Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5S - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2007 odpowiedzi w tym temacie

#676 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 15:39

W iPhone nie występuje zażółcenie ekranu. Ekrany w iPhone mają odcień albo bardziej żółty, albo bardziej niebieski w zależności jakiej firmy matryca była użyta w danym egzemplarzu. Nie jest to w żadnym wypadku wada fabryczna.

#677 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 17:06

Faktycznie ekran nie jest żółty tak jak w wadliwych iPadach, ale ma cieplejszy odcień. Osobiście wydaje mi się, że te z zimniejszą barwą są czytelniejsze. W zeszły wtorek zgłosiłem chęć wymiany i dziś przyszedł.

#678 Danio02

Danio02
  • 369 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 19:23

Na dniach zamawiam swoją sztukę, jednak nie wiem, czy znowu czarny, czy może jednak srebrno-biały? Mieszkając w zachodniopomorskim nie mam możliwości zobaczyć telefonów na wystawie ;/

#679 Nosane

Nosane
  • 1 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 22:07

Ja nie zauważyłem różnicy w odcieniu w 5s w porównaniu do 5. Teraz sprawdziłem i położyłem oba telefony obok siebie i faktycznie, możliwe, że 5s jest delikatnie bardziej żółty. Jest to jednak różnica na tyle minimalna, że możliwe, że się zasugerowałem tym co napisałeś. Na pewno nie jest łatwo zauważyć gołym okiem. Choć nie wiem, na ile wyczulone jest Twoje :). Telefon przyszedł do mnie kurierem DHL - piszę, bo widziałem, że ktoś pytał. Anyway... Moje pierwsze wrażenia, po tygodniu obcowania z telefonem, są jak najbardziej pozytywne. Nie byłem przekonany do iOS7, w 5. zostałem przy szóstce (z różnych względów). Nie mam więc dobrego porównania, jednak system bardzo mi odpowiada. Oprócz kilku brzydkich ikonek (Safari, Kompas, Przypomnienia) i appek (Notatki! :S), reszta jak najbardziej OK. Ale nie o iOSie jest ten wątek ;). Nie jestem fanem białych ani szampańskich telefonów, dlatego wybrałem szary, a.k.a. "Space Gray". Myślałem, że będzie ciemniejszy, bliższy czarnej 5tce. Okazał się jaśniejszy i, o dziwo, ładniejszy. Zdecydowanie. Bardziej moim zdaniem nawiązuje do 4 i 4s, co zdecydowanie przypadło mi do gustu. No i, podobno, mniej się rysuje - co, nie ukrywam, strasznie mnie irytowało w piątce. Aluminiowa barwa dodaje też moim zdaniem jakiejś... elegancji? Z drugiej strony porównuję telefon roczny (wyeksploatowany i "znudzony") z nówką, więc moja opinia jest mocno subiektywna (cpt. Obvious). Cały ten "Touch ID" to bardzo fajne usprawnienie. Traktowałem to bardziej jako zbędny bajer jak Siri, ale potrafi przyspieszyć i ułatwić życie. Zdecydowanie na plus. Działanie także, na razie tylko raz nie rozpoznał mojego odcisku gdy miałem delikatnie wilgotny palec. Poluzowany "Sleep Button" - u mnie "lata" tak samo jak w 5 - tzn. minimalnie. Slow-motion video - umilający życie, ale dla mnie - raczej zbędny bajer. Fajnie, że jest, ale użyję go pewnie zaledwie kilka razy - na razie nie znalazłem zastosowania ;). Prędkość działania 5s z iOS7 porównywalna do 5 z iOS6, nie zauważyłem różnic. Ale freakiem prędkości nie jestem - nawet te "za wolne" animacje nie wydają mi się za wolne :P. Czy moim zdaniem warto wymienić telefon z 5 na 5s? Pewnie, czemu nie. Ja nie żałuję, wręcz przeciwnie. Czy za wszelką cenę? Zdecydowanie nie widzę potrzeby :). Ps. Pierwszy post po pięciu latach - mam refleks, co? ;)

#680 dext3rr

dext3rr
  • 47 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 22:19

Dużo czasu potrzebowałeś żeby się przełamać. :o Ja wciąż czekam, aż orange zepnie pośladki i uzupełni magazyny.

#681 artme

artme
  • 86 postów
  • SkądWarsaw

Napisano 18 listopada 2013 - 23:15

A ja czekam na dostawe - ma byc w czwartek :-)

#682 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 19 listopada 2013 - 10:13

U mnie dziś pojawił się kurz pod szkłem aparatu.

#683 minister23

minister23
  • 73 postów

Napisano 19 listopada 2013 - 12:16

zaraz mnie szlak trafi, czekam na iphona 5s - termin dostawy mam na 21-27 listopad - na razie zero reakcji, a już z obecnym HTC desire C mam dość - po prostu tragedia !

#684 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 19 listopada 2013 - 12:20

Warto czekać :D bądz cierpliwy! :D

#685 Igito

Igito
  • 43 postów
  • SkądAleksandrów Łódzki

Napisano 19 listopada 2013 - 13:00

Dzięki za tyle konkretnych odpowiedzi :) Właśnie dostałem telefon w swoje łapska :3 Szedł DHL-em.

#686 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 19 listopada 2013 - 13:41

Moje spostrzeżenia po dłuższym użytkowaniu: +bateria +dotykowe id - luźne przyciski głośności, sleep, wibracja głośna jak w telefonie z przed 15 lat (w kieszeni szybciej usłyszycie wibre niż dzwonek) - kurz i włoski widoczne na ekranie (nie wiem jak się tam znalazły i gdzie konkretnie się znajdują bo podobno wyświetlacz jest bezpośrenio przylegający do dotykowej części). Ipad mini retina wykonanie o niebo lepsze (brak kurzu luzów itp).

#687 Bartek88k

Bartek88k
  • 241 postów

Napisano 19 listopada 2013 - 15:43

U mnie dziś pojawił się kurz pod szkłem aparatu.

Możesz napisać czy spostrzegłeś to podczas robienia zdjeć, czy podczas oględzin? Jak wpływa to na jakość zdjeć? Będziesz oddawać ten telefon?

#688 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 19 listopada 2013 - 19:06

Kurz był bezpośrednio na pod szkiełkiem w centralnej części. Na zdjęciach nie było widać, ale z obawy iż może on opaść potem gdzieś głębiej i mogą być problemy zdecydowałem się na wymian. Znajomy miał takie zdarzenie z Note 2, kurz osiadł gdzieś na soczewce i było widać na fotkach paprochy. Wobec produktu premium mam określone wymagania.

- - - Połączono posty - - -

Mam jeszcze spostrzeżenie odnośnie głośności 5S. Zauważyłem, iż wobec mojego iP5 głośnik który trzymamy przy uchu jest w 5S wyraźnie cichszy. Też macie takie odczucia?

#689 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 19 listopada 2013 - 19:54

Mam jeszcze spostrzeżenie odnośnie głośności 5S. Zauważyłem, iż wobec mojego iP5 głośnik który trzymamy przy uchu jest w 5S wyraźnie cichszy. Też macie takie odczucia?

Ja mam wręcz odwrotne, muszę ściszać ludzi.

#690 Igito

Igito
  • 43 postów
  • SkądAleksandrów Łódzki

Napisano 19 listopada 2013 - 22:59

Ogólnie mam wrażenie jakby 5S względem 5 był robiony na szybko, dosłownie. Chodzi mi o proces produkcji. Po otwarciu opakowania spostrzegłem paręnaście paprochów z trudnego do określenia materiału, jakby drobniutkie wióreczki drewna czy coś. Parę było nawet pod foliową fabryczną osłonką, z obu stron.. Do tego kabel zasilający był włożony niedokładnie i odstawał na parę mm, co było zauważalne nawet bez otwierania opakowania (wieczko opakowania się nie dosuwało do końca). Ktoś może powiedzieć, że to nic, bo w istocie to szczegóły, ale we wcześniejszych modelach takie "błędy" nie występowały. Dodam jeszcze, że u mnie również "grzechocze" górny przycisk, jak to pisało parę osób wcześniej. Kurzu pod wyświetlaczem nie widać. Póki co, tyle z mojego wywodu :)

#691 aquatarion

aquatarion
  • 962 postów
  • SkądZabrze

Napisano 19 listopada 2013 - 23:30

W swoim ip 5s zauważyłem ze przycisk Home ma luzy, tzn nie wciskając go do końca jest jakby moment ze skrzypi, takie lekkie przyciskanie go powoduje "pstrykanie" ma ktos coś podobnego ? Denerwujące to trochę.

#692 filip71

filip71
  • 168 postów
  • SkądWiśniowa Góra

Napisano 19 listopada 2013 - 23:41

U mnie 5s jest od tygodnia i jest problem z modułem telefonu. Gdy mam włączone Wi-FI 2-4 próba nawiązania rozmowy zawiesza moduł telefonu i pomaga tylko restart. Objaw jest taki, że telefon pokazuje, że dzwoni 2-3minuty i potem kończy ten proces także kilka minut i po tym nie można do mnie zadzwonić a Ja nie mogę wykonać połączenia. Wyłączam Wi-FI i problemy znikają. Kartę u Plus-a wymieniłem, więc to sprawka sprzętu. Dzwoniłem do ASO i zalecony twardy reset nie pomógł - więc wymiana.

#693 dext3rr

dext3rr
  • 47 postów

Napisano 20 listopada 2013 - 02:56

To jest jakaś porażka. Płacić 3 tysiące złotych za telefon i żeby takie buble wydawali na rynek. Żeby to była jeszcze jedna wada występująca u wszystkich to rozumiem - błąd w produkcji. A na tym naszym małym forum ile użytkowników 5S - tyle różnych wad. Mój iPhone 4 działa idealnie już ponad 2 lata, chodź miał swoje wzloty i upadki (:twisted:), sama folia bez żadnego case'a. Aż się boje jaki egzemplarz mi wcisną. Czekam na telefon już ponad 3 tygodnie i aż strach myśleć, że mogę być zmuszony go zareklamować u tych nieogarniętych patałachów (czyt. Orange).

#694 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 20 listopada 2013 - 07:33

a jak u Was z baterią? u mnie w użyciu prawie 6h, od ładowania 1 dzien i 12h i bateria na poziomie 20% 3G i Wifi włączone oraz dość czesto korzystane

#695 tomekkrakow

tomekkrakow
  • 73 postów

Napisano 20 listopada 2013 - 08:26

Witam czy moze ktoś zrobic zdjecie swojego ip5s z boku tam gdzie sie wkłada NANO SIM ???

#696 artme

artme
  • 86 postów
  • SkądWarsaw

Napisano 20 listopada 2013 - 10:45

No ja nie wiem skad tyle zlych opinii nt. nowej piatki... Do mnie przyszla wczoraj (5s gray). Wszystko idealnie spasowane, brak "latajacych" przyciskow i innych wyzej opisywanych wad. Moze mam szczescie a moze... zbyt wiele wygorowanych oczekiwan wzgledem "normalnego" telefonu? :roll:

#697 kobus

kobus
  • 787 postów
  • SkądKoźmin Wlkp.

Napisano 20 listopada 2013 - 11:12

chyba masz szczescie :P u mnei moze nie ze lata power ale slychac "mala grzechotke" jak sie potrzesie telefonem. nie przeszkadza mi to w niczym.

#698 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 20 listopada 2013 - 11:51

Witam czy moze ktoś zrobic zdjecie swojego ip5s z boku tam gdzie sie wkłada NANO SIM ???

A nie wystarczy np. zdjęcie z Ars Technica? Mają takie zrobione z boku, od strony tacki na kartę sim.
Review: With the iPhone 5S, Apple lays groundwork for a brighter future | Ars Technica

#699 adverka

adverka
  • 98 postów

Napisano 20 listopada 2013 - 13:57

W moim (tygodniowym) 5s wszystkie przyciski idealnie wpasowane, nic nie lata. Niestety zbyt długo się nie nacieszyłam, bo dziwne rzeczy dzieją się z ekranem: [ATTACH=CONFIG]18463[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]18464[/ATTACH] Taki "efekt" pojawił się kilka razy na około minutę. Wymiana zgłoszona w AOS, czekam na nowy egzemplarz.

#700 Danio02

Danio02
  • 369 postów

Napisano 20 listopada 2013 - 14:16

chyba masz szczescie :P u mnei moze nie ze lata power ale slychac "mala grzechotke" jak sie potrzesie telefonem. nie przeszkadza mi to w niczym.

Miałem identycznie w każdym modelu iPhone 4S - soczewka aparatu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych