Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5S - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2007 odpowiedzi w tym temacie

#1326 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 19:32

Tak się zastanawiam, czy jakość egzemplarzy z grudnia nie ucierpiała trochę przez rozpoczęcie sprzedaży w Chinach. Masa zamówień - trzeba szybko produkować. Myślicie, że może coś w tym być?

To trochę wróżenie z fusów. Jakość powinna być trzymana na jednym poziomie i tyle. Jutro dostanę kolejną sztukę to podzielę się wrażeniami ;).

#1327 Mati1135

Mati1135
  • 93 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 19:35

To trochę wróżenie z fusów. Jakość powinna być trzymana na jednym poziomie i tyle. Jutro dostanę kolejną sztukę to podzielę się wrażeniami ;).

Wiesz już czy przychylili się do Twojej prośby, u mnie niestety znowu F2.

#1328 DeadLeeFox

DeadLeeFox
  • 17 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 21:04

Kupiłbym z AOS ale jakoś z przyzwyczajenia wolę kupować urządzenia elektroniczne w sklepach stacjonarnych. Być może to jest dziwne ;) ale to już taka moja mała tradycja ( możliwość sprawdzenia sprzętu przed zakupem itp. ) :)

#1329 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 21:39

Kupiłbym z AOS ale jakoś z przyzwyczajenia wolę kupować urządzenia elektroniczne w sklepach stacjonarnych. Być może to jest dziwne ;) ale to już taka moja mała tradycja ( możliwość sprawdzenia sprzętu przed zakupem itp. ) :)

Akurat w przypadku Apple, kupowanie w sklepie stacjonarnym jest wadą, bo wszystkiego nie sprawdzisz, i na drugi dzień jak pójdziesz, to zaproponują Ci wysłanie na gwarancję i refurba. W AOS masz dwa tygodnie na wymianę lub zwrot.

#1330 Deridge

Deridge
  • 12 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 21:44

Tydzień temu zakupiłem nowego 5S. Jak czytałem wcześniej, nie ma u mnie latającego przycisku power, wszystko jest w jak najlepszym porządku. Telefon pochodzi z fabryki C3, 48 tydzień produkcji. Ogólnie wiele osób narzeka (jakieś 50 stron) natomiast nawet jak by trochę latało, proszę Was bez przesady.

#1331 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 21:46

W iSpocie nie sprawdzisz sprzętu przed zakupem ale ok :), fetysz to fetysz :). @Mati1135 - przesyłka jest w drodze. Mogę już teraz sprawdzić nr seryjny iPk'a, który do mnie jedzie? Jak? :)

#1332 Sad3k

Sad3k
  • 41 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 21:54

Przebrnąłem od 110 strony. Muszę przyznać, że naczytałem się dużo rzeczy, o których nie pomyślałem...zwłaszcza o latającym przycisku power i o użytkownikach, którzy wymienili już po 3-6 telefonów z tego powodu. Rozśmieszył mnie komentarz forumowicza, który stwierdził, że czuł się jak upośledzony w skepie Saturn gdzie ludzi oglądali telefonu, a on nim trząsł aby zobaczyć czy grzechocze :D Powiem szczerze, że nie sprawdziłem czy mój przycisk lata ale mam założonego bumpera więc nie chce mi się zdejmować...sprawdziłem starego 4s i tam faktycznie lata ;) Jedyne co zauważyłem to znacznie głośniej działający przycisk home...zdziwiło mnie, że większość komentarzy dotyczy przycisku power, który jak w większości telefonów (począwszy od modelu iphone 4) latał od zawsze (mniej bądź więcej ale luz zawsze był zachowany) niż w przypadku home button, który w modelu 3, 3s, 4, 4s oraz 5 chodzi zupełnie inaczej niż w 5s. Początkowo myślałem, że to wada (nawet w porównaniu z innym iphonem 5s w Ispocie):

Zippyshare.com - Home Button.m4a - tutaj można odsłychać klikanie

...ale teraz stwierdziłem, że szkoda zachodu z tym oddawaniem, wymianą, reklamacją itp. Prędzej czy później telefon będzie miał inne ślady użytkowania, które staną się większą zmorą niż głośny przycisk home ;)
Tym wytrwałym życzę powodzenia ;)

#1333 Mati1135

Mati1135
  • 93 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 22:22

@Mati1135 - przesyłka jest w drodze. Mogę już teraz sprawdzić nr seryjny iPk'a, który do mnie jedzie? Jak? :)

Tak na stronie z zamówieniami klikasz na Drukuj fakturę i tam powinno być do starej dopisane a jak zejdziesz niżej to będzie osobna faktura na nowego iphone'a i tam też będzie nowy numer seryjny. ;)

#1334 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 23:03

Jedyne co zauważyłem to znacznie głośniej działający przycisk home...zdziwiło mnie, że większość komentarzy dotyczy przycisku power, który jak w większości telefonów (począwszy od modelu iphone 4) latał od zawsze (mniej bądź więcej ale luz zawsze był zachowany) niż w przypadku home button, który w modelu 3, 3s, 4, 4s oraz 5 chodzi zupełnie inaczej niż w 5s. Początkowo myślałem, że to wada (nawet w porównaniu z innym iphonem 5s w Ispocie):

Zippyshare.com - Home Button.m4a - tutaj można odsłychać klikanie

...ale teraz stwierdziłem, że szkoda zachodu z tym oddawaniem, wymianą, reklamacją itp. Prędzej czy później telefon będzie miał inne ślady użytkowania, które staną się większą zmorą niż głośny przycisk home ;)
Tym wytrwałym życzę powodzenia ;)

U mnie też głośno klika i lekko już w porównaniu z początkiem "zapadł" się i tak jakby o boki się obcierał czasami, ale działa ;)

#1335 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Napisano 08 stycznia 2014 - 23:35

Tak na stronie z zamówieniami klikasz na Drukuj fakturę i tam powinno być do starej dopisane a jak zejdziesz niżej to będzie osobna faktura na nowego iphone'a i tam też będzie nowy numer seryjny. ;)

O nie wiedziałem, że można tak sprawdzić. Do mnie w takim razie idzie z fabryki F2L z 48 tygodnia. Ktoś miał styczność z tą fabryką? jaki był rezultat? :)

General information
Factory: F2L - China, Zhengzhou - Foxconn

Year: 2013

Week: 48 (25.11 - 01.12)

#1336 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 00:49

Mam z 48 tygodnia, tyle, że fabryka F1 Foxconn, a nie F2L (pewnie i tak to samo, tylko inne pomieszczenie czy coś) Ogólnie wykonany idealnie, power lata - jak w 95% wszystkich modeli - nie przeszkadza to ani trochę. Szczególnie jak mam założonego Case'a ;) Żadnej skazy na obudowie czy gdziekolwiek, martwych pixeli, plam na wyświetlaczu, słabej baterii nie zauważyłem ;) Dodam, że to moja pierwsza sztuka. Nawet nie myślę o odsyłaniu na gwarancje :D

#1337 adverka

adverka
  • 98 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 01:18

...słabej baterii nie zauważyłem ;)
Dodam, że to moja pierwsza sztuka. Nawet nie myślę o odsyłaniu na gwarancje :D

Jakie masz wyniki pracy baterii?

Ja mialam z fabryki F2 i DN. Wszystko podobne, w kazdym cos nie tak :)

#1338 woojtekn

woojtekn
  • 96 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 09 stycznia 2014 - 06:42

Fabryka F2, 50 tydzień. 0 broblemów , wszystko cacy , szczególnie bateria mi się podoba w porównaniu do 4S-a :) ( żeby usłyszeć luz na power buttonie musze naprawdę dostać ADHD, w casie ani mru mru, cisza na morzu :) )

#1339 Łukasz Wojciechowski

Łukasz Wojciechowski
  • 133 postów
  • SkądWawa/Ząbki

Napisano 09 stycznia 2014 - 10:09

Czytając niektóre wątki tutaj dochodzę do wniosku, że ostanimi czasy "luźny" przycisk to najmniejsze zło jakie moze nas spotkać i z takim podejściem zaczynam podchodzić do zakupu - oby tylko przycisk mi latał :) Z resztą to ponoć "norma" więc nic sie na to nie poradzi. Czy otwierając w sklepie telefon przy sprzedawcy nie wlaczajac go zauważyłbym, że pod folią są paproszki czy rysy mam prawo żądac wymiany na inną sztukę bądź anulowania umowy?

#1340 mart.plax

mart.plax
  • 178 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 09 stycznia 2014 - 11:39

Ja mam z F2 z 46 tygodnia. Wszystko z nim ok, TouchID śmiga jak miód, power button wg mnie nie lata w ogóle (chyba, że zacznę trząść telefonem koło ucha, coś tam wtedy lata, ale nie jestem pewna czy to nie soczewka). Ewentualnie bateria mogłaby być lepsza, ale i tak wytrzymuje cały dzień KATOWANIA smsami, mailami, Facebookiem, muzyka i innymi aplikacjami (głownie tumblr i messenger).

#1341 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 12:24

Dziś przyjechał: Nice Name: iPhone 5s (UK/Europe) Machine Model: iPhone6,2 Family name: A1457 Model Number: ME432 Group1: iPhone Group2: Generation: CPU speed: 1.3GHz Screen size: 4 inch Screen resolution: 1136x640 pixels Colour: Space Gray Production year: 2013 Production week: 51 (December) Model introduced: 2013 Capacity: 16GB Memory - flavour: xx Factory: DN (China, Chengdu - Foxconn) Power button prawie idealnie leży, trzeba naprawdę kombinować, żeby coś usłyszeć, zostawiam dziada :). 7wymian, żeby dostać w końcu dobry telefon, ufff.

#1342 adverka

adverka
  • 98 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 12:47

nareszcie ;) Daj znać, jak oceniasz baterię po pierwszym dniu zabawy.

#1343 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 12:49

Dziś przyjechał:

Nice Name: iPhone 5s (UK/Europe)
Machine Model: iPhone6,2
Family name: A1457
Model Number: ME432
Group1: iPhone
Group2:
Generation:
CPU speed: 1.3GHz
Screen size: 4 inch
Screen resolution: 1136x640 pixels
Colour: Space Gray
Production year: 2013
Production week: 51 (December)
Model introduced: 2013
Capacity: 16GB
Memory - flavour: xx
Factory: DN (China, Chengdu - Foxconn)

Power button prawie idealnie leży, trzeba naprawdę kombinować, żeby coś usłyszeć, zostawiam dziada :). 7wymian, żeby dostać w końcu dobry telefon, ufff.

U mnie w 5s leży idealnie,natomiast w 5 jest luźny... ;x
Skąd wziąłeś te informacje ?

#1344 adverka

adverka
  • 98 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 13:01

Skąd wziąłeś te informacje ?

Stąd: Klantenservice: Serienummers
wpisujesz serial number

#1345 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 13:05

Stąd: Klantenservice: Serienummers
wpisujesz serial number

Dzięki :) TEj stronki nie znałem.
iPhone 5 (GSM/LTE135/International) .Mnie i tak ciekawi czy to jest wersja sieci tel czy "normalna"

#1346 Mati1135

Mati1135
  • 93 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 13:46

Dziś przyjechał:

Nice Name: iPhone 5s (UK/Europe)
Machine Model: iPhone6,2
Family name: A1457
Model Number: ME432
Group1: iPhone
Group2:
Generation:
CPU speed: 1.3GHz
Screen size: 4 inch
Screen resolution: 1136x640 pixels
Colour: Space Gray
Production year: 2013
Production week: 51 (December)
Model introduced: 2013
Capacity: 16GB
Memory - flavour: xx
Factory: DN (China, Chengdu - Foxconn)

Power button prawie idealnie leży, trzeba naprawdę kombinować, żeby coś usłyszeć, zostawiam dziada :). 7wymian, żeby dostać w końcu dobry telefon, ufff.

Czyli jednak adnotacja coś dała i była możliwość proszenia o model z konkretnej fabryki tylko ja zostałem wprowadzony w błąd przez konsultantkę, super że wreszcie masz dobry telefon, ja swojego z wymiany będę niedługo testował. A jak ekran barwy ciepłe czy zimne, bo to główny powód dla którego chciałem telefon z DN?

#1347 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 13:58

Nie jest tak kolorowo. Ekran jest fatalny. Osikane boki. To jest DRAMAT :)! Przed zamknięciem infolinii dzwonię i zlecam zwrot, poddałem się. Umówiłem się na zakup nowego 5S z niemieckiego vodafone bez sim'a z papierami za 2600zl (350zl w kieszeni w porownaniu do AOS) dzis osobiscie i go juz zostawie, jaki by nie byl, z reszta i tak nie bede mial wyjscia ;). Szkoda mi juz czasu na wymiany. Konkluzja tego wszystkiego jest taka, ze znalezc 5S dla "chirurga" jest bardzo ciezko ;)...

#1348 adverka

adverka
  • 98 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 14:14

Aby mieć idealnego 5s, trzeba byłoby chyba z tych siedmiu telefonów, które miałeś, złożyć jeden :D Bo niestety jak jedno dobre, to drugie do kitu...

#1349 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 14:19

Dlatego stwierdzam, że nie warto tracić już na to czasu, bo jest to ruletka :)

#1350 Mati1135

Mati1135
  • 93 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 14:20

Nie jest tak kolorowo. Ekran jest fatalny. Osikane boki. To jest DRAMAT :)! Przed zamknięciem infolinii dzwonię i zlecam zwrot, poddałem się. Umówiłem się na zakup nowego 5S z niemieckiego vodafone bez sim'a z papierami za 2600zl (350zl w kieszeni w porownaniu do AOS) dzis osobiscie i go juz zostawie, jaki by nie byl, z reszta i tak nie bede mial wyjscia ;). Szkoda mi juz czasu na wymiany. Konkluzja tego wszystkiego jest taka, ze znalezc 5S dla "chirurga" jest bardzo ciezko ;)...

Ja otworzyłem swojego i też załamałem ręce, ekran żółty w porównaniu z tym którego mam odesłać, plus pasek żółtszego przebarwienia w górnej części ekranu, który uwidacznia się w przeglądaniu poziomym na jasnych tłach (i tego się właśnie obawiałem po 5s z listopada też z F2, z tym samym problemem), niestety ten bielszy, który mam obecnie musiałem reklamować ze względu na ciągle zawieszanie i resetowanie, gdyby nie to zostawiłbym go bardzo chętnie. ;/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych