Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5S - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2007 odpowiedzi w tym temacie

#1851 skit777

skit777
  • 215 postów

Napisano 31 marca 2014 - 16:07

Ja odkładam zdecydowanie bez tego case;)jak by nie było sie czym przejmować tylko tym ze mój"ajfon"sie porysuje na pleckach...;)jedyne co używam to szkło na wyświetlacz bo akurat wyświetlacz jest ważny w smartphonie;)

#1852 mattkally

mattkally
  • 564 postów
  • SkądZambrów

Napisano 31 marca 2014 - 16:30

[QUOTE=j0k3r;2280915
Nie wspominając już o tym, że jak go położę na biurko to słychać to grzechotanie (nie, nie "trzęsę telefonem jak dziecko", po prostu wkurwia mnie jak nowy - mający 1 dzień - telefon za 3 tysiące wydaje dźwięk gdy go położę). [/QUOTE]

Ostrzeżenie in 3,2,1......

Powiedzcie mi, jeżeli zamawialiście 5sa tak do 2 tygodni wstecz. Jaki macie tydzień produkcji ?
Skąd oni biorą telefony wyprodukowane w Grudniu ? Mówię o AOS. Mamy kwiecień.

#1853 makus89

makus89
  • 6 postów

Napisano 31 marca 2014 - 18:06

Od dwóch tygodni posiadam Iphone 5S więc może i ja opiszę swoje wrażenia z użytkowania tego telefonu. Dodam że od kilku lat miałem tylko i wyłącznie telefony z androidem a na ajfona przesiadłem się tak naprawdę w ciemno, nigdy wcześniej nie mając dłużej do czynienia ze sprzętem tej marki. Oczywiście pierwsze za co muszę pochwalić IP jest jakość wykonania. Nigdy nie trzymałem w ręku lepiej wykonanego telefonu. Naprawdę czuć że trzyma sie w ręku sprzęt klasy premium i żaden Samsung Galaxy czy Xperia nie mogą się równać ze sprzętem Apple. Gdybym nie wszedł na forum myapple.pl myślał bym że sprzęt jest idealny ale oczywiście naczytałem sie postów i okazało sie że i mój egzemplarz grzechocze gdy przyłoży sie go do ucha i potrząśnie ale w sumie to nie widzę powodu żeby nim trząść tak więc kompletnie mi to nie przeszkadza i jeśli to ma być jeden z największych mankamentów tego modelu to nie mam pytań. Sam system jest genialny. Płynność nie porównywalna z niczym innym. Przyzwyczajenie się do obsługi systemu zajeło mi kilka godzin i w chwili obecnej mysle że śmiało moge powiedzieć że iPhone nie ma przede mną tajemnic. Wszystko jest ładne, przejrzyste i działa ( co w przypadku androida nie jest takie oczywiste). Bardzo podoba mi sie funkcja TouchID chociaż zdarza sie że telefon nie wyłapie za pierwszym razem mojego odcisku i musze ponawiac próbę. Po przejściu z androida największy problem miałem z przyzwyczajeniem się do klawiatury. Jest to jedyna rzecz która bardziej podobała mi sie na androidzie ponieważ klawiatura Swype jest arcygenialna i niesamowicie ułatwia i przyspiesza pisanie. Klawiatura na iPhone bardzo dobrze wyłapuje literki które chcę wpisać a ewentualne błędy bardzo szybko i prawidłowo poprawia aczkolwiek nadal uważam że na Swype jestem w stanie na ślepo napisać smsa 2x szybciej. Kolejną i tak naprawdę ostatnia rzeczą która mi się nie podoba jest głośnik a dokładniej jego umieszczenie. Jakkolwiek bym nie trzymał telefonu zawsze zasłonię głośniczek który ma to do siebie że zasłonięty jest tak wytłumiony że nic z niego nie słychać ( na początku myślałem że to usterka ponieważ co chwila telefon mi się samoczynnie ściszał a okazało się że że po prostu zasłaniam głośnik). Przyczepię się jeszcze do sklepu App Store który moim zdaniem nie jest intuicyjny i sklepik od konkurencji jest bardziej przejrzysty i bardziej uporządkowany. Trochę denerwuje mnie też iTunes i synchronizowanie telefonu. Co prawda rzadko kopiuję pliku z komputera na telefon aczkolwiek jest to odrobine uciążliwe i tak naprawdę za każdym razem gdy chcę coś skopiować muszę się zastanawiać jak to sie robiło. Czas pracy na baterii jest znośny. Telefon wytrzymuje mi cały dzień z załączonym wifi i/lub 3G choć zdarza się że jadąc samochodem musze go na chwile podpiąć pod USB żeby doładować te kilkanaście procent baterii. Nie miałem jeszcze okazji żeby lepiej przetestować aparat aczkolwiek z dotychczasowych testów mogę określić jakość zdjęć jako bardzo dobrą. Ogólnie z telefonu jestem bardzo zadowolony. Zdecydowałem się na iPhona ponieważ chciałem kopić sprzęt który będzie mi mógł służyć przez co najmniej 3 lata ( docelowo planuje go mieć nawet do 5 lat). Niestety telefony z androidem mają to do siebie że przez pierwsze miesiące chodzą jak burza ale gdy tylko wychodzi następca są olewane ciepłym moczem a spadek wydajności telefonu jest zauważalny z dnia na dzień ( oprócz telefonów i tabletów serii Nexus które są naprawdę świetnym sprzętem w rozsądnej cenie).

#1854 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 31 marca 2014 - 18:38

TouchID - skasuj palec i zeskanuj ponownie za każdym razem przykładając pod innym kątem. W iTunes możesz włączyć synchronizację przez Wi-Fi - będzie wygodniej.

#1855 thrusterr

thrusterr
  • 52 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 31 marca 2014 - 20:18

Apropo synchronizacji Wi-Fi, ostatnio itunes nie chce mi wykryć ani ipada ani iphone przez wifi, jest etap, że już "wyczuwa" tzn. pojawia się napis iphone(lub ipad) kręci się to kółeczko i nagle znika. Reinstalowałem kombinowałem i nic :/

#1856 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 31 marca 2014 - 20:30

Urządzenie musi być obudzone albo podłączone do ładowarki.

#1857 thrusterr

thrusterr
  • 52 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 31 marca 2014 - 21:15

"obudzone" jest ;) co do podpięcia pod ładowarkę, nie zawsze miałem podłączone a do zeszłego tygodnia hulało, aż miło

- - - Połączono posty - - -

albo ja nie widze albo nie da się edytować postów,
zatem sprawdziłem przy ładowaniu, również kółeczko się kręci i po chwili znika...

#1858 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 31 marca 2014 - 21:16

Podłączone do tej samej sieci Wi-Fi co komputer? Czasami w takiej sytuacji pomaga restart telefonu.

#1859 thrusterr

thrusterr
  • 52 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 31 marca 2014 - 21:18

okej już działa :D nie może zgasnąć ekran i musi być podłączone, troche słabo bo już lepiej podpiąć pod kompa skoro i tak trzeba sie z kablami bawic :)

#1860 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 31 marca 2014 - 21:24

Założenie jest takie, że synchronizuje się gdy do ładowania podłączasz - co robisz pewnie każdego dnia.

#1861 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 31 marca 2014 - 21:52

No i funkcja ta ma tendencję do niedziałania poprawnie na Windowsie.

#1862 SeNuke

SeNuke
  • 769 postów

Napisano 04 kwietnia 2014 - 20:52

Dziś mój 5S wrócił z Cortland'u ...

Nice Name: iPhone 5s (UK/Europe)
Machine Model: iPhone6,2
Family name: A1457
Group1: iPhone
Group2:
Generation:
CPU speed: 1.3GHz
Screen size: 4 inch
Screen resolution: 1136x640 pixels
Colour: Silver
Production year: 2014
Production week: 7 (February)
Model introduced: 2013
Capacity: 16GB
Memory - flavour: xx
Factory: C3 (China)

PS. Dla ciekawskich ... :D
TAK grzechocze nawet bardziej niż poprzedni egzemplarz ale działa i to jest najważniejsze .

#1863 tomusczar

tomusczar
  • 143 postów

Napisano 05 kwietnia 2014 - 14:35

W Saturnie ceny Iphona 5s wynoszą 2599 :)[ATTACH=CONFIG]21027[/ATTACH]

#1864 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 05 kwietnia 2014 - 15:58

Jakiego? Bo na miniaturce nie widać.

#1865 wojtas2931

wojtas2931
  • 559 postów
Napisano 07 kwietnia 2014 - 23:25

W moim iP 5S też coś grzechocze w okolicach aparatu, to samo mam w Nexus4 :) Czasami drażni ale ogolnie nie słysze tego zbyt często. Wiem wiem, jest różnica w telefonie za 1000zł a za 3000 no ale nic nie poradzimy na to :D Najlepiej nie doszukiwac się wad na siłe itd.

#1866 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 07 kwietnia 2014 - 23:58

Wojtas jakich wad? Dlaczego ruchome soczewki aparatu to wada? Dla mnie to zaleta.. no ale .. poza tym jeszcze wibrator też może "brzęczeć przy potrząsaniu".

#1867 m@ro

m@ro
  • 61 postów

Napisano 08 kwietnia 2014 - 07:33

Dla czego więc w moim 5s żadna soczewka nie lata? Skoro niektórym lata a niektórym nie to chyba wychodzi na to że to jest wada

#1868 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 08 kwietnia 2014 - 10:17

Bo pewnie potrząsasz w złym kierunku, każdy telefon z ruchomymi soczewkami grzechocze cichutko jak się nim potrząsa, ale przecież soczewki ruszają się tylko w jednej płaszczyźnie :) poza tym też spotkałem się z paroma opiniami że wibrator może też brzęczeć przy potrząsaniu, w co nie wierzę za bardzo bo żeby on działał i "potrząsał" telefonem musi być do obudowy dobrze przytwierdzony.

#1869 wojtas2931

wojtas2931
  • 559 postów
Napisano 08 kwietnia 2014 - 12:35

Wojtas jakich wad? Dlaczego ruchome soczewki aparatu to wada? Dla mnie to zaleta.. no ale .. poza tym jeszcze wibrator też może "brzęczeć przy potrząsaniu".

Nie powiedziałem ze to wada, stwierdziłem ze w moim iP tez coś grzechocze a innych wad powinnismy sie nie doszukiwać :)

- - - Połączono posty - - -

Właśnie ściągnąłem silikonowy pokrowiec z iP aby go przeczyścić, przy okazji zauważyłem ze przycisk blokady jest lekko luźny i to on (być może w pewnej części) powoduje to brzęczenie/grzechotanie :D przytrzymujac go nieruchomo i stukanie opuszkiem palca w okolicach aparatu nie słychać już tego dźwięku "brzdękanej" sprężynki :)

#1870 skit777

skit777
  • 215 postów

Napisano 08 kwietnia 2014 - 17:40

Każdemu grzechocze i tak ma być bo to optyka aparatu. Co za głupie wymyślanie.

#1871 bolec71

bolec71

• 657 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 08 kwietnia 2014 - 18:56

A ja nie zauważyłem, może dlatego że za słabo trzęsę tym Ajfonem.

#1872 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 08 kwietnia 2014 - 19:31

Albo w zły sposób trzęsiesz iPhone.. :P Ale jak widzę po komentarzach parę osób miało w iP 5s problemy z trzęsącym się guzikiem sleep/wake więc może to też ma związek.

#1873 Warcomx

Warcomx
  • 93 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 kwietnia 2014 - 19:41

Panowie, mój wyświetlacz skrzypi i w jednym miejscu jak przycisnę to wchodzi tak jakby w dół. Telefon mi nie upadł,dłoni zbyt dużych nie mam i nie używam całej siły do obsługi smartfona. Uznają coś takiego na gwarancji ?

#1874 Driff

Driff
  • 423 postów

Napisano 08 kwietnia 2014 - 19:46

Jak robi skrzypu skrzypu skrzyp to przyjmą. Jeżeli skrzyp skrzyp skrzyp to nie.

#1875 Warcomx

Warcomx
  • 93 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 kwietnia 2014 - 20:06

Jak robi skrzypu skrzypu skrzyp to przyjmą. Jeżeli skrzyp skrzyp skrzyp to nie.

Chciałeś chyba zabłysnąć, aczkolwiek uświadomię Cie, że nie wyszło.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych