Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Late 2013 - opinie

• Please log in to reply
494 replies to this topic

#376 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 29 May 2014 - 21:47

Zapomniałem dodać iż osobiście z kolejnym "przelaniem" pieniędzy na konta firmy z Cupertino poczekam na uprawomocnienie tej ustawy :)

Producenci sprzętu będą zwracać pieniądze po dwukrotnym zepsuciu sprzętu w okresie gwarancyjnym :: PCLab.pl

Powinna zmusić do myślenia. Puki co głosuję portfelem ...

To jest bardzo dobra wiadomość, powinna ona objąć wszystko włącznie z oprogramowaniem które jest naprawiane po kilka miesięcy od daty zakupu. Do tego wszystkiego dodał bym gigantyczne kary powiedzmy 25% miesięcznego przychodu minimum. Oraz powinna być kolejna ustawa która będzie regulować usługi w sensie telewizja, internet, telefon bo z tym sytuacja na rynku też jest średnio ciekawa.

#377 niula

niula
  • 662 posts
  • SkądPoznań / Dublin

Posted 30 May 2014 - 08:17

Ja mam podstawową 27"kę od listopada. Dodałem tylko w własnym zakresie 8GB ram i dysk SSD. Otwarcie tego komputera jest bardzo proste. Polecam tylko uprzednio zakupić na ebay zestaw oryginalnych taśm do zamknięcia go z powrotem, a nie kombinować z taśmą dwustronną. Komputer doskonale sprawuje się w codziennej pracy, jednak do gier się raczej nie nadaje.

#378 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 30 May 2014 - 23:59

Niech Ci będzie, ja mam inne zdanie na ten temat... :)

Swoją drogą, u mnie to wygląda jak poniżej, komputer ma 7 miesięcy. Nie ma dramatu, ale coś tam się pojawiło...
[ATTACH=CONFIG]21734[/ATTACH]

Powiedz który to już egzemplarz który posiada tą samą wadę…?

Monitory innych firm nie mają problemów z kurzem, ATD 27'' dziwnym trafem także dosyć często po dłuższym użytkowaniu ma zadymiony panel a jest to taka sama co w ekranach Dell'a itp. Uszczelniając konstrukcję jedynie wydłużyli ''czas oczekiwania'', niestety ale długotrwała cyrkulacja powietrza prędzej czy później nawieje drobinek kurzu.

Wyeliminowali żółte przebarwienia od przegrzewania to z kurzem w kolejnej generacji też może sobie poradzą, na to liczę :)

Najgorsze w tym wszystkim jest oddawanie sprzętu do serwisu, nie dość że zostajemy bez komputera to często sprzęt wraca w gorszym stanie niż go oddawaliśmy.

#379 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 31 May 2014 - 09:15

Z problemem kurzu to drugi. Poza tym ja miałem inne kłopoty, które wychodziły dużo wcześniej, zanim ten kurz zdążyłby się pojawić. Głównie chodziło o rysy i zacieki na ekranie. Ja cały czas będę stał przy swoim. Cyrkulacja powietrza nie ma nic do szczelności ekranu. Jak już pisałem wcześniej, gdyby ekran był w 100% szczelny, to mógłbyś na dole przy wlotach dmuchawę włączyć i żaden kurz by się do matrycy nie dostawał. Sam piszesz że problem przebarwień zniknął, więc gdyby to była wina konstrukcji komputera to i w tych miałbyś to samo (tym bardziej że ten jest cieńszy od poprzednika). Wyobraź sobie jaką kasę robi LG, kiedy wyliczyli sobie że każdy iMac musi przynajmniej raz w roku mieć wymieniony ekran. Pewne rzeczy poprawili, bo zapewne Apple wymaga tego w kontrakcie, ale gdyby zrobili idealny kaska byłaby mniejsza, a tak jeszcze można Apple troszkę podoić. Bo dla firmy z Cupertino najważniejszy jest klient, więc wymienić i tak trzeba. Kasę też mają, więc zamówić i tak zamówią. Problem zniknie, jak Apple pójdzie po rozum do głowy i zamiast kupować słuchawki za 3 miliardy, zatrudnią fachowców ze skośnymi oczkami i otworzą swoją linię produkcyjną ekranów. Inaczej w kolejnych modelach niestety będzie tak samo. Zauważ, że problemy z ekranami mają też iPhone, iPad czy MacBook. Jak nie żółty to źle podświetlony. Problem tkwi w dostawcach paneli, a nie w konstrukcji urządzeń. Poza tym bardzo dziwi mnie polityka Apple, że kupują tak ważne elementy jak panele od swojej największej konkurencji, jaką jest chociażby Samsung. Już samo przez siebie jest tu konflikt interesów.

#380 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 31 May 2014 - 10:29

Hubson ma duzo racji w tym co pisze uszczelnienie matrycy daje taki efekt ze juz nigdy sie tam kurz nie dostanie i mozna sobie dmuchac pięcioma wiatrakami z odkurzacza :D ...troszke chęci ze strony producenta matryc i wymuszenie ze strony appla dokładniejszego uszczelnienia,no chyba ze mamy do czynienia z celowym "postarzaniem produktu"

#381 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 31 May 2014 - 11:59

uszczelnienie matrycy daje taki efekt ze juz nigdy sie tam kurz nie dostanie i mozna sobie dmuchac pięcioma wiatrakami z odkurzacza

Swego czasu oddałem iMac'a Late 2011 celem ''profesjonalnego uszczelnienia'' matrycy do iSource.
Problem znikł… na rok czasu.

#382 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 31 May 2014 - 12:03

Czyli to nie było "profesjonalne" uszczelnienie:D

#383 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 31 May 2014 - 12:34

Czyli to nie było "profesjonalne" uszczelnienie:D

Bo uszczelnianie nic tutaj nie da, tak sama jak folia na ekranie przy upadku.

Niektórzy już krzyczeli że nowe iMaci są bezawaryjne bo matryca jest tak świetnie uszczelniona…

#384 klaus

klaus
  • 422 posts
  • SkądM-G miasto anioła

Posted 31 May 2014 - 16:54

Panowie. z mojego doświadczenia a posiadałem od imaca 233 do obecnego +- co 2 wersję. I ani to super klejenie matrycy ani także konstrukcja. Patrzyłem na delle i acery tego typu i wszystkie mają tę sam błąd. Doszedłem do wniosku że nie ma matryc które są w stanie nie rozszczelnić się pod wpływem temperatury. Zauważyłem to w szczególności zimą, grzejnik suche powietrze większa temp. iMac 2013 nie grzeje mi się tak jak ten z 2011 ale ale podczas pracy z video (jednoczesna zamiana 30-4- plików w kolejce HD dla FC) kiedy wiatrak zaczyna nap... góra jest ciepłą. Osobiście wiem że tak jest i jedyne czego oczekuję to wymiany matrycy za każdym razem na nową. No chyba że mini zmienią tak że pociągnie mi CC jednocześnie w DTp jak i obróbkę video. pozdrawiam klaus
  • Piter80 likes this

#385 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 08 June 2014 - 16:02

...
Ja cały czas będę stał przy swoim. Cyrkulacja powietrza nie ma nic do szczelności ekranu. Jak już pisałem wcześniej, gdyby ekran był w 100% szczelny, to mógłbyś na dole przy wlotach dmuchawę włączyć i żaden kurz by się do matrycy nie dostawał...

No to zapodaję zdjęcia, żebyś to zobaczył na własne oczy i przestał bzdury pisać.
Wady konstrukcyjne iMaka
Na zdjęciach wyraźnie widać, że kurz zamiast być w całości wydalany z gorącym powietrzem, zalega w środku, co powoduje wciskanie go z najbardziej niedostępne szczeliny.
Na zdjęciu "20140416_130455" pokazuje teoretyczny kierunek ruchu powietrza.
Zobacz, jak jest odległość wylotu z tuby wentylatora do górnej ścianki gdzie teoretycznie powinien być wydalany kurz razem z gorącym powietrzem.

#386 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 09 June 2014 - 09:49

Ale to jest chyba stary iMac na tych fotkach, a my rozmawiamy o nowym? Poza tym po raz kolejny powtórzę i zapytam, co ma piernik do wiatraka? Gdyby ekran był SZCZELNY to mógłbyś tam sam kurzu napchać i do ekranu by się nie dostał. Jak w butelce jest dziura i cieknie Ci woda to wina niedokręconej zakrętki? Zastanów się... W każdym komputerze zbiera się kurz w środku, czy to zwykły PC, laptop czy stacjonarny all-in-one. Jak otworzysz PC tower po roku, to na wiatraku od procka kurz możesz kłębami wyciągać. Wiesz przecież o czym mówię, komputery są póki co w większości chłodzone powietrzem, więc czego byś nie robił to kurz i tak zawsze będzie. Zwykłe monitory i telewizory też mają otwory przez które do środka wchodzi powietrze/kurz i jakoś nic na ekranach nie widać. Oczywiście że w iMakach powietrze jest wtłaczane do środka przez wiatraki i jest to inna skala, ale nie zmienia to faktu co do szczelności samego ekranu.

#387 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 09 June 2014 - 11:01

Gdyby ekran był SZCZELNY to mógłbyś tam sam kurzu napchać i do ekranu by się nie dostał. Jak w butelce jest dziura i cieknie Ci woda to wina niedokręconej zakrętki?

Iro tego nie ogarnia he he

#388 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 09 June 2014 - 13:53

...co ma piernik do wiatraka?...

Bo wiatrak może się spierniczyć, a piernik nie może się zwiatraczyć.

#389 Stach2008

Stach2008
  • 37 posts

Posted 11 June 2014 - 11:35

Witam wszystkich. Napaliłem się mocno na iMaca 27". Od kilku dni czytam wszystko na jego temat, w końcu natknąłem się na ten wątek i gacie mi opadły po przeczytaniu o kurzu i problemach z matrycą. Wytłumaczcie mi jak firma może sprzedawać za 9000zł takie badziewie??? I dlaczego ludzie to kupuja skoro Apple robi sobie z nas poprostu jaja? Rozumiem jakby ten komputer kosztował 2000zł i miał takie problemy, ale nie przy tej cenie.... Szok

#390 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 June 2014 - 20:39

Ludzie ludziom zgotowali ten los. Dywagacje na ten temat są już powyżej. Oczywiście, że to jest durne i absurdalne. Ale z pewnością mnóstwo użytkowników na to nie zwraca uwagi, a jeśli zauważają, to zapewne biorą to za plamy od palców lub jakiś ogólny badziew, jakiego jest pełno na zewnętrznej powierzchni. Z drugiej strony Apple w swej historii wykładało się na dużo bardziej prozaicznych rzeczach.

#391 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 12 June 2014 - 00:12

Bo ludzie kupują biora apple care i 3 latka sie bujają a potem nowka sztuka:D

#392 magazynio71

magazynio71
  • 52 posts
  • SkądCork , IE

Posted 12 June 2014 - 00:38

Takie macie pojęcie o produkcji ,składaniu , uszczelnianiu jak ja o balecie, najpierw trzeba by panowie i panie popracować troch przy składaniu iMac-a żeby potem dywagować. Smieszna jest ta dyskusja, bo jeżeli ktoś kupuje jakiś sprzęt i doszukuje się jakichkolwiek pyłków kurzu to zalatuje mi to jakąś chorobą. Proszę państwa ,to jest iMac to komputer, ma pracować dobrze i wydajnie , zanim do państwa trafi jest testowany i sprawdzany przez okres 40 godzin a czasami nawet dłużej , kontrola jakości tego sprzętu jest przeprowadzana ze 100 razy w czasie całego cyklu produkcyjnego , więc wasze bajdurzenie tutaj jest poprostu śmieszne …. pyłki kurzu ,o losie...

#393 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 12 June 2014 - 00:45

I co mi po tych Twoich kontrolach ,u mnie 3 razy wymiana matrycy w servisie Stream Solutions na Wilton Co. Cork takie to są "pyłki" jakbys nie wiedział

#394 Stach2008

Stach2008
  • 37 posts

Posted 12 June 2014 - 05:53

Takie macie pojęcie o produkcji ,składaniu , uszczelnianiu jak ja o balecie, najpierw trzeba by panowie i panie popracować troch przy składaniu iMac-a żeby potem dywagować. Smieszna jest ta dyskusja, bo jeżeli ktoś kupuje jakiś sprzęt i doszukuje się jakichkolwiek pyłków kurzu to zalatuje mi to jakąś chorobą. Proszę państwa ,to jest iMac to komputer, ma pracować dobrze i wydajnie , zanim do państwa trafi jest testowany i sprawdzany przez okres 40 godzin a czasami nawet dłużej , kontrola jakości tego sprzętu jest przeprowadzana ze 100 razy w czasie całego cyklu produkcyjnego , więc wasze bajdurzenie tutaj jest poprostu śmieszne …. pyłki kurzu ,o losie...

Kolego magazynio71, to bardzo dobrze że te komputery przechodzą takie kontrole jakości. Niech nawet nie przez 40 godzin a przez cały miesiąc będą kontrolowane, to na cóz mi taka kontrola jak kupie sprzęt za 8 tyś zł i co kilka miesięcy będe musiał oddawać na czyszczenie matrycy. Strasznie mi szkoda że iMac'i cały czas mają wadę konstrukcyjną bo bardzo mi się ten komputer podoba.

#395 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 12 June 2014 - 06:33

Bardzo wam współczuję, że spędzacie ok. 40 godzin na testowaniu, ale jak widać po tym temacie nic to nie daje.

#396 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 12 June 2014 - 07:19

Jakoś nigdy nie słyszałem o przypadku pojawienia się kurzu wewnątrz matrycy po 40 h.
P.S. Czy to jakaś nowa moda, że ludzie mieszkający w UK stawiają spację przed znakami przestankowymi?

#397 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 12 June 2014 - 08:34

magazynio71, plamy pojawiają się średnio po roku. 40h wydaje się trochę małą ilością czasu. Ale skoro jesteś taki pewien swego, to czy mógłbyś wyjaśnić mi, czym są te dwie plamy za szybą, które widzę na iMaku (late 2012)?

#398 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 June 2014 - 20:51

40 godzin testowania, ech... Tylko co jak kurz pojawi się po mniej więcej 4320 godzinach...

#399 magazynio71

magazynio71
  • 52 posts
  • SkądCork , IE

Posted 12 June 2014 - 21:44

I co mi po tych Twoich kontrolach ,u mnie 3 razy wymiana matrycy w servisie Stream Solutions na Wilton Co. Cork

takie to są "pyłki" jakbys nie wiedział

Z tego co widzę w opisie u Ciebie posiadasz iMac 27"2011, i tutah akurat kolego a więc to zupełnie inna sprawa ponieważ w modelach z tego roku szyba była oddzielnie od lcd a kurz dostawał się najczęsciej poprzez cd-room, teraz lcd juz przyjezdza z przyklejoną szybą i nie ma możliwośći aby kurz dostał się pomiędzy , ale tutaj jest tyle mądrych że oni pewnie lepiej wytłumaczą to Tobie bo przez ich ręce przewinęło się już tyle iMack-Ow że wszystko o nich wiedzą , pozdrawiam

- - - Połączono posty - - -

40 godzin testowania, ech... Tylko co jak kurz pojawi się po mniej więcej 4320 godzinach...

A ile byś proponował żeby testowąć urządzenie? Nic nie jest wieczne , wykup sobie apple care i po problemie. przy zakupie za 8000zł 1000zł za apple care to pestka.

#400 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 12 June 2014 - 23:18

[...]teraz lcd juz przyjezdza z przyklejoną szybą i nie ma możliwośći aby kurz dostał się pomiędzy[...]

Mój panel dowodzi, że taka możliwość jednak istnieje. Dodatkowo, czas potrzebny na wystąpienie problemu nie zmienił się - dla starego panelu starego typu rok, dla nowego, również rok. Kiepsko ale stabilnie.

Fajnie, że jesteś pewien swego, ale zaklinanie rzeczywistości nie pomaga, plamy nie zniknęły po tym, jak przeczytałem Twoje posty.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users