołach. macie problem - krotko od myślników wymiencie co jest zle i jak waszym powinno byc tak samo o sprawy personalne - bez ogolników tylko argumenty i nicki

#13 Lempciap

Lempciap
  • 305 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 15 listopada 2007 - 15:15

i nie piszcze o ogołach. macie problem - krotko od myślników wymiencie co jest zle i jak waszym powinno byc
tak samo o sprawy personalne - bez ogolników tylko argumenty i nicki

misoslaw= jest strasznie nie przyjemny!!!

#14 Makowa Panienka

Makowa Panienka
  • 194 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 15:28

...@Lempciap: Może lepiej sobie poszukaj forum o pieskach i kotkach do moderowania, bo widać że jesteś tutaj przez pomyłke, a Twoje posty dotyczące Apple można policzyć na palcach. MyApple to nie to samo co MyPets. Poukładać to trzeba by było przedwszystkim Ciebie.

Jestem za. Osobiście traktuję myapple jako forum techniczne dotyczące produktów apple. Tzn. forum poradnikowe. Czyli jak mamy jakiś problem z apple to zaglądamy tutaj. Oczywiście nie samymi problemami człowiek żyje i ma czasami ochotę na jakąś głupotkę. Rozumiem więc genezę działu Think Different. Aczkolwiek mnie wydaje się, że nawet tam powinny znajdować się wyłącznie tematy związane w jakiś sposób z apple. To nawet byłoby wyzwaniem wymyślać tematy wyłącznie z firmą. Dlatego mam uznanie dla tematów logo na samochodzie, logo w postaci tatuażu na d... To jest TD ale powinno być związane z apple.

Moim zdaniem jak będziemy trzymać się założenia, że te forum służy wyłącznie niesieniu pomocy (nie kolidującej z prawem) to będzie zdecydowanie mniej osobistych wycieczek po użytkownikach...

i nie chodzi mi tutaj wyłącznie o Lempciap. Tylko o tego typu użytkowników. Takich pokemoniastych za bardzo.

#15 present_day

present_day
  • 975 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 15:28

Taki pomysł już podobny był o limicie postów... Myślę, że chyba to nie przejdzie...

Dlaczego tak myślisz ? Jakie są w/g Ciebie wady takiego limitu? Ja myślę, że przyniósłby on tylko pozytywne zmiany.

ie widziales ze dawalam usmieszki??? nie wiesz co to zarty???

To nie temat do żartów.

#16 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 15 listopada 2007 - 15:32

Nie chcę powtarzać ale wątek został założony po mojej wypowiedzi ale jeśli chodzi o konkrety to proszę:
http://www.myapple.p...60&postcount=59

#17 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 listopada 2007 - 15:40

Moje uwagi: 1. Moim zdaniem nie ma powodu do zmian w Regulaminie - wystarczy go przestrzegać. 2. Moderatorzy powinni być zobowiązani do przestrzegania Regulaminu forum. 3. Moderatorzy powinni moderować tematy/dyskusje pojawiające się na forum. Nie uważam, że od razu należy skazywać na banicję za poruszenie "drażliwego" tematu. W wielu wypadkach dyskusja prowadziła na dobre tory. Rolą Moderatorów jest pilnować, by zostały zachowane właściwe proporcje. Obecnie można odnieść wrażenie, że reguły nie obowiązują.

#18 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 15 listopada 2007 - 15:42

misioslaw!!! wiesz co pierwsze co bym zrobila to zbanowala takiech kolesi jak ty!!!! ma byc fajnie!!! a przez te twoje gadki odechciewa mi sie wogole tutaj byc!! czlowieku!!! ja sie na apple pojawilam nie po to zeby pomagac innym a zeby pomoc sobie!!! to ze nie udzielam sie w innych dzialach to nie znaczy ze tego nie czytam!!!! czlowieku!!! wez przestan jestes jakis dziwny! tacy nie oprzyjemni kolesie jak ty niszcza to forum!!! nie widziales ze dawalam usmieszki??? nie wiesz co to zarty???

Jak dla mnie to możesz sobie iść już nawet teraz. Najlepiej to załóż sobie bloga, tam będziesz mogła do woli zawracać gitare pieskami i kolczykami. Ciesze się że chcesz pomóc sobie ale chyba najwyższa pora udać sie do specjalisty, takiego od głowy ;-)
Co Ty w ogóle wiesz o tym forum, praktycznie nic, jesteś tu nowa i jedyne co robisz to śmietnik. Nie pasujesz tutaj. To forum ma przede wszystkim dostarczać informacji a nie rozrywki. No właśnie jak sie z tym czujesz, czerpiesz z tego forum garściami nie dając w zamian nic i jeszcze śmiesz twierdzić że ludzie którzy poświęcają mnóstwo swojego czasu( by takie osoby jak Ty mogły sie czegoś dowiedzieć ) niszczą to forum. Jest dokładnie odwrotnie, My je tworzymy a Ty je niszczysz.

ps: nie wiem co to są żarty.

#19 Lempciap

Lempciap
  • 305 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 15 listopada 2007 - 15:43

wiecie co jestescie dziwni!!!!! wcale sie nie dziwie ze heidi odszedl.... ja sie juz nie wypowiadam! naprawiajcie sobie ta sekte!!! w ktorej nie ma miejsca na zarty!!! niczym w kosciele!!!! sami sobie przeczycie, osmieszajac sie zarazem!!!

#20 Smierc

Smierc
  • 379 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2007 - 15:46

przepraszam ale jest właśnie odpowiedni czas aby moderatorzy zadziałali, gdyż wydaje mi się, że dyskusja między dwoma użytkownikami zaczyna się wymykać z kanonów dobrego zachowania się, oraz konstruktywnej dyskusji

#21 Lempciap

Lempciap
  • 305 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 15 listopada 2007 - 15:46

Jak dla mnie to możesz sobie iść już nawet teraz. Najlepiej to załóż sobie bloga, tam będziesz mogła do woli zawracać gitare pieskami i kolczykami. Ciesze się że chcesz pomóc sobie ale chyba najwyższa pora udać sie do specjalisty, takiego od głowy ;-)
Co Ty w ogóle wiesz o tym forum, praktycznie nic, jesteś tu nowa i jedyne co robisz to śmietnik. Nie pasujesz tutaj. To forum ma przede wszystkim dostarczać informacji a nie rozrywki. No właśnie jak sie z tym czujesz, czerpiesz z tego forum garściami nie dając w zamian nic i jeszcze śmiesz twierdzić że ludzie którzy poświęcają mnóstwo swojego czasu( by takie darmozjady jak Ty mogły sie czegoś dowiedzieć ) niszczą to forum. Jest dokładnie odwrotnie, My je tworzymy a Ty je niszczysz.

ps: nie wiem co to są żarty.

jak nie wiesz to ty powinnienes wybrac sie do specjalisty!!!! nie masz prawa mnie obrazac piszac ze mam cos z glową i ze jestem darmozjadem!! jasne masz racje jestes wogole panem i wladzca!
a moderatorzy gdzie są????? tak naprawiacie swoje foruum!!! istne zarty!!!!

#22 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 listopada 2007 - 15:48

Sluchajcie. Bardzo prosze : szanujmy sie wzajemnie.

#23 MacTom

MacTom
  • 811 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 15:50

Dlaczego tak myślisz ? Jakie są w/g Ciebie wady takiego limitu? Ja myślę, że przyniósłby on tylko pozytywne zmiany.

Myślę, że i tak nie zdałoby to swojego egzaminu, bo większość nowych użytkowników będzie miała pretensje i będzie się buntowała, że są ograniczani i nie mogą się wypowiedzieć... Przez to będą pisali o swoich problemach w pierwszym lepszym wątku na jaki trafią i zrobi się tylko bałagan... Poza tym spora część użytkowników rejestruje się po to, aby założyć jeden wątek, potem gdy już dostaną*odpowiedź nigdy (albo bardzo rzadko) się tu już nie pojawiają... Albo założą wątek i jeśli jest zdublowany zazwyczaj dostają od innych userów linki do wątków i zachętę do korzystania z forumowej wyszukiwarki... W każdym razie myślę, że takie rozwiązanie (choć jest całkiem dobre) nie do końca by się*sprawdziło i spotkało z całkowitym zrozumieniem ze strony "nowych"... Oczywiście to tylko moja subiektywna opinia...

#24 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 15:52

Sluchajcie. Bardzo prosze : szanujmy sie wzajemnie.

Słuszna uwaga.
Myślę, że w tej chwili misiosław powinien powiedzieć magiczne słowo.

#25 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 15 listopada 2007 - 15:52

Moje uwagi:

1. Moim zdaniem nie ma powodu do zmian w Regulaminie - wystarczy go przestrzegać.

Regulamin jest niedoskonały i będzie zmieniony - lada dzień prace zostaną*ukończone.

2. Moderatorzy powinni być zobowiązani do przestrzegania Regulaminu forum.

Dokładnie tak.

3. Moderatorzy powinni moderować tematy/dyskusje pojawiające się na forum. Nie uważam, że od razu należy skazywać na banicję za poruszenie "drażliwego" tematu. W wielu wypadkach dyskusja prowadziła na dobre tory.
Rolą Moderatorów jest pilnować, by zostały zachowane właściwe proporcje. Obecnie można odnieść wrażenie, że reguły nie obowiązują.

Tak powinni, jednak proszę zauważyć ilu moderatorów w ogóle robi cokolwiek, cała praca spoczywa w rękach dosłownie kilku osób - to też będziemy zmieniać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych