Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Google Nexus 5 vs Apple iPhone 5S

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
529 odpowiedzi w tym temacie

#426 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 20 marca 2014 - 17:21

Chyba pierwsza opinia w internecie, która sugeruje, że s800 dobrze gra.

Ja nie sugeruje się innymi tylko swoimi własnymi odczuciami na podstawie telefonów które miałem. ze wszystkich androidów które miałem to Samsung Galaxy Note 2 chyba najgorzej grał jak dla mnie a HOX najlepiej.

#427 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 20 marca 2014 - 18:26

Note 2 grał najgorzej z chipem wolfsona xd. Nie no wszystko na przekór. Jeszcze napisz, że plastik w g2 jest przyjemniejszy w dotyku niż aluminium czy szkło :)

#428 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 marca 2014 - 18:42

Mam N5 i muszę przyznać, że jest ciut za duży- ciężko obsłużyć jedną ręką. Chętnie bym wymienił na 5s. Tylko nikt mi nie chce dać za nawet nie miesięcznego N5 1500zł Ja dałem 1800 w PL dystrybucji. Te zza granicy niby są naprawiane w PL, N4 miał z tym problem. Ściągany z US będzie miał odmowę w serwisie. I na forum android coś wspominali o problemach z LTE.

#429 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 20 marca 2014 - 20:20

no właśnie ja też stoję przed takim dylematem;

nexus 5 można wyrwać już za 1300zł, 5S nadal w cenach powyżej 2500zł..

czy warto aż tyle dopłacać do 5S? dla mnie to bez różnicy czy Andek czy iOS..

Nie warto, a przynajmniej nie do 5S

#430 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 20 marca 2014 - 21:39

Note 2 grał najgorzej z chipem wolfsona xd. Nie no wszystko na przekór. Jeszcze napisz, że plastik w g2 jest przyjemniejszy w dotyku niż aluminium czy szkło :)

powiem tylko tyle ze jest to plastik bardziej solidny jak w samsungu . takie mam odczucie. ale podobnie jak iphone 5s który jest z aluminium. zle sie nosi bez pokrowca bo cały czas masz uczucie ze wypadnie z reki. a mało kto nosi iphone bez żadnej ochrony. za to iphone nie ma takiej powłoki oleofobicznej dzięki której sie przyjemnie jeździ palcami po ekranie, już zauważyłem to w ipadzie mini a i tak wszyscy pewnie zakładają folie na ekran. wiec co mi z tego amelinium hehe ?

#431 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 20 marca 2014 - 22:56

Ja nie sugeruje się innymi tylko swoimi własnymi odczuciami na podstawie telefonów które miałem. ze wszystkich androidów które miałem to Samsung Galaxy Note 2 chyba najgorzej grał jak dla mnie a HOX najlepiej.

Szalone.. wszystko kompletnie odwrotnie. :) Telefony które rzeczywiście grają bardzo słabo albo i na poziomie domofonu jak to Homer opisał, według Ciebie grają świetnie, a telefony które grają świetnie np galaxy Note 2 z chipem wolfsona grają słabo.. no ja nie wiem jak ty to oceniasz :D

#432 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 20 marca 2014 - 23:22

Nie od dzisiaj wiadomo, ze jak Bozia zabiera dobry sluch to daje cos innego lepsze :D On akurat slyszy na opak albo slucha muzyki, ktora dobrze pierdzi na byle czym.

#433 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 20 marca 2014 - 23:58

Albo ma spaczone poczucie jakości dźwięku. Wszystkie modele które dla niego dobrze grają mają zniszczone pasmo, przez podbicie basu, do tego słuchawki basowe, prawdopodobnie według naszego kolegi mocny bas=dobra jakość dźwięku.. :) tak wnioskuję.

#434 MikeU

MikeU
  • 96 postów

Napisano 21 marca 2014 - 14:43

Mam dokładnie taki dylemat jak temat wątku. Jestem na kupnie nowego telefonu, rozważałem przeróżne modele i opcje. Ostatecznie waham sie miedzy właśnie iphone 5s a Nexus 5. Wiem, ze iphone 5s to sprzęt klasy premium, wyglada zajebiscie itdi, pewnie bym go wybrał, ale mam juz ipad air, którego korzystam non stop, tak wiec telefon w zasadzie służyć będzie do dzwonienie, SMS i muzyki. Dodatkowe fiunkcje w stylu przeglądanie neta tylko okazyjnie. Tak wiec wydaje mi sie, ze mając ipad air nie ma sensu płacić 2500 pln za telefon z którego zaawansowanych funkcji korzystać nie będę, bo wygodniej mi sie z nich korzysta na iPadzie po prostu.

Także do moich zastosowań skusze sie jednak na nexus 5, telefon tez zajebiscie mi sie podoba, niby 5 cali a lekki i poręczny, a ocena atrakcyjna ok 1500 zł z gwarancja producenta na alledrogo.

No i jestem po zakupie Nexus 5. 1500 płn na alledrogo. Mozna było dostać taniej ale bez gwarancji producenta. Ten sam sprzedawca miał iphone 5s za 2300 płn. Uznałem jednak, ze i tak juz te 1500 płn to przesada wiec nie ma co szaleć i dokładać kolejnych 800 płn do iphona, zwłaszcza, ze mam ipad air.

Nexus 5 sprzetowo zajebisty. Super responsywnosc, płynność działania, doskonały ekran. Pozytywnie rozczarowalem sie aparatem - wg mnie jak na komórkę jest naprawdę spoko. Fakt, 5 cali to jednak sporo, ale telefonii jest lekki i zgrabnych. Jak ktoś wcześniej zauważył, cieżko obsłużyć jedna ręka ale to raczej kwestia przyzwyczajenia sie. Szkoda ze czegoś takiego nie ma w wersji 4, mąka 4.5 cali. Bardzo podoba mi sie design i wykonanie telefonu - taki prosty i minimalistyczny bez zbędnych wodotryskow. Uwaza, ze jest bardzo elegancki. Bateria faktycznie schodzi w oczach przy intensywnym użytkowaniu. Ale przy normalnym moim wykorzystaniu powinno wystarczyć mi na 2 dni spokojnie. Plusem jest funkcja bezprzewodowego ładowania - zamówiłem sobie ładowarke i zobaczymy co i jak.

W jednej kwestii mam mieszane uczucia - system operacyjny. Niby android kitkat to juz zupełnie inny system niż kiedyś i jest naprawdę dość dopracowany. Ale jedna kwestia mnie wkurza. Telefon po wyjęciu z pudełka ma wszelkie podstawowe aplikacje jakby to określić "podstawowe", aby uzyskać pewne funkcjonalności trzeba sie bawić, ściągać aplikacje i konfigurować wszystko. Nie rozumiem dla czego długowieczność od Google nie moze mieć na starcie na tyle dobrych, dopracowanych aplikacji, by nie trzeba było szukać nowych w Google play. Tutaj apple ma wielka przewagę - podstawowe aplikacje sa naprawdę zajebiste i zupełnie dają radę - safari, poczta, dolny pasek szybkiego dostępu, kalendarz, odtwaracz muzyki, przypomnienia, powiadomienia. Wszystko to juz w standardzie i nie ma potrzeby konfigurować. W nexus 5 spędziłem sporo czasu aby wszystko działało jak chce - uważam to za stratę czasu, gdyz takie coś powinno byc w standardzie, a nie ze dostaje "golasa" i muszę sie sam bawić.

#435 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 21 marca 2014 - 15:06

Jak widać każdy lubi co innego. Ja swojego Nexusa 5 sprzedałem po 2 miesiącach i przesiadłem się na 5S. Dla mnie nie mogło być innego wyboru. Iphone to klasa sama w sobie. Nexusem byłem mile zaskoczony, jednakże to Iphone i ios daje mi najwięcej radości. P.S. Lepsza bateria i lepszy aparat w nowym Nexusie 6 i kto wie…. ;)

#436 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 marca 2014 - 15:20

W jednej kwestii mam mieszane uczucia - system operacyjny. Niby android kitkat to juz zupełnie inny system niż kiedyś i jest naprawdę dość dopracowany. Ale jedna kwestia mnie wkurza. Telefon po wyjęciu z pudełka ma wszelkie podstawowe aplikacje jakby to określić "podstawowe", aby uzyskać pewne funkcjonalności trzeba sie bawić, ściągać aplikacje i konfigurować wszystko. Nie rozumiem dla czego długowieczność od Google nie moze mieć na starcie na tyle dobrych, dopracowanych aplikacji, by nie trzeba było szukać nowych w Google play. Tutaj apple ma wielka przewagę - podstawowe aplikacje sa naprawdę zajebiste i zupełnie dają radę - safari, poczta, dolny pasek szybkiego dostępu, kalendarz, odtwaracz muzyki, przypomnienia, powiadomienia. Wszystko to juz w standardzie i nie ma potrzeby konfigurować. W nexus 5 spędziłem sporo czasu aby wszystko działało jak chce - uważam to za stratę czasu, gdyz takie coś powinno byc w standardzie, a nie ze dostaje "golasa" i muszę sie sam bawić.

Taki jest zamysl tego telefonu - zamiast na sile dodawac rzeczy, ktore jednym sie spodobaja a inni beda chcieli sie pozbyc, Google dodalo tylko niezbedne a po reszte zaprasza do sklepu. W ten sposob Ty wybierzesz aplikacje X, ja Y a ktos inny Z i wszysycy sa zadowoleni a nie, ze cos juz jest, nie idzie sie tego pozbyc a jeszcze dziala do kitu, zawiesza system itd.

#437 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 marca 2014 - 16:35

Ja po wyjęciu z pudełka miałem takie same programy na N5 i 5S, niczego mi nie brakowało. W dodatku N5 ma np lepsze Przypomnienia czy pasek powiadomień. Konfigurujemy raz i tyle, czy to wada, że system możemy pod siebie dopasować?

#438 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 21 marca 2014 - 16:54

Uznałem jednak, ze i tak juz te 1500 płn to przesada wiec nie ma co szaleć i dokładać kolejnych 800 płn do iphona, zwłaszcza, ze mam ipad air.

A to "zwłaszcza że mam iPad Air" nie sugeruje właśnie żebyś kupił iphone dla integracji, ekosystemu i czego tam podobno ludzie używają jeszcze? :)

#439 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 marca 2014 - 18:25

Nie przyzwyczaisz się do obsługi jedną ręką. Musisz telefonem obracać- przemieścić w ręku żeby go obsłużyć jedną ręką. Ktoś z małą rączką będzie miał wielki problem. Mimo, że telefon śmiga, to android ma swoje udziwnienia. Ostatnio się naszukałem opcji ukrycia numeru.... głupie ustawienia, a pochowane w gąszczu menu. IOS ma to lepiej ogarnięte. 1500zł nowy?

#440 MikeU

MikeU
  • 96 postów

Napisano 21 marca 2014 - 19:00

1500zł nowy?

NOWE LG GOOGLE NEXUS 5 D821 2KOLORY FVAT23% (4055168891) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Nowy, gwarancja respektowana w LG Polska, faktura 23% VAT

A to "zwłaszcza że mam iPad Air" nie sugeruje właśnie żebyś kupił iphone dla integracji, ekosystemu i czego tam podobno ludzie używają jeszcze? :)

Myślałem o tym, ale i tak mam PC a nie MacBooka, więc w 100% integracji by nie było. Poza tym telefon mam do dzwonienia, sms, przypominajek, kalenarza, robinie zdjęć, awaryjnie internetu i nie bardzo widzę potrzeby integracji z iPadem. Jak coś potrzebuję mieć dostępne z każdego urządzenia, korzystam z googledrive po prostu. No chyba, że po prostu nie mam świadomości, jakie korzyści płyną z intergracji :)

Ja po wyjęciu z pudełka miałem takie same programy na N5 i 5S, niczego mi nie brakowało. W dodatku N5 ma np lepsze Przypomnienia czy pasek powiadomień. Konfigurujemy raz i tyle, czy to wada, że system możemy pod siebie dopasować?

U mnie problem polega na tym, że ciągle coś konfiguruję, zmieniam, udoskonalam...cholernie wciąga, a tak na prawdę to jest zwykła strata czasu :)
Poza tym z pewnych kwestie dalej mnie nie satysfakcjonują :)

Jak widać każdy lubi co innego. Ja swojego Nexusa 5 sprzedałem po 2 miesiącach i przesiadłem się na 5S. Dla mnie nie mogło być innego wyboru.

Wcale nie wykluczam, że jak wyjdzie iPhone 6, to mój Nexus 5 trafi na sprzedaż. Na razie musi mi wystarczyć.
BTW podobnie miałem z NEXUS 7 - kupiłem na "próbę" w lutym 2013 i w listopadzie wymieniłem na iPad Air. Tutaj jednak kluczowym czynnikiem był rozmiar - do moich zastosowań muszę mieć jednak 10 cali, a w kategorii 10 cali iPad Air deklasuje konkurencję, po prostu nie ma alternatywy :)

Iphone to klasa sama w sobie. Nexusem byłem mile zaskoczony, jednakże to Iphone i ios daje mi najwięcej radości.

Ja właśnie na co dzień bardzo dużo siedzę na iPadzie...uznałem, że bez sensu jest dawać 2300 PLN za coś z czego funkcji nie będę w 100% korzystał.
Gdybym nie miał tego iPada pewnie nie zastanawiałbym się nad tym iPhonem wcale. Inna sprawa, że iPhone 5s staje się za bardzo popularny, w firmach coraz więcej osób kupuje go dla pracowników. Idziesz na takie spotkanie biznesowe i każdy z identycznym telefonem :) Zero indywidualizmu :)

Taki jest zamysl tego telefonu - zamiast na sile dodawac rzeczy, ktore jednym sie spodobaja a inni beda chcieli sie pozbyc, Google dodalo tylko niezbedne a po reszte zaprasza do sklepu.

Tak wiem. Czysty android w teorii jest główną zaletą serii Nexus i z racji tego te telefony nie są dla każdego. Problem w tym, że iPad mnie trochę za bardzo rozpieścił i szukam bezpośredniego przełożenia na Nexusie.

BTW - wie ktoś może jak skonfigurować coś takiego w Nexus 5:
1) wybieram numer, telefon zaczyna dzwonić, kontakt jest bez zdjęcia - na ekranie callera wyświetla się paskudny szary obrazek szarego robota zamiast zdjęcia, jak ustawić, żeby zdjęcia się nie wyświetlały lub wyświetlały się tylko wtedy gdy są przypisane do kontaktów?
2) może ktoś polecić jakiś fajny, nawet płatny "caller" (ekran dzwonienia) - ładne wizualne ustawienie ekranu połączeń przychodzących i wychodzących? Testowałem kilka aplikacji...ale trochę syfiaste.

#441 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 marca 2014 - 23:24

Cos krecisz - iPad Cie rozpiescil a wypisujesz co chcesz skonfigurowac na Nexusie. Na iPadzie takie rzeczy konfigurujesz? Zostaw to, telefon nie kobieta nie musi byc piekny zawsze i wszedzie. Nie podoba sie szary robot to zamykaj oczy :D

#442 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 21 marca 2014 - 23:53

Muszę chyba ogarnąć kogoś z N5 i się pobawić dłużej,

#443 MikeU

MikeU
  • 96 postów

Napisano 22 marca 2014 - 06:40

Cos krecisz - iPad Cie rozpiescil a wypisujesz co chcesz skonfigurowac na Nexusie. Na iPadzie takie rzeczy konfigurujesz? Zostaw to, telefon nie kobieta nie musi byc piekny zawsze i wszedzie. Nie podoba sie szary robot to zamykaj oczy :D

iPad mnie rozpiescil, w tym znaczeniu, ze tam praktycznie nic nie trzeba konfigurować. Kupujesz i korzystasz. Nawet podstawowe aplikacje systemowe były dla mnie wystarczające. Wszystko było takie przemyślane i funkcjonalne. Choćby obsługa gestów czy ukryty pasek dolny z dostępem do podstawowych ustawień. A tu kupuje Nexus 5 i juz czegoś takiego nie ma, trzeba siedzieć i konfigurować.
Co do robota (właściwie szarego ludzika) - skoro system taki super super konfigurowalnych, to czemu nie mogę ustawić własnego obrazka domyślnego zamiast robotandla wszystkich kontaktów hehe.

Dobra - przypominam ze to były uwagi na temat samego systemu android. Co do samego sprzętu jakim jest Nexus 5 to jeszcze raz powiem - dla mnie pod względem sprzętowymi i designu Nexus 5 jest praktycznie idealny. Szkoda tylko, nie ma wersji z mniejszym ekranem. Soft prędzej czy pózniej sobie skonfiguruje tak by mi wszystko pasowało.

#444 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 marca 2014 - 12:03

Jak widać każdy lubi co innego. Ja swojego Nexusa 5 sprzedałem po 2 miesiącach i przesiadłem się na 5S. Dla mnie nie mogło być innego wyboru. Iphone to klasa sama w sobie. Nexusem byłem mile zaskoczony, jednakże to Iphone i ios daje mi najwięcej radości.

P.S. Lepsza bateria i lepszy aparat w nowym Nexusie 6 i kto wie…. ;)

Mam to samo. Ostatnio miałem kilka telefonów takich jak Nokie 1020, Nokia 1520 i LG G2 (według mnie w kilku kwestiach lepszy od Nexus'a5). Z LG G2 byłem bardzo zadowolony, jak na androida z nakładką chodził bardzo dobrze. Aktualizacja do wersji KK4.4 wprowadziła kosmetyczne zmiany, ale sam telefon działał jeszcze szybciej. No właśnie, ale co z tego, jak telefon nie miał tego czegoś, co ma iPhone.
Wczoraj poszedłem do sklepu i wróciłem do iPhone'a, kupiłem 5s GOLD i teraz wiem na 100%, że nie ma dla mnie na rynku na razie alternatywy. Konkurencja robi świetne telefony, ale tylko iPhone daje mi prawdziwy komfort użytkowania.

Pozdr.

#445 MikeU

MikeU
  • 96 postów

Napisano 22 marca 2014 - 12:25

Dokładnie identyczne odczucia miałem po przesiadce z nexusa 7 na iPad Air..pomijając kwestię wielkości ekranu, która była dla mnie kluczowa, to nexus 7 był poprawny, ale to iPad air miał w sobie to coś...teraz w tym nexusie 5 mam podobnie...hardware/design super, software (android) coś mi do końca nie leży...

#446 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 marca 2014 - 12:27

Komfort użytkowania w jakim sensie? Jeśli chodzi o software KK czy iOS miałem podobne wrażenie, wszystko działa jak należy, system nie ma miliarda zbędnych funkcji, wszystko działa tak jak powinno i od update iOS na niczym nie zawiodłem się. Teraz tylko czekam na update WP i wszystkie 3 systemy będą bardzo dopracowane.

#447 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 marca 2014 - 13:16

"To coś" czyli niewiadomo co. Domyslam sie, ze dalej chodzi tylko o otoczke ekskluzywnosci. Jak sie placi 2x tyle to trzeba wierzyc, ze nie na marne :D

#448 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 22 marca 2014 - 13:51

A mi się wydaje że chodzi o wizualną spójność. W iOS wszystko jest spójne, dotykasz czegoś i reakcja jest natychmiastowa, pojawia się dana animacja, po czym np dotykasz czegoś już w aplikacji i znów idealnie płynna animacja przenosi nas gdzie chcemy. A w Andku system jest nie spójny, animacje czasem potrafią się nie pojawić nawet, pomimo super specyfkacji widać czasem mikro zgrzyty samych animacji. Poza tym tam w andku mam wrażenie robienia software na odwal się. Czuję się oddalony od Google nawet na nexusach, a w iOS mam wrażenie że Apple robi system dla każdego użytkownika i nie czuję się odsunięty ani pominięty :) iOS wygląda mi na gotowy i udany system, andek nadal jest półproduktem do którego nie wrócę w najbliższym czasie, a WP jest produktem wymagającym uwagi(przez sporą ilość bugów w codziennym użytkowaniu) ale jest na jak najbardziej dobrej drodze do poziomu iOSa. :)

#449 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 marca 2014 - 14:48

Mhm. Ja za to przez ostatnie pol roku na iOS 7.0.X mialem wrazenie, ze wrocilismy do czasow Windows Mobile. Jego super wydajnosci i plynnosci a takze design'u, ktory co łatka zmieniał sie bo ktos nie rozroznial bety od final'a a fanboje dalej uparcie wierzyly, ze to najlepiej zoptymalizowany system. Ten czas wykorzystalo Google z KitKat'em, ktory jest najwydajnieszym Android'em jaki przyszlo nam uzywac. Obecnie sytuacja z 7.1 juz sie unormalizowala i, przynajmniej u mnie powrocil spokoj, ze nie zmarnowalem pieniedzy a co najwyzej ostatnie 6 miesiecy podziwiajac jakis szkielet systemu. iPhone jak iPhone, ale na iPad to byla tragedia. Mysle, ze porownywalna jeszcze z Android 3.0 na tablety.

#450 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 marca 2014 - 14:51

Arkhan mam wrażenie, że nigdy nie miałeś Nexusa (pewnie mam rację), a Twoja opinia na temat Androida jest opinią zaciągniętą z MakowegoABC.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych