Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5S - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2007 odpowiedzi w tym temacie

#1001 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 15 grudnia 2013 - 09:39

Dzwoniłem w piątek do Online Store, powiedziano mi, że 5s ma 2 lata gwarancji. Coś się zmieniło ?

Nic się nie zmieniło. Sprzedawcy są nadal tak samo niekompetentni jak byli.

#1002 michszy

michszy
  • 31 postów

Napisano 15 grudnia 2013 - 13:21

Moje wrażenia odnośnie 5s są takie, że jeśli mówimy o odświeżeniu modelu (model bez i z s-ką) to zmiany w porównaniu do 3G/3GS i 4/4s są najmniej odczuwalne. Poprawa szybkości działania dla zwykłego uzera jest praktycznie nieodczuwalna w stosunku do piątki, podobnie ma się sprawa z aparatem. Jeśli kogoś nie kręci touch id to lepiej poczekać na 6 :)

#1003 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 15 grudnia 2013 - 14:46

Wraz z nowymi wersjami iOS Apple już zadba żeby różnica była odczuwalna.

#1004 sampelmajster

sampelmajster
  • 89 postów

Napisano 15 grudnia 2013 - 21:28

Przesiadłam sie miesiąc temu z 5 na 5s, moje wrażenia:
- Touch ID - petarda! Tak jak nigdy nie miałem kodu blokady, tak teraz odpalanie poprzez odcisk to piękna sprawa. Działa zawsze, nigdy mnie nie zawiódł, w sytuacjach na mrozie, lekko mokre ręce itd.
- aparat - zdjecia robione w nocy, przy użyciu flasha(true tone flash) to straszny przeskok w porównaniu do 5, 4s itd. Odwzorowanie kolorów, szczegóły, jest na prawdę ok. Ogółem różnice widać gołym okiem, jeżeli chodzi o foty robione nocą. Kolejna sprawa to slo motion, dla kogoś kto dużo nagrywa i ma czas sie tym bawić, fajna sprawa, intuicyjnie rozwiązane, szkoda tylko ze przy zrzucaniu na pc, jest bez efektu, ale sa na to sposoby. Jak wprowadza w 1080hd, bedzie pięknie.
- stabilność, szybkość działania systemu, wczytywanie www...trzeba mieć go w łapie na pare godzin, zeby zrozumieć, ze jest dobrze, bardzo dobrze, a jak ogarną iOS 7 do końca, to chyba bedzie rzeźnia totalna.

Tez mam luźny power i chyba "+", nie przeszkadza mi to w ogóle, ważne zeby działał.
Wybrałem kolor Space Gray, ma moc, w porównaniu do czarnej 5 juz moge napisać, ze wyeliminowali odpryski, które sie pojawiały, noszę Iphone'a bez folii, we wsuwce, nic sie nie dzieje.
Moge śmiało każdemu polecić ten telefon, jest koszt, ale jest tez klasa premium.

#1005 wislak23

wislak23
  • 19 postów

Napisano 15 grudnia 2013 - 21:39

Panowie mam pytanko. T-Mobile w Polsce daje simlocka na iphone'a? Czy jak się bierze u nich to telefon jest bez simlocka?

#1006 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 15 grudnia 2013 - 21:40

Panowie mam pytanko. T-Mobile w Polsce daje simlocka na iphone'a? Czy jak się bierze u nich to telefon jest bez simlocka?

Walkowane tysiac razy. NIE ma.

#1007 mattkally

mattkally
  • 564 postów
  • SkądZambrów

Napisano 16 grudnia 2013 - 17:21

Przyszedł mój 5s. Klawisze spoko nie są luźne, ale ta soczewka chyba za bardzo się dynda w środku. Jeżeli to taki prawie taki sam aparat jak w 5 to chyba nie powinno tak być, bo w 5tce jest to ciche gruchotanie. W każdym bądź razie drugi iPhone z dostawą na 19.12. Zobaczymy

#1008 gareon

gareon
  • 39 postów

Napisano 16 grudnia 2013 - 21:45

Co do tych przyciskow latajacych.... ehm powiem tak, kupilem 5s 32 GB i dopiero po przeczytaniu problemow z latajacym przyciskiem zauwazylem, ze u mnie tez delikatnie lata.... no ale heh uznalem, ze mnie to nie rusza. Dzisiaj jednak stwierdzilem, ze 32 GB to za malo, tzn inaczej jeszcze sporo miejsca mialem ale roznica w doplacie to 100$ do 64GB wiec pojechalem do sklepu go wymienic. Z ciekawosci oblukalem telefony stojace na wystawie, wszystkie mialy taki przycisk. Telefon ktory dostalem dzisiaj ma identyczne przerwy i tak samo dygocze power. Wydaje mi sie, ze wersje ktore nie dygaja to po prostu wersje ktore zle spasowane zostaly... :P przez male raczki w chinach. Wszystkie telefony ktore widzialem maja powiedzmy pol milimetra luzu. Chyba zbyt bardzo przykladacie do tego uwage, tutaj iphony to mega "robocze" urzadzenia i malo kto przyklada do tego uwage. Ludzie w autach maja popekane przednie szyby i im to nie przeszkadza a co dopiero mega dopracowany iphon z "latajacym" przyciskiem power ktory slychac w cichym pomieszczeniu :) Inna sprawa to te soczewki jak mowicie, swoja droga nie dygotaly w sklepie i zaden iphon moj tego tez nie mial...

#1009 Marlice

Marlice
  • 105 postów

Napisano 16 grudnia 2013 - 22:58

Co do tych przyciskow latajacych.... ehm powiem tak, kupilem 5s 32 GB i dopiero po przeczytaniu problemow z latajacym przyciskiem zauwazylem, ze u mnie tez delikatnie lata.... no ale heh uznalem, ze mnie to nie rusza. Dzisiaj jednak stwierdzilem, ze 32 GB to za malo, tzn inaczej jeszcze sporo miejsca mialem ale roznica w doplacie to 100$ do 64GB wiec pojechalem do sklepu go wymienic. Z ciekawosci oblukalem telefony stojace na wystawie, wszystkie mialy taki przycisk. Telefon ktory dostalem dzisiaj ma identyczne przerwy i tak samo dygocze power. Wydaje mi sie, ze wersje ktore nie dygaja to po prostu wersje ktore zle spasowane zostaly... :P przez male raczki w chinach. Wszystkie telefony ktore widzialem maja powiedzmy pol milimetra luzu. Chyba zbyt bardzo przykladacie do tego uwage, tutaj iphony to mega "robocze" urzadzenia i malo kto przyklada do tego uwage. Ludzie w autach maja popekane przednie szyby i im to nie przeszkadza a co dopiero mega dopracowany iphon z "latajacym" przyciskiem power ktory slychac w cichym pomieszczeniu :)

Inna sprawa to te soczewki jak mowicie, swoja droga nie dygotaly w sklepie i zaden iphon moj tego tez nie mial...

Ogólnie należę do osób które to drażni a już ci tłumaczę dlaczego:

Usiądź wygodnie w domu, chwyć telefon jakbyś miał pisać sms-a prawą ręką i kciukiem naciśnij prawy górny róg (tak jakbyś klikał edytuj/inną komendę czasami znajdującą się w tym miejscu) u mnie ewidentnie słychać jak coś lata. Nie jestem wielkim estetą ale ten dźwięk pomimo iż wiem co to jest sprawia, że mam wrażenie iż jest coś nie tak z telefonem na który wydałeś bądź co bądź nie małe pieniądze :).

#1010 gareon

gareon
  • 39 postów

Napisano 16 grudnia 2013 - 23:05

Ogólnie należę do osób które to drażni a już ci tłumaczę dlaczego:

Usiądź wygodnie w domu, chwyć telefon jakbyś miał pisać sms-a prawą ręką i kciukiem naciśnij prawy górny róg (tak jakbyś klikał edytuj/inną komendę czasami znajdującą się w tym miejscu) u mnie ewidentnie słychać jak coś lata. Nie jestem wielkim estetą ale ten dźwięk pomimo iż wiem co to jest sprawia, że mam wrażenie iż jest coś nie tak z telefonem na który wydałeś bądź co bądź nie małe pieniądze :).

Czyli jestes jak batman, on tez cos mial z nietoperza :) (ofc pisze to w pozytywnym tego slowa znaczeniu :) )

#1011 mattkally

mattkally
  • 564 postów
  • SkądZambrów

Napisano 16 grudnia 2013 - 23:32

Powiem wam, że zgłosiłem już wymianę na nowy ale tak siedzę i bawię się tym "nieszczęsnym" iPhonem i no nie widzę jednak żadnego problemu.
Podczas użytkowania jak zawsze użytkuję telefon, nic nie słychać. Dopiero jak specjalnie macham telefonem jak opętany, czego normalni ludzie nie robią, słyszę jakieś tam minimalne grzechotanie. Jednak po sprawdzeniu na kilku "piątkach" i "pięć-esach" znajomych ma to każdy telefon, nieważne czy z AOS czy od operatora. Myślę, że niepotrzebnie zgłaszałem wymianę no ale już za późno. Najwyżej odeślę ten, który przyjdzie, jeżeli będzie gorszy niż mój obecny :)

Cieszcie się swoim sprzętem nie doszukując się w nim wad, bo to żaden fun kupować wymarzony telefon i nie czerpać z tego przyjemności.
Pozdrawiam wszystkich i życzę wesołych świąt.

#1012 adverka

adverka
  • 98 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 00:49

Myślę, że niepotrzebnie zgłaszałem wymianę no ale już za późno. Najwyżej odeślę ten, który przyjdzie, jeżeli będzie gorszy niż mój obecny :)

Myślisz, że tak można zrobić? Zostawić stary, a odesłać nowy? Raczej patrzą na serial number,a nie na to, czy im się liczba telefonów zgadza ;) Chyba, że da się z nimi dogadać w tej kwestii?

#1013 mattkally

mattkally
  • 564 postów
  • SkądZambrów

Napisano 17 grudnia 2013 - 01:02

Myślisz, że tak można zrobić? Zostawić stary, a odesłać nowy? Raczej patrzą na serial number,a nie na to, czy im się liczba telefonów zgadza ;) Chyba, że da się z nimi dogadać w tej kwestii?

Jest to jakaś tam niezgodność z numerkami, ale miałem taki przypadek z iPhonem 5 gdy otrzymałem gorszy egzemplarz od posiadanego. Wytłumaczyłem co i jak i nie ma żadnego problemu. ;)

#1014 Danio02

Danio02
  • 369 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 11:52

Apple współpracuje z DHL, UPS oraz TNT, a za każdym razem musi wysyłać za pośrednictwem tej ostatniej (w moim przypadku). Płacą niemałe pieniądze za przesyłki biznesowe, a firma kolejny raz zalicza opóźnienie. Porażka...

#1015 Posek

Posek
  • 30 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 13:24

@mattkally:
I to jest normalne i rozsądne podejście do sprawy. Nie znam przypadku, aby ktoś z bliskiego i dalszego mi otoczenia wymieniał Iphona 4/4S(bo w tamtych modelach również przycisk Power posiadał delikatny luz) z powodu rzekomego grzechotania a i Apple nic na ten temat nie pisze. Ludzie, opamiętajcie się i nie róbcie z siebie idiotów.
Powtórzę raz jeszcze. Niewielki luz w tym miejscu jest naturalna sprawą i jest potrzebny, aby przycisk poruszał się w pionie. To, że u niektórych jest praktycznie nie wyczuwalny, nie znaczy że go tam nie ma!!!(mniemam, że Ci odsyłający chcą mieć egzemplarz z tym najmniej wyczuwalnym luzem, ale to i tak loteria przy wysyłce nowego...)
mattkally, ciesz się jak najdłużej swoją słuchawką tak, jak ja i nie zawracaj sobie du.. jakimiś bzdurami. W soczewce również nic u mnie nie grzechocze. Jeśli zacznę potrząsać nienaturalnie energicznie, to wówczas słyszę w tle delikatne tykanie przycisku power ale to w zupełnej ciszy. A kto tak normalnie użytkuje słuchawkę!!!
Opamiętajcie się ludzie i przestańcie już wałkować ten nakręcony do granic możliwości temat.

#1016 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 14:02

kupcie sobie kawałek drewna zamiast iphone'a Tam nic nie grzechocze, nic nie lata, nigdzie luzów nie będzie :D Ogólnie jakościowo iPhone 5S jest wykonany tak samo dobrze jak iPhone 4 żadnej różnicy nie zauważyłem ;> Weźcie sobie do ręki SGS4 i na prawdę docenicie wykonanie 5S :P

#1017 kompernik

kompernik
  • 264 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 14:40

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem iPhone 5s. Co prawda już jakiś czas temu moja druga połowa zamówiła sobie iPhone 5s gold u jednego z operatorów i już wtedy mogłem trochę się nim pobawić, jednak dopiero teraz mogę się w pełni cieszyć z możliwości użytkowania najnowszego telefonu z jabłkiem w logo. :) Co prawda dalej ubolewam nad designem iPhone 5 i teraz 5s i 5c, bo idealny pod tym względem był dla mnie iPhone 4/4s, ale responsywność tego cudeńka rekompensuje mi niedosyt wywołany wyglądem. Idealnym połączeniem byłoby dla mnie aluminium w kolorze naszych komputerów z czarnym szkłem. Ale jak doskonale wiemy historia lubi zataczać koło i może się jeszcze doczekam takiego telefonu (nawiązującego do pierwszego iPhone). Telefon kupiłem w ASO, a wraz z nim Case w kolorze czarnym. Wczoraj bardziej bawiłem się telefonem, niż go używałem, ale to chyba zrozumiałe. ;) Dzisiaj staram się normalnie korzystać ze słuchawki, bo ciekawy jestem jak wypadnie bateria (poprzedni - iPhone 4, którego miałem 3 lata - telefon musiałem już ładować codziennie bo na koniec dnia zostawało mi 20-30%). Przycisk zasilania oczywiście grzechocze, jednak tylko w momencie kiedy celowo trzącham telefonem - a przecież to nie są marakasy, tylko urządzenie głównie służące do prowadzenia rozmów telefonicznych. Ja o problemie zapominam. Ba! To nie jest dla mnie problemem!

#1018 przedmarancza

przedmarancza
  • 65 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 grudnia 2013 - 21:25

Czy to normalne, że minęła prawie doba od wysyłki, a na stronie DHL nie mogę nadal sprawdzić co się dzieje z paczką? Wczoraj o 23 dostałem maila że wysłano.

#1019 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 21:33

Normalne, rano pewnie juz bedzie.

#1020 przedmarancza

przedmarancza
  • 65 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 grudnia 2013 - 21:57

Dziękuję za szybką odpowiedź. Czekam na 5s. Jak dostane, na pewno dorzucę tu swoje parę groszy na jego temat.

#1021 dext3rr

dext3rr
  • 47 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 22:22

Mi wysyłali DPD. Dziś po północy dostałem numer listu przewozowego, a o 13 kurier już był u mnie. :D

#1022 Mati1135

Mati1135
  • 93 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 22:27

Pytanie do ostatnio zamawiających lub wymieniających, z jakiego tygodnia produkcji AOS wysyła teraz iPhone'y?

#1023 przedmarancza

przedmarancza
  • 65 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 grudnia 2013 - 22:53

Ja mam (będę miał) chyba z 48 tygodnia. Cokolwiek to znaczy.

#1024 Mati1135

Mati1135
  • 93 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 23:29

Ja właśnie zamówiłem i zastanawiałem się, czy mają już zapasy, na co wskazywałby czas oczekiwania czy wysyłają na bieżąco. ;)

#1025 darn

darn
  • 1 postów

Napisano 18 grudnia 2013 - 00:30

Po kilku tygodniach użytkowania mojego pierwszego iPhone'a mogę śmiało powiedzieć, ze naprawdę go polecam. W systemie na razie nie zauważyłem jakichkolwiek większych błędów. Bateria trzyma spokojnie od rana do wieczora przy w miarę intensywnym użytkowaniu z włączonym Wi-fi, 3G, GPS - na pewno o wiele lepiej niż moja poprzednia Xperia Z. Juz nie muszę wyłączać wielu smartfonowych opcji czy przyciemniać ekranu, żeby bateria przetrwała dzień. Jedyny minus (który jednak zauważyłem dopiero kiedy miałem porównanie), to lekko żółtawy ekran (na całej powierzchni) w stosunku do nowego iPada mini. Zastanawiam sie czy on powinien tak wyglądać, czy może to jakaś wada? Nie ma żadnych plamek i nie jest to bardzo intensywna żółć, jednak widać różnicę gdy położę telefon przy tablecie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych