Google Nexus 5 vs Apple iPhone 5S
Napisano 16 marca 2014 - 23:08
Napisano 17 marca 2014 - 00:28
Ja miałem z iP 5s i Nexus 5 kontakt tylko w jakimś sklepie, ale widać było różnicę w iPhone jak to w iPhone dotykasz ekran i reakcja jest bez zwłoki, a na nexusie standard Androidowy, dotykasz ekranu i zależnie od mocy urządzenia ułamki sekund albo i sekundy zwiechy.. Akurat w nexusie 5 były ułamki sekund, ale zauważalne.
Musisz mieć niesamowicie wprawne oko, że zauważyłeś te ułamki sekund.
Mam i używam na co dzień dwóch urządzeń - IP5S oraz Sony Xperia V (jako androidowiec pod względem bebechów jest słabszy od wspomnianego w temacie Nexusa 5). W codziennym użytku nie ma żadnej różnicy w szybkości działanie pomiędzy nimi. Pomijam kwestię włączania (chociaż nigdy ich pod tym względem nie sprawdzałem) która jest dla mnie zabawna, a jaranie się tym, że telefon X włączył się sekundę szybciej niż telefon Y jest dziecinne, bo w praktyce i codziennym używaniu nie przekłada się to na nic. Czułość ekranu na dotyk jest taka sama z lekką przewagą Sony. W IP5S często mi się zdarza, że próbuję coś przewinąć na ekranie z góry na dół, a ekran zwyczajnie na ten dotyk nie reaguje. Oba telefony działają jak należy, ani jeden, ani drugi jeszcze mi się nie zawiesił, z tym, że IP5S mam miesiąc, a SXV pół roku. IP5S kupiłem, przyznaję, tylko z ciekawości. Fakt, że pod wzgldem materiałów i wykonania bije na głowę moją Xperię, zdjęcia robi o niebo lepsze, ale to są jedyne zalety, którymi przeważa. Jeśli chodzi o system i jego funkcjonalność to wolę jednak Androida, chociaż do iOS powoli się przyzwyczajam, ale nadal pewno jego ułomności mnie drażnią.
Napisano 17 marca 2014 - 07:34
Ja miałem z iP 5s i Nexus 5 kontakt tylko w jakimś sklepie, ale widać było różnicę w iPhone jak to w iPhone dotykasz ekran i reakcja jest bez zwłoki, a na nexusie standard Androidowy, dotykasz ekranu i zależnie od mocy urządzenia ułamki sekund albo i sekundy zwiechy.. Akurat w nexusie 5 były ułamki sekund, ale zauważalne.
Ciekawe rzeczy piszesz. Chyba nakręcę jednak ten filmik porównawczy Nexus 5 vs iP5S dla takich niedowiarków. Już parę postów wcześniej też nad podobną kwestią deliberowaliśmy.
Napisano 17 marca 2014 - 09:06
Napisano 17 marca 2014 - 23:24
IP5S kupiłem, przyznaję, tylko z ciekawości.
Boli mnie fakt iż są w Polsce ludzie którzy kupują telefon za 2 tysiące "z ciekawości" a ja po zbieraniu przez 4 miesiące kupiłem telefon za 480 zł..
Co do tych różnic to widziałem oba jak pisałem w sklepie na wystawie. Oba były obok siebie i było jednak widać minimalne różnice na korzyść iPhone.
- - - Połączono posty - - -
Homer podsumował mnie w jednym zdaniu.. niestety błędnie.
Wiem jak działa Android i wiem też że w androidzie przy dotyku jest "cachowana" każda możliwość, żeby animacje były płynniejsze i reakcja szybsza, przykładowo kiedy dotykasz ekranu, telefon już wczytuje odpowiednie możliwości żeby je uruchomić od razu, weszło to mniej więcej równolegle z project butter, albo i nawet jest z tym związane.
Inna opcja to to że android odpala wszystko w wirtualnej maszynie, przez co dużo lepsze bebechy są wymagane żeby osiągnąć podobne czasy uruchamiania aplikacji.
Napisano 17 marca 2014 - 23:31
Boli mnie fakt iż są w Polsce ludzie którzy kupują telefon za 2 tysiące "z ciekawości" a ja po zbieraniu przez 4 miesiące kupiłem telefon za 480 zł..
Co do tych różnic to widziałem oba jak pisałem w sklepie na wystawie. Oba były obok siebie i było jednak widać minimalne różnice na korzyść iPhone.
Kolego, to że z ciekawości nie znaczy, że pieniądze jakie na niego wydałem spadły mi z nieba. Pracuję po 15 godzin dziennie i dzięki temu było mnie na niego stać. Mnie boli, że w Polsce są ludzie, którzy tylko marudzą, zamiast wziąć się za robotę i zbierają zamiast zarabiać.
Wracając do meritum, mam w domu dwa urządzenia. IP5S i Sony Xperia V na Androidzie 4.1.2 i nie widzę żadnych różnic w szybkości działania na korzyść iOS. To samo tyczy się mitycznych już zawiech, czy lagów w Androidzie, które są chyba wymysłem fanbojów Apple. Oczywiście zdarzają się obsuwy w np. TouchWiz od Samsunga, ale to nie wina OSa, tylko nakładki Koreańczyków. To samo dotyczy Sense od HTC. Kiedyś Android kulał mocno, w tych czasach używałem m. in. HTC hero i to faktycznie była masakra, ale to było dawno i w czasach kiedy iPhone nie potrafił nawet wysłać mmsa. Na dzień dzisiejszy nie ma dla mnie różnicy między głównymi bohaterami wątku, a kwestia wyboru sprzętu zależy tylko od upodobań właściciela. Nie zmienia to jednak faktu, że w mojej opinii Android jest bardziej praktyczny i ma większe możliwości.
Napisano 17 marca 2014 - 23:39

Napisano 18 marca 2014 - 00:00

Poza tym, jeśli faktycznie jesteś tak wyczulony na wolniejsze o te ułamki sekund otwierające się aplikacji to musisz mieć bardzo smutne życie i szczerze Ci w współczuję, bo to faktycznie ma mega znaczenie dla całokształtu działania urządzenia.
Napisano 18 marca 2014 - 00:05
A co ma poziom życia, do tego czy potrafię zauważyć niedoskonałości systemu, łub hardwaru urządzenia? Według mnie nie ma żadnego związku

Za to to czy telefon się ścina i ma przymulenia według mnie ma KOLOSALNE znaczenie. Nie zniósłbym kolejnego telefonu na którym były by ścinki przy każdej akcji, gdzie obok kolega ma iPhone 4s już 3 lata, nigdy nic z niego nie usuwał, ma parę tysięcy zdjęć, pareset tysięcy wiadomości i telefon chodzi jak nówka. To jest frustrujące niesamowicie

Napisano 18 marca 2014 - 00:27
Napisano 19 marca 2014 - 18:36
Napisano 19 marca 2014 - 21:38
na plusy bateria 3000mah, 2 dni lekko, kamerka 13 megapixeli z optyczna stabilizacja. ekran IPS full hd.
chociaż sam aparat w iphonie nie jest zły to bateria to już tragedia. No i system android ktory pozwala mi na wieksza personalizacje

brakuje mi tylko touch id. aha no i cena LG nexusa 5 i G2 zdecydowanie przemawia na ich korzyść,
Napisano 19 marca 2014 - 22:14
Napisano 19 marca 2014 - 22:33
Napisano 19 marca 2014 - 22:57
Choć to nie temat o G2, to wspomnę że G2 był pierwszym smartfonem który odtwarza dźwięk 24 bit, ale z tego co słyszałem to sama jakość wzmacniacza i chipu audio szału nie robi.. A co Arturo o tym sądzi?
szczerze to gra bardzo fajnie a sprawdzałem na słuchawkach seryjnych dokanałowych i nausznych
Sennheiser HD 419 i nie mam sie do czego przyczepić. bardzo podobnie gra jak iphone, moze troche ciszej . natomiast telefon ktory według mnie ma najlepsze audio to HTC ONE X i przy nim nawet iphone kiepsko wydpada.
Napisano 19 marca 2014 - 23:07
Napisano 19 marca 2014 - 23:57
A iPhone dlatego grał gorzej bo iPhone grają bardzo płasko i neutralnie. A te słuchawki Sennheiser HD 419 są basowe więc pewnie HTC one X który też jest basowy (swoją drogą hejtowany na lewo i prawo za jakość dźwięku która jest na nim bardzo słaba) ci podpasował.
Homer HTC One X ma Tegrę 3, czyli pięcio rdzeniowy grzejnik osiągający 72C.
pamiętam jak napisałem w wadach tego modelu że się grzeje, a ktoś "bez przesady, u mnie tylko raz było 50C i nic się nie uszkodziło"

Napisano 20 marca 2014 - 00:37
Napisano 20 marca 2014 - 06:17
Chyba pierwsza opinia w internecie, która sugeruje, że s800 dobrze gra.szczerze to gra bardzo fajnie a sprawdzałem na słuchawkach seryjnych dokanałowych i nausznych
Sennheiser HD 419 i nie mam sie do czego przyczepić. bardzo podobnie gra jak iphone, moze troche ciszej . natomiast telefon ktory według mnie ma najlepsze audio to HTC ONE X i przy nim nawet iphone kiepsko wydpada.
Napisano 20 marca 2014 - 12:49

Napisano 20 marca 2014 - 14:27
Napisano 20 marca 2014 - 14:29
Napisano 20 marca 2014 - 15:25
Napisano 20 marca 2014 - 15:27
no właśnie ja też stoję przed takim dylematem;
nexus 5 można wyrwać już za 1300zł, 5S nadal w cenach powyżej 2500zł..
czy warto aż tyle dopłacać do 5S? dla mnie to bez różnicy czy Andek czy iOS..
Mam ip5 i z czystej ciekawości i chęci spróbowania czegoś innego kupiłem Nexusa 5. Wytrzymałem 2 dni i poszedł na allegro. Jak dla mnie za duży się okazał w codziennym użytkowaniu. Do tego bateria - niknie w oczach, nie wytrzymuje jednego dnia intensywnego użytkowania. ip5 wytrzymuje jak najbardziej.
Napisano 20 marca 2014 - 17:12
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych