Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac OS X Leopard - Premiera - Wrazenia.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
188 odpowiedzi w tym temacie

#1 bles

bles
  • 216 postów

Napisano 26 października 2007 - 20:02

Moze warto zalozyc taki watek gdzie kazdy bedzie wpisywal swoje wrazenia zwiazane z nowym system Apple. Mozna tez opisywac tu niejasnosci czy problemy.

Wg mnie system wyglada i pracuje dobrze, troche odswiezenia sie przydalo. Jednak na pierwszy rzut oka wogole nie podoba mi sie nowy FrontRow. W tigerze pulpit efektownie zjezdzal do tylu i wyjezdzaly ikony. Tutaj jest zupelnie bez szalu jak jakis zwykly program. Mozna jakos wrocic do starego wygladu albo czy planowane sa jakies aktualizacje badz mozliwy jest lekki tuning? To samo sie tyczy wlaczania sie systemu. Po jablku nie ma juz okna z paskiem ladowania MAC OS X tylko zmienia sie tlo, potem znow sie zmienia i wyskakuje tapeta. Tak jakos nieprofesjonalnie to zrobione jest.

Takze wg mnie wszystko na plus z wyjatkiem Front Row, uruchamiania i paru problemow z kompatybilnoscia z programami z Tigera.

---- Dodano 26-10-2007 o godzinie 21:21 ----
wogole mam jeszcze problem z Finderem ktory rzadko ale jednak wyskakuje z plazowa pilka ktorej mialo nie byc i potrafi sie naprawde zamyslec (nie jestem pewien ale chyba przez Quicklook'a :) Wszystko poza tym smiga jak burza.

#2 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 października 2007 - 20:53

Czy zauważyliście poprawę w kwestii mapowania zasobów sieciowych smb? Czy tak jak w Tigerze znikają po uśpieniu?

#3 bles

bles
  • 216 postów

Napisano 26 października 2007 - 21:05

A propos zasobow sieciowych to nie jest wcale tak fajnie. Jeszcze niedawno siedzialem obok kumpla z macbookiem bylismy podlaczeni do tej samej sieci i komputery sie nie widzialy, potem ja na swoim MB stworzylem siec i dalej nic. Teraz siedze kolo pc, sa podlaczone do jednej sieci i nic. Jak sie konfiguruje w Leo to zeby zasoby sieciowe byly widoczne w finderze?

#4 FaSSoL

FaSSoL
  • 104 postów
  • Skądniewiadomo

Napisano 26 października 2007 - 21:29

U mnie wywala się iChat - nie działa klient do chrome.pl

#5 macieq

macieq
  • 55 postów

Napisano 26 października 2007 - 21:32

u mnie Mail sie nie odpala, Safari sie wiesza a Keychain Access chce sie ciagle resetowac

#6 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 26 października 2007 - 21:40

A instalował ktoś na czysto?

#7 wisterialane

wisterialane
  • 38 postów

Napisano 26 października 2007 - 21:40

A kiedy beda sprzedawac iMac'i z zainstalowanym Leopardem, bo jak narazie widze, ze sa sprzedawane z Tiger'em 10.4.10

#8 Fantazyoosh

Fantazyoosh
  • 209 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 października 2007 - 21:59

O dziwo, u mnie wszystko działa świetnie na nowym iMacu 24". Instalowałem poprzez Archive and Install z zachowaniem własnych ustawień. Nie zmienia to faktu, że szału nie ma, a nowy Front Row rzeczywiście nie robi już takiego wrażenia, co stary i jest "przedobrzony".

#9 bles

bles
  • 216 postów

Napisano 26 października 2007 - 22:01

nie dziala Skype, tragedia :( kurde a naprawde duzo korzystam z tego.

#10 FaSSoL

FaSSoL
  • 104 postów
  • Skądniewiadomo

Napisano 26 października 2007 - 22:10

Cytat

u mnie Mail sie nie odpala, Safari sie wiesza a Keychain Access chce sie ciagle resetowac

Zobacz czy nie przeniosłeś aplikacji Mail do innego folderu - jeśli uruchomisz bezpośrednio z Aplikacji to jest ok - jakieś niedopatrzenie w APPLU

#11 Bicz666

Bicz666
  • 81 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 października 2007 - 22:19

A u mnie wszystko jak należy! Zauważyliście że układ klawiszy jest jak po widą (ż,ź) :D. Mam tylko problem z VLC, przestała działać obsługa pilota:( Jak narazie mi się podoba:D Zresztą raz już Leo zawiesiłem:D

#12 Jeremy

Jeremy
  • 378 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 października 2007 - 22:22

Cytat

U mnie wywala się iChat - nie działa klient do chrome.pl

U mnie to samo - nie łączy się z chrome.pl
Z innymi kontami jabbera działa.

#13 Ksiry

Ksiry
  • 177 postów

Napisano 26 października 2007 - 22:27

U mnie nie chodzi Need for speed Carbon!!! tzn jest dźwięk a niema obrazu... Help Help

#14 Skipper

Skipper
  • 267 postów

Napisano 26 października 2007 - 22:30

wiec tylko u mnie wszystko dziala? :roll: moze dlatego ze zamiast cudowac zrobilem zwykly lamerski udeate :roll:

#15 nurekpadi

nurekpadi
  • 390 postów
  • SkądWWA/PNO

Napisano 26 października 2007 - 22:33

ha! u mnie też wszystko działa, nie odnotowałem zadnych problemów. brawo!

#16 tHE-oNE

tHE-oNE
  • 193 postów

Napisano 26 października 2007 - 22:33

więc jak? przy update'cie wszystko jest ok? bo sie boje instalować...

#17 McYack

McYack
  • 354 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 października 2007 - 22:35

Mnie też się raz udało zwiesić już:) Ba, nawet format był grany... Instalowałem na nowym dysku (specjalnie kupiłem dysk 250GB do MacBooka) ale sformatowłem jako HFS Journaled z dziwną opcją ważna wielkość liter... przez ten system plików nie chciał mi się zainstlować CS3... więc musiałem zrobić formata:) Jak narazie jestem zadowolony, choć faktycznie FrontRow już nie jest takim bajerem i nie wiem po co są zamienione ź i ż. Na nowo trzeba się będzie uczyć... W domu tak, w pracy tak (kupiliśmy w pracy MakiPro 28 września więc nie ma co się ludzić, na Leo nie przejdziemy prędko). Kurcze, Photoshop na MacBooku mi się włącza półtorej sekundy, po jednym podskoku. Właśnie, Leopard w Monitorze Aktywności pokazuje mi 4 GB pamięci, a nie 3, menu meter po staremu. Dziwne natomiast są te diody w doku, zupełnie ich nie widać. Ciężko cokowliek powiedzieć, bo mam zupełnie pusty dysk, nie podłączałem jeszcze poprzedniego przez usb. Jutro zainstluje Leo na G4 512 RAM, ciekawi mnie jak tm będzie działał, na C2D śmiga jak szalony. Za każdym razem jak włączam nowe okno Findera to wydaje mi się że to iTunes:) Z uwag, to sporo rzeczy jest dość dziwnie zlokalizownych, nie pamiętam przykładu:) Brakuje mi opcji zmiany efektu przy przechodzeniu na innego Space'a, jestem przyzwyczajony do Cube.

#18 Skipper

Skipper
  • 267 postów

Napisano 26 października 2007 - 22:39

Cytat

więc jak? przy update'cie wszystko jest ok? bo sie boje instalować...

u mnie jest wszystko w najlepszym porzadku... nic nie zginelo i z niczym nie mam problemow bez cudowania... wsadzilem plyte dalem instaluj i tyle...

#19 McYack

McYack
  • 354 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 października 2007 - 22:46

Ach, no i jeszcze jedno. Tyl ludzi narzekło na czas instalacji. 13 minut! to źle? :) Strzasznie mnie zdziwił koniec instlacji, ten zielony ptaszek - zapchniało Vistą

#20 Skipper

Skipper
  • 267 postów

Napisano 26 października 2007 - 22:48

Cytat

Ach, no i jeszcze jedno. Tyl ludzi narzekło na czas instalacji. 13 minut! to źle? :)

na wszystkich czterech kompach :P

#21 McYack

McYack
  • 354 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 października 2007 - 22:51

Cytat

na wszystkich czterech kompach :P

No nie, tylko na MacBooku :)

Rewelacyjne jest to że w Quick Looku przy przewijaniu np strzałkami pokazywane są następne pliki w katalogu, to czego mi poprostu zawsze brakowało i wszyscy znajomi pececiarze którzy siadali przy maku uważali że to conajmniej żałosne, że takiej opcji nie ma

#22 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 postów

Napisano 27 października 2007 - 00:07

Cytat

(...) Kurcze, Photoshop na MacBooku mi się włącza półtorej sekundy, po jednym podskoku.
Właśnie, Leopard w Monitorze Aktywności pokazuje mi 4 GB pamięci, a nie 3, menu meter po staremu. Dziwne natomiast są te diody w doku, zupełnie ich nie widać.
(...)

Hmmm, czyli te 3GB to bylo ograniczeni softwarowe? Jesli jakos udaloby Ci sie sprawdzic czy Macbook wykorzystuje pelne 4GB, to bardzo bylbym wdzieczny.

#23 McYack

McYack
  • 354 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 października 2007 - 00:18

suma wolnej i zajętej pamięcie daje jednak 3... ale przynajmniej dziala w dualu wiec jest szybciej niz 2+1 :)

#24 mazzurek

mazzurek
  • 169 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 października 2007 - 00:39

Mieszane uczucia. Z jednej strony pozytywy: finder + cover flow + quick look, spaces, safari (szybko chodzi!), time machine Ale z drugiej trochę mnie denerwują pewne drobiazgi związane z wyglądem. Stefan tyle trąbił o jednolitym wyglądzie, ale to nieprawda: mail i preview mają inne toolbary niż reszta, a iTunes ma inne scrollbary (takie jak poprzednio) Zaobserwowałem też ciekawą rzecz jeżeli chodzi o pasek menu: jest przezroczysty to wiadomo, ale dla aplikacji pro: aperture i final cut studio jest wyraźnie mniej przezroczysty.

#25 bles

bles
  • 216 postów

Napisano 27 października 2007 - 01:17

1. Dziala komus normalnie Skype na Leo? U mnie pierwsze uruchomienie po instalacji ok. Po wylaczeniu nie da sie juz wlaczc Skype, po restarcie tez nie. 2. Ile uruchamia wam sie Leopard bo u mnie dluzej niz Tiger. Mysle ze nawet 50 sekund startuje. Nie zbyt dobry wynik, Tiger startowal w 20 pare.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych