Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS7 - pierwsze wrażenia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1490 odpowiedzi w tym temacie

#126 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 września 2013 - 23:03

Jak ustawić panoramiczną tapetę ?

iOS nie ma takiego ficzera

Nie ma Cover Flow w Muzyce?

Nie

#127 extor

extor
  • 318 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 18 września 2013 - 23:06

A ja z dnia na dzien coraz bardziej sie przyzwyczajam do nowego interfejsu i nie jest on juz tak oczo****y dla mnie jak pierwszego dnia. Proponuje posiedziec na nim przez 1-2 tygodnie i wtedy decydowac sie na downgrade, po 2 od 3 miesiecy bylo wiadomo jak ten system bedzie wygladal i nikt wam nie kazal go pobierac i instalowac. Jak ktos chce wrocic do iOS 6 to niech pobierze sobie plik ipsw i wgra go przez restore.

#128 woytas74

woytas74
  • 93 postów

Napisano 18 września 2013 - 23:17

Dodam swoje 3 grosze o iOS7 Od dziś czekam na iOS8 i jakąś konkretną rewolucję, bo tu takiej nie widzę oprócz cukierkowatego, niezbyt ładnego designu ale ujdzie i się pewnie przyzwyczaję - w końcu nie siedzę non stop i nie podziwiam pulpitu i ikony. Poprawiona natomiast funkcjonalność i w końcu upragnione funkcje, ale takie rzeczy są już dawno w innych systemach więc rewolucji jak mówię - nie ma. Mam nadzieję, że wyjątkowo pod naporem użytkowników zmienią/poprawią design ale jak nie to kij im w oko. Nie schodzę w dół raczej i poczekam z miesiąc, dwa jakie będę miał odczucia. Najlepiej jakby zrobili przełącznik - nie nie jestem zniewieściałym gejem (bez urazy dla gejów) i będę używał starego design w nowym systemie ale za pewne jak to Apple tego nie zrobią i usuną tą wadę w następnej edycji pod nazwą rewolucji w design wracając do starego. Aha ta animacja nie spowalnia mi co prawda telefonu iPhone5 ale bardzo mi się nie podoba i mam oczopląsa - da się to jakoś wyłączyć? Moja żona, która bardziej niż ja lubi kolorki powiedziała - cytuję "nie instaluj mi tego proszę - zbyt cukierkowate"

#129 dzapa

dzapa
  • 3 postów

Napisano 18 września 2013 - 23:28

no i gdzie 60fps dla piątki jest ? jak chcecie itunes radio to na usa przestawcie.

#130 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 września 2013 - 23:31

Wielkiej poprawy szybkości nie ma się co spodziewać, a przyzwyczaiłem się i polubiłem ios 7. ale jak się tylko da to robię downgrade do 6.1.3. Kupiłem iphone żeby nie mieć lagów, jak bym je chciał to bym miał samsunga:-).

Na iPhonie 4 system chodzi całkiem przyzwoicie. Weź pod uwagę, że w świecie Andoroida telefon 3 letni już nie miałby dawno upgradów, że nie wspomnę o jego żywotności na rynku. Oczywiście wyłączam z tego Nexusy.

#131 Amex

Amex
  • 1 711 postów

Napisano 18 września 2013 - 23:53

A ja z dnia na dzien coraz bardziej sie przyzwyczajam do nowego interfejsu i nie jest on juz tak oczo****y dla mnie jak pierwszego dnia. Proponuje posiedziec na nim przez 1-2 tygodnie i wtedy decydowac sie na downgrade....

Chyba zartujesz. Za 2-3 tyg to już będzie po wszystkim. O DNGR do iOS 6 będzie mozna tylko pomarzyć. Jeśli ktoś chce cofnąć soft-to trzeba to zrobić już dziś. Jutro już może byc za późno.

#132 Tomek Zając

Tomek Zając
  • 2 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 19 września 2013 - 00:05

Czy wie ktoś co z tym pakietem iwork dla urządzeń kupionych po 1 września. Zaktualizowałem do iOS 7 ale w appstore nadal są płatne.

#133 rhemek

rhemek
  • 27 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 września 2013 - 00:08

Jak zamyka sie w IOS7 programy dzialajace w tle?

#134 u2toofan

u2toofan
  • 41 postów

Napisano 19 września 2013 - 00:12

właśnie mam taki sam problem, czy da sie jakoś pomniejszac zdjęcia na tapecie, w sensie dopasowac?
A apropo ios 7; starsznie dlugo czekalam na ta aktualizacje, ale gdy zainstalowalam stwierdzilam, ze jednak lepszy byl ios 6 bardziej dopracowany i porzadniejszy. Po pierwsze: brak ogladania zdjec na pelnym ekranie, za bardzo kolorowo i animowo, przypomina androida a chyba nie o to chodzilo, kolejna porazka to foldery oraz wolne dzialanie. Zaluje, ze wgralam ten soft.. Wie ktos moze, czy mozna to jakos cofnac do ios 6? Jesli tak ma wygladac sprzet apple to chyba niedlugo zrezygnuje..

"oglądanie zdjęć na pełnym ekranie" jest dalej ;)

ja nie miałem żadnych problemów z possaniem iOS7 właśnie ssam na iPada

co do iOS7 - mi się podoba, co do grafiki - dużo zależy od dobrej tapety :) "Wallpapers HD" rządzi :D

oto mój ekranik:

[ATTACH=CONFIG]17071[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]17072[/ATTACH]

po dwóch godzinach juz wiem jak się włącza wyszukiwanie Spot hehe teraz to tylko krótka kreska na ekranie :)

generalnie jestem zadowolony, podoba mi się widok 3D kart w safari.

- - - Updated - - -

"oglądanie zdjęć na pełnym ekranie" jest dalej ;)

ja nie miałem żadnych problemów z possaniem iOS7 właśnie ssam na iPada

co do iOS7 - mi się podoba, co do grafiki - dużo zależy od dobrej tapety :) "Wallpapers HD" rządzi :D

po dwóch godzinach juz wiem jak się włącza wyszukiwanie Spot hehe teraz to tylko krótka kreska na ekranie :)

generalnie jestem zadowolony, podoba mi się widok 3D kart w safari.

2 x home jak poprzednio i zakładki kciukiem do góry :D

#135 motyka

motyka
  • 12 postów

Napisano 19 września 2013 - 00:16

Po wielu próbach i walkach z błędami zaktualizowałem swojego iPhone'a 4 i powiem szczerze - póki co nie żałuję :) Po poprzednich postach można dowiedzieć się, jak to niezdatny do użytku jest iOS 7 na czwórce, co jest bzdurą. Prawda - zdarzają się lagi i czuć spowolnienie, ale nie na tyle, by nie można było używać telefonu komfortowo. Wygląd - kwestia gustu, mi się nawet podoba. Jedną z rzeczy, których żal, jest Cover Flow - kompletnie nie rozumiem, dlaczego to usunęli, skoro w Safari dodali coś podobnego z wyglądu. Druga sprawa to wariujący Mail - raz pokazuje na plakietce kilka tysięcy wiadomości, raz kilkadziesiąt, a raz w ogóle. Jak komuś zależy na 100-procentowej płynności, niech zostanie na iOS 6, dla mnie nowe funkcje są ponad to.

#136 shaper

shaper
  • 171 postów

Napisano 19 września 2013 - 00:24

Spodziewałem się czegos lepszego po Apple.

#137 Colin 79

Colin 79
  • 263 postów
  • SkądWałbrzych, Poland

Napisano 19 września 2013 - 00:37

Nie wiem może się nie znam, ale mam problem z ustawianiem pełnej tapety wyskakuje jakieś kadrowanie itp. Można to jakoś pominąć ?

#138 maniakse

maniakse
  • 135 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 września 2013 - 00:46

Ominąć się nie da, najłatwiej dobrać sobie "wymiarowo" tapetę do ekranu albo ogarnąć fajny kadr ze zdjęcia/tapety ;)
u2toofan to prawda, polowa efektu to odpowiednio dobrana tapeta :)
[ATTACH=CONFIG]17073[/ATTACH]

Tak pół żartem-pół serio pod iOs 7 pasuje idealnie biały iphone z pastelową tepetą typu "my little ponny" czy coś podobnego :P ale tak na dobrą sprawę wprowadzi to trochę humoru, ożywienia i polotu w tej nudnej szarej polskiej rzeczywistości.

#139 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 19 września 2013 - 00:54

Ominąć się nie da, najłatwiej dobrać sobie "wymiarowo" tapetę do ekranu albo ogarnąć fajny kadr ze zdjęcia/tapety ;)
u2toofan to prawda, polowa efektu to odpowiednio dobrana tapeta :)
[ATTACH=CONFIG]17073[/ATTACH]

ty dobrałeś taką, że zegar jest kompletnie nieczytelny...

#140 maniakse

maniakse
  • 135 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 września 2013 - 00:57

Godzinę to się na "ręcznym" sikorze sprawdza, iPhone to taka zabawka z funkcją dzwonienia i smsowania z nie najgorszym aparatem i odtwarzaczem mp3 ;)

#141 walu

walu
  • 3 postów
  • SkądWrocław / Wałbrzych

Napisano 19 września 2013 - 01:02

Zauwazyl ktos z Was, ze niektore aplikacje otwieraja jeszcze 'stara' klawiature?? (np. chrome - co akurat jest, w miare zrozumiale). Gorzej kiedy to sa app'y typu Find My Iphone :P

#142 modlin

modlin
  • 538 postów
  • SkądLynchburg, TN

Napisano 19 września 2013 - 01:08

Safari w ios 7 jest dużo dużo szybsze podczas normalnego przeglądania. Sunspider ma koło 700 vs 900 na ios 6. Design do przyzwyczajenia sie. Polecam restore i iCloud tym co nagrali go na bete.

#143 MLuk

MLuk
  • 266 postów
  • SkądLivingston

Napisano 19 września 2013 - 01:16

Jak dla mnie całkiem fajnie. Zobaczymy jak to będzie z biegiem czasu.

#144 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 września 2013 - 02:26

Z mojego punktu widzenia: Dzisiaj się zastanawiałem czy instalować czy poczekać na pierwszy update, gdyż bez jakiś bugów i innych problemów się na pewno nie obejdzie. Postanowiłem zainstalować u siebie na próbę, a resztę domowników zostawić na iOS 6. To co widziałem na zdjęciach i prezentacji nie budziło we mnie większych emocji. Fajne, żywe, ale trochę płaskie. Pod kątem wizualnym ni to plus ni to minus. Po instalacji u mnie było jedno, wielkie paskudztwo. Istna masakra. Po chwili dłubania okazało się że z jakiś przyczyn iOS7 w ogóle nie współgra z moją tapetą (szkoda że nie zrobiłem screena). Zmieniłem na jedną z applowych i wygląda to tak jak powinno. Ogólnie wizualnie bardziej mi się podoba, ale czasami irytujące jest to że nie rozumiem co znaczą przyciski (np. te na dole w safari). Na iPhone 4S działa płynnie, ale jakby trochę wolniej. Niby się nie tnie i każda animacja chodzi płynnie, ale... coś jakby troszkę wolniej. W Iphone 4 raczej nie będę instalował gdyż już na iOS6 było średnio. 2x padła aplikacja ustawienia po wejściu do tapet dynamicznych, ale teraz chodzi OK. W sumie cały system po jakimś czasie przyśpieszył. Pewnie miało to związek z tym że na dzień dobry bawiłem się nim jak iTunes zgrywał na niego te prawie 50GB danych :) Nowe funkcje bardzo mi się podobają. Safarii w końcu działa tak jak powinno. Już od dawna mnie irytowało ograniczenie ilości kart itp. Menu szybkiego dostępu (czy jak to się nie nazywa) pozwoliło mi zrobić więcej miejsca na pierwszym pulpicie i w końcu mieści mi się tam wszystko czego używam cały czas. Trochę głupia jest koncepcja iż iPhone nie może byś synchronizowany z iTunes jeżeli ma poniżej 20% baterii.Wróciłem z 13% baterii, podpiąłem, zaktualizowałem i telefon wyrucił komunikat że dokończy synchronizacje po naładowaniu. Przy 21% wszystko już ładnie poszło. Również zauważyłem zmniejszenie ilości kresek/kropek zasięgu. Miałem zawsze u siebie przy kompie 3-5 kresek, a teraz mam 2-3 kropki. Pytanie tylko czy to jest zmiana wyłącznie skali czy realnie zasięg jest niższy. W którymś iOS, z tego co pamiętam, dłubali przy skali ze względu na skargi. Myślałem że ta integracja kolorystki z tapetą będzie zdecydowanie większa, a tak naprawdę ona istnieje tylko dopóki nie wejdziemy w jakiś program. Jedyna aplikacja w jakiej zauważyłem zmiany to telefon, a dokładniej obwódki przycisków do wybierania numerów. Cała reszta jest biało-niebieska. Na razie to chyba tyle. Zobaczymy co wyjdzie podczas realnego użytkowania. A, i jeszcze jedno: Ktoś się pytał czy lepiej instalować przez samo urządzenie czy przez iTunes. W przypadku nowego iOS może to nie mieć znaczenia, ale generalnie lepiej instalować przez iTunes gdyż on instaluje nowy system na czysto i potem dogrywa nasze dane i aplikacje. Wówczas nie zostają śmieci po starym systemie. To samo tyczy się OSX. 3 lata aktualizowałem swojego OSX'a i zaczęła być już lekka masakra. Zmieniłem komputer i przegrałem wszystko przez asystenta migracji i dalej masakra. Sporo rzeczy nie bardzo działa. Instalacja na czysto i inny komputer :)

#145 miqs99

miqs99
  • 88 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 września 2013 - 04:40

Wahałem się czy zainstalować. Ostatecznie uległem ciekawości. System faktycznie działa jakby troszkę bardziej ospale, ale nie odczuwam przez to jakiś problemów w korzystaniu z urządzenia. Wygląd tak jak napisał poprzednik, kwestia dobrania tapety. Jedyne zastrzeżenie w kwestii wizualnej mam do ikon grup aplikacji. Zdecydowanie powinny mieć domyślny kolor choćby szary jak ikonka ustawień. Teraz ten efekt rozmycia z dopasowaniem do tapety według mnie wygląda słabo, choć domyślam się, że jest to ponownie kwestia dopasowania tapety. Swoją drogą też trochę nie przemyślana kwestia, żeby dopasowywać tapetę do efektów systemu.

Dołączona grafika

Dzisiaj będę testował szerzej. Mam nadzieję, że się nie zawiodę.

#146 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 19 września 2013 - 04:54

Zobacz jak kretynsko Ive dobrał kolorystykę Docka która się praktycznie zlewa z podpisami apek np. Safari, Map i Fejsa Wielokrotnie miałem też białą i do tego mikroskopijną czcionkę na jasnoszarym tle.... Trzeba mieć z głową żeby takie cos zastosować i aby użytkownik nie mógł sobie zmienić kolorystyki na własną!

#147 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 września 2013 - 05:35

Zapomniałem o jednej rzeczy, ale ktoś już o tym wspominał: Dock jest beznadziejny. Powrót do iOS 3. Masakra. Dock ala OSX był o niebo lepszy. Ogólnie system oceniam na + za dodatkowe opcje. Na minus zdecydowanie Dock i oznaczenia niektórych przycisków w aplikacjach. Nie bardzo wiadomo do czego służą. Design z jednej strony fajniejszy bo żywszy, z drugiej jednak mniej czytelny.

#148 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 19 września 2013 - 06:19

No nie wiem czy design lepszy - szczególnie aplikacji KIOSK Taki "design" może stworzyć przedszkolak... Cztery odcienie szarości imitujące ...nie wiadomo co Z Ivem bez kontroli Jobsa widać źle się dzieje.... Downgrade- jest niemożliwe (próbowałem)... A szkoda iPada nie zaktualizuje za chiny ludowe. Mam jeszcze drugiego iP5 tam też po wsze czasy zostanie iOS6

#149 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 19 września 2013 - 06:21

Głupi, głupi Braun. Nigdy nie zrobili żadnego OS'a. Nie było wytycznych. Można nucić na melodię Boba Marleya "no braun no design".

#150 MiNos

MiNos
  • 93 postów

Napisano 19 września 2013 - 06:23

Więc ja też się wypowiem - wczoraj co chwile pojawiał się błąd przy pobieraniu ale dziś z rana już poszło.. Pierwsze wrażanie? Mieszanka Androida, WP i iOS. W sumie nie jest źle. Kolory trochę jak dla mnie za jaskrawe - biją po oczach. Trochę tapeta mnie rozczarowała - efekt paralaksy ciekawiej wyglądał na reklamie niż w rzeczywistości. Jeszcze nie miałem możliwości by wszystko poprzeglądać ale mam wrażenie że system ma opóźnienia w reakcji na to co się robi. Do poprzedniej wersji trochę mu brakuje. Zobaczymy przy kolejnej łatce. W końcu trochę zmian dodali. Szkoda że nie dają możliwości wyboru skórki podstawowych kolorów, ikon. Nie było by źle.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych