Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5S - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2007 odpowiedzi w tym temacie

#276 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 października 2013 - 15:38

Wcześniej czy później u części użytkowników pojawią się rysy na touchid. Nie wiem jak bardzo porysowany był tym nożem czytnik, ale taki test jest ciekawy.

Zgadza się, takie testy są ciekawe. Mam nadzieję, że jednak byle kilka rysek nie spowoduje takiego zachowania. Gościu porządnie porysował przycisk Home i nie dziwi mnie fakt, że przestał działać.

#277 Hawken12

Hawken12
  • 250 postów
  • SkądGorzów Wlkp. Polska

Napisano 15 października 2013 - 15:57

Jednak to szafir więc szybko rysek nie będzie ;D

#278 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 października 2013 - 16:04

Jednak to szafir więc szybko rysek nie będzie ;D

Przejedź noźem i sprawdź. To takie same warunki jak w damskiej torebce.

#279 buldoggg

buldoggg
  • 544 postów
  • SkądKatowice

Napisano 15 października 2013 - 19:01

No właśnie,soft powinien być już tak przygotowany,że po zgraniu na komputer,film powinien już być w slow motion-znacie jakiś prosty program do tego ? mimo wszystko iphone 5s to telefon z klasą

#280 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 16 października 2013 - 08:26

Troche kibel z tym slow motion, ze po przegraniu na PC film traci ten efekt tzn. niby dalej jest 120fps ale trzeba efekt uzyskac juz poprzez zabawe z jakims programem do edycji. Po przegraniu do komputera film powinien miec zapisane w ktorym miejscu ma byc slow motion i tak tez powinien byc odtwarzany.

No właśnie,soft powinien być już tak przygotowany,że po zgraniu na komputer,film powinien już być w slow motion-znacie jakiś prosty program do tego ?

Rzeczywiście, trochę bez sensu. Mam nadzieję, że wkrótce wyjdzie jakiś update do iMovie, który to poprawi.

Ja na razie robię tak: przesyłam przez AirDrop film z iPhone'a do iPada, a potem importuję go z iPada. Wtedy jest zwolniony dokładnie w tym miejscu, w którym to ustawiłem na iPhonie. Próbowałem przez iMessage, ale wtedy trwa to dłużej i jest spadek jakości. Przez AirDrop jest OK.

#281 buldoggg

buldoggg
  • 544 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 października 2013 - 10:30

Gregory no ok,ale ja mam ipada 3 i nie mam airdrop'a bo ma to tylko ipad 4 to jak to zrobić najlepiej ?

#282 gyc78

gyc78
  • 98 postów

Napisano 16 października 2013 - 21:02

No lipa. Ja wrzuciłem tradycyjnie na dropboxa ale nie ma efektu, a do tego pikseloza straszna :-o

#283 buldoggg

buldoggg
  • 544 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 października 2013 - 21:14

Kolega parę postów wyżej napisał ze wysyła plik z ip5s na ipada przez airdrop i potem na komputer i jest efekt slow,jako że posiada ipada 3 genracji musze to sprawdzić jak wyśle z iphone 5s na iphone 5 i potem a komputer(wysyłajac z 5s na 5 przez airdropa efekt slow jest dokładnie tak jak zrobiłem to na 5s)

#284 bulkasz

bulkasz
  • 138 postów
  • SkądGdynia

Napisano 18 października 2013 - 09:09

Czy też komuś grzechocze przycisk power?

#285 liroyek

liroyek
  • 530 postów
  • Skądslask

Napisano 18 października 2013 - 10:24

Przycisk power ma luz :) Grzechocze chyba soczewka z aparatu ;)

#286 bulkasz

bulkasz
  • 138 postów
  • SkądGdynia

Napisano 18 października 2013 - 10:39

I to jest niby normalne?:D

#287 tomczii

tomczii
  • 913 postów

Napisano 18 października 2013 - 11:08

Tak to jest normalne.

#288 liroyek

liroyek
  • 530 postów
  • Skądslask

Napisano 18 października 2013 - 11:10

tak normalne, nawet w 4s i 5 tez tak było :)

#289 Dalvikir

Dalvikir
  • 168 postów
  • SkądPL

Napisano 18 października 2013 - 11:18

Czy też komuś grzechocze przycisk power?

Luz w przycisku Power to rormalna sprawa, w jednych modelach jest bardziej luźny w innych bardziej wypukły, nie ma idealnego przycisku Power. To część mechaniczna, dodam ze tez mam lużny przycisk Power. Sprawdzałem w Apple Store i wszystkie modele maja bardzo podobne przyciski, w iP5 był trochę lepiej osadzony i mnie grzechotał ale iP5S tak mają i nie jest to raczej wada

#290 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 18 października 2013 - 14:15

Mamy dwa 5S i w jednym (moim) power siedzi sztywno, w drugim lata jak żyd po pustym sklepie. Kwestia egzemplarza ;). A jak Wasze aparaty w 5S? Nie uważacie, że czasem przepalają zdjęcia?

#291 Hawken12

Hawken12
  • 250 postów
  • SkądGorzów Wlkp. Polska

Napisano 18 października 2013 - 19:40

Mamy dwa 5S i w jednym (moim) power siedzi sztywno, w drugim lata jak żyd po pustym sklepie.

Pendolino you made my day :D

#292 buldoggg

buldoggg
  • 544 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 października 2013 - 20:59

Przepalanie zdjęć jest w każdym telefonie nawet w lustrzance za xxx pl,jest to kwestia focusa gdzie złapie ostrość i tyle.

#293 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 19 października 2013 - 08:41

Przepalanie zdjęć jest w każdym telefonie nawet w lustrzance za xxx pl,jest to kwestia focusa gdzie złapie ostrość i tyle.

Odkryłeś Amerykę Kolumbie. Tylko co w przypadku gdy robisz taką samą fotkę, z takim samym nastawieniem ostrości na określony punkt iPhone 5 i iPhone 5S i starszy iPek mniej przepala niż 5S? ;) - o tym napisałem.

#294 filip71

filip71
  • 168 postów
  • SkądWiśniowa Góra

Napisano 19 października 2013 - 10:15

Przepalanie fragmentów zdjęć nie jest wadą a cechą fotografowanych scen gdzie występują fragmenty bardzo i mało oświetlone np. Przez słońce (scena na śniegu w słońcu gdzie występuje cień) lub kontrastowe kolory na większych obszarach fotografowanej sceny np. Biały i czarny. Wtedy trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, na jakim fragmencie zdjęcia nam zależy (oświetlonym czy nieodoswietlonym) i ustawiamy na tym fragmencie pomiar światła co z reguły powoduje negatywny wpływ na resztę zdjęcia w postaci przypalenia jasnych fragmentów sceny lub utraty detali w cieniu. Rozwiązaniem takiego problemu jest HDR lub późniejsza obróbka np. W Photoshopie.
Powyższe nie ma żadnego związku z punktem ustawiania ostrości lecz z rodzajem i sposobem pomiaru światła przez aparat - no chyba, ze pomiar światła jest dokonywany przez aparat w miejscu ustawienia ostrości ale ja nie słyszałem o takich przypadkach a na pewno w lustrzankach takiego powiązania nie ma.

Oczywiście niektóre aparaty poprzez większy zakres tonalny matrycy lub lepsze oprogramowanie lepiej sobie radzą z takimi zdjęciami niż inne.

#295 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 19 października 2013 - 10:24

Mało słyszałeś. W Canonie przy pomiarze matrycowym uwzględniany jest wybrany punkt AF.

#296 szugary

szugary
  • 3 postów

Napisano 19 października 2013 - 13:09

Napiszcie coś o audio mp3 jaka jakość

- - - Połączono posty - - -

Prośba do posiadaczy iphone 5s jaka jakość dzwięku audio

#297 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 postów

Napisano 19 października 2013 - 13:58

Mam już swojego 5S i mogę powiedzieć tylko tyle,że jest świetnie. Ale dużej różnicy miedzy roczną ,,piątką'' a nim to nie ma. Slow-Motion to świetna rzecz!

#298 neo2006a

neo2006a
  • 90 postów

Napisano 19 października 2013 - 17:30

W lustrzankach 90% przepalonych scen uda się "wyciągnąć" poprzez fotografowanie w RAW-ach a nie JPG-ach...

#299 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 19 października 2013 - 21:21

Wczoraj kupilem sobie 5S, przesiadlem sie z 4S, ktorego z kolei uzywalem po tym jak popsula mi sie piatka i musze przyznac, ze o ile 5 mi nie przypadla do gustu, to 5S jest strzalem w dziesiatke. Bardzo ladnie to smiga z iOS7, ktorego zreszta jestem mega zwolennikiem, a przy okazji jest pozbawiona wad poprzednika - nie ma takich problemow z zasiegiem, bateria wyglada na ciut lepsza (chociaz i tak bez ladowania w ciagu dnia nie przezyje), nie mam problemu z wykonywaniem polaczen, ekran nie jest jest lepiej skonfigurowany i nie przeklamuje kontrastu na fotach, a wszystkie dobre cechy piatki zostaly poprawione. Z wad moge tylko wspomniec o podatnej na wzery obudowie (juz mam dwie) i aparat ma turbo wolny autofocus i zdarza mu sie przestrzelic ostrosc - tutaj akurat jest gorzej od reszty (5, 4s, 4 i o dziwo 3gs). Jakosc fot jest super, juz piatka dorownywala jakosciowo mojej pierwszej lustrzance - 400D z kitem, teraz jest nawet lepiej.

Generalnie sporo in plus, standardowo dla jablka z niedorobkami, ale dawno nie mialem takiej przyjemnosci z nowego grata jak w przypadku tego telefonu.

- - - Połączono posty - - -

W lustrzankach 90% przepalonych scen uda się "wyciągnąć" poprzez fotografowanie w RAW-ach a nie JPG-ach...

W rawach tez nie da sie wszystkiego wyciagnac, natomiast mozliwosci manipulacji sa nieco wyzsze - tak ze dwie, moze trzy dzialki. Przepalonych na amen obszarow tez sie nie da uniknac w post procesie, trzeba raczej bardziej zmyslnie swiecic. Z tego co widze, ilosc sytuacji, gdzie ajfon sobie nie radzi, a trzeba uzyc normalnego aparatu zmalala do jakis 10% sytuacji w przypadku normalnego focenia.

#300 buldoggg

buldoggg
  • 544 postów
  • SkądKatowice

Napisano 19 października 2013 - 21:26

Moim zdaniem iphone 5s nie ma wolnego autofocus'a i jest podobnie jak w przypadku iphone 5.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych