Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Google Nexus 5 vs Apple iPhone 5S

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
529 odpowiedzi w tym temacie

#401 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 marca 2014 - 23:08

Chyba mam wyjątkowy model N5. Kontakt w sklepie miałeś, pewnie 2 telefony leżały koło siebie i odmierzałeś czas?

#402 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 17 marca 2014 - 00:28

Ja miałem z iP 5s i Nexus 5 kontakt tylko w jakimś sklepie, ale widać było różnicę w iPhone jak to w iPhone dotykasz ekran i reakcja jest bez zwłoki, a na nexusie standard Androidowy, dotykasz ekranu i zależnie od mocy urządzenia ułamki sekund albo i sekundy zwiechy.. Akurat w nexusie 5 były ułamki sekund, ale zauważalne.

Musisz mieć niesamowicie wprawne oko, że zauważyłeś te ułamki sekund.
Mam i używam na co dzień dwóch urządzeń - IP5S oraz Sony Xperia V (jako androidowiec pod względem bebechów jest słabszy od wspomnianego w temacie Nexusa 5). W codziennym użytku nie ma żadnej różnicy w szybkości działanie pomiędzy nimi. Pomijam kwestię włączania (chociaż nigdy ich pod tym względem nie sprawdzałem) która jest dla mnie zabawna, a jaranie się tym, że telefon X włączył się sekundę szybciej niż telefon Y jest dziecinne, bo w praktyce i codziennym używaniu nie przekłada się to na nic. Czułość ekranu na dotyk jest taka sama z lekką przewagą Sony. W IP5S często mi się zdarza, że próbuję coś przewinąć na ekranie z góry na dół, a ekran zwyczajnie na ten dotyk nie reaguje. Oba telefony działają jak należy, ani jeden, ani drugi jeszcze mi się nie zawiesił, z tym, że IP5S mam miesiąc, a SXV pół roku. IP5S kupiłem, przyznaję, tylko z ciekawości. Fakt, że pod wzgldem materiałów i wykonania bije na głowę moją Xperię, zdjęcia robi o niebo lepsze, ale to są jedyne zalety, którymi przeważa. Jeśli chodzi o system i jego funkcjonalność to wolę jednak Androida, chociaż do iOS powoli się przyzwyczajam, ale nadal pewno jego ułomności mnie drażnią.

#403 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 17 marca 2014 - 07:34

Ja miałem z iP 5s i Nexus 5 kontakt tylko w jakimś sklepie, ale widać było różnicę w iPhone jak to w iPhone dotykasz ekran i reakcja jest bez zwłoki, a na nexusie standard Androidowy, dotykasz ekranu i zależnie od mocy urządzenia ułamki sekund albo i sekundy zwiechy.. Akurat w nexusie 5 były ułamki sekund, ale zauważalne.

Ciekawe rzeczy piszesz. Chyba nakręcę jednak ten filmik porównawczy Nexus 5 vs iP5S dla takich niedowiarków. Już parę postów wcześniej też nad podobną kwestią deliberowaliśmy.

#404 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 marca 2014 - 09:06

Jemu chodzi o to, ze po dotknieciu ekranu i przesunieciu jest opoznienie w reakcji systemu na to polecenie. Tyle, ze nie wie dlaczego tak jest i nazywa to "lagiem". W iOS nie istnieje funkcja "nacisnij i przytrzymaj" zeby wywolac menu podreczne - w Android tak. Jesli w Android nie byloby owego "laga" to by sie to menu podreczne wywolywalo trudniej bo ekran zamaist stac w miejscu dygotalby pod palcem na lewo i prawo jak to jest w iOS. Tyle, ze ten "lag" jest tylko tam gdzie jego obecnosc jest konieczna bo przykladowo na lockscreen czy w grach ekran dziala tak samo albo i lepiej niz w iPhone, zalezy jaki telefon z Android porownamy.

#405 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 17 marca 2014 - 23:24

IP5S kupiłem, przyznaję, tylko z ciekawości.

Boli mnie fakt iż są w Polsce ludzie którzy kupują telefon za 2 tysiące "z ciekawości" a ja po zbieraniu przez 4 miesiące kupiłem telefon za 480 zł..

Co do tych różnic to widziałem oba jak pisałem w sklepie na wystawie. Oba były obok siebie i było jednak widać minimalne różnice na korzyść iPhone.

- - - Połączono posty - - -

Homer podsumował mnie w jednym zdaniu.. niestety błędnie.

Wiem jak działa Android i wiem też że w androidzie przy dotyku jest "cachowana" każda możliwość, żeby animacje były płynniejsze i reakcja szybsza, przykładowo kiedy dotykasz ekranu, telefon już wczytuje odpowiednie możliwości żeby je uruchomić od razu, weszło to mniej więcej równolegle z project butter, albo i nawet jest z tym związane.

Inna opcja to to że android odpala wszystko w wirtualnej maszynie, przez co dużo lepsze bebechy są wymagane żeby osiągnąć podobne czasy uruchamiania aplikacji.

#406 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 17 marca 2014 - 23:31

Boli mnie fakt iż są w Polsce ludzie którzy kupują telefon za 2 tysiące "z ciekawości" a ja po zbieraniu przez 4 miesiące kupiłem telefon za 480 zł..

Co do tych różnic to widziałem oba jak pisałem w sklepie na wystawie. Oba były obok siebie i było jednak widać minimalne różnice na korzyść iPhone.

Kolego, to że z ciekawości nie znaczy, że pieniądze jakie na niego wydałem spadły mi z nieba. Pracuję po 15 godzin dziennie i dzięki temu było mnie na niego stać. Mnie boli, że w Polsce są ludzie, którzy tylko marudzą, zamiast wziąć się za robotę i zbierają zamiast zarabiać.

Wracając do meritum, mam w domu dwa urządzenia. IP5S i Sony Xperia V na Androidzie 4.1.2 i nie widzę żadnych różnic w szybkości działania na korzyść iOS. To samo tyczy się mitycznych już zawiech, czy lagów w Androidzie, które są chyba wymysłem fanbojów Apple. Oczywiście zdarzają się obsuwy w np. TouchWiz od Samsunga, ale to nie wina OSa, tylko nakładki Koreańczyków. To samo dotyczy Sense od HTC. Kiedyś Android kulał mocno, w tych czasach używałem m. in. HTC hero i to faktycznie była masakra, ale to było dawno i w czasach kiedy iPhone nie potrafił nawet wysłać mmsa. Na dzień dzisiejszy nie ma dla mnie różnicy między głównymi bohaterami wątku, a kwestia wyboru sprzętu zależy tylko od upodobań właściciela. Nie zmienia to jednak faktu, że w mojej opinii Android jest bardziej praktyczny i ma większe możliwości.

#407 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 17 marca 2014 - 23:39

Co do fragmentu o zarabianiu, to mieszkam w dziurze zwanej Włocławkiem w którym bezrobocie już jest prawie 25% pracy szukam od 3 lat a moje CV jest już chyba wszędzie, a jedyna praca jaką mam to na budowie co roku we wakacje i nie jestem typem marudnika, staram się pracować, tylko same chęci i możliwości (fizyczne i osobiste) to nie wszystko, jeszcze potrzebne znajomości których nie mam. Jak porównujesz iP 5s i Xperię V i nie widzisz róznic w szybkości działania, to jesteś bardzo lekkim userem i prawdopodobnie zamykasz oczy przy zacinaniu się animacji, oraz wczytywaniu się aplikacji, zgadłem? :D A tak serio, to jedna osoba (ja) będzie widziała każdą ścinkę i każdy ułamek zamulenia bo jest na to wyczulona, a druga osoba(ty) tego nie zauważy i będzie się kłóciła że nie ma ścin. To tak jak mój kumpel który ma iPhone 4s 3 lata niedawno wspomniał że jego iPhone ma głośniki stereo, to nie dał sobie wytłumaczyć że w lewej kratce ma mikrofon a w prawej głośnik, bo on słyszy z obu :) Tak w skrócie, nie dogadamy się, bo ja jestem bardziej wyczulony i widzę niedoskonałości, na które ty nie zwracasz uwagi :)

#408 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 18 marca 2014 - 00:00

OK, zatem na dniach specjalnie dla Ciebie postaram się sklecić krótki film. Poza tym, jak znam życie, nawet na oczy Xperii V nie widziałeś, a wypowiadasz się o jej działaniu :D

Poza tym, jeśli faktycznie jesteś tak wyczulony na wolniejsze o te ułamki sekund otwierające się aplikacji to musisz mieć bardzo smutne życie i szczerze Ci w współczuję, bo to faktycznie ma mega znaczenie dla całokształtu działania urządzenia.

#409 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 18 marca 2014 - 00:05

Wiem jak działa system na Xperiach, bardzo dobrze, wręcz jak na androida to chyba zaraz za nexusami, ale i tak to nie jest to.

A co ma poziom życia, do tego czy potrafię zauważyć niedoskonałości systemu, łub hardwaru urządzenia? Według mnie nie ma żadnego związku :)

Za to to czy telefon się ścina i ma przymulenia według mnie ma KOLOSALNE znaczenie. Nie zniósłbym kolejnego telefonu na którym były by ścinki przy każdej akcji, gdzie obok kolega ma iPhone 4s już 3 lata, nigdy nic z niego nie usuwał, ma parę tysięcy zdjęć, pareset tysięcy wiadomości i telefon chodzi jak nówka. To jest frustrujące niesamowicie :)

#410 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 18 marca 2014 - 00:27

Dawno temu używałem Androida i to była porażka. Przed nim był Symbian przez wiele lat, a po nim przez bardzo długi okres BBOS. Z ostatnich androidów miałem Alcatela One Touch Idol 6030X, który był przekozackim telefonem, zwłaszcza pod względem optymalizacji systemu i teraz mam SXV. Alcatela miałbym do dziś, ale tragiczny aparat sprawił, że pozbyłem się go i kupiłem SXV. Ani jeden ani drugi telefon nie zawiesił mi się, ani nie zwolnił. Na każdym poza systemowymi aplikacjami, zainstalowane 36 appek z GP. Wszystko działało jak należy. Co do mojej SXV, nie wiem może trafiłem na jakiś super egzemplarz, ale porównywałem z kolegą, który miał 4S na OS6.0 i pisał dokładnie to co Ty, a jak porównaliśmy oba telefony na żywo zrobił wielkie oczy. Teraz używa Nexusa 4, choć nadal jest fanem IP. Wiem o czym mówisz w ostatnim akapicie, bo faktycznie w teorii Android zapycha się po jakimś czasie. Ja nie miałem dłużej telefonu jak 6 miesięcy (poza SXV), więc w tej materii się nie wypowiadam. Wrócę jeszcze do tego dlaczego kupiłem IP5S, poza ciekawością, o której wspomniałem. Znudziła mnie już częsta zmiana sprzętów, a jeden z kolegów, na miesiąc przed zakupem, napisał mi tak "kup iPhone, a zobaczysz, że przez 3 lata nie zmienisz sprzętu". I faktycznie ten telefon ma w sobie coś magicznego, bo choć systemowo wolę Androida, to będąc estetą bardzo pasuje mi wykonanie i jakość produktu Apple. Nie potrafię już będąc w sklepie wziąć coś innego do ręki i się zachwycać, bo wszystko inne jest dla mnie gorsze. Mimo sporej ilości ułomności zostanę na długo przy IP5S, ale nie wyobrażam sobie pozbyć się Androida, bo ten uzupełnia mi tego, czego nie mam w iOS.

#411 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 19 marca 2014 - 18:36

Ja też kupiłem 5S z ciekawości, ale stwierdziłem, że jednak na razie to nie jest to. Owszem z iP4 i 4S korzystało mi się świetnie. Następnie model 5 przeskoczyłem na rzecz Galaxy S4 (pierwszy raz wtedy zetknąłem się z Androidem na "flagowym urządzeniu"). Stwierdziłem, że nigdy więcej Androida. Po powrocie do iPhone'a z kolei zaczęło mi brakować funkcjonalności jakie daje Android. Nexus jest dla mnie tym co najlepsze w czystym systemie operacyjnym, gdzie liczy się szybkość, ale także łączy w sobie funkcjonalność. Zobaczymy co przyniesie iOS8 i iPhone6, natomiast póki co ja mówię iPhone'owi "nie".

#412 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 19 marca 2014 - 21:38

w poniedziałek przeszedłem z iPhone 5s na LG G2. lepszy jak nexus 5 i naprawdę nie żałuję. Juz wiem co tracilem przez te 6 miesiecy z iphonem.

na plusy bateria 3000mah, 2 dni lekko, kamerka 13 megapixeli z optyczna stabilizacja. ekran IPS full hd.
chociaż sam aparat w iphonie nie jest zły to bateria to już tragedia. No i system android ktory pozwala mi na wieksza personalizacje :)

brakuje mi tylko touch id. aha no i cena LG nexusa 5 i G2 zdecydowanie przemawia na ich korzyść,

#413 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 19 marca 2014 - 22:14

Choć to nie temat o G2, to wspomnę że G2 był pierwszym smartfonem który odtwarza dźwięk 24 bit, ale z tego co słyszałem to sama jakość wzmacniacza i chipu audio szału nie robi.. A co Arturo o tym sądzi?

#414 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 marca 2014 - 22:33

Watpie, ze miał odpowiedni materiał by to przestestowac.

#415 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 19 marca 2014 - 22:57

Choć to nie temat o G2, to wspomnę że G2 był pierwszym smartfonem który odtwarza dźwięk 24 bit, ale z tego co słyszałem to sama jakość wzmacniacza i chipu audio szału nie robi.. A co Arturo o tym sądzi?

szczerze to gra bardzo fajnie a sprawdzałem na słuchawkach seryjnych dokanałowych i nausznych
Sennheiser HD 419 i nie mam sie do czego przyczepić. bardzo podobnie gra jak iphone, moze troche ciszej . natomiast telefon ktory według mnie ma najlepsze audio to HTC ONE X i przy nim nawet iphone kiepsko wydpada.

#416 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 marca 2014 - 23:07

Oba to Qualcomm'y. HTC ma tylko kodek od Beat's Audio a wsrod audiofilow firma Beat's to firma krzak. Dobre chipy Wolfsona maja samsungi w wersjach z SoC Exynos.

#417 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 19 marca 2014 - 23:57

Dokładnie jak pisze Homer, kodeki od Beats Audio to jest koszmar.. to nie pomaga, tylko wręcz psuje jakość dźwięku ;/

A iPhone dlatego grał gorzej bo iPhone grają bardzo płasko i neutralnie. A te słuchawki Sennheiser HD 419 są basowe więc pewnie HTC one X który też jest basowy (swoją drogą hejtowany na lewo i prawo za jakość dźwięku która jest na nim bardzo słaba) ci podpasował.

Homer HTC One X ma Tegrę 3, czyli pięcio rdzeniowy grzejnik osiągający 72C.

pamiętam jak napisałem w wadach tego modelu że się grzeje, a ktoś "bez przesady, u mnie tylko raz było 50C i nic się nie uszkodziło" :)

#418 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 20 marca 2014 - 00:37

Aaa pardon HOX faktycznie. Pomylilo mi sie z One. A nie, Tegra 3 to zapomnij, to grało jak domofon.

#419 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 20 marca 2014 - 06:17

szczerze to gra bardzo fajnie a sprawdzałem na słuchawkach seryjnych dokanałowych i nausznych
Sennheiser HD 419 i nie mam sie do czego przyczepić. bardzo podobnie gra jak iphone, moze troche ciszej . natomiast telefon ktory według mnie ma najlepsze audio to HTC ONE X i przy nim nawet iphone kiepsko wydpada.

Chyba pierwsza opinia w internecie, która sugeruje, że s800 dobrze gra.

#420 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 20 marca 2014 - 12:49

Dokładnie, Arturo ma strasznie dziwne wymagania co do jakości dźwięku, HOX który gra beznadziejnie jest chwalony za najlepszą jakość dźwięku, a G2 który gra nie tylko cicho ale z tego co widzę po opiniach także kiepsko jest też chwalony jako podobny do iPhone .. coś tu nie gra :D

#421 refresh

refresh
  • 35 postów

Napisano 20 marca 2014 - 14:27

no właśnie ja też stoję przed takim dylematem; nexus 5 można wyrwać już za 1300zł, 5S nadal w cenach powyżej 2500zł.. czy warto aż tyle dopłacać do 5S? dla mnie to bez różnicy czy Andek czy iOS..

#422 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 20 marca 2014 - 14:29

5S kupisz za 2200 na allegro bez problemu. Oczywiście i tak jest to dużo drożej niż N5, ale zawsze...

#423 refresh

refresh
  • 35 postów

Napisano 20 marca 2014 - 15:25

rozumiem tylko, że wiele osób mówi o innym serwisowaniu, zazwyczaj nie jest to sprzęt z PL dystrybucji, a jak już jest to z salonu operatora :/

#424 koliberek1

koliberek1
  • 1 091 postów
  • SkądRadom, Poland

Napisano 20 marca 2014 - 15:27

no właśnie ja też stoję przed takim dylematem;

nexus 5 można wyrwać już za 1300zł, 5S nadal w cenach powyżej 2500zł..

czy warto aż tyle dopłacać do 5S? dla mnie to bez różnicy czy Andek czy iOS..

Mam ip5 i z czystej ciekawości i chęci spróbowania czegoś innego kupiłem Nexusa 5. Wytrzymałem 2 dni i poszedł na allegro. Jak dla mnie za duży się okazał w codziennym użytkowaniu. Do tego bateria - niknie w oczach, nie wytrzymuje jednego dnia intensywnego użytkowania. ip5 wytrzymuje jak najbardziej.

#425 refresh

refresh
  • 35 postów

Napisano 20 marca 2014 - 17:12

ale iP 5 też nie może poszczycić się dobrą baterią, fakt, faktem - wytrzyma 1 dzień, ale to nie są jakieś rekordy :/ a w Nexusie bateria to już kompletna porażka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych