Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone vs anything else

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
130 odpowiedzi w tym temacie

#51 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 07 grudnia 2013 - 23:34

To tylko swiadczy o wyzszosci systemu Apple.

To tylko świadczy o Twoich doświadczeniach i o niczym innym.

#52 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 07 grudnia 2013 - 23:51

radzion nie wiem skąd się urwałeś ale po dyskusji w temacie Z1 i aparatach przerzuciłeś się na temat bezpieczeństwa i wyższości jednego systemu nad drugim. Rozumiem, że na forum można pisać co popadnie ale trzeba też czasami coś z mózgiem napisać aby nie szerzyć głupot.

Ja od 6 lat nie używam antyvirusa na Windows i nie mam żadnego syfu, przypadek?

A ty skad sie urwales? Sledzisz z uporem maniaka wszystkie moje watki? Jesli napisalem w jakimkolwiek z nich nieprawde to udowodnij to.
Wszystko co pisze opiera sie na moich doswiadczeniach i odczuciach a nie na przepisanych regulkach z wikipedii, dziwnym statystykom lub wyssanym z palca teoriom spiskowym.
Moze przypadek a moze jestes ewenementem lub pierwiastkiem tych ktorym takie przygody sie nie przydarzyły. Mimo wszystko tym z OSX'em przydarza sie to rzadziej.

To wskaz gdzie tak napisalem.

Inteligencja to rzecz wrodzona, owszem. Natomiast w bezpiecznym swiecie, czy systemie (co jest tylko zludzeniem) ludzie głupieją, tracą instynkty odpowiedzialne za uwage, zdystansowanie i rozsądek. Patrz, w Ameryce zyja sobie bezpieczni obywatele a byle murzyn rucha ich na kase przez ebay.com. Dlaczego? Bo są ufni, sa ufni bezgranicznie bo bylo im wmawiane od dziecka ze zyja w bezpiecznym swiecie i wierzą w bezpieczny system, ze jak zaplaca kase to napewno dostana swoj przedmiot. To taki przyklad, bo mam z ebay duzo doswiadczenia wiec go przytoczylem. Z bezpiecznym iOS bedzie to samo - uwierzyles w to, wiec teraz nic nie stoi na przeszkodzie, zeby podstawic Ci falszywy guzik, ktory wcisniesz bez zastanowienia.

A na koniec polece Jeffersonem:
Ci którzy rezygnują z Wolności w imię bezpieczeństwa, nie zasługują na żadne z nich.

To kolejna teoria spiskowa w Twoim mniemaniu. A jesli cos wysadze za pomoca tego podstawionego, falszywego przycisku. Bialy Dom albo Pałac Prezydencki? Prosze Cie, przestan. Piszemy tutaj o cechach uzytkowych, ergonomii, prostocie uzytkowania systemow mobilnych czy o tym kto zabil Kennedy'iego?
Widze, ze na forum panuje pewna tendencja - jesli komus nie pasuje czyjes zdanie lub watek jest nie wygodny, zaraz przemienia sie w teorie spiskowa.
A ja polece tym: "dajcie nam marsjanskie technologie a my wam damy krowie cycki"

To tylko świadczy o Twoich doświadczeniach i o niczym innym.

Masz racje. O moich. Ale ja przynajmniej mam wlasne zdanie a nie zagajam tutaj terorii rodem z archiwum x.
Chodzi mi o konstruktywna dyskusje a nie snucie fabuly na temat mordestw przy uzyciu ostrego narzedzia ;)

#53 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 grudnia 2013 - 00:03

Nazywaj to jak chcesz. To, ze ziemia jest okrągla tez kiedys bylo teorią spiskową. Fakt jest taki i daje sie zauwazyc na kazdym kroku, ze im niebezpieczniejsze srodowisko tym przebieglejsze poruszają sie w nim istoty.

#54 AvATar7SeVen

• 64 postów

Napisano 08 grudnia 2013 - 20:40

Abstrahując od tematu iPhone'a - Homer, porównując wybór wygodnego systemu w czymś tak prozaicznym jak telefon komórkowy, z poświęcaniem wolności na rzecz bezpieczeństwa, jesteś po prostu śmieszny i pokazujesz, że nie rozumiesz pojęć, którymi tak chętnie szafujesz na prawo i lewo. Nie próbuję Ci ubliżyć, tylko uświadomić, że sam się pogrążasz w tej dyskusji i pokazujesz, że nie można Cię brać na poważnie. Wracając do sedna sprawy - przed przerzuceniem się na iPhone'y rok temu miałem kilka telefonów z Androidem i praca na telefonie Apple jest znacznie wygodniejsza. Cyferki, możliwość zdalnego odpalenia kapsuły ratunkowej w ISS i tym podobne rzeczy są dla mnie kompletnie bez znaczenia, a wygodę i prostotę cenię sobie ponad wszystko, dlatego ostatni mój telefon z Androidem, Galaxy S3, okropnie mnie irytował. W tym nie ma żadnej filozofii czy tajemnicy. Nie rozumiem, dlaczego racjonalna osoba miałaby korzystać z urządzenia elektronicznego z powodów ideologicznych, to jest kompletnie bez sensu.

#55 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 08 grudnia 2013 - 21:23

Ale przecież nie o wygodę jako wygodę chodzi a o pewne nawyki, które to wygoda eliminuje. Brak krytycznej postawy wobec tego co dostajemy w imię wygody pozbawia nas świadomości zagrożeń. W idealnym świecie Stefana, kiedy tworzył ideowe podstawy pod swe systemy, nie było miejsca na piractwo, hakerstwo, złośliwe oprogramowanie, PRISM... W tamtym świecie było urządzenie, użytkownik i system. Jednak idealny świat nie nastąpił. Mamy zamknięty system, który jest wygodny, a którego tajemnice są ukryte. Można zamknąć oczy i mówić że przeszkód nie ma a można mieć otwarte i starać się je omijać. Na szczęście świat nie jest też taki zły...jeszcze. Ale warto mieć w głowie świadomość. Niestety lepiej już było.

#56 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 grudnia 2013 - 21:30

Abstrahując od tematu iPhone'a - Homer, porównując wybór wygodnego systemu w czymś tak prozaicznym jak telefon komórkowy, z poświęcaniem wolności na rzecz bezpieczeństwa, jesteś po prostu śmieszny i pokazujesz, że nie rozumiesz pojęć, którymi tak chętnie szafujesz na prawo i lewo. Nie próbuję Ci ubliżyć, tylko uświadomić, że sam się pogrążasz w tej dyskusji i pokazujesz, że nie można Cię brać na poważnie.

Smieszne jest tylko wtedy, kiedy range pojec filozoficznych zniza sie do tematu smartfonow. W momencie kiedy juz dojdziesz, ze analogia jest poprawna przestaniesz sie smiac. Smiac zaczne sie ja kiedy poprosze, zebys udowodnil, ze jest inaczej niz pisze.

#57 Łukasz Wojciechowski

Łukasz Wojciechowski
  • 133 postów
  • SkądWawa/Ząbki

Napisano 09 grudnia 2013 - 17:55

Witam. Po pierwsze mam nadzieję, że nie powielam po raz 10000000 któryś (chociaż to bardzo możliwe) tematu (jeśli tak to proszę o link), jeśli nie liczę na szczere i wartościowe odpowiedzi. Słuchajcie, za miesiąc przedłużam umowę i będę brał nowy telefon oczywiście faworytem jest iPhone 5S, ale ostatnio naszły mnie pewne wątpliwości.. A mianowicie chodzi mi o to, jak długo iPhone 5S będzie jeszcze high endem pod wzgledem hardware'u oczywiscie w swoim świecie, w świecie iOS i Apple. Wśród wielu plastikowych Androidów znajdzie się już kilka modeli ktore przez co najmniej dwa lata będą jeszcze świetnie wyglądać na tle konkurencji np Note 2 czy G2 badz N5. Chodzi mi o to, że nie chciałbym za rok pluć sobie w brodę, że Apple wypuści iPhone 6 z 4,5 cala FHD ekran z 128bitowym procesorem a 5S będzie zabawką niczym teraz iPhone 4 a ja jestem zwiazany wysokim abonamentem. Wiem, że nie zatrzymam postępu i nie nikt nie przewidzi kolejnego iPhona ale chciałbym zeby mnie ktoś utwierdził w przekonaniu ze iPhone 5S jest w tej chwili najlepszym wyborem i będzie dobrym sprzętem jeszcze przez co najmniej dwa lata. Pozdrawiam

#58 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 grudnia 2013 - 18:00

5S będzie jeszcze przez kolejne 2 lata wspierany więc o jego wydajność nie masz co się martwić (chyba, że chodzi o gry).

#59 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 09 grudnia 2013 - 18:06

Chodzi mi o to, że nie chciałbym za rok pluć sobie w brodę, że Apple wypuści iPhone 6 z 4,5 cala FHD ekran z 128bitowym procesorem a 5S będzie zabawką niczym teraz iPhone 4 a ja jestem zwiazany wysokim abonamentem.

Jak jarasz się cyferkami i telefonami-patelniami to iPhone jest nie dla Ciebie.

#60 Łukasz Wojciechowski

Łukasz Wojciechowski
  • 133 postów
  • SkądWawa/Ząbki

Napisano 09 grudnia 2013 - 18:10

Miałem Note 2 od razu jak wyszedł i nigdy więcej patelni, nigdy więcej Samsunga.

#61 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 09 grudnia 2013 - 18:23

No to czemu mówisz, że będziesz sobie pluć w brodę, jak Apple wyda iPhone 6 z 4,5 calowym ekranem - patelnią - i rozdzielczością FullHD (według mnie totalna sztuka dla sztuki)? Nikt nie jest w stanie przewidzieć jaki będzie postęp technologiczny za rok, czy za dwa. Wiedzą o tym tylko sami producenci. Jeśli boisz się o aktualizacje oprogramowania, to popatrz ile był wspierany 3GS (dostał iOS 3.x, 4.x, 5.x i 6.x) lub 4 (iOS 4.x, 5.x, 6.x, 7.x - na tym pewnie się zakończy).

#62 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 grudnia 2013 - 18:47

O długość to sie nikt nie martwi, predzej o jakosc ostatecznej wersji.

#63 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 09 grudnia 2013 - 19:52

Ze swojej strony dodam tylko, że co z tego, że iP4 jest nadal wspierany jak to nie jest żywot a dogorywanie :) dzisiaj przez 6sek odpalali mi się dialer na iP4 jak potrzebowałem zadzwonić. W iP5s na razie nie ma opóźnień, ale w iP4 tez nie było. Przyjdzie iOS8 i już będzie gorzej, na iOS9 będzie już zauważalnie wolniej a pewnie iOS10 będzie powodował rwanie włosów przez użytkowników. Taka niestety jest rzeczywistość.

#64 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 09 grudnia 2013 - 20:01

Ze swojej strony dodam tylko, że co z tego, że iP4 jest nadal wspierany jak to nie jest żywot a dogorywanie :) dzisiaj przez 6sek odpalali mi się dialer na iP4 jak potrzebowałem zadzwonić.

No to chyba u Ciebie :) Przy wyczyszczeniu aplikacji w tle dialer odpala mi się w 2 sekundy (tzn. sama aplikacja odpala się od razu, ale mogę wybrać numer po 2 sekundach). Jak natomiast uruchomię go drugi raz to mogę dzwonić od razu, w ciągu sekundy. Dogorywanie to może i było na 7.0.3, na 7.1b chodzi jak 6.1.3 :) kwestia optymalizacji oprogramowania, do którego przykładają się jednak coraz gorzej

#65 AvATar7SeVen

• 64 postów

Napisano 10 grudnia 2013 - 16:41

W momencie kiedy juz dojdziesz, ze analogia jest poprawna przestaniesz sie smiac.

Zdecydowanie nadinterpretujesz fakty.

Brak krytycznej postawy wobec tego co dostajemy w imię wygody pozbawia nas świadomości zagrożeń.

Jak wyżej. Przedmiotem rozmowy jest zwykły telefon komórkowy, który ma za zadanie pomóc się skontaktować, napisać wiadomość, rzucić okiem na stronę internetową i zagrać w głupią grę. Ja wiem, że dzisiaj występuje tendencja, żeby spoglądać na świat w kategoriach antyutopii, a nawet dekadentyzmu, ale tak jak nie wszystko złoto, co się świeci, tak i zasada działa w drugą stronę.

Ale przecież nie o wygodę jako wygodę chodzi a o pewne nawyki, które to wygoda eliminuje.

Proszę o konkretne przykłady i tylko w odniesieniu do iPhone'a.

W idealnym świecie Stefana, kiedy tworzył ideowe podstawy pod swe systemy, nie było miejsca na piractwo, hakerstwo, złośliwe oprogramowanie, PRISM...

Biorąc pod uwagę rynkowe udziały Windowsa, ludzie są przyzwyczajeni do myśli, że ktoś może dokonać ataku na ich dane.

#66 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 11 grudnia 2013 - 18:13

Witam. Po pierwsze mam nadzieję, że nie powielam po raz 10000000 któryś (chociaż to bardzo możliwe) tematu (jeśli tak to proszę o link), jeśli nie liczę na szczere i wartościowe odpowiedzi. Słuchajcie, za miesiąc przedłużam umowę i będę brał nowy telefon oczywiście faworytem jest iPhone 5S, ale ostatnio naszły mnie pewne wątpliwości.. A mianowicie chodzi mi o to, jak długo iPhone 5S będzie jeszcze high endem pod wzgledem hardware'u oczywiscie w swoim świecie, w świecie iOS i Apple. Wśród wielu plastikowych Androidów znajdzie się już kilka modeli ktore przez co najmniej dwa lata będą jeszcze świetnie wyglądać na tle konkurencji np Note 2 czy G2 badz N5. Chodzi mi o to, że nie chciałbym za rok pluć sobie w brodę, że Apple wypuści iPhone 6 z 4,5 cala FHD ekran z 128bitowym procesorem a 5S będzie zabawką niczym teraz iPhone 4 a ja jestem zwiazany wysokim abonamentem. Wiem, że nie zatrzymam postępu i nie nikt nie przewidzi kolejnego iPhona ale chciałbym zeby mnie ktoś utwierdził w przekonaniu ze iPhone 5S jest w tej chwili najlepszym wyborem i będzie dobrym sprzętem jeszcze przez co najmniej dwa lata. Pozdrawiam

Oczywiscie, ze bedzie dobrym sprzetem przez 2 lata. A nawet przez 3. Popatrz na 4S. To nadal swietnie dzialajacy smartfon dla osob z mniejsza zasobnoscia portfela chcacych miec cos dobrego od Apple. Ja bardzo milo wspominam swojego 4s'a :)
Sadzac po Twoich oczekiwaniach i po tym co napisales, ja bym rozgraniczyl dwa pojecia i potraktowal je oddzielnie: high-end oraz support.

Zacznijmy od high-endu - moze przeinterpretuje to pojecie ktore oznacza najwyzsza jakosc, najwyzsza polke. Dla mnie iPhone 5S, po premierze iPhone 6 nie nie bedzie juz high-endem. Ja to pojecie odbieram nie tylko jako najwyzsza polke i jakosc ale takze jako nowosc. Spodziewany w przyszlym roku iPhone 6 prawdopodobnie bedzie sie zdecydowanie roznil od obecnych modeli 5/5S. Apple zmienia design oraz wieksze zmiany w technikaliach co 2 lata. W 2014 roku spodziewamy sie wiec czegos "wiecej" jesli chodzi o iPhona. Tak wiec dla mnie 5S nie bedzie juz high-endowy. Niestety (a moze stety) w przypadku produktow Apple (szczegolnie jesli chodzi o smartfony) krol moze byc tylko jeden ;) Najnowszy model przewaznie jest tym najlepszym (prosze oczywiscie bez demagogii, ze dla kogos 4S jest najlepszy albo jeszcze inny).

Support - oczywiscie, wsparcie dla iPhona 5S bedzie obowiazywalo przez co najmniej 2 lata. Zauwaz, ze Apple wspiera jeszcze starsze modele ktorym stuknelo 3 lata.

Jesli jednak nie bedziesz mogl przezyc tego, ze nagle iPhone 6 bedzie mial wiecej megahercow, gigabajtow, rdzeni itp niz iP5S wroc do smartfonow z Androidem. Tam wyscig na ilosc rdzeni i ilosc gigahercow procesora nadal jest modny. I nie wazne co masz, byle bys mial 2,3GHz i 4 rdzenie czort wie komu potrzebne, bo i tak nie przekladaja sie na ogolna sprawnosc i wydajnosc calego systemu. Ja patrze na prostote i wygode uzytkowania. Oczywiscie w parze musi isc takze szybkosc dzialania, wydajnosci i niezawodnosc. Moze ktos zaraz rzucic kamieniem w moja strone i wytknac blue screena na iOS czy kilka innych niedorobek, ale fakt faktem, przez prawie 6 lat korzystania z iOS'a nie udalo mi sie scrashowac systemu tyle razy co Androida w miesiac. Niektorym to nie przeszkadza ale dla mnie bylo to irytujace. I nie piszcie, ze jestem tłukiem niemiłym i nie umiem sie poslugiwac lub opanowac systemu. Korzystalem ze smartfona w zwyczajny sposob, bez zbytecznych bajerow, z "podstawowym" pakietem aplikacji. Bez zadnych root'ow. custom romow i innych glupot. A system jak to na Andka przystalo - jeb, dup i crash. Dlatego wlasnie jestem znow z iOS. Ten system zapewnia prawdziwy komfort uzytkowania, pewnosc dzialania, niezawodnosc i niezwykla latwosc w obsludze.

#67 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 grudnia 2013 - 19:15

Używałeś N5, że "andek" to jeb, dub i crash?

#68 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 11 grudnia 2013 - 19:21

A jakie to ma znaczenie?

#69 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 grudnia 2013 - 19:31

A jakie to ma znaczenie?

To jak sex z babcia a drugie z kobieta marzen. Zapamietaj i nie wypowiadaj sie juz o Androidzie.

#70 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 grudnia 2013 - 20:02

A jakie to ma znaczenie?

I to powinno być podsumowaniem Twojej wiedzy na temat Androida. :)

#71 gyc78

gyc78
  • 98 postów

Napisano 11 grudnia 2013 - 23:21

Eh, że niby ten 'goły' Android to ta goła babcia..? Faktycznie nie ma na czym oka zawiesić. Mam htc one oraz n4 i zdecydowanie z tego pierwszego lepiej mi się korzysta gdy drugi leży w szufladzie. Przestańcie z tymi pieśniami w każdym temacie. Co jeden powie, to już drugi pod spodem przyklaska.. Jeden lubi się wozić mercem bezpośrednio z fabryki, a drugi bez ingerencji AMG nie uznaje marki. Każda dupa inna jak i opinia.

#72 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 grudnia 2013 - 23:53

Ciekawe porownanie. Ja myslalem, ze AMG poprawia auto a nie psuje. Chcesz przyklad poprawionego Androida? Moto X, tylko tam czysty system zostal rozwiniety i dopracowany a nie oblepiony smieciami.

#73 premislausg

premislausg
  • 314 postów

Napisano 12 grudnia 2013 - 00:00

Homer, Tu się z Tobą nie zgodzę, bo nakładka w telefonach HTC jest bardzo funkcjonalna, estetyczna i ułatwia korzystanie ze smartfona. Czysty Android jest szybki, to fakt. Jesli chodzi o funkcjonalność, to dużo mu brakuje, niestety...

#74 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 grudnia 2013 - 00:12

Z pewnoscia sa lepsze i gorsze nakladki. Osobiscie uwazam, ze jedyna jaka bym zaakceptowal to ta Motoroli bo obslugujac ja nie mam przes oczami zafalszowanego wygladu Androida na podstawie, ktorego inni wyciagaja mylne wnioski co do Andka ogolnie. To taki Android z malym plusem, a nie wielka kotwica ciagnaca sie i oslabiajaca wydajnosc, jak np. TouchWiz. W dodatku Moto X dostala KitKat'a niewiele pozniej po N4.

#75 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 12 grudnia 2013 - 21:17

To jak sex z babcia a drugie z kobieta marzen. Zapamietaj i nie wypowiadaj sie juz o Androidzie.

Nie specjalnie interesuje mnie to, z kim uprawiasz seks. Moze z babcia, a moze z prostytutka. A teraz ustalmy pewne fakty:
- to ja zalozylem powyzszy watek, wiec troszke kultury w strofowaniu mnie co i kiedy mam pisac. Bede wypowiadal sie na temat taki, na jaki bede mial ochote. I nic tego nie zmieni. W szczegolnosci Ty.
- pisze tutaj jako zwyczajny user ktory ma prawo oceniac zarowno iOS'a jak i ubostwianego przez Ciebie Androida. Nie jestem geek'sem i nie jestem jakims prosem lub developerem. Oceniam systemy wg wlasnego upodobania. Wyrazam swoje opinie glosno, dosadnie i tak jak mi sie podoba, nie obrazajac i nie ublizajac przy tym innym. Bez wzgledu na to czy Ci sie to podoba czy nie. Mozesz miec inne zdanie ale wyraz je w sposob ktory przystoi kulturalnemu czlowiekowi a nie pajacuj madrosciami ludowymi. One nie wnosza niczego do tematu. Nie obrazam Ciebie, Twoich pogladow i przekonan, choc swiadcza one o czlowieku zamknietym w sobie i zakompleksionym, leczacym swoja urazona dume tutaj na forum.
- wypowiadam sie o systemach ktore mialem okazje przetestowac na wlasnej skorze, nie dokonujac w nich zadnych modyfikacji
- nie uwazam zeby testowanie Androida bylo sluszne jedynie na telefonie ktory Ty uwazasz za sluszny (patrz Google Nexus)
- jesli nie podoba Ci sie ten watek - nie pisz, nie draznij, nie uzywaj kontrowersyjnych porownan, nie podawaj sie za wyrocznie i okaz odrobine pokory wobec tego co pisza inni, a co nie jest zgodne z Twoim zdaniem i swiatopogladem. Jak widac po postach w tym watku, nie jestem odosobniony jesli chodzi o poglady na temat iOS'a. Nie neguje Twoich poki nie jestes uciazliwy i nie podchodzisz ignorancko do pogladow innych.

Capisci?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych