Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przygotowanie instalki Mavericks na pendrive/dysku USB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
153 odpowiedzi w tym temacie

#76 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 317 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 19:18

Pamiętaj, że cała ścieżka albo musi być w "", albo przed KAŻDĄ spacją musi znajdować się znak \.

#77 GeForce

GeForce
  • 79 postów
  • SkądRADOM

Napisano 13 listopada 2013 - 03:53

Przy systemie w PL podczas pendrive formatowania, nazwę z "bez nazwy" zmienić należy na "Untitled" jak w angielskiej wersji systemu...

#78 thesimek

thesimek
  • 36 postów

Napisano 13 listopada 2013 - 22:54

Istnieje inna opcja instalowania niż ta przez pendrive? Rozumiem, że ta instalacja na czysto to wgrywanie systemu od nowa tak jakby, że wszystko się usuwa i komputer jest czysty? Istnieje możliwość instalacji bez pendrive tak by zostało wszystko to co mam teraz na dysku?

#79 trocu

trocu
  • 770 postów

Napisano 13 listopada 2013 - 23:34

Możesz zrobić sobie update systemu z poziomy Mac App Store, wtedy wszystko zostanie.

#80 thesimek

thesimek
  • 36 postów

Napisano 13 listopada 2013 - 23:36

Dzięki bardzo za odpowiedź.

#81 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 13 listopada 2013 - 23:47

Cytat

Przy systemie w PL podczas pendrive formatowania, nazwę z "bez nazwy" zmienić należy na "Untitled" jak w angielskiej wersji systemu...

Zdecydowanie pleciesz głupoty.
Możesz mieć system w starosłowiańskim jeśli zechcesz, ale jak będziesz próbował kopiować dane na pendrive to masz dwie opcje -albo zmienić nazwę pendrive, albo odnieść się do pendrive w terminalu, czyli w TYM (gdzie pendrive nazywa się "bez nazwy") przypadku można w terminalu podać:

/Volumes/bez\ nazwy
lub
"/Volumes/bez nazwy"

co zresztą tuż nad twoim wpisem podał jak na tacy @ftpd...

#82 GeForce

GeForce
  • 79 postów
  • SkądRADOM

Napisano 14 listopada 2013 - 00:11

te właśnie napisałem ...głupoty

#83 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 14 listopada 2013 - 00:34

Oj przeprazam - odnosiłem się konkretnie do tego fragmentu: "Przy systemie w PL" ;)

#84 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 14 listopada 2013 - 14:50

Cytat

Kup lepszy pendrive ;-) Ja pchałem na SSD w kieszeni zewnętrznej, to zajęło moment, ale mam też taki pendrive, na którego durne 700 MB driverów bootcampa wgrywa się 45 minut.

Rozumiem, że korzystając z dysku twardego zamiast pendrive trzeba na nim utworzyć partycję min. 8GB i sformatować tę partycję wg instrukcji z linków? Czy wymagany jest dysk czysty tylko z 1 partycją? Rozumiem, że jeśli pierwsza opcja zabangla, to po zabiegu instalacji systemu na czysto możemy znowu usunąć tą instalacyjną partycję z naszego dysku zewnętrznego?

EDIT1: Ktoś próbował za pomocą karty SD wpiętej w czytnik na USB?
Sorry za pytania, ale nie posiadam pendrive min. 8GB i się zastanawiam czy opędzluję to tym co mam; czyli albo wolną przestrzenią na dysku zewnętrznym, albo kartą SD 32GB z czytnikiem na USB.

EDIT2: Z tego co czytam na stronie Lion Disk Maker'a utworzenie bootowalnej instalki spod 10.6.x-8 nie jest możliwe - wyskakuje jakiś błąd, póki co nie do przeskoczenia.
Obecnie posiadam właśnie 10.6.8 więc nie ma sensu dalej ściągać tych 5,29GB tylko poszukać kogoś z min. Lionem.

EDIT3: Ku$%^&, chyba zostaję przy 10.6.8 na moim MBP4.1 Early2008, bo same schody. U żony na MB mam Liona 10.7.5 i mógłbym wykonać bootowalny dysk, ale z kolei... nie mogę tam pobrać Mavericksa, bo jej MB nie wspiera tego systemu - wyskakuje komunikat i nie można pobrać. Wściec się można.

Zna ktoś jakiś sposób, żeby tylko ściągnąć instalkę Mavericks'a na niekompatybilnym maku? Czy nie da się tego obejść?

#85 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 317 postów

Napisano 14 listopada 2013 - 17:28

Partycja na dysku zewnętrznym będzie ok, ja tak instalowałem.

#86 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 14 listopada 2013 - 18:08

Spróbuję na tą kartę SD to 'wypalić'. Pozostaje mi chyba ściągnąć instalkę na moim MBP z 10.6.8 i przenieść na MB z 10.7.5, żeby to wykonać :-// Poczekam jeszcze, może ktoś poradzi jak ściągnąć Mavericks'a na niekompatybilny MB. Bez P2P.

#87 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 317 postów

Napisano 14 listopada 2013 - 18:12

Ale po co chcesz ściągać na niewspierany komputer?

#88 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 14 listopada 2013 - 18:26

Rzekomo spod 10.6.8 nie da rady utworzyć bootowalnej instalki; jakiś bug jest.

Informacja na czerwono tutaj: http://liondiskmaker.com/?p=222
oraz w komentarzach do artykułu:
Jak stworzyć instalacyjny pendrive z OS X 10.9 Mavericks – druga, prostsza wersja | Makowe ABC

#89 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 14 listopada 2013 - 19:27

To zrób przez terminal - to nie jest trudne...

#90 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 14 listopada 2013 - 19:37

Zrozumiałem, że LionDiskMaker to program który robi dokładnie to samo, tylko ubrany w szatę graficzną. Więc na jedno wychodzi.

#91 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 14 listopada 2013 - 19:42

Cytat

EDIT2: Z tego co czytam na stronie Lion Disk Maker'a utworzenie bootowalnej instalki spod 10.6.x-8 nie jest możliwe - wyskakuje jakiś błąd, póki co nie do przeskoczenia.
Obecnie posiadam właśnie 10.6.8 więc nie ma sensu dalej ściągać tych 5,29GB tylko poszukać kogoś z min. Lionem.

W terminalu takich problemów nie ma, także nie do końca to samo robi...

#92 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 14 listopada 2013 - 20:33

OT: Szkoda, że przy pobieraniu Mavericks'a aplikacja AppStore nie pokazuje postępu MB/czas. Jest tylko jakiś pasek przy ikonie w docku.

#93 Z00

Z00
  • 147 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 listopada 2013 - 22:34

Cytat

OT: Szkoda, że przy pobieraniu Mavericks'a aplikacja AppStore nie pokazuje postępu MB/czas. Jest tylko jakiś pasek przy ikonie w docku.

Widać to w Activity Monitor, zakładka Sieć.

#94 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 14 listopada 2013 - 23:04

Cytat

Zrozumiałem, że LionDiskMaker to program który robi dokładnie to samo, tylko ubrany w szatę graficzną. Więc na jedno wychodzi.

Nie do konca...

Ja nie moglem zrobic nim lustra bo jeszcze nie obslugiwal 10.9 lustra nie wiem czemu... Dlatego wole sudo i terminal bo w 100% dziala zawsze...

Peace V

#95 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 14 listopada 2013 - 23:29

No dobra, jakoś się ściągnęło; niedorobiony ten MAS pod 10.6.8 konkretnie :-//
Nie dość, że nie pokazuje progress bar'a (o czym piszą też na forach zagr.) to progress bar pod ikoną w docku zupełnie nieadekwatny do tego co się dzieje. Rzęził do 1/3, parę razy zapauzował, w końcu nagle powiadomił, że pobrano. Łącze 30Mbps - na zerknięcie w Activity Monitor nie wpadłem. No nic, i na takich prostych rzeczach może się Apple wyłożyć.

Karta sformatowana jak należy, Terminal zapuszczony i... k%^&*( tyle się zrobiło:
Failed to start erase of disk due to error (-9999, 0).
A error occurred erasing the disk.

Także potwierdzam, spod 10.6.8 nie ma możliwości wykonania bootowalnej instalki.

EDIT: Aa, właśnie mi się przypomniało dlaczego odpuściłem sobie dwie wersje systemu i siedzę na Snow Leopardzie. Niby wszystko wyłożone na tacy, a cyrki z reinstalką na czysto jak przy Windzie, albo i gorzej :-///

EDIT2: Uff, poszło. Zupełnie okrężną drogą, ale zakończyło się komunikatami:
Erasing Disk: 0%... 10%... 20%... 100%...
Copying installer files to disk...
Copy complete.
Making disk bootable...
Copying boot files...
Copy complete.
Done.

Kończąc... Z MBP (10.6.8) przerzuciłem po FireWire w trybie dysku zew. na MB (10.7.5) plik instalacyjny, i wykonałem instrukcję z tego postu, która na 10.6.8 nie zadziałała. Na Lionie poszło bez problemu i zająknięcia. Karta SD 150x na czytniku USB -> 12 minut mieliło.
Teraz pora na backup MBP i próba instalacji na czysto 10.9. Zobaczymy czy obejdzie się bez wk$%^&*.

#96 Senna

Senna
  • 6 postów

Napisano 16 listopada 2013 - 23:09

Takie pytanie, jeśli chcę przygotować instalkę systemu na pendriva, 'bootlować' go, to utracę wszystkie dane (dokumenty, mmuzyka, ogólnie dane z poprzedniego systemu...)?

#97 stormrag3

stormrag3
  • 22 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 01:52

Cytat

Takie pytanie, jeśli chcę przygotować instalkę systemu na pendriva, 'bootlować' go, to utracę wszystkie dane (dokumenty, mmuzyka, ogólnie dane z poprzedniego systemu...)?

Jeżeli go zbootujesz i nie zrobisz formatowania dysku podczas instalacji systemu to danych nie stracisz. Tylko nie widzę większego sensu w bootowaniu systemu z pendrive'a i nie zrobieniu formata. O to właśnie chodzi z robieniem instalacji na "czysto", że kasuje wszystkie dane. Jeżeli nie chcesz tracić danych to wystarczy zrobić zwykłą nakładę.

#98 Senna

Senna
  • 6 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 20:33

Tak, o to mi chodziło, nie dopisałam, że chodzi o dane na pendrive. :) Pożyczyłam inny i tak, zrobiłam formata całego. :) Niemniej dzięki za odpowiedź.

#99 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 22 listopada 2013 - 11:22

Mi niestety nie poszło formatowanie pendrivea.. wpisałem do terminala standardową komendę (uprzednio formatując odpowiednio pendrivea w disk utility), terminal pokazał "copying files 10% 20% 30%" itd i na końcu niestety pokazał się error, tj. że kopiowanie plików zakończyło się niepowodzeniem. OS X Mavericks na czysto zainstalowałem inaczej - odpaliłem partycję Recovery, gdzie najpierw za pomocą narzędzia dyskowego sformatowałem dysk Macintosh HD, a następnie kliknąłem Instaluj OS X Mavericks. Instalator pobiera pliki (trzeba podać Apple ID i się połączyć z wifi), instaluje i teraz wszystko działa cacy. Niestety zostałem jednak z niedziałającym pendrivem:D tj. nie jestem w stanie go sformatować na nowo po nieudanej próbie zrobienia z niego instalatora; narzędzie dyskowe przy próbie wymazania wywala błąd, że nie można odmontować dysku, natomiast gdy chcę ręcznie usunąć pliki instalacyjne wywala "nieoczekiwany błąd -50". Czy ktoś może miał podobną sytuację i sformatował z powodzeniem zewnętrzny nośnik? Może powinienem spróbować podpiąć go do Win7?

#100 suselJR

suselJR
  • 4 postów

Napisano 25 listopada 2013 - 13:04

Czy ktoś miał taki problem jak kolega wyżej? Sam próbuję właśnie sformatować pendrive i mam informację, że nie można odmontować dysku. Przy przeniesieniu do kosza z kolei jest "kod błędu -50". Jak mogę sformatować tego pena?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych