Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OS X Yosemite - dyskusje przedpremierowe

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1100 odpowiedzi w tym temacie

#976 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 października 2014 - 16:21

Dlatego nie wiesz co tracisz. ;) OS X, a tym bardziej iOS przestał już być dawnym systemem, teraz bez czystego wgrania ostatecznej wersji nie obędzie się.

#977 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 09 października 2014 - 18:47

Duża generalizacja z tym instalowaniem na czysto bo jak nie to kaplica. Coś z kategorii zalecane, ale nie niezbędne - być może potrzebne w konkretnych przypadkach. Nie mniej jednak: Beta -> Retail powinno się robić na czysto po prostu.

#978 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1 355 postów
  • SkądSouth Park, CO

Napisano 09 października 2014 - 18:52

Duża generalizacja z tym instalowaniem na czysto bo jak nie to kaplica...

Nauczyliśmy się na iOS. Albo na czysto, albo kaplica. U mnie na iPadzie 3 była kaplica. Po postawieniu na czysto jest kapliczka. Co do tak ważnych upgrade'ów jak Mav>Yose - mimo wszystko gdybym miał zamiar przesiadki(a nie mam), zrobił bym instalkę tylko i wyłącznie na czysto.

#979 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 09 października 2014 - 18:59

Instalacja "na czysto" czasem jest potrzebna. I niech nikt nie opowiada bajek, że OS nie gromadzi śmieci. Jasne jest, że nie w tym stopniu, jak to ma miejsce w Windows. Nie mniej jednak faktem jest, że wiele instalowanych aplikacji nie da się, bez specjalnego postępowania, odinstalować wraz z "przyległościami". Zgoda, że te tzw. "śmieci" nie szkodzą tak, jak w Windows, jednak faktem jest również, że system zainstalowany "na czysto" działa wyraźnie szybciej niż ten upgrade'owany.

#980 stealth1947

stealth1947
  • 591 postów

Napisano 09 października 2014 - 19:10

Ja instaluje tylko na czysto osx czy ios gdy kupuje uzywanego iphone/maca. Na Macu mam zawsze porzadek instaluje poza aplikacjami systemowi tylko photoshopa, wiec byc moze jak ktos instaluje/odinstalowuje kilkadziesiat programow moze ma to dla niego jakies znaczenie.

#981 Murgal

Murgal
  • 911 postów

Napisano 09 października 2014 - 20:01

Po update z maverics użycie ramu w spoczynku ~42 %, na czysto ~11% - 8 GB ram :)

#982 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 października 2014 - 21:01

U mnie na Mav od nowości 5/6 GB ramu z 16 używa… Zobaczę jak będzie z Yosemite ale przypuszczam a nawet jestem pewien, że na gorsze się tutaj nie zmieni.

#983 granat

granat
  • 222 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 października 2014 - 21:47

To ciekawe, ja mam 8GB i praktycznie zawsze mam 99% zajęte, podobnie było na Mavericksie. Jednak to w ogóle nie muli kompa.

#984 Kamilk91

Kamilk91
  • 261 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 10 października 2014 - 00:59

Następujący BUG zauważyłem: Gdy czasem coś wpisuję w Spotlight nagle przełącza mnie na kolory "LCD" i wylogowuje użytkownika :D

#985 granat

granat
  • 222 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 października 2014 - 01:14

A mi w ogóle nie działają rzekome nowe funkcje Spotlight, czyli choćby to co jest napisane na stronie Apple "Spotlight w swoich poszukiwaniach sięga też dalej: do Wikipedii, wyszukiwarki Bing, Map i innych źródeł." Mi do niczego nie sięga. Wyniki są identyczne jak w Mavericksie jedynie z komputera, a mam w ustawieniach zaznaczone wszystkie opcje dotyczące wyszukiwania.

#986 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 10 października 2014 - 01:21

w PL nie działają rzekome nowe funkcje. w iOS również

#987 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 października 2014 - 04:53

Teraz walą tyle poprawionych wersji GM bo się boją powtórki z iOS8.

#988 m-graficzny

m-graficzny
  • 477 postów

Napisano 10 października 2014 - 07:25

Ma ktoś problem z magic mouse ma MBP 2014 bo nie wiem czy to tylko ja i czy zgłaszać? Na każdej becie aż do GM 2 myszka mi od czasu do czasu laguje po "postoju". Chwytam, ruszam, a ona łapie po ok 0,5 - 1 sec i dalej już działa bez problemu, aż do momentu jak przestane ruszać i losowo znów się to powtarza. Nie jest to na pewno problem sprzętowy, bo na każdym poprzednim systemie działa idealnie, a jest cholernie irytujące przy pracach w inDesign itp. Dodatkowo - wiadomości działają, połączenia działają, a airdrop tylko w jedną stronę - z MBP na iPhone5. W drugą ni cholery, iPhone nie widzi mac'a, continuity też przestało działać, a poprzednio działało. Nie stawiałem GM na czysto i może tu leży problem.

#989 edge1991

edge1991
  • 17 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 października 2014 - 08:42

Instalował już ktoś GM 3.0?

#990 stealth1947

stealth1947
  • 591 postów

Napisano 10 października 2014 - 10:23

6 dni do premiery wiec juz mi szkoda transferu na updaty ktore nic nie wnosza:) Plotki mowia ze jutro ma wyjsc juz finany GM.

#991 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 10 października 2014 - 10:27

Ja zainstalowałem 3, nie widzę zmian, tym bardziej, że nie napisali czego dotyczy, to wizualnie nic się nie zmieniło, a wewnątrz kodu, na co wskazuje 55MB, poprawki nanieśli jakieś drobne, a że to tak szybko po 2, to wiadomo, że coś spieprzyli i naprawili szybkim krokiem.

#992 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1 355 postów
  • SkądSouth Park, CO

Napisano 10 października 2014 - 10:27

Ja nie wiem co macie z tym Ram w Mavericksie. Mam otwarte: Pshop, Illutrator, iTunes, Logic Pro X, Safari i Mail i mam takie coś… [ATTACH=CONFIG]23674[/ATTACH]

#993 edge1991

edge1991
  • 17 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 października 2014 - 12:41

Zainstalowałem w końcu GM 3.0 i właściwie nie zauważyłem żadnych zmian po za jedną. Safari wiesza mi się jak skurczybyk. Ktoś też ma ten problem? Nie ukrywam, trochę to irytuje… Szczególnie, że używam Safari jako domyślną przeglądarkę :(

#994 m-graficzny

m-graficzny
  • 477 postów

Napisano 10 października 2014 - 14:43

Tak na szybko wszystko co nowe i w naszym kraju dostępne chodzi pięknie na GM 3 na sprzęcie MBP, iPad Air 8.1 beta 2, iPhone5 8.1 beta 2 - Airdrop we wszystkie strony - Odbieranie i wykonywanie połączeń z i na powyższych urządzeniach - Wysyłanie i odbieranie wiadomości z i na powyższych urządzeniach - Handoff we wszystkie strony na powyższych urządzeniach (sprawdzone Safari, mail, wiadomości) Dodatkowo: - lepsza praca na baterii - nie mam już problemów z pakietem Adobe CC - stabilny, nie świruje, wybudza się normalnie itp - WiFi mi nadal nie zawsze łapie po wybudzeniu jak w przypadku mavericks - trzeba włączyć i wyłączyć - safari się nie wiesza, chodzi szybko i sprawnie jak na razie - czasami wywala "artefakty" przy wybudzaniu, zamiast ładnie się rozjaśnić Na razie tyle.

#995 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 10 października 2014 - 18:32

To ja mam jeszcze takie spostrzeżenia… to chyba bardziej może być zarzut do sprzętu jednak. Czuję się nieco oszukany bo kupując Maczka 13-tkę Late 2013 oczekiwałem bardzo dobrej wydajności graficznej w "pracy biurowo-internetowej", ale wtedy wiedziałem, że Mavericks nie był zbyt zoptymalizowanym systemem - stąd te framedropy podczas np przeglądania safari. Obecnie Yosemite też ma z tym problemy także albo Apple nie potrafi zoptymalizować systemu w Retinie albo nadal graficznie karty nie są w stanie udźwignąć ciężaru takiego obrazu. Ile razy przytrafiają mi się framedropy na cięższych stronach to głowa mała. Najgorsze jest to, że wszystkie recenzje piszą tylko w samych superlatywach o wydajności graficznej maców, dopiero na forach userzy co bardziej wymagający piszą, o tych spadkach FPS przy przeglądaniu. Oczywiście dzieje się to sporadycznie i ogólny feeling OS X jest bardzo przyjemny, ale niestety pozostaje ta mała łyżka dziegciu. P.S. Czekam kiedy w Yosemite zacznie działać zrzucanie maila, którego obecnie piszemy/edytujemy do belki na dół tak jak to można robić w iOS. Pewnie feature zostanie pokazany dopiero podczas konferencji.

#996 Murgal

Murgal
  • 911 postów

Napisano 10 października 2014 - 18:46

Mi na ostatniej becie nie działa AirDrop do maca, nie znajduje mi iPhona, w finderze włączony air drop, na iPhonie włączony air dla wszystkich, i tak nic.

#997 granat

granat
  • 222 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 października 2014 - 19:57

Ja nie wiem co macie z tym Ram w Mavericksie. Mam otwarte: Pshop, Illutrator, iTunes, Logic Pro X, Safari i Mail i mam takie coś…
[ATTACH=CONFIG]23674[/ATTACH]

Ja mam jedynie otwarte Safari, iBooksa, Podgląd i iTunesa i mam takie coś:

[ATTACH=CONFIG]23684[/ATTACH]

#998 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 10 października 2014 - 20:02

u mnie przy paru programach Mail, Safari (5 zakładek), Reeder, AppStore - pamięć użyta 7,77 / 8,00 ; pamięć wirtualna 8GB

#999 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 10 października 2014 - 22:23

u mnie przy paru programach Mail, Safari (5 zakładek), Reeder, AppStore - pamięć użyta 7,77 / 8,00 ; pamięć wirtualna 8GB

No bo system używa tyle ile ma dostępnego ;)

#1000 Kamilk91

Kamilk91
  • 261 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 11 października 2014 - 09:40

Ja też faktycznie często aktywuje RAM nieaktywny ręcznie..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych