Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5S - Pierwsze wrażenia

• Please log in to reply
2007 replies to this topic

#401 MarU

MarU
  • 40 posts

Posted 30 October 2013 - 20:47

Pierwsza euforia minęła. 5S mam od pierwszego dnia. Przycisk identyfikacyjny to zwyczajny wodotrysk, choć rozumiem, że wymyślono go i wprowadzono celem zwiększenia bezpieczeństwa. Taki trend. Dla mnie bezużyteczny, wyłączyłam po kilku dniach. Reszta w normie. Lepszy od poprzedników, no ale jaki miałby być, gorszy? Zwyczajnie - telefon.

Jak dla mnie Touch ID jest bardzo miłym ułatwieniem, skraca czas odblokowywania telefonu, a do tego nie muszę wpisywać długiego hasła w AppStore.

#402 napata

napata
  • 81 posts

Posted 30 October 2013 - 20:56

Jak dla mnie Touch ID jest bardzo miłym ułatwieniem, skraca czas odblokowywania telefonu, a do tego nie muszę wpisywać długiego hasła w AppStore.

Co kto lubi. Jak się ściąga dziesiątki free-gierek dziennie to pewnie się przydaje. Ja się blokuje zawsze i wszędzie to pewnie też... Ale to tylko telefon.

#403 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 30 October 2013 - 23:45

wszyscy ktorzy maja 5s piszcie jak trzyma wam bateria. jestem bardzo ciekaw. bo u mnie to na poczatku srednio wyglada

#404 dext3rr

dext3rr
  • 47 posts

Posted 31 October 2013 - 00:13

Generalnie polecam wszystkim, którzy planują przesiadkę z 4S - różnica jest odczuwalna. Nie wiem, jak w przypadku przeprowadzki z 5, bo nie miałam, ale między 4S, a 5S znajduje się przepaść.

Mówisz, że między 4S, a 5S jest przepaść, a ja za tydzień mam zamiar przenieść się z przymulającego iPhone 4. :D To chyba będzie dopiero przepaść.

#405 MarU

MarU
  • 40 posts

Posted 31 October 2013 - 00:21

Test 1( telefon odłączony od ładowarki wieczorem):
https://www.dropbox....31 00.01.36.jpg
Test 2( telefon odłączony od ładowarki rano):
https://www.dropbox....31 00.01.45.jpg

W obu testach telefon używany był do rozmów, pisania sms, przeglądania internetu, sprawdzania poczty, zrobienia do kilkunastu zdjęć. Do tego w drugim teście słuchałem muzyki z internetu przez około 1 godzinę. Włączone wifi, 3g, lokalizacja do tego sieć ustawiona na automatyczną.
Teraz zrobiłem restore bez przywracania kopii zapasowej, więc zrobię jeszcze jeden test ze sztywno wybraną siecią.

#406 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 31 October 2013 - 08:14

Też macie takie coś, że po całonocnym ładowaniu po odłączeniu ze 100% spada nagle do 99%, a czasami do 98%? Na iOS 7.0.3 takie coś zaobserwowałem, na poprzednich wydawało mi się, że było ok i trzymało 100% dłuższy czas.

#407 kdworaczyk

kdworaczyk
  • 262 posts
  • SkądPsary

Posted 31 October 2013 - 08:31

Też macie takie coś, że po całonocnym ładowaniu po odłączeniu ze 100% spada nagle do 99%, a czasami do 98%? Na iOS 7.0.3 takie coś zaobserwowałem, na poprzednich wydawało mi się, że było ok i trzymało 100% dłuższy czas.

Też miałem taką sytuajce na moim ip5 kilka razy. Od poniedziałku mam ip5s i też wzoraj po odpięciu nagle spadek na 99%

#408 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 31 October 2013 - 08:47

Jeżeli masz problem z bateria to wejdź u ustawienia/prywatność/usługi lokalizacji/usługi systemowe i wyłącz(standardowo włączone jest wszystko) diagnostyka i użycie,iAd oparte na położ,popularne w pobliżu,ruch drogowy,często odwiedzane,nic nie tracisz na użyteczności a bateria trzyma o wiele wiele dłużej.

#409 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 31 October 2013 - 08:49

Ale ja nie mam problemów z baterią, tylko mowie o przypadku, po odłączeniu z ładowarki.

#410 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 31 October 2013 - 09:16

Wiem,piszę to dla kogoś komu się to przyda.

#411 valdas

valdas
  • 100 posts
  • Skądprzy samej Litwie

Posted 31 October 2013 - 09:21

Jeżeli masz problem z bateria to wejdź u ustawienia/prywatność/usługi lokalizacji/usługi systemowe i wyłącz(standardowo włączone jest wszystko) diagnostyka i użycie,iAd oparte na położ,popularne w pobliżu,ruch drogowy,często odwiedzane,nic nie tracisz na użyteczności a bateria trzyma o wiele wiele dłużej.

Testowałem z tymi wszytkimi funkcjami i winowajcą jest CZĘSTO ODWIEDZANE. Na iOS 7.0.2 też była ta funkcja, ale nie sprawiała problemu z szybszym rozładowaniem baterii. W iOS 7.0.3 jak jest włączona to iPhone ciągle łączy się z GPS-em i bateria leci.

#412 MichaelR

MichaelR
  • 117 posts
  • SkądŁódź

Posted 31 October 2013 - 09:39

Sam zamówiłem wczoraj swojego 5S. Zastanawia mnie tylko problem z baterią. W swoim iP5 nie było tak źle ale dziwi mnie, że aby być zadowolonym z baterii trzeba wyłączyć większość rzeczy do których smartfon jest poniekąd stworzony. Polecacie wyłączanie usług lokalizacji aby trochę zaoszczędzić baterii a później będzie sporo wątków na forum z pytaniem "co zrobić, zgubiłem swojego iPhone?". Odpowiedzi będą takie jak zawsze: "Miałeś usługi lokalizacji włączone? Jeśli nie to zapomnij o aplikacji FindMy iPhone". Akurat co do usług lokalizacji myślę, że powinny być włączone ZAWSZE. Wszystko zależy oczywiście od tego jak kto używa telefonu ale jeśli nie korzysta z usług lokalizacji to rodzi się pytanie: Po co takiej osobie smartfon? Jestem wielkim zwolennikiem iUrządzeń ale gdy chcemy skorzystać w pełni z tego co daje nam smartfon i iOS to zaczynają się schody. Miałem 4S, kupiłem 5, teraz zmieniam na 5S. Nie narzekam ale myślę, że bateria, która wystarcza na co najmniej 1,5 dnia z włączonymi wszystkimi wodotryskami byłaby wskazana. PS. Pomimo tych licznych problemów z baterią, które są i pewnie jeszcze będą na pewno kupię też iP 6. Myślę jednak, że rewolucja dotycząca baterii byłaby wskazana dla Apple. Moim zdaniem w 6 będzie można się tego spodziewać. Takie zdanie laika, który po prostu używa sprzętu...

#413 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 31 October 2013 - 09:50

Wszystko to co opisałem wcześniej nie wpływa na funkcjonalność iphona,ponieważ nie wyłączamy tutaj usług lokalizacji taki jak znajdź mój iphone czy w usługach systemowych siec Wi-|Fi,ustawienia stref czasowych,szukaj sieci kom,kompasu itp,tylko to co jest nie potrzebne,bo z drugiej strony po co wysyłać diagnostykę do apple ? albo aplikacje które są popularne w pobliżu ? przez to telefon jest mniej funkcjonalny ? bzdury piszesz.

#414 neo2006a

neo2006a
  • 90 posts

Posted 31 October 2013 - 09:51

@madhunt3r To kwestia tego że iphone rozładowuje sie kilka procent po dojściu do 100% a potem znów ładuje. To normalne i ma chronić baterie.

#415 MichaelR

MichaelR
  • 117 posts
  • SkądŁódź

Posted 31 October 2013 - 09:57

przez to telefon jest mniej funkcjonalny ? bzdury piszesz.

Być może :-) Rodzi się tylko pytanie po co właściwie są te funkcje skoro bateria nie jest w stanie uciągnąć tych wodotrysków z przyzwoitym czasem czuwania. Buldoggg - tak jak napisałem. Pewnie masz rację a ja być może za bardzo się czepiam.

#416 valdas

valdas
  • 100 posts
  • Skądprzy samej Litwie

Posted 31 October 2013 - 09:57

Zgadzam się z kolegą buldoggg. Wyłączenie tych kilku opcji w żaden sposób nie wpływa na funkcjonalność telefonu. Zaraz Apple wyda aktualizację i wszystko będzie można z powrotem włączyć jak ktoś bardzo tego chce :)

#417 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 31 October 2013 - 12:11

Valdas nawet jak wydadzą aktualizacje co poprawi sprawność to i tak te funkcje nikomu się nie przydadzą,bo niby po co ?czyli raz jeszcze: diagnostyka i użycie,iAd oparte na położ,popularne w pobliżu,ruch drogowy,często odwiedzane (śmiało można to wyłączyć) no chyba że ktoś używa dużo nawigacji chyba że ktoś potrzebuje ruch drogowy do nawigacji,ale reszta na 100% nikomu się nie przyda a zdecydowanie bardzo polepsza to baterie.

#418 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 31 October 2013 - 12:28

A czy w waszych 5S funkcja touch id działa bez poblemowo w app store? W moim odblokowanie działa ok, ale w apple store pokazuje się standardowa prośba o hasło. Oczywiście w ustawieniach włączone odblokowanie i apple store.

#419 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 31 October 2013 - 12:30

Bez problemu działa TouchID w AppStorze.

#420 aquatarion

aquatarion
  • 962 posts
  • SkądZabrze

Posted 31 October 2013 - 13:31

A czy w waszych 5S funkcja touch id działa bez poblemowo w app store?

W moim odblokowanie działa ok, ale w apple store pokazuje się standardowa prośba o hasło.

Oczywiście w ustawieniach włączone odblokowanie i apple store.

Za każdym razem Cię prosi o hasło? Bo jak się wyłączy telefon to trzeba je ten pierwszy raz wpisać a potem juz Touch id - tak jest u mnie.

#421 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 31 October 2013 - 14:01

Za każdym razem Cię prosi o hasło? Bo jak się wyłączy telefon to trzeba je ten pierwszy raz wpisać a potem juz Touch id - tak jest u mnie.

Sprawdziłem teraz ściągnąłem 3 aplikacje i ciągle prosi o hasło, tak samo jak sie włącza touchid dla AppStore.

#422 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 31 October 2013 - 16:02

Tutaj właśnie mam taki sam problem,a mianowicie na początku zgrywałem aplikacje dzięki touch Id a teraz muszę wpisywać hasło mimo że funkcja jest włączona.

- - - Połączono posty - - -

Mam rozwiązanie tego problemu,a mianowicie wyłączasz całkowicie touch Id i touch Id do app store,i włączasz ponownie,prosi cię o hasło do app story i działa ;)
jeżeli to moje rozwiązanie działa również u ciebie to daj znać.

#423 DeadLeeFox

DeadLeeFox
  • 17 posts

Posted 31 October 2013 - 16:03

Opłaca się kupować iPhone 5S w styczniu 2014 roku ?

#424 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 31 October 2013 - 16:07

Niestety nie działa. Nawet telefon przywracałem do fabrycznych i nic. Pomysłów brak.

#425 Arturo90

Arturo90
  • 252 posts
  • SkądSpain

Posted 31 October 2013 - 17:24

tez wam sie nagrzewa telefon podczas lądowania i intensywnego użytkowania ? zauważyłem ze bateria najbardziej znika przy 3g a zasięg mam na full.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users