Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5S - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2007 odpowiedzi w tym temacie

#851 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 11:15

Również zamierzam kupić 5Sa (kiedy Orange wyczaruje telefon) i zastanawiam się, ile postów z tego co tutaj napisano to wyolbrzymione problemy. Rozumiem, że się zdarzają, ale to stało się trochę zabawne, że każdy wyciąga telefon z pudełka i szuka tylko grzechotania, przebarwień, jakiegoś niespasowania... Jak potrząsnę swoim 4S, to także słyszę grzechotanie. :roll: Proponuję zmienić temat na coś w stylu: "Grzechotka 5S - pierwsze wady i niedociągnięcia". ;)

Jak kupisz i będzie Ci grzechotał tak jak u mnie to zmienisz zdanie. Od razu wtedy łapie Cię frustracja, że sprzęt za 3,4k PLN jest takim bublem.

#852 mart.plax

mart.plax
  • 178 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 05 grudnia 2013 - 11:34

Czytam i czytam te posty... I jak to w końcu jest z tym 5S? Aż tyle jest wadliwych sztuk? Czy po prostu to skrajne przypadki?

Nie skrajne przypadki, tylko zdecydowanie większość ludzi przychodzi na forum, żeby podzielić się swoim problemem, pocieszyć (bo może inni też tak mają) i ewentualnie znaleźć rozwiązanie. Mało kto przyjdzie napisać "EJ SŁUCHAJCIE MÓJ IPHONE JEST NIESKAZITELNY". Jak czytałam ten wątek przed zakupem swojego 5S to też mnie zimne poty oblewały widząc ile tu się ludzi żali, ale u mnie żadna poważna wada się nie powtórzyła. Ten wątek nie pokazuje, że jest AŻ TYLE wadliwych sztuk, tylko, że jak wszędzie i tu takie się zdarzają. Ale na kilkadziesiąt osób, które tu opisują problemy przypada zdecydowanie więcej tych, które po rozpakowaniu telefonu siedzą z zacieszem, a na forum się nie wypowiadają, bo po prostu nie mają na co narzekać.

#853 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 05 grudnia 2013 - 12:41

Mało kto przyjdzie napisać "EJ SŁUCHAJCIE MÓJ IPHONE JEST NIESKAZITELNY".

Ej, słuchajcie, mój iPhone jest nieskazitelny. Nic nie grzechocze, ekran jest super, zasięg łapie bez problemu, Touch ID czyta odciski prawie od razu, jak mam mokry palec, to muszę dotknąć drugi raz. A bałem się trochę zakupu, bo kupowałem na giełdzie na Balickiej w Krakowie (klimat lat 90-tych: parasol, stoisko, hamburgery), bez gwarancji obowiązującej w Polsce, z ładowarką z USA.

#854 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 15:31

Info od pracownika technicznego Apple z infolinii- "Przycisk power nie powinien grzechotać''.

#855 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 15:34

A to niespodzianka...

#856 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 05 grudnia 2013 - 15:40

pewnie wina lezy w samym przycisku - moze odlew zle zrobiony i delikatnie jest wieksza roznica ale zeby telefon wymieniac z tego powodu? przeciez to jest nieslyszalne, watpie zeby ktos kto nie czyta zadnych forum itp zwrocil na to uwage :P

#857 Danio02

Danio02
  • 369 postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 16:24

Świetny powód, żeby wymienić telefon (najlepiej przed upływem szóstego miesiąca od zakupu) ;)

#858 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 16:34

I dostać refurba :).

#859 Mati1135

Mati1135
  • 93 postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 16:39

Jeśli jest niesłyszalne to proponuję nagrać wideo w ruchu lub obracać telefon w trakcie nagrywania, jeżeli na filmie nie zostanie zarejestrowany dźwięk przycisku power obijajacego się o obudowę (który przy okazji zarejestrowania przez mikrofon nie jest już tak niewinny) to faktycznie można olać, natomiast w wielu przypadkach ewidentnie słychać ten dźwięk który rujnuje całe nagranie, tu macie dość specyficzny przykład
http://tnij.org/71m6
Jeżeli komuś to nie przeszkadza to ok, ale nie bądźcie zaskoczeniu, że niektórzy czegoś takiego nie zaakceptują.
Dla próby możecie też w trakcie nagrywania potrząsnać mocniej telefonem a potem odtworzyć nagranie na pełnej głośności, wtedy będzie pewność czy stukanie przycisku jest rejestrowane i z jaką mocą. Wiem, że niektórzy powiedzą, że telefonem się nie trzęsie podczas nagrywania, ale są sytuacje gdy nagrywany coś w ruchu i wtedy taki dźwięk jest niemilewdziany, zobaczcie z ciekawości. ;)

#860 Danio02

Danio02
  • 369 postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 17:00

I dostać refurba :).

Jakiego refurba? Odsyłasz na niezgodność towaru z umową i oczekujesz wymiany na NOWY. W świetle przepisów refurb nie jest urządzeniem nowym.

#861 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 17:05

[QUOTE=kobus;2225246] ale zeby telefon wymieniac z tego powodu? [QUOTE]

Akurat dla mnie to nie ma znaczenia, że grzechocze. Bo w moim egz. power przestaje "łapać" za pierwszym razem. Jestem wkurzony, bo pozbyłem się już iP5.

#862 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Napisano 05 grudnia 2013 - 17:32

Gdzieś słyszałem, że to problem z pierwszymi partiami i prawdopodobnie poprawi się w następnych. Jeśli ktoś wymieniał to może powiedzieć czy nowy przyszedł poprawiony, czy też z tym problemem? Trochę się boję, że jak wymienię za wcześnie to i tak dostanę taki sam.

#863 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 18:38

Zmienila sie ogolna dostepnosc 5S'ow w AOS na 1-3dni wiec mozliwe, ze wyprodukowali juz ich wiecej, a co za tym idzie puscili nowa partie. Ja czekam na wlasnie jednego z wymiany wiec dam znac jak tylko przyjdzie jak wyglada (tym razem wzialem silver).

#864 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Napisano 05 grudnia 2013 - 19:09

To przy wymianie można zmienić kolor? Daj znać koniecznie jak tylko przyjdzie :)

#865 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 22:47

Wam też się grzeje jak cholera? Podczas ładowania, czy nawet zwykłego użytkowania 5S jest bardzo ciepły, przez co użytkowanie nie jest za komfortowe... W takich samych warunkach 4S jest chłodny.

#866 maly95

maly95
  • 438 postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 23:37

Dobra to teraz podsumowanie. Dostałem iphone 5S 32 GB white i ten przycisk power grzechocze. Zamówiłem też tego case skórzanego jak tel włożyłem w tego case to wcale nic nie słychać, teraz pytanie, Czy jak powiedzmy za 5 miesięcy wymienię to dostane reftube czy nowy?

#867 Igito

Igito
  • 43 postów
  • SkądAleksandrów Łódzki

Napisano 06 grudnia 2013 - 00:09

Ja również dostałem egzemplarz z grzechoczącym przyciskiem, ale po włożeniu telefonu do case'a skórzanego od Apple, nie słychać nic a nic. Żadnych innych wad nie odnalazłem, ekran jest przejrzysty i nie widzę żeby był bardziej żółty czy żeby matryca była "cieplejsza", chyba że po prostu moje oczy tego nie dostrzegają. Stąd moje pytanie: Trzeba spojrzeć pod odpowiednim kątem? Ustawić na full jasność ekranu i patrzeć po jego bokach/rogach/whatever? Wybaczcie jeśli dla kogoś to idiotyczne pytanie :P

#868 Q_ba_d

Q_ba_d
  • 165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudnia 2013 - 00:11

Dziś otrzymałem swojego ip 5s i niestety power button delikatnie grzechocze. Koledzy czy telefon mogę wymienić tylko w 14 dniach od otrzymania towaru czy pózniej gdy ona grzechotanie się nasili lub zacznie mnie to irytować??

#869 Danio02

Danio02
  • 369 postów

Napisano 06 grudnia 2013 - 00:48

Dobra to teraz podsumowanie. Dostałem iphone 5S 32 GB white i ten przycisk power grzechocze. Zamówiłem też tego case skórzanego jak tel włożyłem w tego case to wcale nic nie słychać, teraz pytanie, Czy jak powiedzmy za 5 miesięcy wymienię to dostane reftube czy nowy?

Jeśli wyślesz z tytułu niezgodności towaru z umową i wybierzesz opcję wymiany na nowy. Jak przyślą refurba, robisz zwrot.

#870 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 06 grudnia 2013 - 10:53

W ciągu 14 dni przy wymianie masz nowego zafoliowanego. Potem dostaniesz odnowionego.

#871 Danio02

Danio02
  • 369 postów

Napisano 06 grudnia 2013 - 11:28

W ciągu 14 dni przy wymianie masz nowego zafoliowanego. Potem dostaniesz odnowionego.

Po części masz rację. Możesz wysłać urządzenie z tytułu niezgodności towaru z umową i żądać wymiany na nowe, zafoliowane (w ciągu pierwszych sześciu miesięcy) - tak ciężko zrozumieć? :)

http://imagazine.pl/2013/12/05/gwarancja-applecare-i-kontrowersje/#more-41623

#872 Q_ba_d

Q_ba_d
  • 165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudnia 2013 - 11:33

Jest szansa ze dostanę bez grzechotki?? Czy niestety to częsta przypadłość?

#873 juscik

juscik
  • 66 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 grudnia 2013 - 14:07

ja mam bez grzechotki, iPhone 5s 16gb Space Gray z Orange z fabryki China Foxconn :)

#874 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 06 grudnia 2013 - 17:21

Jeśli wyślesz z tytułu niezgodności towaru z umową i wybierzesz opcję wymiany na nowy. Jak przyślą refurba, robisz zwrot.

Mi dzisiaj Konsultant z AOS zlecił wymianę na nową sztukę. Jeden kurier przyjedzie zabrać tego iPhone'a (cały komplet) i cały komplet przyjedzie do mnie. Pytanie teraz jak sprawdzić czy będzie to nowa sztuka czy refurb?

Dstałem z AOS dwa maile - jeden zwrotu, drugi - zamówienia telefonu. Czas dostawy 11-13 grudnia.

Update:

Właśnie dostałem takiego maila z AOS:

"Bardzo przepraszam za przeoczenie. Oczywiście wymieniane telefony są nowe z magazynu, z którego wysyłamy nowe zamówienia."

Pozdrawiam,
Łukasz

#875 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 06 grudnia 2013 - 17:36

Mam identyczną sytuację i wg informacji z AOS będą to nowe, zafoliowane sztuki, nie refurby. Choć jeśli byłaby zgodność typu iPhone = pudełko imei to wolałbym nawet refurba, bo byłaby pewność, że nic nie lata :).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych