Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Iphone 5s bateria

• Please log in to reply
342 replies to this topic

#76 kobus

kobus
  • 787 posts
  • SkądKoźmin Wlkp.

Posted 13 December 2013 - 08:16

u mnie już leci 3 dzień w gotowości, prawie 6h w użyciu i 30% baterii pozostało :)

#77 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1355 posts
  • SkądSouth Park, CO

Posted 13 December 2013 - 08:46

Jestem coraz bardziej załamany. Kupiłem 5S w orange (wesja 16GB złota). Bateria trzyma mi gorzej niż w starym 2 letnim 4S'ie. Maksymalnie udało mi się uzyskać niecałe 5 godzin pracy (z czego większość to odtwarzanie muzyki). Smartfon z numerem seryjnym zaczynająym się o F2LL. Dodatkowo telefon ładuje się do 95-97%. Aby doszło do 100% muszę go odłączyć i podpiąć ponownie. Myślicie że kwalifikuję się do wymiany ? Ew. jak to zrobić bo telefon nie jest z AOS.
[ATTACH=CONFIG]18955[/ATTACH]

Mój też jest F2LL..., tyle że space gray (16GB) i bateria jest raczej ok. Przez noc nie ubywa ani jeden procent. Jak wieczorkiem naładuję- rano mam dalej 100%. Bateria trzyma spokojnie 2 dni. Fakt, nie katuję go non-stop.

#78 tomek1574

tomek1574
  • 145 posts

Posted 13 December 2013 - 11:27

O godzinie 21:00 odłączony od ładowarki.WiFi,3G,odświeżanie w tle włączone.Poczta pobierana automatycznie co 15 min.[ATTACH=CONFIG]18972[/ATTACH] Nigdy przez noc nie miałem takiego wyniku :D

#79 Dares

Dares
  • 407 posts
  • SkądKatowice

Posted 13 December 2013 - 13:37

pewnie Ci będzie teraz leciał % szybko w dół przy używaniu

#80 SebastianCh

SebastianCh
  • 4 posts
  • SkądPoznań, PL/ Kiel, D

Posted 13 December 2013 - 17:47

U mnie na początku bateria dość szybko się rozładowała, tzn. po uruchomieniu telefonu było jej ok. 50%, po trzech-czterech godzinach użytkowania (konfigurowania, instalowania aplikacji, "zabawy" itp.) stan spadł do około 20%. To niby nieźle, bo w np. IPadzie przy intensywnym użyciu też zużywam około 10% baterii na godzinę. Ponieważ baterii nie trzeba formatować itp. postanowiłem doładować ją, choć jeszcze całkowicie się nie rozładowała. Po naładowaniu do 100% telefon wytrzymał ok. 32 godzin (w tym około 4 używania/ reszta standby). Przy czym przez noc przy włączonym 3G zniknęło 35%. Tym razem rozładowałem baterie do 0. Po ponownym naładowaniu trzyma znacznie lepiej, tj. 2 dni i 2 godziny (z czego 5 godz. i 36 min. w użyciu) i ciągle jeszcze jest 17%. Niestety 3G zużywa sporo energii. Telefonowanie, słuchanie muzyki za to minimalnie.

#81 minister23

minister23
  • 73 posts

Posted 14 December 2013 - 00:26

masakra, jak się czyta niektórych wypowiedzi to nasuwa się jeden wniosek "ból dupy"

Ludzie nie oszukujcie się - sukcesem jest jak taki gadżet wytrzyma jeden dzień i to nie cały bo od 8.00 do 17.00 !

po przeczytaniu tego wątku, miałem mieszane uczucia co do stanu mojej baterii (ale to tak jak z grzechotaniem przycisku power - zaczyna grzechotać po przeczytaniu tego forum)

Otóż, iP 5S mam od 22 listopada - wszystko cacy, a bateria wytrzymuje mi jeden normalny dzień ! - choć po przeczytaniu tego wątku i zobaczeniu waszych wyników 2 - 3 dni kopara mi opadła, więc postanowiłem po testować i swoją.

Jakie wnioski:

- WŁĄCZONE: 3G (zasięg 3 kropki), WiFi, Bluetooth, poczta co 15 min, ekran na 1/4 jasności
- WYŁĄCZONE: odświeżanie w tle, efekt paralaksy, lokalizacja -> usługi systemowe (oprócz kompasu)
- UŻYCIE: kilkadziesiąt odebranych maili, może z 10 min rozmowy, max 20 SMS, 2 min gry w Asphalt 8, kilka zdjęć - czyli prawie nie dotykany telefon

przy powyższych mam efekt taki:
[ATTACH=CONFIG]18993[/ATTACH]

Jak dla mnie wynik super ! rewelacja na taki smartfon. Ale dodam jedno - od dwóch dni jestem na chorobowym i siedzę w domu !
Czyli praktycznie nie używam telefonu - nie jestem "taki" ale jak czytam posty tych kolesi wyżej - to faktycznie mam wrażenie, że gimboza siedzi na tym forum ...
Goście wpatrują się w nowego ajfona i co dzień wymyślają że coś tam źle spasowane, zła bateria, zły klik home button, tnie coś tam !

Rany boskie, telefon ma harować na siebie, a nie my na telefon !

poniesło mnie, ze wsi jestem :-) czołem

#82 tomek1574

tomek1574
  • 145 posts

Posted 14 December 2013 - 10:07

pewnie Ci będzie teraz leciał % szybko w dół przy używaniu

Chyba jednak nie będzie tak żle.
[ATTACH=CONFIG]18995[/ATTACH]

#83 weronix

weronix
  • 184 posts

Posted 15 December 2013 - 16:32

Mój iP 5S jest juz po drugim ładowaniu - 5godzin w użyciu, czuwanie 1dzien i 5 godzin (głownie wifi, kilka rozmów, whatsapp i safari). Wszystkie prądożerne funkcję wyłączone (usługi lokalizacji, parallaksa, odśnieżanie w tle, bt itd) Wynik przeciętny - moja roczna 4ka tyle wytrzyma. Dramatu nie ma, ale spodziewałam sie lepszej baterii. Po cichu liczę, ze bateria sie rozkręci :) Mam do was pytanie - czy mogę lądować telefon ładowarką od iPada (oczywiście z wymienionym kablem ma ligthning)? Zastanawiam sie jak to wpłynie na baterie - ładowarka z iPada ma prąd ładowania 2.1A -czyli teoretycznie telefon szybciej sie naładuje, dobrze myśle?

#84 satmar

satmar
  • 788 posts
  • SkądInowrocław

Posted 15 December 2013 - 16:44

Mam do was pytanie - czy mogę lądować telefon ładowarką od iPada (oczywiście z wymienionym kablem ma ligthning)? Zastanawiam sie jak to wpłynie na baterie - ładowarka z iPada ma prąd ładowania 2.1A -czyli teoretycznie telefon szybciej sie naładuje, dobrze myśle?

Zle myślisz :) niema znaczenia jaką ładowarkę podłączysz , 2A czy 10A i tak całym procesem ładowania łącznie z prądem steruje procesor i oprogramowanie w iPhone , możesz jedynie wydłużyć proces ładowania stosując ładowarke o mniejszej wydajności prądowej niż nominalna

#85 AKURAT

AKURAT
  • 827 posts
  • Skądz tąd

Posted 20 December 2013 - 20:55

chyba nie jest tak zle, ja jestem zadowolony :) [ATTACH=CONFIG]19222[/ATTACH]

#86 NoMercy

NoMercy
  • 143 posts
  • Skąd3M

Posted 20 December 2013 - 21:57

Nie jest tajemnicą ,że na rynek trafiła partia (ile - wie apple, mówi się o kilku tysiącach) telefonów 5S z wadą produkcyjną, polegającą na zmniejszonej żywotności baterii i problemami z długim czasem ładowania. Wypowiadała się na ten temat rzecznik prasowy Apple - Teresa Brewer. Z jej wypowiedzi wynika ,że dotyczy to "ograniczonej liczby urządzeń i Apple ma "możliwość dotarcia do klientów, których telefony są dotknięte tym problemem, a nawet zapewni im telefon zastępczy". Wiedzą więc , które telefony są wadliwe. Można więc czekać albo na liścik od Apple ,albo samemu zacząć działać, jeżeli problem z bateria jest ewidentny.

#87 adverka

adverka
  • 98 posts

Posted 20 December 2013 - 22:24

chyba nie jest tak zle, ja jestem zadowolony :)

Też bym taki wynik chciała uzyskać ;) Niestety w przypadku mojego 5s, przy takim samym użyciu wytrzymuje ok. 1-1,5 dnia.
Możesz napisać, gdzie i kiedy kupowałeś swojego 5s oraz podać początkowe litery numeru seryjnego?
Oraz co masz powyłączane, internet 3g/edge itp. Dzięki :)

#88 911T

911T
  • 153 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 December 2013 - 10:29

Po pierwszym ładowaniu : W uzyciu 4h W gotowości 1dzien , 1 godzina Pozostało 21% baterii Jak zobaczylem wasze wyniki to mi kopara opadla... Jak to mozliwe zeby tyle trzymal smartfon... Apropo, wcale go nie katowalem wszystkie powiadomienia wlaczane czasami aparatem sie pobawilem safari w sumie to wszystko

#89 AKURAT

AKURAT
  • 827 posts
  • Skądz tąd

Posted 22 December 2013 - 11:34

Też bym taki wynik chciała uzyskać ;) Niestety w przypadku mojego 5s, przy takim samym użyciu wytrzymuje ok. 1-1,5 dnia.
Możesz napisać, gdzie i kiedy kupowałeś swojego 5s oraz podać początkowe litery numeru seryjnego?
Oraz co masz powyłączane, internet 3g/edge itp. Dzięki :)

Telefon kupiłem w Dreznie,
Colour: Space Gray
Production year: 2013
Production week: 40 (October)
Model introduced: 2013
Factory: C3 (China)

- WŁĄCZONE: 3G (zasięg 3 kropki), WiFi, Bluetooth, ekran jasność 1/4
- WYŁĄCZONE: efekt paralaksy
- UŻYCIE: około 1h rozmowy, paręnaście smsów, safari około 1h, i trochę pograłem

#90 adverka

adverka
  • 98 posts

Posted 23 December 2013 - 10:05

Telefon kupiłem w Dreznie,

Dzięki, obserwuję te i inne wątki i mam dziwne przeczucie, że telefony kupione poza Polską (AOS) mają o wiele lepsze wyniki pracy baterii...

#91 dredg

dredg
  • 2452 posts
  • SkądVendin les Béthune

Posted 23 December 2013 - 10:20

Nie jest tajemnicą ,że na rynek trafiła partia (ile - wie apple, mówi się o kilku tysiącach) telefonów 5S z wadą produkcyjną, polegającą na zmniejszonej żywotności baterii i problemami z długim czasem ładowania. Wypowiadała się na ten temat rzecznik prasowy Apple - Teresa Brewer. Z jej wypowiedzi wynika ,że dotyczy to "ograniczonej liczby urządzeń i Apple ma "możliwość dotarcia do klientów, których telefony są dotknięte tym problemem, a nawet zapewni im telefon zastępczy". Wiedzą więc , które telefony są wadliwe. Można więc czekać albo na liścik od Apple ,albo samemu zacząć działać, jeżeli problem z bateria jest ewidentny.

Te telefony zostały wymienione już dawno, nie wiem czy nawet nie przed premierą w pl, sam miałem 5s z pierwszysz serii i z ciekawości zadzwoniłem do Apple gdzie po podaniu sn zapewniono mnie, że mój egzemplarz tego problemu nie ma. W dodatku powiedziano mi, że wszyscy dotknięci problemem już byli poinformowani, a to było grubo ponad miesiąc temu...

Wracając do baterii i zazdrości że innym trzyma dłużej, to nie ma totalnie sensu, każdy ma inne użytkowanie telefonu, jeden siedzi na fajsie z odpaloną lokalizacją, słucha muzy przez bt jadąc autem, gra w gta, a inny po odpięciu rano od ładowarki zaczyna go dopiero używać lub nie po szkole/pracy i wiadome że ten pierwszy będzie miał o 17h rozładowany telefon gdzie ten drugi będzie miał prawe pełny...

#92 adverka

adverka
  • 98 posts

Posted 23 December 2013 - 10:41

Ja mogę porównać pracę baterii 5s na przykładzie 3 sztuk, które posiadałam. Użycie, włączone opcje, zasięg nadajnika itp. identyczne w każdej sztuce. Pierwsza sztuka (produkcja lipiec, serial number DNP...) bateria idealna, trzymała min. 2,5 dnia przy użyciu 6h (w tym facetime, push). Druga sztuka (produkcja październik, serial number F17...) bateria trzymała max. 1,5 dnia przy podobnym użyciu (ALE facetime i push nieużywany). Trzecia sztuka (produkcja listopad, serial number F17...) bateria trzyma max. 1-1,5 dnia przy podobnym użyciu (ALE facetime i push nieużywany). Niestety mam porównanie i gdyby nie to, że dane było mi trafić na dobrą baterię, to uwierzyłabym, że pozostałe działają "prawidłowo"... A spadek % we wskaźniku baterii jest bardzo szybki (zauważalny gołym okiem ;) ) w porównaniu do pierwszego egzemplarza.

#93 Bartek88k

Bartek88k
  • 241 posts

Posted 23 December 2013 - 10:44

[ATTACH=CONFIG]19267[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19264[/ATTACH] Tak to wyglada u mnie. Na takich ustawieniach. [ATTACH=CONFIG]19261[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19262[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19263[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19260[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19265[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19266[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]19268[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19269[/ATTACH]

#94 dredg

dredg
  • 2452 posts
  • SkądVendin les Béthune

Posted 23 December 2013 - 11:02

Ja mogę porównać pracę baterii 5s na przykładzie 3 sztuk, które posiadałam. Użycie, włączone opcje, zasięg nadajnika itp. identyczne w każdej sztuce.
Pierwsza sztuka (produkcja lipiec, serial number DNP...) bateria idealna, trzymała min. 2,5 dnia przy użyciu 6h (w tym facetime, push).
Druga sztuka (produkcja październik, serial number F17...) bateria trzymała max. 1,5 dnia przy podobnym użyciu (ALE facetime i push nieużywany).
Trzecia sztuka (produkcja listopad, serial number F17...) bateria trzyma max. 1-1,5 dnia przy podobnym użyciu (ALE facetime i push nieużywany).
Niestety mam porównanie i gdyby nie to, że dane było mi trafić na dobrą baterię, to uwierzyłabym, że pozostałe działają "prawidłowo"... A spadek % we wskaźniku baterii jest bardzo szybki (zauważalny gołym okiem ;) ) w porównaniu do pierwszego egzemplarza.

Wszystko fajnie, tylko że nadal jest to porównywanie na sucho, wystarczy jedna apka używana dłużej lub krócej i cały taki test traci sens, to że rozmawiałaś przez ft na jednym przez godzinę na drugim przez pół, ale za to robiłaś coś dłużej ale mniej wymagającego na drugim i użycie będzie podobne, a bateria zupełnie inna... Po prostu użycie użyciu nie równe, nie pisząc już o innych czynnikach jak zasięg GSM itd.

#95 donmikers

donmikers
  • 29 posts

Posted 23 December 2013 - 11:06

U mnie bateria jak wino czym starsza tym lepsza. ;) [ATTACH=CONFIG]19270[/ATTACH]

#96 adverka

adverka
  • 98 posts

Posted 23 December 2013 - 12:33

Wszystko fajnie, tylko że nadal jest to porównywanie na sucho, wystarczy jedna apka używana dłużej lub krócej i cały taki test traci sens, to że rozmawiałaś przez ft na jednym przez godzinę na drugim przez pół, ale za to robiłaś coś dłużej ale mniej wymagającego na drugim i użycie będzie podobne, a bateria zupełnie inna... Po prostu użycie użyciu nie równe, nie pisząc już o innych czynnikach jak zasięg GSM itd.

Nie nazwałabym tego testem, po prostu gołym okiem widzę, że kolejne baterie nie są tak wydajne. Widzę jak zachowuje się bateria, gdy słucham muzyki przez 30 minut, a jak zachowywała się w pierwszym modelu przy tej samej czynności. Spadek baterii jest 2krotnie szybszy niestety. I tak, zgodzę się, że użycie aplikacji może być różne, z tym, że w tych słabszych sztukach użycie całościowe było o ponad 1h mniejsze, a dodatkowo push wyłączony, brak rozmów facetime itp. A strach pomyśleć, ile by telefon wytrzymał (pewnie mniej niż 24h), gdybym i tego używała ;)

#97 AKURAT

AKURAT
  • 827 posts
  • Skądz tąd

Posted 23 December 2013 - 12:38

Dzięki, obserwuję te i inne wątki i mam dziwne przeczucie, że telefony kupione poza Polską (AOS) mają o wiele lepsze wyniki pracy baterii...

myślę, że to może być bardziej przypadek niż faktyczny stan

#98 jasiecki

jasiecki
  • 4271 posts

Posted 23 December 2013 - 12:51

zainstalujcie sobie pod JB betteryInfoLite wszystko widac jak na dloni [ATTACH=CONFIG]19272[/ATTACH]

#99 Eldorado99

Eldorado99
  • 86 posts

Posted 24 December 2013 - 19:10

Witajcie, Walczę z tym już od kilku dni - może ktoś z Was miał podobny problem - na 5s 16GB mam oba czasy równe, przywracałem system - na różne sposoby, odpalałem bez kopi zapasowej i konfigurowałem wszystko ręcznie, nie synchronizowałem z pc, tylko "z czystym" laptopem, który nigdy nie widział iphona, już nie mam pomysłów - może ktoś coś podpowie? Pozdrawiam Kacper P.

#100 MrJames

MrJames
  • 367 posts
  • SkądŁódź

Posted 25 December 2013 - 21:48

U mnie to wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]19344[/ATTACH] Fabryka DN Foxconn

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users