Cze艣膰,
Ja r贸wnie偶 do艣膰 szybko zainstalowa艂em now膮 wersj臋 systemu na swojego MacBooka Pro ''13 z 2010. Mam dok艂adnie procesor 2.3 GHz Intel Core i5 z 4 GB Ramu + Dysk HD.
Pocz膮tkowe zadowolenie z pracy nowego systemu w tej chwili uleg艂o wielkiemu niezadowoleniu. Nowa wersja OS zdecydowanie pogorszy艂a prac臋 mojego kompa zar贸wno wydajno艣膰 narz臋dzi z jakich korzystam jak i czas pracy baterii.
Faktem jest, 偶e korzystam przede wszystkim z pakiet贸w biurowych (M Office 2011 + Write/Keynote) + Internet (Safari/Chrome) + to co ka偶dy ma na swoim Macu.
Tak jak kiedy艣 nie widzia艂em k贸艂eczka, tak teraz znam je na pami臋膰 i zaczynam ju偶 nerwowo reagowa膰 po 30 sek oczekiwania na za艂adowanie si臋 strony czy prze艂膮czenie mi臋dzy oknami. Uruchomienie dokumentu typu prezentacja czy plik tekstowy z poziomu Findera trwa po 10/20 sek - kiedy艣 nast臋powa艂o to momentalnie. Spadek czasu pracy na baterii jest ju偶 dla mnie zupe艂nie niezrozumia艂y, kiedy przegl膮danie stron na baterii mog艂em robi膰 godzinami (4/5 h na zredukowanym wy艣wielaczu) teraz jest to max 2h przy uruchomionym Safari/Finder i kilku aplikacjach typu iTunes.
Swoje "uwagi" przekaza艂em do serwisu, zalecaj膮 zakup dysku SSD i pami臋ci - sorki ale takie "teksty" s艂ysza艂em kiedy mia艂em Windowsa, czy Waszym zdaniem to jedyne rozwi膮zanie? Czy powr贸t do wcze艣niejszej wersji systemu OS jest dobry pomys艂em z mojej sytuacji?
Faktem jest te偶 偶e aktywnie korzystam z Time Machine, czy to wp艂ywa na obni偶enie wydajno艣ci pracy Maca? Czy po przywr贸ceniu poprzedniej wersji systemu OS odzyskam zawarto艣膰 dysku z Time Machine? Wol臋 si臋 upewni膰 bo mam tam mas臋 "tajemnic rodzinnych" :cool:
Rozmawia艂em te偶 z innymi u偶ytkownikami macu, maj膮 podobne spostrze偶enia i propozycje dot powrotu do poprzedniej wersji. Dodam, 偶e instalowa艂em wszystkie pojawiaj膮ce si臋 aktualizacje OS.
B臋d臋 wdzi臋czny za odpowied藕. Pozdrawiam!
Tomek
Tw贸j problem polega na tym, 偶e ci膮gle pobierasz aktualizacje.
Je艣li tak robisz, to musisz dostosowa膰 si臋 do wymog贸w producenta. Dlatego w serwisie radz膮 do艂o偶enie ramu i SSD.
Twoja sytuacja uzale偶niona jest od tego, czy masz inne maki z najnowszym systemem i urz膮dzenia z iOS7. Je艣li tak, to niestety musisz si臋 zdoby膰 na wy艂o偶enie kasy na ram i SSD.
Je艣li nie masz innych urz膮dze艅, to swobodnie mo偶esz pracowa膰 na starym systemie, ciesz膮c si臋 dawn膮 wydajno艣ci膮. Ale wtedy, jak ci kto艣 przy艣le dokument w nowym formacie b臋dziesz mia艂 problem.