Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5S - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2007 odpowiedzi w tym temacie

#776 Mati1135

Mati1135
  • 93 postów

Napisano 25 listopada 2013 - 20:14

Witam Swoją 5s'kę dostałem w środę, ogólne wrażanie bardzo pozytywne, bo przesiadka z wysłużonego 3GS'a, który niestety na iOS 6 szybkością nie grzeszy. Oczywiście przycisk power luźny i grzechocze, ale to jak widzę norma, co oczywiście nie znaczy, że tak powinno być. Bateria jak na razie mnie nie zachwyciła, bo jak wspomniałem przesiadłem się z prawie 4 letniego już 3GS, który do dziś potrafi mieć czasem 5h w użyciu (bez słuchania muzyki), standardowe użycie: w ciągu dnia od rana do popołudnia 3G potem do wieczora wifi, przeglądanie stron, sms, fb messenger itd, więc te 6,5h przy podobnym używaniu na nowym 5s jest bardziej akceptowalne niż zadowalające, ale może po kilku cyklach ładowania bateria się poprawi, na co trochę liczę, bo dla testów specjalnie wyłączyłem wszystkie te wodotryski jak efekt paralaksy (widziałem, że niektórym udawało się uzyskać wyniki dochodzą do prawie 8h, co uważam za naprawdę świetny wynik, z którego byłbym bardzo zadowolony). Co mi się mniej podoba to jednak kolorystyka ekranu, zdecydowanie jak to niektórzy mówią "cieplejsza", dla mnie jest to po prostu zażółcenie, porównałem co prawda do dwóch 5, w których biały był zdecydowanie biały a nie żółtawy, ale skoro ekran jest taki sam jak w piątce to jednak tak duża rozbieżność dziwi, zwłaszcza, że ekrany sprawdzonych przeze mnie 5'tek są jaśniejsze i bardziej czytelne. Potestuję jeszcze i zobaczę może to zażółcenie przejdzie, ale mam pytanie do osób, które miały możliwość porównywania np. 4/4s do 5 i 5s, czy Wasze ekrany też wydają się bardziej chłodne w porównaniu do najnowszego modelu, a może po roku używania (5) kolorystyka nazwijmy to unormowała się, ciekawi mnie ten aspekt, jako iż w zeszłym roku zrezygnowałem z 5'tki między innymi ze względu na zażółcenie ekranu, które nawet bez porównywania zdecydowanie rzucało się w oczy. Dobra starczy tego zanudzania, życzę wszystkim idealnych egzemplarzy. :)

#777 Igito

Igito
  • 43 postów
  • SkądAleksandrów Łódzki

Napisano 26 listopada 2013 - 01:47

Jak tak czytam to wielu z Was wybrało 5S wersję Gold i się teraz zastanawiam czy nie wymienić bo mam Silver :D W ogóle da się zmienić przy wymianie wersję kolorystyczną (AOS)? Dodam, że jako takiego powodu na wymianę nie mam (brak wad fabrycznych, oprócz tego lekko niedopasowanego przycisku Sleep) xP Co byście zrobili, zostali przy dobrym Silver czy zamiana na Gold? :>

#778 grummi

grummi
  • 67 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 10:40

Na własne widzimisię nie wymieniają, chyba, że oddasz, zwrócą pieniądze i kupisz złotego pod warunkiem nieprzekroczenia terminu zwrotu. Lepiej mieć sprawnego srebrnego niż ryzykować i bawić w ewentualną wymianę.

#779 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 26 listopada 2013 - 10:57

Mnie denerwują pojawiające się odpryski na tym skosie ramki, bardzo uwazam na tel i mam go nawet w coverze PURO i niestety kilka jest zadrapań. wersja space grey

#780 Danio02

Danio02
  • 369 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 12:22

Takie małe pytanko - czy refurby od Apple Store są wpisane jako nowy telefon, czy jako część użyta do naprawy - tak, jak to robi Regenersis.

Czy może mi ktoś odpisać?

#781 MrNorbi

MrNorbi
  • 398 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 26 listopada 2013 - 17:45

Ja wczoraj odebrałem swojego z Playa. Silver 32GB. Przycisk uśpienia nie grzechocze, za to mam jakoś troszeczkę krzywo naklejoną przednią szybkę, w sumie to tego nie widać i kompletnie nie przeszkadza, ale jednak :) Kolory w porównaniu do mojego iPhone 5 są cieplejsze (ekran bardziej żółty). Touch ID to cudo :D

#782 Bartek88k

Bartek88k
  • 241 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 19:35

Ciesz sie :-) ja swojego dostanę 4-11 grudnia. Dokładnie taki sam model. Chyba jesteś jedna z nielicznych osób, którym ten przycisk nie grzechocze.

#783 MichaelR

MichaelR
  • 117 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 listopada 2013 - 20:14

Ja wczoraj odebrałem swojego z Playa. Silver 32GB. Przycisk uśpienia nie grzechocze, za to mam jakoś troszeczkę krzywo naklejoną przednią szybkę, w sumie to tego nie widać i kompletnie nie przeszkadza, ale jednak :) Kolory w porównaniu do mojego iPhone 5 są cieplejsze (ekran bardziej żółty).

Touch ID to cudo :D

Jestem bardzo ciekawy jak to wygląda :-) Mógłbyś wrzucić fotkę? Mam na myśli krzywo naklejoną szybkę.

Ja miałem szczęście i swojego golda otrzymałem bez jakichkolwiek skaz i niedociągnięć (czyt. grzechotki czy luzu na power button)

#784 Dalvikir

Dalvikir
  • 168 postów
  • SkądPL

Napisano 26 listopada 2013 - 20:21

Czy może mi ktoś odpisać?

Refurby z Apple Store są wpisane jako nowe.

#785 donmikers

donmikers
  • 29 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 20:24

Wychodzi na to że ja też jestem szczęściarzem i u mnie wszystko ok, mało tego nie widzę by wyświetlacz był żółtawy na białym tle

#786 dopesi

dopesi
  • 68 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 22:09

U mnie 2x wystąpił problem z touch ID: chcąc kupić aplikacje na appsotre klikam na cene lub free a potem kręci się kółko bez końca. Wchodzę do ustawień touch ID i aplikacja ustawienia sie zawiesza, nawet nie przepuszcza mnie do ustawień touch id. Pomaga jedynie wyłącz/włącz. W ustawieniach cały czas mam zaznaczoną opcję kupowania przez touch id zamiast wpisywania hasła.

#787 maly95

maly95
  • 438 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 22:32

Jak się objawia to grzechotanie przycisku przy tym iphone 5S? No i jeśli zamówiłem z Apple Store online to w iterra będę mógł wymienić?

#788 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 22:57

Jak się objawia to grzechotanie przycisku przy tym iphone 5S? No i jeśli zamówiłem z Apple Store online to w iterra będę mógł wymienić?

A jak kupisz samochód w salonie Opla, to myślisz, że będziesz mógł go zwrócić w salonie BMW? Pomyśl trochę.

#789 dext3rr

dext3rr
  • 47 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 23:58

Grzechotanie objawia się grzechotaniem(?). Jak w dzieciństwie miałeś, lub Twoje dzieci mają grzechotkę to podobnie, tylko w mniejszej skali. :D

#790 MrNorbi

MrNorbi
  • 398 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 27 listopada 2013 - 02:05

Jestem bardzo ciekawy jak to wygląda :-) Mógłbyś wrzucić fotkę? Mam na myśli krzywo naklejoną szybkę.

Ja miałem szczęście i swojego golda otrzymałem bez jakichkolwiek skaz i niedociągnięć (czyt. grzechotki czy luzu na power button)

Nie wiem czy uda mi się to wychwycić, bo do dyspozycji będę miał tylko iphone 5, ale może się uda :P Jutro spróbuję zrobić foto.

edit: Chyba raczej się nie uda, jak tak patrzę na to ,to wydaje mi się, że pewnie wiele osób też tak ma i nawet tego nie dostrzega, że szybka jest baaaardzo minimalnie nierówno :)

Ciesz sie :-) ja swojego dostanę 4-11 grudnia. Dokładnie taki sam model. Chyba jesteś jedna z nielicznych osób, którym ten przycisk nie grzechocze.

No power button ma trochę luzu, ale np. mniej niż w egzemplarzu, który widziałem w iSpot. Nie grzechocze, przy potrząsaniu słyszę jedynie to samo co w moim starym ajfonie, który ma sztywny power button.

#791 rafal00004

rafal00004
  • 67 postów
  • SkądBiałystok, PL

Napisano 27 listopada 2013 - 04:06

Ok. Tak jak wyżej pisałem wcześniej umówiłem się na Genius Bar. Przyszedłem dałem iphona 5S, koleś powiedział żebym poczekał to sprawdzi mi go ja mówie ok nie ma sprawy. Po pewnej chwili przychodzi i mówi, że wszystko jest ok. Ja na to odpowiadam, że power button troche ma luzu i grzechocze hehe. Ten z kolei mówi, moge Ci wymienić na nowy ale może być to samo. Ja bez wahania się zgodziłem :D No więc mam nowy iphone 5S z luźnym power button, choć nie grzechocze tak mocno jak tamten. Ponad to miałem 3 paprochy pod szkłem obiektywu... To więc moja opinia brzmi tak, jak chcecie to możecie wymieniać, a Apple na pewno przyjmie... nie można mówić ,że to błahy powód...

#792 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 10:34

Uzyj iPhone'a jak grzechotki, jak będziesz słyszał cykanie z przycisku power to wiedz że zaliczasz się do wybranej grupy ;)

A jak kupisz samochód w salonie Opla, to myślisz, że będziesz mógł go zwrócić w salonie BMW? Pomyśl trochę.

OleYek Twoje porównanie jest kompletnie nieadekwatne do sytuacji, maly95 jak najbardziej będziesz mógł takiego iP wymienić, masz prawo w ciągu 10 lub 14 dni na wymianę towaru i muszą to uwzględnić, oczywiście musisz podać powód. Wiem bo sam tak zrobiłem dokładnie z tego powodu, a 2 sztuka jest już w drodze do mnie :)

#793 MtK

MtK
  • 111 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 11:07

Kilka moich spostrzeżeń po tygodniu z 5s. TouchID jak dla mnie bomba, telefon odblokowuje się szybciej niż przy slide to unlock więc chociażby z tego powodu warto mieć włączoną tą opcję. Co do zarzutów że da się wejść przez Siri, to jest to kompletna bzdura próbowałem, owszem da się ale tylko wtedy kiedy położyłem na home jeden z palców zapisanych w TouchID. Przesiadka na 4" dla mnie akurat jest mało komfortową sprawą, preferuję obsługę kciukiem, a gdy coś wymaga większego ekranu mam przy sobie iPada, z drugiej strony nie jest to zmiana do której nie można się przyzwyczaić ale nadal będę uważał że najbardziej ergonomicznym modelem był 3G/3Gs. Kamera na prawdę robi cuda, na prawdę aparaty kompaktowe przestały mieć sens dla 90% populacji nic lepszego niż iPhone jako aparat nie jest potrzebne. Jestem też zaskoczony baterią, poprzednie modele przy odpięciu telefonu z ładowarki ok 8 rano o 20 pokazywały 20-30% tu zdarza się 45-60%. Oczywiście jestem w klubie grzechoczącego power ale jest to na tyle niewielki problem że olałem sprawę gdyż reszta jest sprawna. Wyświetlacz jest znacznie cieplejszy moim zdaniem wyświetla bardziej rzeczywiste kolory gdyż porównywałem zdjęcie samochodu wrzucone na fecabooka z rzeczywistością, delikatnie przejaskrawia ale jest bliżej ideału niż np. chłodny 3Gs czy 4s, które pokazywały świat w szarości.
Dołączona grafika
Także kolorki na 5s wypadają dość dobrze względem poprzednich.
Na razie tyle, więcej poźniej.

#794 Mati1135

Mati1135
  • 93 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 14:37

Czy osoby z luźnym i grzechocącym power button zauważyły, że obracanie telefonu podczas nagrywania filmów powoduje bardzo wyraźne zarejestrowanie owego grzechotania, które na filmie brzmi znaczniej bardziej donośnie?

#795 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 15:35

OleYek Twoje porównanie jest kompletnie nieadekwatne do sytuacji, maly95 jak najbardziej będziesz mógł takiego iP wymienić, masz prawo w ciągu 10 lub 14 dni na wymianę towaru i muszą to uwzględnić, oczywiście musisz podać powód. Wiem bo sam tak zrobiłem dokładnie z tego powodu, a 2 sztuka jest już w drodze do mnie :)

Czytasz posty wcześniejsze przed odpowiedzią? Autor się pytał czy kupiony iPhone w AOS może zwrócić w lokalnym sklepie komputerowym i dostać zwrot gotówki, dalej twierdzisz, że może?

#796 Drastim

Drastim
  • 38 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 19:03

5S mam od poniedziałku, w wersji szarej. Jest szybki, aparat wyraźnie lepszy, touchid działa bezbłędnie, do tego stopnia, że chwytając ipada 3, dopiero po chwili się orientuje, że muszę go odblokować. Nic nie grzechocze, kolory i ekran też ok, jedyna różnica w przyciskach to wyraźny i głośniejszy "klik" przy naciskaniu przycisku home, ale to powszechne przy 5skach, nie przeszkadza w niczym. Ogólnie - bardzo dobry smartfon, zdecydowanie najbardziej "futureproof' (jeżeli o czymś takim możemy mówić w technologii) Ska dotychczas.

#797 maly95

maly95
  • 438 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 21:35

Czytasz posty wcześniejsze przed odpowiedzią? Autor się pytał czy kupiony iPhone w AOS może zwrócić w lokalnym sklepie komputerowym i dostać zwrot gotówki, dalej twierdzisz, że może?

A ja nawet nie oczekuje ze zwrot kasy ale może wymiana na nowy???

#798 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 28 listopada 2013 - 04:32

Panowie, trzymajcie się tematu bo ostatnie kilka stron to jęczenie kto kiedy zamówił i gdzie i gdzie wymieni, sprzeda, odda. Jest od tego odpowiedni dział i temat a nie tu, gdzie zaglądam, żeby zobaczyć co ludzie mają ze swoimi 5s kami. Pozdrawiam

#799 buldoggg

buldoggg
  • 544 postów
  • SkądKatowice

Napisano 28 listopada 2013 - 05:49

Szymon moim zdaniem za bardzo się podjarali(jak budka pod rosyjską ambasadą :)dlatego nie patrzą co i w jakim dziale.

#800 santiago

santiago
  • 14 postów
  • SkądWrZ, Wlkp.

Napisano 28 listopada 2013 - 11:28

A sprawdzał ktoś czy koprocesor M7 działa jak należy, mianowicie wskazania żyroskopu, kompasu?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych