Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Mavericks na starszych (obs艂ugiwanych) komputerach

• Zamkni臋ty Temat jest zamkni臋ty
97 odpowiedzi w tym temacie

#76 zakino

zakino

• 10聽510 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅/Inowroc艂aw

Napisano 01 stycznia 2014 - 20:21

no tak tego si臋 spodziewa艂em ;-) - po prostu nie lubi臋 p艂aci膰 za co艣 2 razy bo w ko艅cu ju偶 go mam i kupuj膮c sprz臋t poniek膮d ponios艂em r贸wnie偶 koszt oprogramowania ;-) no ale nic ko艅cz臋 aby nie robi膰 spamu - dzi臋ki za informacj臋

No nie,poniewa偶 to jest system,kt贸ry przys艂uguje poprzedniemu w艂a艣cicielowi.

#77 odmisz

odmisz
  • 2 post贸w

Napisano 20 stycznia 2014 - 13:07

Cze艣膰. MBP A1212 - late 2006, obecnie mam 10.6.8 i po jakim艣 comboupd zacz膮艂 mnie troch臋 irytowa膰 wi臋c pomy艣la艂em o 10.9. Wydaje mi si臋 偶e nie poci膮gnie tego systemu, z app stora nie chce si臋 zainstalowa膰 ale kolega twierdzi 偶e instalacja na czysto przyniesie efekty i b臋d臋 zadowolony. Przeszuka艂em ten temat i nie znalaz艂em informacji o tych dziadkach, choc kilku u偶ytkownik贸w rocznik贸w 2007 mocno zachwala. Jak my艣licie ?

#78 zakino

zakino

• 10聽510 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅/Inowroc艂aw

Napisano 20 stycznia 2014 - 13:16

Cze艣膰. MBP A1212 - late 2006, obecnie mam 10.6.8 i po jakim艣 comboupd zacz膮艂 mnie troch臋 irytowa膰 wi臋c pomy艣la艂em o 10.9. Wydaje mi si臋 偶e nie poci膮gnie tego systemu, z app stora nie chce si臋 zainstalowa膰 ale kolega twierdzi 偶e instalacja na czysto przyniesie efekty i b臋d臋 zadowolony. Przeszuka艂em ten temat i nie znalaz艂em informacji o tych dziadkach, choc kilku u偶ytkownik贸w rocznik贸w 2007 mocno zachwala. Jak my艣licie ?

A co chcesz instalowa膰 skoro Tw贸j macbook nie jest wspierany przez 10.9 ?
Nie zainstalujesz.

#79 odmisz

odmisz
  • 2 post贸w

Napisano 20 stycznia 2014 - 13:53

Czyta膰 te偶 potrafi臋, dlatego weryfikuje i dopytuje i pytam o do艣wiadczenie bo wed艂ug specyfikacji 10.7.5 to max, ale chcia艂em zweryfikowa膰 na bazie u偶ytkownik贸w kt贸rzy mo偶e jako艣 to zrobili. Ale rozumiem 偶e skoro tak jest napisane to tak musi by膰. Przyzwyczajenie z windy, gdzie mo偶na by艂o na wszystkim instalowa膰 wszystko. Dzi臋kuje i pozdrawiam.

#80 imrik

imrik
  • 3聽471 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw, Poland

Napisano 20 stycznia 2014 - 15:33

Wersji z Apple App Store nie zainstalujesz. By膰 mo偶e co艣 z projekt x_86 by si臋 da艂o zrobi膰. Je艣li lubisz protezy oczywi艣cie...

#81 ftpd

ftpd

Nie.

• 24聽357 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 20 stycznia 2014 - 22:43

Zaraz Ci dam warna za takie 'protezy'.

#82 oper-11

oper-11
  • 14 post贸w

Napisano 27 lutego 2014 - 02:20

Pobra艂em dzi艣 aktualizacj臋 10.9.2 i okaza艂o si臋 偶e w przegl膮darkach Firefox i Gogle Chrome znikn臋艂y pionowe paski na prawym brzegu ekranu s艂u偶膮ce do szybkiego przewijania stron. MacBook Pro z 2008r. 2.5 Ghz, GF 8600GT, 3GB RAM

#83 ibiz

ibiz
  • 1 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w/Jaworzno

Napisano 23 marca 2014 - 10:06

MacBook Pro '13 2010 Cze艣膰, Ja r贸wnie偶 do艣膰 szybko zainstalowa艂em now膮 wersj臋 systemu na swojego MacBooka Pro ''13 z 2010. Mam dok艂adnie procesor 2.3 GHz Intel Core i5 z 4 GB Ramu + Dysk HD. Pocz膮tkowe zadowolenie z pracy nowego systemu w tej chwili uleg艂o wielkiemu niezadowoleniu. Nowa wersja OS zdecydowanie pogorszy艂a prac臋 mojego kompa zar贸wno wydajno艣膰 narz臋dzi z jakich korzystam jak i czas pracy baterii. Faktem jest, 偶e korzystam przede wszystkim z pakiet贸w biurowych (M Office 2011 + Write/Keynote) + Internet (Safari/Chrome) + to co ka偶dy ma na swoim Macu. Tak jak kiedy艣 nie widzia艂em k贸艂eczka, tak teraz znam je na pami臋膰 i zaczynam ju偶 nerwowo reagowa膰 po 30 sek oczekiwania na za艂adowanie si臋 strony czy prze艂膮czenie mi臋dzy oknami. Uruchomienie dokumentu typu prezentacja czy plik tekstowy z poziomu Findera trwa po 10/20 sek - kiedy艣 nast臋powa艂o to momentalnie. Spadek czasu pracy na baterii jest ju偶 dla mnie zupe艂nie niezrozumia艂y, kiedy przegl膮danie stron na baterii mog艂em robi膰 godzinami (4/5 h na zredukowanym wy艣wielaczu) teraz jest to max 2h przy uruchomionym Safari/Finder i kilku aplikacjach typu iTunes. Swoje "uwagi" przekaza艂em do serwisu, zalecaj膮 zakup dysku SSD i pami臋ci - sorki ale takie "teksty" s艂ysza艂em kiedy mia艂em Windowsa, czy Waszym zdaniem to jedyne rozwi膮zanie? Czy powr贸t do wcze艣niejszej wersji systemu OS jest dobry pomys艂em z mojej sytuacji? Faktem jest te偶 偶e aktywnie korzystam z Time Machine, czy to wp艂ywa na obni偶enie wydajno艣ci pracy Maca? Czy po przywr贸ceniu poprzedniej wersji systemu OS odzyskam zawarto艣膰 dysku z Time Machine? Wol臋 si臋 upewni膰 bo mam tam mas臋 "tajemnic rodzinnych" :cool: Rozmawia艂em te偶 z innymi u偶ytkownikami macu, maj膮 podobne spostrze偶enia i propozycje dot powrotu do poprzedniej wersji. Dodam, 偶e instalowa艂em wszystkie pojawiaj膮ce si臋 aktualizacje OS. B臋d臋 wdzi臋czny za odpowied藕. Pozdrawiam! Tomek

#84 Iro

Iro
  • 6聽955 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 23 marca 2014 - 11:32

Cze艣膰,

Ja r贸wnie偶 do艣膰 szybko zainstalowa艂em now膮 wersj臋 systemu na swojego MacBooka Pro ''13 z 2010. Mam dok艂adnie procesor 2.3 GHz Intel Core i5 z 4 GB Ramu + Dysk HD.
Pocz膮tkowe zadowolenie z pracy nowego systemu w tej chwili uleg艂o wielkiemu niezadowoleniu. Nowa wersja OS zdecydowanie pogorszy艂a prac臋 mojego kompa zar贸wno wydajno艣膰 narz臋dzi z jakich korzystam jak i czas pracy baterii.

Faktem jest, 偶e korzystam przede wszystkim z pakiet贸w biurowych (M Office 2011 + Write/Keynote) + Internet (Safari/Chrome) + to co ka偶dy ma na swoim Macu.
Tak jak kiedy艣 nie widzia艂em k贸艂eczka, tak teraz znam je na pami臋膰 i zaczynam ju偶 nerwowo reagowa膰 po 30 sek oczekiwania na za艂adowanie si臋 strony czy prze艂膮czenie mi臋dzy oknami. Uruchomienie dokumentu typu prezentacja czy plik tekstowy z poziomu Findera trwa po 10/20 sek - kiedy艣 nast臋powa艂o to momentalnie. Spadek czasu pracy na baterii jest ju偶 dla mnie zupe艂nie niezrozumia艂y, kiedy przegl膮danie stron na baterii mog艂em robi膰 godzinami (4/5 h na zredukowanym wy艣wielaczu) teraz jest to max 2h przy uruchomionym Safari/Finder i kilku aplikacjach typu iTunes.

Swoje "uwagi" przekaza艂em do serwisu, zalecaj膮 zakup dysku SSD i pami臋ci - sorki ale takie "teksty" s艂ysza艂em kiedy mia艂em Windowsa, czy Waszym zdaniem to jedyne rozwi膮zanie? Czy powr贸t do wcze艣niejszej wersji systemu OS jest dobry pomys艂em z mojej sytuacji?

Faktem jest te偶 偶e aktywnie korzystam z Time Machine, czy to wp艂ywa na obni偶enie wydajno艣ci pracy Maca? Czy po przywr贸ceniu poprzedniej wersji systemu OS odzyskam zawarto艣膰 dysku z Time Machine? Wol臋 si臋 upewni膰 bo mam tam mas臋 "tajemnic rodzinnych" :cool:

Rozmawia艂em te偶 z innymi u偶ytkownikami macu, maj膮 podobne spostrze偶enia i propozycje dot powrotu do poprzedniej wersji. Dodam, 偶e instalowa艂em wszystkie pojawiaj膮ce si臋 aktualizacje OS.

B臋d臋 wdzi臋czny za odpowied藕. Pozdrawiam!

Tomek

Tw贸j problem polega na tym, 偶e ci膮gle pobierasz aktualizacje.
Je艣li tak robisz, to musisz dostosowa膰 si臋 do wymog贸w producenta. Dlatego w serwisie radz膮 do艂o偶enie ramu i SSD.
Twoja sytuacja uzale偶niona jest od tego, czy masz inne maki z najnowszym systemem i urz膮dzenia z iOS7. Je艣li tak, to niestety musisz si臋 zdoby膰 na wy艂o偶enie kasy na ram i SSD.
Je艣li nie masz innych urz膮dze艅, to swobodnie mo偶esz pracowa膰 na starym systemie, ciesz膮c si臋 dawn膮 wydajno艣ci膮. Ale wtedy, jak ci kto艣 przy艣le dokument w nowym formacie b臋dziesz mia艂 problem.

#85 asz

asz
  • 2 post贸w

Napisano 25 marca 2014 - 14:39

OSX Mavericks Wiesz, co i ja tak te偶 mia艂em. Spowolnienie dzia艂ania systemu, kr臋c膮ce si臋 k贸艂eczko itp. d艂ugie 艂adowanie systemu - 1:50, d艂ugie wy艂膮czanie systemy, spowolnione dzia艂anie Photoshope, przewijanie i kasowanie zdj臋膰 spowolnione, d艂ugie od艣wie偶anie folder贸w. Restart pami臋ci nic nie pom贸g艂. Zainstalowa艂em system bezpo艣rednio z appstore na Snow Leopard (najpierw go zaktualizowa艂em na full). Po kilku dniach powr贸ci艂em do Snow i znowu lapek przyspieszy艂. Dalej mam ch臋膰 podniesienia systemu, ale ju偶 poprzez bootowalny pendrive po uprzednim sformatowaniu dysku (a nie jak poprzednio po na艂o偶eniu), nast臋pnie z Time Machine przywr贸c臋 programy i ustawienia. Mo偶e tak b臋dzie lepiej. Co o tym koledzy my艣licie? Pozdrawiam. Andrzej _______________________________________________ MacBook Pro (13-inch, Early 2011) Dual-Core i5 / 2.3 GHz / 4 GB / 320 GB 5400 rpm. Intel HD Graphics 3000 256 MB

#86 McTom

McTom

All work and no play...

• 3聽827 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 28 marca 2014 - 09:28

[MOD]Na forum zabronione jest sztuczne podbijanie tematu, nic niewnosz膮cymi postami.
Jest to traktowane jak SPAM i karane ostrze偶eniem.
Posty podbijaj膮ce usun膮艂em, nast臋pnym razem ukarz臋 ostrze偶eniem.[/MOD]

#87 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 29 marca 2014 - 22:57

Mnie zastanawia czy iWork 08' kt贸ry uruchamia艂 si臋聽sprawnie od 4 do 10 sekund (Snow Leo) a teraz (Mavericks) zajmuje mu postawienie ka偶dej z app - najd艂u偶ej pages - spokojnie ponad 40 sek to wina tego, 偶e iWork jest ju偶 stary i przyda艂aby si臋 aktualizacja do obecnego stanu rzeczy? Czy raczej jest to wina sprz臋tu (info w dopisku mojego posta)?

#88 JerryEvo

JerryEvo
  • 3聽921 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 29 marca 2014 - 23:09

iWork '08 nie jest kompatybilny z Mavericks.

#89 0wczar

0wczar
  • 88 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKielce

Napisano 04 czerwca 2014 - 09:36

Za艂o偶y艂em ten temat a dopiero wczoraj zainstalowa艂em Mavericks. Moja konfiguracja: MBP 15" late 2008, 8GB ram, SSD + Apple Cinema Display 27". Pierwsze co rzuca si臋 w oczy to d艂u偶szy start systemu. Ale gdy si臋 ju偶 uruchomi, system chodzi p艂ynniej ani偶eli "Mountain Lion". Safari nie dostaje zadyszki (czyli pi艂eczka + bia艂y ekran) przy wielu otwartych zak艂adkach. Cz臋sto pracuj臋 na otwartych PS CC, Safari, Spotify, Reeder, Word, Skype, Sparrow, Tweetbot. Jest lepiej ale zauwa偶y艂em, ze system cz臋sto korzysta z full zasob贸w pami臋ci Ram, dzi臋ki czemu pracuje si臋 zauwa偶alnie przyjemnie. Jest p艂ynniej, troszk臋 szybciej i bez 艣cinek. Warto.

#90 Kwiatki

Kwiatki
  • 1聽096 post贸w
  • Sk膮dPoznan

Napisano 23 sierpnia 2014 - 18:44

No w艂a艣nie , po czym zauwa偶y艂e艣 ,偶e system korzysta z pe艂nych zasob贸w RAM - iStatem? co艣 mi si臋 wydaje ,偶e iStat wprowadza w b艂膮d tym korzystaniem z Ramu

#91 jaro27

jaro27
  • 13 post贸w

Napisano 22 listopada 2014 - 16:16

Witam a ja mam imaka g5 late 2006 procesor 2 ghz intel core duo ram 2gb i pytanie czy jest mo偶liwo艣膰 zainstalowanie mava

#92 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1聽548 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 22 listopada 2014 - 16:29

Witam a ja mam imaka g5 late 2006 procesor 2 ghz intel core duo ram 2gb i pytanie czy jest mo偶liwo艣膰 zainstalowanie mava

Nie. Tylko procesory Intel.

#93 arekm24

arekm24
  • 4 post贸w

Napisano 28 kwietnia 2015 - 19:44

Witam wszystkich,

Sam nie wiem z kt贸rego roku mam MacbookaPro :-(

Z profilu systemu wynika, 偶e MacBook Pro 2.2, procek 2,3GHz Intel Core 2 Duo i 4GB ramu.

Oczywi艣cie 15 cali...

Jaki mog臋 updatowa膰 system (obecnie Snow Leopard- 10.6.8) ???

Dzi臋kuj臋 z g贸ry za odpowied藕.

Je艣li potrzeba wi臋cej info to dajcie zna膰.

#94 Danioo

Danioo
  • 1聽057 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 28 kwietnia 2015 - 19:52

Wydaje mi si臋, 偶e mo偶esz nawet Yosemite wgra膰. Wejd藕 w raport systemowy (klikasz na jab艂ko, a p贸藕niej Ten Mac). Poka偶e ci si臋 dok艂adna specyfikacja i model.

Sprawdzi艂em dok艂adnie i masz Maca z 2006 roku. Maksimum to 10.7.5.

U偶ytkownik Danioo edytowa艂 ten post 28 kwietnia 2015 - 19:54

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#95 arekm24

arekm24
  • 4 post贸w

Napisano 29 kwietnia 2015 - 19:52

Danioo. Dzi臋ki za odpowied藕. 

Czyli pozostaje mi aktualizacja do 10.7.5 (Lion)?

Kurcze... nie wiedzia艂em, 偶e a偶 tak stary jest m贸j Maciu艣:-)  Stary, ale cieszy tyle lat :-) 

#96 Danioo

Danioo
  • 1聽057 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 29 kwietnia 2015 - 20:10

Tak. Po za tym to jeszcze wersja pre-unibody. To jeden z pierwszych mac贸w na Intel'u.

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#97 Bluepl

Bluepl
  • 3 post贸w

Napisano 29 sierpnia 2020 - 13:09

Czy kto艣 posiada instalke do Mavericka ?

#98 ftpd

ftpd

Nie.

• 24聽357 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 29 sierpnia 2020 - 15:35

https://myapple.pl/f...rost-od-apple/

Bo szukanie to wyzwanie, 偶e tak wierszem powiem.
To jest w膮tek z 2015, wi臋c go z rado艣ci膮 zamkn臋.

U偶ywaj przycisku 'Zg艂o艣', zamiast edytowa膰 post i pisa膰 w nim, na przyk艂ad, "do usuni臋cia".
Pisanie prywatnej wiadomo艣ci do moderatora powinno by膰 ostateczno艣ci膮. Do tego te偶 s艂u偶y przycisk 'Zg艂o艣'.
Do p艂aczu na prac臋 Moderacji s艂u偶y ten w膮tek. Inne formy b臋d膮 bezwzgl臋dnie kasowane.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych