Mac Pro Late 2013
Posted 12 August 2014 - 18:45
Posted 12 August 2014 - 19:33
Posted 12 August 2014 - 21:39
Posted 13 August 2014 - 10:16
1. To jest popierdółka a nie macierz.
2. Jedyny wykres z tego co wkleiłeś pokazuje maksymalną teoretyczną przepustowość, faktycznie to dużo mówi.
3. No powiedz, taki tajemniczy jesteś. Bo jak dla mnie do domowego składania filmów ew "jednoosobowej działalności gospodarczej z małym biurkiem".
1. To zależy co komu potrzeba. Mam na myśli wersję na TB2: do 40TB powierzchni, transfer liniowy ponad 1GB/s R/W z mechanicznych dysków. Pozwala na odtwarzanie nieskompresowanego video 4k bez problemu. Dość popularna wśród użytkowników DaVinci Resolve (nie w PL). To chyba wystarczająco dla macierzy "biurkowej" pod video? Rozumiem, że możesz mieć inne potrzeby (i zapewna masz), ale po TB to nie jedyny port jaki masz w komputerze, także "jakiś wybór" masz.
2. Wykresy możesz sobie zrobić sam jak masz co porównać, tu chodzi o clue: USB 3.0 - cena, dostępność akcesoriów, TB2 – prędkość i elastyczność zastosowań. Powyżej 400MB/s
3. Dla mnie to wszyscy użytkownicy softu, który potrafi wykorzystać Dual GPU (w większości obróbka video), pan z "małym biurkiem też".
P.S. Nie jestem zakochany w nMP i również uważam, że wycięcie PCIe kosztem... (hmm designu?) to najgorszy pomysł w całym tym komputerze. Przynajmniej na dzień dzisiejszy. Ale skoro już jest jaki jest i ma to co ma, to nie widzę problemu w wykorzystaniu TB do wszystkiego poza podpinaniem boxów z GPU. Większość kart rozszerzeń PCIe korzysta z interfejsu x2 (elektrycznie, nawet jak sam konektor jest x4), więc spokojnie można je umieszczać z zewnętrznych boxach na TB (skoro i tak nie ma innego wyjścia).
Posted 13 August 2014 - 10:58
P.S. Nie jestem zakochany w nMP i również uważam, że wycięcie PCIe kosztem... (hmm designu?) to najgorszy pomysł w całym tym komputerze. Przynajmniej na dzień dzisiejszy. Ale skoro już jest jaki jest i ma to co ma, to nie widzę problemu w wykorzystaniu TB do wszystkiego poza podpinaniem boxów z GPU. Większość kart rozszerzeń PCIe korzysta z interfejsu x2 (elektrycznie, nawet jak sam konektor jest x4), więc spokojnie można je umieszczać z zewnętrznych boxach na TB (skoro i tak nie ma innego wyjścia).
Tak naprawdę chyba się zgadzamy.
Nie neguję TB jako całość, ale nie jest to dla mnie zamiennik PCIe w stacji roboczej która powinna być bezkompromisowa.
TB jest dobre jako lokalna powierzchnia dyskowa, ale jak już mamy więcej materiału który jest na dużej macierzy i mamy go współdzielić to wchodzi FC, tutaj pojawia się problem. nMP ma sieć 1Gbit, gdyby była 10-tka to jakiś substytut. Jest chyba tylko jedna przelotka TB na FC Promise. Do tego drugi promise dla sieci 10Gbit. To wszystko w zwykłe pcie montuje się dużo taniej i porządniej, bez kabelkologii na biurku, zasilaczy itd.
Ale TB nie załata braku PCIe w dwóch podstawowych miejscach, wymiany GPU i kart PCIeSSD. Mozliwość wymiany GPU to podstawa, to rynek szybciej się rozwijający od CPU i chyba nikt nie będzie się oszukiwał że chce co półtora roku wymieniać całą stację. Drugie to PCIe SSD. To też się rozwija i to jest najlepszy sposób na szybką podręczną powierzchnię dyskową. Już dzisiaj karty PCIeSSD są szybsze od tego co potrafi TB i szybko się rozwijają.
OCZ's huge 3.2TB Z-Drive 4500 SSD is fast and smart - TechSpot
TB w nMP stara się załatać brak PCIe, robi to drożej i gorzej.
Posted 13 August 2014 - 12:03
Posted 14 August 2014 - 07:50

yfile, jak to bez sterowników? Bez sterowników to karta nie działa lub działa bez akceleracji jeśli posiada EFI.
Posted 14 August 2014 - 12:25
Posted 14 August 2014 - 18:05
Posted 15 August 2014 - 11:17

Posted 15 August 2014 - 11:30
No jasne... Wsadzą Maxwelle do Mini...
czego to ludzie nie wymyślą
No troszke fantazja ponosi to fakt, wydaje mi się że mini jest skazany na Integry od intela i tyle w temacie. Inaczej zrobią konkurencje dla iMaca czego obawiam się że by nie chcieli.
Posted 15 August 2014 - 13:40
Posted 15 August 2014 - 19:16
Odwrotnie. To iMac jest skazany na integry od Intela.
Zależy od punku widzenia. Mac Mini oferują na podobnej zasadzie jak PC w markecie, kupujesz jednostkę centralną a wybór reszty peryferiów należy do Ciebie. W przypadku iMaca kupujesz cały zestaw komputerowy w którym sam tak na prawdę nic nie zrobisz więc korzystał będziesz także z ich serwisu co jest dodatkową kasą dla firmy. Możliwe że iMaci w podstawowych wersjach będą miały tylko grafiki intela (czego nie pochwalam) ale zdecydowanie Mac Mini będzie tą jednostką najbardziej budżetową, bo mając w domu jakiś komputer to tak na prawdę całą resztę masz "za darmo". (Mysz i klawiatura USB oraz monitor)
Posted 15 August 2014 - 21:34
Zależy od punku widzenia. Mac Mini oferują na podobnej zasadzie jak PC w markecie, kupujesz jednostkę centralną a wybór reszty peryferiów należy do Ciebie. W przypadku iMaca kupujesz cały zestaw komputerowy w którym sam tak na prawdę nic nie zrobisz więc korzystał będziesz także z ich serwisu co jest dodatkową kasą dla firmy. Możliwe że iMaci w podstawowych wersjach będą miały tylko grafiki intela (czego nie pochwalam) ale zdecydowanie Mac Mini będzie tą jednostką najbardziej budżetową, bo mając w domu jakiś komputer to tak na prawdę całą resztę masz "za darmo". (Mysz i klawiatura USB oraz monitor)
Imac w podstawowej wersji, a nawet w drugiej od dołu mają tylko intela.
Dobra karta w mini, marzenie.
Posted 15 August 2014 - 23:06

Posted 16 August 2014 - 01:27
Hehe, Seb, nadal nie rozumiesz o czym piszę

Komputery All-In-One, Notebooki, oraz NUC będą mieć jedną linie procesorów. Te procesory nie umożliwią podłączenia zewnętrznej karty graficznej przez PCi-Ex, a jedynie Thunderbolt.
Podstawowy iMac jest tego przykładem. Wlutowany RAM, Procesor będący jednocześnie płytą główną komputera. Jedyny sposób na budowe komputera stacjonarnego na Win, opartego o procki Intela to będzie kupno procesorów Xeon.
To oczywiście przyszłość. Ale już nie tak odległa jak się ludziom wydaje.
Edit. Dziękuję 666. To oznacza tylko tyle, że na 100% pojawi się jakiś komputer mający chip GM107.
Posted 22 August 2014 - 16:01
Intel Haswell-EP E5-1600 v3 specifications leaked
Ciekawostka. 6 rdzeniowy będzie mieć trochę niższą cenę niż E5 poprzedniej generacji(100 Euro mniej) za to 8 rdzeniowy aż o 600 Euro niższą cenę będzie mieć. Czyżby to miało sprawić, że Mac Pro w podstawowym konfigu będzie 6 rdzeniowy...?

Druga rzecz o jakiej pisałem:
Intel Core i7-5820K Features Fewer PCI-Express Lanes After All | techPowerUp
I to ograniczanie linii PCi-Ex będzie coraz bardziej widoczne wraz ze schodzeniem w dół linii procesorów Intela.
Posted 22 August 2014 - 17:03
Przynajmniej ten drugi w miarę na tematWybaczcie post pod postem.

Druga rzecz o jakiej pisałem:
Intel Core i7-5820K Features Fewer PCI-Express Lanes After All | techPowerUp
I to ograniczanie linii PCi-Ex będzie coraz bardziej widoczne wraz ze schodzeniem w dół linii procesorów Intela.
Coż w tym dziwnego? To produkt dla graczy/entuzjastów. Nie tych najbogatszych, ale tych z ciut cieńszym portfelem. Tańszy, 6 rdzeniowy, z odblokowanym mnożnikiem. 5820K i tak nie zobaczymy w żadnym komputerze Apple.
Posted 22 August 2014 - 17:24

Posted 22 August 2014 - 17:46

Posted 22 August 2014 - 17:53
AnandTech | Measuring Toshiba's 15nm 128Gbit MLC NAND Die Size
Takie coś znajdzie drogę do nowego Mac Pro?

P.S. Zostawmy już temat procków Intela, 666

Posted 28 August 2014 - 13:03
Posted 28 August 2014 - 18:37
mam takie pytanie, ktos moze posiada NMP z D300? moglby mi powiedziec jak to sie sprawuje przy montazu filmów afterze etc czy lepiej dolozyc do D500 ?
A może "dołożyć" do iMac'a

https://www.youtube....oZLFbI7jQ#t=484
https://forums.adobe.../thread/1472149
Poczytaj ten wątek i inne podobne. Adobe twierdzi że CC już jest zoptymalizowane i testy były robione na starych wersjach użytkownicy że średnio, ale jest dużo opinii z podanym sprzętem.
Posted 29 August 2014 - 16:21

Posted 29 August 2014 - 16:43

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users