Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
494 odpowiedzi w tym temacie

#126 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 31 października 2013 - 15:13

klaus, no to niestety mamy pierwszy namacalny dowód na plamy od kurzu. Trochę mnie to zdziwiło, tak jak pisał kolega Hubson, miałem nadzieję, że laminacja rozwiąże problem, ale podłamało mnie to bardziej niż trochę. Jednak bez AppleCare nie podchodź.

Jak długo miałeś iMaka przed wystąpieniem plam, który to był dokładnie model?

#127 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 31 października 2013 - 16:41

Albo trafiają się felerne, nieszczelne ekrany, albo nie wiem co, bo przejrzałem zagraniczne fora i cholera nikt nie narzeka na plamy czy kurz. Jak pisałem wcześniej, bardziej są problemy z dyskami czy duchami na matrycy. Skoro koledze kostek_ja wystąpiło to w ciągu pierwszych 14 dni, to ewidentnie trafił na felerny egzemplarz. Bardziej zmartwiła mnie opinia kolegi klaus, u którego wystąpiło to po kilku miesiącach. Teraz dostałem egzemplarz idealny, jakby mi się po tylu wymianach i problemach teraz kurz przytrafił to chyba bym szału dostał... Koledzy, właściciele iMaków 2012 i 2013. Ktoś miał problemy z kurzem?

#128 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 31 października 2013 - 17:22

Ja nic takiego nie widzę u siebie. to jakoś widoczne ? mam late 13 jakieś dwa tygodnie i ekran czysciutki

#129 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 31 października 2013 - 19:44

U mnie to na tyle subtelne iż nie brałbym tego za pewnik. U kolego klausa, przynajmniej na zdjęciu, jest to kurz jak w moim late 2009. U mojego znajomego wyglądało to inaczej, trochę jak lekka sadza na szybie kominka, ale też to było ewidentne i też w dolnych rogach. U mnie... Może na siłe próbowałem się dopatrzeć tego co było u znajomego i się dopatrzyłem, a to tak naprawdę jest normalne iż podświetlenie na krawędziach jest troszkę gorsze... Do tego trochę chciałem zmienić na MBPr albo MP, więc kolejna motywacja do dopatrzenia się problemu ;) Moim przykładem lepiej się nie sugerować, ale u kolegi po kilku miesiącach w late 2012 problem jednak wystąpił, więc problem dalej jest, pytanie tylko czy to kwestia poszczególnych egzemplarzy które mają źle sklejoną matrycę, czy to klejenie jednak nie rozwiązało do końca problemu.

#130 Mirek 59

Mirek 59
  • 410 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 31 października 2013 - 20:19

Kiedyś widziałem program do (testowania ) monitora i jakoś nie potrafię dokopać tego wątku :( Czy koledzy pomogą ? Mam iMac od czerwca i No właśnie zanim coś napiszę to mam zamiar to sprawdzić jak wyglada ta biel bo o ile pamietam to Na niej najlepiej to było widać

#131 www007

www007
  • 408 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 października 2013 - 20:27

27", 21.5" iMac Owners, test your screen for yellow tint issue here - MacRumors Forums

#132 napata

napata
  • 81 postów

Napisano 31 października 2013 - 20:33

Ja nic takiego nie widzę u siebie. to jakoś widoczne ? mam late 13 jakieś dwa tygodnie i ekran czysciutki

Widoczne tylko dla niektórych. Ja mam Late 12 już jakieś 11 miesięcy i też ekran czyściutki. Dziwne...

#133 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 31 października 2013 - 21:01

Albo trafiają się felerne, nieszczelne ekrany, albo nie wiem co, bo przejrzałem zagraniczne fora i cholera nikt nie narzeka na plamy czy kurz. Jak pisałem wcześniej, bardziej są problemy z dyskami czy duchami na matrycy. Skoro koledze kostek_ja wystąpiło to w ciągu pierwszych 14 dni, to ewidentnie trafił na felerny egzemplarz. Bardziej zmartwiła mnie opinia kolegi klaus, u którego wystąpiło to po kilku miesiącach. Teraz dostałem egzemplarz idealny, jakby mi się po tylu wymianach i problemach teraz kurz przytrafił to chyba bym szału dostał...

Koledzy, właściciele iMaków 2012 i 2013. Ktoś miał problemy z kurzem?

Zasmucę Cię. U mnie na jednym w prawym dolnym rogu coś wyłazi. Trudno to zlapać aparatem bo jest duuuużo mniejsze niz u kolegi. iMac z marca :(

#134 napata

napata
  • 81 postów

Napisano 31 października 2013 - 21:13

I zaczyna się ponownie... No to przystępuję do licytacji. U mnie iMac z grudnia - nic, czyściutko.

#135 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 31 października 2013 - 21:36

Mnie zastanawia w jaki sposób się ten kurz tam dostaje. Te nowe matryce są naprawdę dobrze zabezpieczone od środka...

#136 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 31 października 2013 - 21:40

Nawet nie wiem kiedy to wylazło, z iMaca korzystają dzieciaki - ja przesiadłem się jakiś czas temu na AIR'a. Myslę że około miesiąca temu.
Postaram się zrobić fote tego zjawiska.

@up może i są dobrze zabezpieczone, ale być może pod wpływem obciążenia, i nagrzewania coś się "rozszczelnia" i kwiatki wychodzą.
Ja już przyniosłem sobie do domu EIZO 27" - jednak trzeba bedzie kupić ten śmietnik i mieć nadzieje na spokój - bo to oddawanie komputerów do serwisu nie bawi mnie troszkę :)

PS. Ale nic to - bywa gorzej :)
http://www.pb.pl/339...ec-kocim-moczem

#137 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 01 listopada 2013 - 09:27

moje jabco obecne to [ATTACH=CONFIG]17973[/ATTACH] zakupione 28 marca 2013 a kurz włazi i włazi

#138 DeanDesign

DeanDesign
  • 201 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 05 listopada 2013 - 18:23

Dziś odebrałem swojego nowego iMac'a 27". Kupiłem go z 8gb ramu bo wiadomo wychodzi taniej dokupić samemu. Na Allegro mozna znaleźć 32gb firmy OCZ z taktowaniem 1866MHz. Standardowo montowane są 1600MHz. Sprzedawca, podobno bardzo zaawansowany powiedział mi, ze bedzie pasował na 100%. A Wy jak myślicie? Powiedzcie tez o tym kurzu. W tym najnowszym modelu także muszę się tego obawiać?

#139 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 listopada 2013 - 20:04

Moim zdaniem lipny pomysł z tym szybszym RAMem. Procesor obsługuje max. 1600, przy wyższych niż procesor obsługuje może być co najwyżej tak samo, a jest spora szansa że będzie problem.

#140 DeanDesign

DeanDesign
  • 201 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 06 listopada 2013 - 09:25

Dzięki za odpowiedź. Zastanawia fakt produkcji takich ramów do iMac, skoro nie są kompatybilne. Chyba że ten nowy procesor Haswell obsługuje to, tylko jeszcze nikt o tym nie wie :) Zadam jeszcze pytanie z innej beczki. Chciałbym do iMac'a podłączyć drugi monitor. Wiem, że muszę zakupic przejściówkę z Mini DisplayPort do DVI. A czy znajdę gdzieś kabel DVI krótszy niż 1,5m? Drugi monitor stoi obok i bez sensu podłączać coś takiego.

#141 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 06 listopada 2013 - 10:29

moje jabco obecne to
[ATTACH=CONFIG]17973[/ATTACH]
zakupione 28 marca 2013

a kurz włazi i włazi

pokaz jakies foty jak to wyglada ten kurz na matrycy.

#142 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 06 listopada 2013 - 14:42

Powiedzcie tez o tym kurzu. W tym najnowszym modelu także muszę się tego obawiać?

Tak musisz. Okazalo sie że nie jestem jedyny. A w serwisie od razu wiedział gdzie spojrzeć. I matryce mają na miejscu. Dzisiaj go zawiozłem w sobotę do odbioru.

pokaz jakies foty jak to wyglada ten kurz na matrycy.

Na 12 stronie tego wątku jest.
pozdrawiam
tych pełnych wiary. Z sobą samym na czele

#143 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 06 listopada 2013 - 16:03

Tak musisz. Okazalo sie że nie jestem jedyny. A w serwisie od razu wiedział gdzie spojrzeć. I matryce mają na miejscu. Dzisiaj go zawiozłem w sobotę do odbioru.

Na 12 stronie tego wątku jest.
pozdrawiam
tych pełnych wiary. Z sobą samym na czele

W ktorym to serwisie takie ekspresowe naprawy ?:)

#144 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 06 listopada 2013 - 19:04

Poczytałem o waszych "plamach" i wziąłem się za wyczyszczenie ekranu. Nieistety u mnie także są delikatne cienie z dolnych rogach, których wcześniej nie było. Narazie są bardzo znikome i praktycznie nie do uchwycenia aparatem jednak zawołałem żonę i bez dawania sugestii czego ma szukać także doszukała się cieni.
Z obu stron są to cienie wielkości 1cm2 znajdujące się 2-3 cm nad dolnym rogiem. Podobnie z lewej i prawej strony. iMac kupiony pod koniec lutego 2013. Śmiga codziennie minimum 10h 7 dni w tygodniu.

[ATTACH=CONFIG]18118[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]18119[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]18120[/ATTACH]

#145 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 listopada 2013 - 21:21

Hello, Ja posiadam nowego iMaca, kupiony 14 października. Komputer pracuje po 10h dziennie, a czasem dłużej. Nie zauważyłem opisanych problemów. Brak kurzu, plam na matrycy. Komputer wykorzystywany do grafiki, gier, kodowania.

#146 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 06 listopada 2013 - 21:27

W ktorym to serwisie takie ekspresowe naprawy ?:)

cortland poznań, pewnie we wtorek odbiorę. No chyba że cuś ściemniają,

#147 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 06 listopada 2013 - 21:35

cortland poznań, pewnie we wtorek odbiorę. No chyba że cuś ściemniają,

Tam nieźli kombinatorzy pracują, u mnie tak ściągali matrycę że dostałem cały podrapany komputer + matryca z kilkoma plamami.

Podsumowując oddałem sprzęt z padniętym Fusion Drive a otrzymałem porysowany sprzęt z uszkodzoną matrycą. Zapomniałem dodać że zamiast kulturalnie otworzyć pudełko woleli rozerwać ''na chama''.

#148 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 06 listopada 2013 - 22:15

a i ja mam plamki kurzu w modelu late 2012, praktycznie takie same jak TheOktik :) trzeba bedzie oddać do wymiany w wolnej chwili

#149 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 06 listopada 2013 - 22:41

Czyli nieciekawie, znów to samo. Strach pomyśleć co będzie po roku czasu...

#150 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 listopada 2013 - 22:58

Hm, czyli wieloletnia tradycja dotyczącą plam na matryca iMac nie umarła z nowym modelem - no mała zmiana w starszych modelach plamy najczęściej pojawiały się w górnych rogach a teraz są w dolnych - zawsze to jakaś zmiana. Jedyna nadzieja, że dotychczasowa zasada 3 wymiany matrycy i wymiana sprzętu na nowy-))))

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych