Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Pro Late 2013

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
214 odpowiedzi w tym temacie

#1 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 23 października 2013 - 00:15

Wszystko o Mac Pro 2013. Patrzac na specyfikacje, komicznie wyglada sam dysk SSD. 4 rdzeniowy Xeon, dwie karty graficzne D300(Radeon R9 270X!), 12 GB RAM. Bardzo ladna bazowa konfiguracja tegoz komputera. Cena calkowicie uczciwa za taki konfig. Inna kwestia pozostaje cena drozszej wersji ;). 256 GB SSD w komputerze za 4000 dolarow?! Apple Ocipialo :D

#2 panjan

panjan
  • 21 postów

Napisano 23 października 2013 - 06:29

Jako, że to mój pierwszy wpis na forum, to witam wszystkich. Ja jestem pod wielkim wrażeniem nowego Maca, uważam, że to krok naprzód w segmencie stacjonarnych komputerów. Ale... Jestem lekko zawiedziony tym, że Apple nie pokazało nowego monitora. Po cichu liczyłem, że razem z Mac Pro będzie dostępny dedykowany nowy wyświetlacz... np. Retina, 32", 4k :)

#3 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 października 2013 - 08:27

Od wielu tygodni rozmawiamy o nowym Thunderbolt Display 4K. Gdyby tak duże ekrany o takiej rozdzielczości były w miarę tanie, to pewnie i tegoroczne iMaki by się ich doczekały. Ten monitor byłby zbyt drogi w chwili obecnej i jego produkcja byłaby dla Apple nieopłacalna. Albo przyszły rok albo 2015.

#4 panjan

panjan
  • 21 postów

Napisano 23 października 2013 - 08:34

Do iMaca może i tak. Ale Mac Pro to segment... pro :) Jestem przekonany, że gdyby takowy Thunderbolt 4k został pokazany, to i tak i tak miałby "wzięcie". Kosztowałby pewnie w okolicach 5k$, ale cóż... to jednak Apple i jak ktoś szuka budżetówek, to jabłko omija szerokim łukiem. Druga sprawa to to, że przykładowe 5k$ to za granicą to samo co dla nas 5kPLN, a więc nie tak strasznie.

#5 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 23 października 2013 - 14:10

Wszystko o Mac Pro 2013.

Patrzac na specyfikacje, komicznie wyglada sam dysk SSD. 4 rdzeniowy Xeon, dwie karty graficzne D300(Radeon R9 270X!), 12 GB RAM.

Bardzo ladna bazowa konfiguracja tegoz komputera. Cena calkowicie uczciwa za taki konfig. Inna kwestia pozostaje cena drozszej wersji ;). 256 GB SSD w komputerze za 4000 dolarow?! Apple Ocipialo :D

Masz gdzieś rozpiskę tych kart Fire Pro ? Chciałbym sobie właśnie porównać parametry z odpowiednikami z ser R xxxxx :)
Z tego co piszesz D300 -> R92700x a D500 i D700 ?

#6 wolfik41

wolfik41
  • 214 postów

Napisano 23 października 2013 - 14:26

Do iMaca może i tak. Ale Mac Pro to segment... pro :)
Jestem przekonany, że gdyby takowy Thunderbolt 4k został pokazany, to i tak i tak miałby "wzięcie". Kosztowałby pewnie w okolicach 5k$, ale cóż... to jednak Apple i jak ktoś szuka budżetówek, to jabłko omija szerokim łukiem. Druga sprawa to to, że przykładowe 5k$ to za granicą to samo co dla nas 5kPLN, a więc nie tak strasznie.

Myślę, że w Polsce taki monitor nie kosztowałby 5000 zł.. aktualny 27 kosztuje prawie 4000zł. No a jakby cena sięgnęła bliżej 10000 zł to myślę, że byłby to mega niszowy produkt i mało kto by go kupił, bo ogólnie ludzie narzekają na te monitory ze względu na matrycę glare.

#7 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 23 października 2013 - 14:38

Myślę, że w Polsce taki monitor nie kosztowałby 5000 zł.. aktualny 27 kosztuje prawie 4000zł. No a jakby cena sięgnęła bliżej 10000 zł to myślę, że byłby to mega niszowy produkt i mało kto by go kupił, bo ogólnie ludzie narzekają na te monitory ze względu na matrycę glare.

Asus za model PQ321Q życzy sobie w okolicach 3500$ .... więc tanio nie jest :)

#8 panjan

panjan
  • 21 postów

Napisano 23 października 2013 - 14:43

@wolfik41 Chodziło mi o zarobki w Polsce i siłę nabywczą pieniądza. Np. Polak zarabiając 5000zł w Polsce za tą samą pracę otrzymałby 5000$ za granicą :) A co do szacowanej ceny to strzelam, że przyszły Tdunderbolt 2 Display 4k będzie w Polsce kosztował nie mniej niż 15000zł. Jeśli będzie w technologii IPS z Retiną to ja już więcej nie potrzebuję :) Wystarczy spojrzeć na MacBooka Pro 15 z Retiną. Perfekcja :) Od niego ładniejsze będą tylko OLEDy 4k, ale to jeszcze daleka droga przed nami.

#9 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 23 października 2013 - 18:01

Czy w tych nowych "makach pro" nie ma napędu ?

Nie ma.

#10 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 23 października 2013 - 21:00

Masz gdzieś rozpiskę tych kart Fire Pro ? Chciałbym sobie właśnie porównać parametry z odpowiednikami z ser R xxxxx :)
Z tego co piszesz D300 -> R92700x a D500 i D700 ?

Patrzac na konfigi i przepustowosc na stronie Apple, to wszystko wskazuje na to, ze to sa zrebadgowane R9 270X(1280 Rdzeni), D500 to cos pomiedzy R9 270X a 280X(1526 rdzeni, 384 Bity, 240 GB/s przepustowosc pamieci(!!!)), D700 to znow R9 280X.

Jesli idzie o karty graficzne to jest to jakas masakra.

P.S. Nie ma w internecie informacji o kartach AMD FirePro D300, D500, D700. Wyglada na to, ze to prezentacja tych kart.

#11 TvSuperStar

TvSuperStar
  • 364 postów
  • SkądKatowice

Napisano 24 października 2013 - 05:50

No właśnie ciekawe, czekamy na nowe radeony, ale o tym nie było nic. Ciekawe jak to sie ma do takiego Titana.

#12 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 24 października 2013 - 13:17

zastanawia filozofia Apple. Na stronie podaja przepustowosci pamieci(528 GB/s), natomiast w samych specyfikacjach mowia o tym ile jedna karta ma przepustowosc(D700 maja 264 GB/s przepustowosc). Troche to dziwne, zwazywszy na fakt, ze nikt w ten sposob nie podaje tego typu danych. Czyzby to wlasnie tutaj kryla sie ta rewolucja od Apple? Biorac to pod uwage, mozna zalozyc ze bazowy konfig ma 320 GB/s przepustowosci, co jest wrecz kosmiczna juz wartoscia. P.S. Zwroccie uwage co otrzymamy w tych kartach: TrueAudio, Mantle, ogromna wydajnosc. Coz, wyglada powolutku na to, ze Mac Pro byl bardziej rewolucyjnym urzadzeniem niz poczatkowo mozna bylo sadzic. P.S.2. Na stronie Apple pisze: "Workstation Class Graphics". Intepreteacja doslowna ;). Wszystko wskazuje na to, ze to sa Radeony R9 2XXX, tylko ze z innym podpisem i innymi sterownikami. Oby tylko Mantle pozostalo... ;).

#13 panjan

panjan
  • 21 postów

Napisano 24 października 2013 - 14:17

Mac Pro do gier :) ? Nigdy nawet nie próbowałem, co w sumie nie jest dziwne, bo nie widzą mi się gry na 15". A propos - gra ktoś z Was na Macach? Jak z wydajnością? Da się grać na Magic Mousie czy bawicie się z innymi myszkami?

#14 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 24 października 2013 - 14:57

Mac Pro do gier :) ? Nigdy nawet nie próbowałem, co w sumie nie jest dziwne, bo nie widzą mi się gry na 15".
A propos - gra ktoś z Was na Macach? Jak z wydajnością? Da się grać na Magic Mousie czy bawicie się z innymi myszkami?

Ty chcesz Maca Pro podlaczyc do 15 calowego monitora, czy jak?

Grac sie jak najbardziej da. Wydajnosc? Nie testowalem jeszcze Mavericksa w grach, pewnie bedzie troszke slabiej niz na Windows, ale zapewne tez juz nie tak tragicznie jak poprzednio(-10% wydajnosci na OSX). Nikt normalny nie gra uzywajac Magic Mouse.

P.S. stwierdzenie: "Bawicie sie innymi myszkami" moze budzic bardzo "pozytywne" skojarzenia ;).

EOT.

#15 panjan

panjan
  • 21 postów

Napisano 24 października 2013 - 15:59

Chodziło mi o to, że "jabłkowy" jestem dopiero od roku (MBP 15") i nie próbowałem w nic grać. Czekam teraz na Maca Pro i dlatego jestem nieco zawiedziony brakiem nowego Thunderbolta z Retiną. Ewentualnie iMac z Retiną też by mnie póki co zadowalał. A tu dupa... A co do myszek to jak teraz przeczytałem to sam się oplułem ze śmiechu :)

#16 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 24 października 2013 - 17:30

Przejrzalem cala dokumentacje chipow AMD z architektura GCN. Okazuje sie ze te uzyte w MP chipy to Tahiti a nie Hawaii. Lekko podkrecone, ale jednak nadal Tahiti.

I tak D300 to podkrecone nieco Radeony HD 7870, natomiast D700 to 7970. Nie wiadomo natomiast co to za chip D500, bedacy jakas dziwna hybryda pomiedzy 7870 a 7970 zarowno pod wzgledem ilosci rdzeni jak i gigantycznej przepustowosci pamieci(240GB/s).

Ja na MP jestem juz zdecydowany. Oczekiwalem komputera o takiej wydajnosci. Problematyczna kwestia nadal pozostaje "co wybrac" :D. Jest tyle opcji konfiguracji, i jednoczesnie tyle niewiadomych ze ciezko wybrac konkretna konfiguracje.
Poprzednio oczekiwalem ze kupie MP z 8 rdzeniowcem 3.0 GHz, 32 GB RAM, 512 GB SSD oraz FirePro W7000(czyli D300). Teraz zastanawiam sie nad zakupem konfigu z D500.

Z drugiej jednak strony, kupno samochodu kusi i to bardzo...

Edit: Patrzac na wyniki wydajnosci porownawcze Radeonow R9 280 w crossfire - wyjatkowo dobrze da sie pograc w maksymalnej rozdzielczosci 4k w kazdy z mozliwych tytulow obecnie dostepnych. Poza jednym. Company of Heroes 2, ktora ma skopana optymalizacje. Zobaczcie na BF3: http://www.anandtech...-290x-review/11
P.S. Przejrzyjcie cala recenzje, daje ogolny obraz wydajnosci zwlaszcza obliczeniowej w przypadku kart FirePro. Wcale mnie nie dziwi, ze Apple wybralo karty AMD, zamiast Nvidii...

#17 Grzesiek M.

Grzesiek M.
  • 54 postów

Napisano 24 października 2013 - 17:53

Mac Pro do gier :) ? Nigdy nawet nie próbowałem, co w sumie nie jest dziwne, bo nie widzą mi się gry na 15".
A propos - gra ktoś z Was na Macach? Jak z wydajnością? Da się grać na Magic Mousie czy bawicie się z innymi myszkami?

A skąd ten pomysł o 15''. Mylisz Mac BOOKA Pro z Mac Pro. Czyli po pc'towemu- laptopa ze stacjonarką.

W Mac Pro nie masz monitora- możesz sobie podpiąć ich kilka o dowolnym rozmiarze. ( Z resztą do Mac Booka też :))
Albo projektor zamiast monitora- co gorąco polecam szczególnie do gier wyścigowych.

Granie w Colina McRae na kamerze z widoku kierowcy z projekcją np. 3 METRY na 2 METRY i dźwiękiem nawalającym na kilkaset watt 5.1...
Polecam, kładzie każdy monitor na łopatki i wychodzi znacznie taniej :)

#18 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 24 października 2013 - 18:36

uzyte w MP chipy to Tahiti a nie Hawaii.
I tak D300 to podkrecone nieco Radeony HD 7870, natomiast D700 to 7970. Nie wiadomo natomiast co to za chip D500, bedacy jakas dziwna hybryda pomiedzy 7870 a 7970 zarowno pod wzgledem ilosci rdzeni jak i gigantycznej przepustowosci pamieci(240GB/s).

To akurat jest jasne odkąd podali specyfikację kart do nMP ;) Trzeba tylko czytać uważnie. Przesłanki co do tego pojawiły się właściwie już w piewszej DP 10.9. D500 to na 99,99% Tahiti LE z dołożonym trzecim kontrolerem pamięci, który został usunięty/wyłączony najprawdopodobniej po to aby LE nie był zbyt podobny wydajnościowo do Pro. Stąd 384-bitowa szyna oraz dodatkowe 48GB/s w D500. Ot i cała "tajemnica".

#19 panjan

panjan
  • 21 postów

Napisano 24 października 2013 - 19:04

A skąd ten pomysł o 15''. Mylisz Mac BOOKA Pro z Mac Pro. Czyli po pc'towemu- laptopa ze stacjonarką.

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi to, że sam mam MacBooka Pro 15" i na nim nie próbowałem grać.
Gdy się zaopatrzę w Maca Pro, to zobaczę, może z ciekawości sprawdzę, aczkolwiek moim zdaniem kupowanie jakiegokolwiek komputera Apple z przeznaczeniem do gier chyba trochę mija się z celem i jego przeznaczeniem. Bo do gier przecież można i taniej i lepiej. Szybciej PS4 zagości u mnie w salonie.

#20 Grzesiek M.

Grzesiek M.
  • 54 postów

Napisano 24 października 2013 - 19:39

No i to chyba będzie zdecydowanie lepsze, a przede wszystkim kilkunastokrotnie tańsze rozwiązanie. Zdecydowanie nie nazwałbym MP maszyną do gier, pomimo mocnych kart graficznych. To nie do tego służy. PS3 to koszt tysiąca złotych, PS4 pewnie będzie ze 2 z hakiem. MP to kilkanaście tysięcy w podstawowej konfiguracji.

#21 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 24 października 2013 - 23:30

Szkoda, ze nie wprowadzili do sprzedaży case ma przejściówki ;) W segmencie pro (tv, eventy, live shows) Mac pro jest juz trupem. Jak ten kosz na śmieci włożyć w case? Jak postawić 3 sztuki jedna na drugiej i schować pod schodami? Jak podłączyć coś po fibre channel (nie mówcie o przejsciowce na tb, bo to prowizorka)? Jak podłączyć coś po dvi? W niektórych branżach to jest jeszcze wymagane. W segmencie pro (film, postprodukcja reklamowa) Mac pro jest juz prawie trupem ;) Jak go ustawić w serwerowni? Jak podłączyć extendery? Co z fibre channel? Karta ati ze swoimi brakiem cuda to strzał w kolano dla wszelkiej maści artystów korzystających z maya/nuke/after effects itp. Reżyser montujacy film w 4k z wczorajszego keynote ...hahahaha, większej bzdury nie widziałem (film sie montuje w proxy np hd) a finalna rozdzielcozsc jest uzyskiwana zupełnie gdzie indziej... No chyba ze to był jego film z wesela;) Wybaczcie... Ale jestem deczko rozgoryczony. Mac pro jako zabawka do domu, eleganckiego biura (architekci, projektanci, agencje reklamowe) to świetna sprawa.... Ale dla prawdziwego segmentu pro... Mac'i powoli odchodzą w zapomnienie :( ...ale tak wogole to do domu bym brał ;)

#22 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 25 października 2013 - 06:55

Przejrzalem cala dokumentacje chipow AMD z architektura GCN. Okazuje sie ze te uzyte w MP chipy to Tahiti a nie Hawaii. Lekko podkrecone, ale jednak nadal Tahiti.

Ja na MP jestem juz zdecydowany. Oczekiwalem komputera o takiej wydajnosci. Problematyczna kwestia nadal pozostaje "co wybrac" :D. Jest tyle opcji konfiguracji, i jednoczesnie tyle niewiadomych ze ciezko wybrac konkretna konfiguracje.
Poprzednio oczekiwalem ze kupie MP z 8 rdzeniowcem 3.0 GHz, 32 GB RAM, 512 GB SSD oraz FirePro W7000(czyli D300). Teraz zastanawiam sie nad zakupem konfigu z D500.

Z drugiej jednak strony, kupno samochodu kusi i to bardzo...

Edit: Patrzac na wyniki wydajnosci porownawcze Radeonow R9 280 w crossfire - wyjatkowo dobrze da sie pograc w maksymalnej rozdzielczosci 4k w kazdy z mozliwych tytulow obecnie dostepnych. Poza jednym. Company of Heroes 2, ktora ma skopana optymalizacje. Zobaczcie na BF3: AnandTech Portal | The AMD Radeon R9 290X Review
P.S. Przejrzyjcie cala recenzje, daje ogolny obraz wydajnosci zwlaszcza obliczeniowej w przypadku kart FirePro. Wcale mnie nie dziwi, ze Apple wybralo karty AMD, zamiast Nvidii...

A to nie jest tak że na Hawaii oparty jest tylko R9 290/290X ? A pozostałe to podkręcone poprzednie generacje układów ?
Z tego co czytam na innych portalach to R9 290X zachwyca wydajnością - ale kulturą pracy nie grzeszy .... więc może to i dobrze że go tam na siłę nie władowano :)

Biorąc po uwagę obecność dwóch układów graficznych, myślę że kazdy znajdzie wystarczającą wydajność :) Co do TrueAudio, Mantle to jest to zaimplementowane w architekturze GCN z tego co pamiętam - więc będzie dostępne bez względu na rodzaj układu :)

Kusi mnie komputer z D500 i 6 rdzeniami :) Szczególnie jak widzę proces produkcji tego "śmietnika" to jakoś tak chętnie bym się tym pobawił :)

#23 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 października 2013 - 10:44

Jak ten kosz na śmieci włożyć w case?

Akurat obudowy to najmniej żal, stara była ciężka jak nie wiem co, a jak dochodził case, to się robił spacer farmera z zawodów siłaczy. Nie mówiąc już o tym, że konstrukcyjnie to też już nie był szał, dwie grafiki w środku (i to nie jakieś topowe) i można było zaliczyć awarię od ciepła. Na chwilę obecną najbardziej żal tego, że kupując nowego Mac'a Pro trzeba się opowiedzieć po stronie ATI, a to już niekoniecznie wszystkim pasuje.

#24 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 26 października 2013 - 17:52

Szperajac w necie, wszystkie drogi prowadza do tego ze uklady D300 to sa customowe karty graficzne produkowane przez Apple, na licencji architektury AMD. Robia dokladnie to samo co w przypadku ARM i ich procesorow oraz kart graficznych. Co jeszcze ciekawsze - pamietajmy, ze w Orlando Apple otworzylo biuro skupione wokol ukladow GPU, glownie z bylych pracownikow... AMD/ATi.

To paradoksalnie - doskonala sytuacja dla ludzi wykorzystujacych programy Apple. GPU do obliczen beda idealnie pod nie skrojone i na odwrot. Licencjonowanie architektury daje tez ogromne mozliwosci customizowania ukladow(D500) wedle potrzeb, oraz... ogromny margines profitu dla Apple, przy smiesznie niskich kosztach.

Apple jest genialne. Jesli idzie o biznes - absolutni geniusze.

#25 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 października 2013 - 18:05

To paradoksalnie - doskonala sytuacja dla ludzi wykorzystujacych programy Apple. GPU do obliczen beda idealnie pod nie skrojone i na odwrot.

Tylko paradoksalnie to tych programów jakoś nie widać :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych