Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Google Nexus 5 vs Apple iPhone 5S

• Please log in to reply
529 replies to this topic

#451 MikeU

MikeU
  • 96 posts

Posted 22 March 2014 - 15:44

"To coś" czyli niewiadomo co. Domyslam sie, ze dalej chodzi tylko o otoczke ekskluzywnosci. Jak sie placi 2x tyle to trzeba wierzyc, ze nie na marne :D

Dyskutowałbym z ta ekskluzywnoscia. Iphone staje sie dość popularny. Nie oszukujmy sie te 2300 pln na upartego praktycznie każdy jest w stanie wydać/nazbierać. Do tego dochodzą oferty abonamentowe, gdzie cena rozłożona jest w czasie i tak nie boli (no chyba, ze ktoś zada sobie trud aby policzyć ile tak naprawdę płaci za telefon w całym okresie). Ja np iPada np nie kupowałem dla szpanu, a dla tego, że w klasie 10 cali nie było innej alternatywy. Nie żałuje ani jednej złotówki.

#452 JaN008

JaN008
  • 284 posts

Posted 22 March 2014 - 16:09

Nie oszukujmy sie te 2300 pln na upartego praktycznie każdy jest w stanie wydać/nazbierać.

Zdecydowanie przesadzasz. U nas iP to tylko ułamek całego rynku, zobacz ile jest low endu ....

#453 MikeU

MikeU
  • 96 posts

Posted 22 March 2014 - 16:44

Arkhan mam wrażenie, że nigdy nie miałeś Nexusa (pewnie mam rację), a Twoja opinia na temat Androida jest opinią zaciągniętą z MakowegoABC.

Tyle, ze wg mnie on ma trochę racji. Kupujesz takiego iPada i jest praktycznie gotowy do użycia bez pierdzielenia sie w instalowanie aplikacji, te customowe są wystarczające dla przeciętnego użytkownika - idealne zespolenie software i hardware w jedna całość. Zupełnie nie rozumiem, czemu podobnie nie moze być w nexusie. Co by sie stało, gdyby Google bardziej dopracował te najbardziej podstawowe aplikacje systemowe, tak by casual User nie musiał bawić sie w Google market? Przecież sporo ludzi nie ma pojęcia o jakiś marketach, aplikacjach etc. Chcieliby po prostu kupić sprzęt, który po prostu działa, a nie stać ich na sprzęt z jabluszkiem. Rozumiem, ze idea nexusa jest czysty system bez syfiastych nakładkę producenta, ale wg mnie byłoby jeszcze lepiej, gdyby te kilka podstawowych aplikacji było na tyle funkcjonalnych, żeby nie trzeba było szukać zamienników. Najlepszym przykładem jest obsługa diody w Nexus 5, aby działała jak powinna trzeba ściągnąć program light flow do jej obsługi - przecież coś takiego powinno byc rozwiązane na poziomie systemowymi.

Nie wspominam tutaj juz o drobnych, a jakże praktycznych funkcjonalnosciach z iOS których próżno szukać w nexusie: obsługa gestów (przewijanie pomiędzy aplikacjami, zwijanie aplikacji, funkcja back w safari) , dolny ukryty pasek ustawień systemowych, plan na dzisiaj i jutro w pasku górnym.

#454 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 March 2014 - 16:59

No, ale tak samo w iOS mozna szukac rzeczy z Android'a: - gdzie sa platnosci zblizeniowe - gdzie jest wylacznik neta mobilnego w pasku - gdzie jest obsluga myszki na BT - gdzie jest menedzer pobierania w Safari - gdzie jest wybor domyslnych aplikacji jakimi chcemy otwierac pliki/linki - gdzie jest funkcja zdjec sferycznych w aparacie - gdzie sa dokladne wykresy co i ile zuzywa baterii - gdzie jest suwak od limitu neta Przeciez nie o to chodzi, zeby te systemy byly klonami. Przyzwyczajenie sie do jednego nie powinno wplywac na ocene drugiego, bo nie jestes w tym momencie obiektywny. No i nie rozumiem, co w systemowych aplikacjach Google jest takiego co wymaga konfiguracji czego w aplikacjach iOS konfigurowac nie trzeba. Jakbys wzial mojego Nexusa do reki to daje reke, ze mialbys wrazenie ze wlasnie go wyjales z pudelka. Nawet tapeta jest stockowa a telefonu swietnie mi sie uzywa napawając sie "google experience". Aplikacje jakie mam ze sklepu nie modyfikuja systemu nawet w 1%.

#455 MikeU

MikeU
  • 96 posts

Posted 22 March 2014 - 17:00

Zdecydowanie przesadzasz. U nas iP to tylko ułamek całego rynku, zobacz ile jest low endu ....

Co nie zmienia faktu, że te 2300 pln to bariera psychologiczna a nie finansowa. Jak ktoś sie uprze, to nawet przy małych dochodach jakoś nazbiera.
Kupowanie iphona/iPada/macbooka dla "prestiżu" jest dla mnie zwyczajnie śmieszne.

#456 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 March 2014 - 17:34

MikeU piszemy o N5 i 5S, a nie o iPad (tablet to wybór oczywisty, Apple). Ja kupując N5 nie musiałem nic doinstalować tak samo jak w przypadku 5S, ciężko to zrozumieć, że oba systemy na start mają praktycznie to samo?
Nie wiem co z diodą w N5 jest nie tak, uważam to za bardziej przydatną rzecz niż gest cofania w Safari. Nigdy z tym problemu nie miałem. W dodatku KK posiada lepsze rozwiązania niż iOS (np. pasek powiadomień), a iOS ma lepsze rozwiązania niż KK (np. wspomniane wyżej gesty).
W dodatku kupując smartfona za ponad 2k czy 1,5k zł i nie korzystając ze sklepu? To po co komuś smartfon jak nie wie co to Google Play czy App Store? Równie dobrze można kupić L520, na start ma wszystko co potrzebuje przeciętny użytkownik i telefon kosztuje 500zł (fakt, nie ma znaczka Apple).
Argumenty z dupy, że tak to ujmę.
Argumenty "applowców" którzy tkwią kilka lat wstecz i uważają, że iOS to jest system idealny, w 100% dopracowany.

#457 MikeU

MikeU
  • 96 posts

Posted 22 March 2014 - 17:36

Przeciez nie o to chodzi, zeby te systemy byly klonami. Przyzwyczajenie sie do jednego nie powinno wplywac na ocene drugiego, bo nie jestes w tym momencie obiektywny. No i nie rozumiem, co w systemowych aplikacjach Google jest takiego co wymaga konfiguracji czego w aplikacjach iOS konfigurowac nie trzeba.

Sa po prostu pewne funkcjonalności w iOS, dla mnie "every day tools", do których sie bardzo przyzwyczaiłam a których trudno szukać w andku. Zobacz jak w iOS idealnie współpracują kalendarz i pasek górny - kilkadziesiąt u góry i masz systemowy plan dnia na dzisiaj i jutro. W androidzie musisz kombinować z widgetami. Idąc dalej wspomniana wcześniej obsługa gestami.z iOS, której w andku nie uswiadczysz.
Cały czas mam nieodparte wrażenie, ze na Nexusie muszę kombinować, by otrzymać funkcjonalności, które w iOS były podstawowymi funkcjami. To sa moje subiektywne odczucia wiec siła rzeczy nie bedą obiektywne. Poza tym temat jest iphone 5s czy nexus 5, wiec znajomość i porównanie obu systemów jest jak najbardziej wskazana :D

#458 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 March 2014 - 17:41

MikeU miałeś N5?

btw. brak edycji postów, nie obrażając nikogo ale ktoś musiał coś mieć nie tak z głową, że została ta opcja usunięta. :)

#459 MikeU

MikeU
  • 96 posts

Posted 22 March 2014 - 17:59

Tak, mam NEXUS 5 od jakiś 4 dni. Tak jak pisałem kilka postow temu, dla pod względem hardware/ design dla mnie sprzet premium. Jedynie andek nie do końca mi jakoś pasuje, brakuje mi pewnych funkcji iOS, które mam na iPadzie. ale możliwe, ze to kwestia przyzwyczajenia po prostu. Masz tez racje - faktycznie trzeba mieć na uwadze, ze zakup sprzęut za 1500-2500 PLN bez korzystania ze sklepu jest lekko mówiąc bez sensu. Choć znam osoby kupujące iphony tylko do dzwonienia, zdjeć i SMS ;)

#460 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 March 2014 - 18:04

Kwestia przyzwyczajenia, zobaczysz. KK jest naprawdę dopracowanym systemem. Fakt, nie tak spójnym jak iOS ale mało mu brakuje. Możesz napisać, czego Ci jeszcze brakuje oprócz gestów w KK?

#461 vBB

vBB
  • 206 posts

Posted 22 March 2014 - 18:35

Dla mnie np. świetnym ficzerem z iOS jest to, że w jakiejkolwiek aplikacji dotykam górnej krawędzi ekranu i przewija mi całość na samą górę, brakuje mi tego w stockowym sofcie od Google. Jest to do zrobienia jakimiś aplikacjami/dodatkami po zrootowaniu urządzenia, no ale jednak nie każdy chce się w to bawić. Z resztą, obecne wersje Androida stockowego (bez nakładki) jak dla mnie rootowania nie wymagają.

#462 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 March 2014 - 18:39

Sa po prostu pewne funkcjonalności w iOS, dla mnie "every day tools", do których sie bardzo przyzwyczaiłam a których trudno szukać w andku. Zobacz jak w iOS idealnie współpracują kalendarz i pasek górny - kilkadziesiąt u góry i masz systemowy plan dnia na dzisiaj i jutro. W androidzie musisz kombinować z widgetami. Idąc dalej wspomniana wcześniej obsługa gestami.z iOS, której w andku nie uswiadczysz.
Cały czas mam nieodparte wrażenie, ze na Nexusie muszę kombinować, by otrzymać funkcjonalności, które w iOS były podstawowymi funkcjami. To sa moje subiektywne odczucia wiec siła rzeczy nie bedą obiektywne. Poza tym temat jest iphone 5s czy nexus 5, wiec znajomość i porównanie obu systemów jest jak najbardziej wskazana :D

A co to znaczy kombinowac - dodac widget to jest jakas skomplikowana operacja? To jest funkcja systemu, tak jak w iOS funkcją jest widget kalendarza w pasku. Juz mi nie mow, ze to taki problem nie do przeskoczenia skonfigurowac sobie pulpit wedlug upodobania;)
Pomysl sobie ile byloby roboty, gdybys chcial w iOS zrobic to co wypisalem wyzej. Jailbreak, szukanie w Cydii, po róznych repo. Cala zabawa trwalaby kilka dni gdybys to robil pierwszy raz.

#463 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 March 2014 - 18:41

vBB o tak, ten "ficzer" to faktycznie dobra rzecz, tego też mi w Android i WP brakuje, Apple ma na to patent czy nikt jeszcze tego nie zauważył? :)

#464 MikeU

MikeU
  • 96 posts

Posted 22 March 2014 - 19:18

A co to znaczy kombinowac - dodac widget to jest jakas skomplikowana operacja? To jest funkcja systemu, tak jak w iOS funkcją jest widget kalendarza w pasku. Juz mi nie mow, ze to taki problem nie do przeskoczenia skonfigurowac sobie pulpit wedlug upodobania;)

Dodać widget z zadaniami żaden problem. Dodać widget, który by mi wizualnie odpowiadał, był estetyczny i komponował sie z ekranem głównym to juz było wyzwanie :) ostatecznie wykorzystałem "pure calendar widget", który odpowiednio skonfigurowany wyświetla zarówno zadania jak i zdarzenia z kalendarza.

- - - Połączono posty - - -

Kwestia przyzwyczajenia, zobaczysz. KK jest naprawdę dopracowanym systemem. Fakt, nie tak spójnym jak iOS ale mało mu brakuje. Możesz napisać, czego Ci jeszcze brakuje oprócz gestów w KK?

No znalazło by sie kilka tych "funkcjonalności":
1. Numerki nad ikonami
2. Pasek dolny z dostępem do podstawowych ustaleń (kitkat ma to co prawda w pasku górnym po przeciągnięciu 2 palcami, ale jest mniej funkcjonalny jak dla mnie)
3. SAFARI - jak dla mnie bije na głowę funkcjonalnością chrome, wg mnie stanowi idealne połączenie prostoty i funkcjonalności.
4. Pasek górny w którym mam plan dnia, w andku mogę dodać widget ale będzie cały czas widoczny
5. Klawiatura iOS - ładniejsza i jakaś wygodniejszy niż stockowa w andku
6. Banalnie proste usuwanie programów - trzymam ikonkę i naciskam x jak sie pojawi (choć w andku udało mi sie skonfigurować by tak było)

Tyle przychodzi mi do głowy na chwile obecna.

#465 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 March 2014 - 19:44

Czyli po prostu zamiast docenic roznice, przerabiasz Android'a na iOS i to Cie uwiera, ze od razu nie sa takie same. No i nigdy nie beda. Ciesz sie, ze masz wybor.

#466 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 March 2014 - 19:50

1. Ok chociaż z 2 strony na górnym pasku mamy ikonki o tym, sam bym wolał nr na aplikacji niż rozwiązanie Androidowe. 2. Tutaj dyskutować nie będę, dla każdego co innego. 3. Chrome ma większą funkcjonalność niż Safari ale jego obsługa jest dużo lepsza niż Chrome. 4. Powiadomienia KK ma lepiej dopracowane. 5. Kwestia przyzwyczajenia, KK ma dodatkowo Swype i lepszy system podpowiedzi w dodatku możemy wgrać każdą inną, w iOS jesteśmy zmuszeni do korzystania z wbudowanej. 6. W każdym innym systemie działa to podobnie.

#467 MikeU

MikeU
  • 96 posts

Posted 22 March 2014 - 19:54

W tym co mówisz jest dużo prawdy. Dla mnie chyba po prostu nexus 5 powinien mieć IOS i wtedy pasowalby mi sprzętowo / wyglądowi / softwarowo hihihi

#468 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 March 2014 - 22:22

"To coś" czyli niewiadomo co. Domyslam sie, ze dalej chodzi tylko o otoczke ekskluzywnosci. Jak sie placi 2x tyle to trzeba wierzyc, ze nie na marne :D

2x tyle? Dałem za 16GB GOLD 2100zł nówka sztuka zafoliowana. Z tą ceną trochę za daleko pojechałeś.
Niestety, ale jeszcze na żadnym telefonie nie pracowało mi się tak komfortowo jak na iPhonie.
Sam system operacyjny, aparat, appstore to główne czynniki. Do tego dochodzi wygląd i jakość wykonania. Próbowałem konkurencji od jakiegoś pół roku i niestety, żaden do mnie nie przemawia. Może za kilka lat, ale puki co to iPhone jest numerem jeden.

#469 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 March 2014 - 22:28

Mialem na mysli oficjalne ceny w USA. $350 i $650 o ile mnie pamiec nie myli. 2x tyle bez tych $50;)

#470 vBB

vBB
  • 206 posts

Posted 23 March 2014 - 13:17

vBB o tak, ten "ficzer" to faktycznie dobra rzecz, tego też mi w Android i WP brakuje, Apple ma na to patent czy nikt jeszcze tego nie zauważył? :)

Molimo, wydaje mi się, że mają patent na to.

#471 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 March 2014 - 13:43

Mialem na mysli oficjalne ceny w USA. $350 i $650 o ile mnie pamiec nie myli. 2x tyle bez tych $50;)

No OK, wiadomo jakie są oficjalne ceny. Wiem, że iPhone'y są sporo droższe od Nexusów, choć nie posiadają w sobie tyle innowacji, żeby ceny były aż tak różne. No cóż taka polityka Apple, sprzedaje się świetnie to po co zmniejszać ceny. Raczej wszyscy tak robią.
Chodzi mi o to, że w poprzednim poście (myślę, że to było do mnie) stwierdziłeś, że:

To coś" czyli niewiadomo co. Domyslam sie, ze dalej chodzi tylko o otoczke ekskluzywnosci. Jak sie placi 2x tyle to trzeba wierzyc, ze nie na marne "

I tu musiałem sprostować. Nie kupiłem iPhone'a 2x drożej od nexusa. Wiadomo z 700zł musiałem zapłacić więcej, ale po prostu nexus do mnie nie przemawia. Posiadałem nawet lepszy telefon jak dla mnie, bo LG G2, który posiada kilka dodatkowych plusów, ale jednak bardziej odpowiada mi iP5s.

Pozdr.

#472 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 March 2014 - 18:31

Również nie mogę się przyzwyczaić do Androida. Kilka rzeczy ma fajnych i pełny custom wyglądu, ale nie oszukujmy się- bez widgetów słabo się szuka opcji w menu. Ostatnio się męczyłem żeby ukryć numer jak dzwonie. Pochowane te opcje w menu i nawet czasem trudno wykombinować gdzie to może być. Łatwość i przejrzystość IOSa wygrywa. Ten gumowy tył N5 na +. Lepsze rozwiązanie od alu w Ip5s. Nie wygląda tak dobrze, ale spełnia swoją role idealnie. Sprzedaję N5 i kupuję 5s.

#473 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 posts
Posted 23 March 2014 - 22:35

No to ja mam odwrotnie jak kolega wyżej. W Andku znajduje wszystko z zamkniętymi oczami, na iOS mam jeszcze problemy.

#474 refresh

refresh
  • 35 posts

Posted 24 March 2014 - 11:34

skreśliłem Nexus 5 ze względu na bardzo słabą baterię :/ chociaż mam na myśli teraz Note 3 - nie wiem czy to dobry wybór

#475 vBB

vBB
  • 206 posts

Posted 24 March 2014 - 12:14

Przede wszystkim to wielka kobyła, w dodatku brakuje mu do płynności 5S czy N5. Ale o Note 3 to jest oddzielny temat w tym dziale ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users