Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS7 - pierwsze wrażenia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1490 odpowiedzi w tym temacie

#901 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 września 2013 - 08:33

a był przy odblokowywaniu? ;) fakt, mój błąd i moja pomyłka. Ament - ja mam dokładnie USDPLN=X (ale wpisane z czasów iOS 6) PLN=X wydaje się też tym samym - wykresik wygląda tak samo, a wartość jest przecież w USD

#902 perzyk

perzyk
  • 302 postów
  • SkądWawa

Napisano 28 września 2013 - 09:56

a był przy odblokowywaniu? ;)
fakt, mój błąd i moja pomyłka.

był, jak przesuwałeś ten pasek "odblokuj" to był dźwięk. Mi to tam nie przeszkadza, tylko chciałem spytać czy macie, bo może u mnie coś nie halo ;)

#903 emilus100

emilus100
  • 180 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 września 2013 - 11:35

Te echo w dźwiękach własnie odróżnia iOS7 od iOS6 :D Dobrze, że zostawili możliwość ustawienia starych dźwięków.

#904 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 września 2013 - 11:45

był, jak przesuwałeś ten pasek "odblokuj" to był dźwięk. Mi to tam nie przeszkadza, tylko chciałem spytać czy macie, bo może u mnie coś nie halo ;)

Wszystko OK, przy odblokowaniu nie ma dźwięku :)

#905 gyc78

gyc78
  • 98 postów

Napisano 28 września 2013 - 17:23

Cześć, Mam takie dwa pytania, pewnie banalne dla obeznanych: 1. Za co odpowiada funkcja ''wyślij jako SMS' w ustawieniach wiadomości? Teoretycznie wiem ale czy jest włączona czy nie, to smsy i tak dochodzą.. 1a. Wysłałem koledze wiadomość co ma iPhone 5 i poszło jako zwykły SMS. Dopiero odpowiedź od niego i moja kolejna były na niebiesko jako iMessage. Czemu tak? 2. Odświeżanie w tle. Aplikacja Dropbox i Google Maps ciągle mają obok siebie niebieską strzałkę czyli że działają. Nie znikają one nawet po wyłączeniu lokalizacji dla tych dwóch programów. O co kaman?

#906 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 28 września 2013 - 18:21

Mogliby dodać 'Znajdź na stronie' w Safari. Nieraz brakuje i trzeba korzystać z aternatwnych przeglądarek.

#907 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 28 września 2013 - 19:42

Mogliby dodać 'Znajdź na stronie' w Safari. Nieraz brakuje i trzeba korzystać z aternatwnych przeglądarek.

Przecież jest.

#908 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 września 2013 - 19:47

Cześć,

Mam takie dwa pytania, pewnie banalne dla obeznanych:
1. Za co odpowiada funkcja ''wyślij jako SMS' w ustawieniach wiadomości? Teoretycznie wiem ale czy jest włączona czy nie, to smsy i tak dochodzą..
1a. Wysłałem koledze wiadomość co ma iPhone 5 i poszło jako zwykły SMS. Dopiero odpowiedź od niego i moja kolejna były na niebiesko jako iMessage. Czemu tak?
2. Odświeżanie w tle. Aplikacja Dropbox i Google Maps ciągle mają obok siebie niebieską strzałkę czyli że działają. Nie znikają one nawet po wyłączeniu lokalizacji dla tych dwóch programów. O co kaman?

Odnośnie pierwszego - to jest dla iMessage, jeżeli w ciągu 5 minut nie dojdzie (bo np. ktoś wyłączył internet), to jest wysyłane jako zwykły SMS.

#909 hazelasty

hazelasty
  • 231 postów

Napisano 28 września 2013 - 20:14

Gdzie znajduje sie opcja 'znajdz na stronie'? Ja rowniez nie moge znalezc.

#910 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 28 września 2013 - 20:26

Gdzie znajduje sie opcja 'znajdz na stronie'? Ja rowniez nie moge znalezc.

Dołączona grafika

#911 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 28 września 2013 - 20:32

Odnośnie drugiego - tak jak jest napisane, odswiezanie w tle moze korzystać z sieci WiFi lub komorkowej w celach lokalizacji, aplikacje typu Nawigacji działają mimo ich odznaczenia, myśle ze to błąd, który z czasem zostanie naprawiony, ale mogę sie mylić. Jeżeli Ci to przeszkadza wyłącz całkiem odswiezanie w tle. A co do samego iOS7, to mi osobiście sie podoba, jest absolutnym nowum w stosunku do reszty systemów działających na rynku i wyraźnie podkreśla różnice miedzy poziomem ktore reprezentuje Apple a reszta. Apple jak zwykle bardzo wysoko ustawia poprzeczkę, mysle ze Steve byłby zadowolony i jako Geniusz i wizjoner miał głęboko gdzieś czy to sie komuś podoba czy nie, a i tak zawsze wychodziło ze miał racje. Postawiłem system na iP4 i iP5 i jestem zadowolony, wszystko chodzi, nic sie nie krzaczy (odpukac) Teraz czekam na dostępność iP5s oraz nowego iPada, Apple Rulez ! :)

#912 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 września 2013 - 21:16

2. Odświeżanie w tle. Aplikacja Dropbox i Google Maps ciągle mają obok siebie niebieską strzałkę czyli że działają. Nie znikają one nawet po wyłączeniu lokalizacji dla tych dwóch programów. O co kaman?

Na liście 'odświeżanie w tle' niebieska strzałka oznacza, że aplikacja używa odświeżania w tle do śledzenia twojej aktualnej lokacji. Nie oznacza, że aktualnie śledzi twoją lokację. Aby to sprawdzić musisz wejść do panelu Lokalizacji w Prywatności - tam niebieska strzałka oznacza, że działają.

no i odświeżanie w tle a multitasking to chyba 2 różne sprawy? mogę wyłączyć odświeżanie w tle, ale nadal będzie wszystko działało jak w iOS6?

#913 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 28 września 2013 - 21:29

Cytuje "Niebieska ikona usług lokalizacji oznacza, ze program używa obecnie informacji o lokalizacji ( w tym geofencingu) w tle." Niebieskie ikony znikają dopiero po wyłączeniu odswiezania w tle.

#914 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 września 2013 - 21:55

Porównanie tego co jest w background refresh: [ATTACH=CONFIG]17305[/ATTACH] A co jest napisane w location: [ATTACH=CONFIG]17306[/ATTACH] IMO tłumaczenie jest nie tak, bo nie ma tam dla mnie "obecnie", które jest mocno podkreślone w location. Dodatkowo w bg refresh jest TYLKO jeden stan strzałki, a gdyby pokazywała aktualną aktywność, to tak jak w location powinny być trzy stany. Poza tym można sprawdzić - jeśli niebieska strzałka oznacza to samo tu i tu to powinna być w obu miejscach przecież. U mnie nie jest.

#915 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 28 września 2013 - 22:11

Roberto, zacytowałem tekst z polskiego wydania iOS7, wystarczy że zmienisz język i będziesz miał to samo. Wiem o różnicy w tekście między odświeżaniem w tle a lokalizacją i uważam, że jest to ich błąd, który z czasem usunął (albo nie :) )

#916 kubeonek

kubeonek
  • 305 postów
  • SkądWWA / RJS

Napisano 28 września 2013 - 23:23

iPhone 4 iOS 7 - też tak macie, że z zablokowanego ekranu czasem ciężko uruchomić aparat?

#917 hazelasty

hazelasty
  • 231 postów

Napisano 29 września 2013 - 01:25

Dołączona grafika

Dzieki za naprowadzenie. Musze przyznac, ze w porownaniu z poprzednim iosem ta opcja jest strasznie slaba i niewygodna.

#918 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 września 2013 - 07:54

W poprzednim na iPhonie było dokładnie w tym samym miejscu. Na iPadzie było wygodniej - to prawda.

#919 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 29 września 2013 - 09:02

Początek wątku był dość krytyczny dla 7-ki, więc trochę wstrzymałem się z aktualizacją. Ale.. IP4S aktualizacja z 6.1.3 przez iTunes. Ogólnie same plusy. Pod względem wizualnym i funkcjonalnym - jestem zadowolony. bardzo duży krok naprzód. Chodzi płynnie bez żadnych przycięć. Nie musiałem włączać jakiś kontrastów itp, - po prostu śmiga. Uważam, że warto przejść na 7-kę a nawet trzeba :) Natomiast minus jeden mam - dość mocno skrócił się czas pracy na baterii. W czasie standby, np. przez noc, potrafi połknąć 20-30% Jakieś pomysły co wyłączyć?

#920 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 29 września 2013 - 09:43

Wyłączyłbym Siri, Bluetooth, 3G i sprawdziłbym jakie programy działają w Odświeżaniu w tle, ja wyłączyłem wszystkie oprócz pogody, przecież Google Maps, Endomondo czy inne i tak będą chodziły jak je będę potrzebował. W tej chwili mam 60% baterii po 1 dniu i 6 godz. (odpukać :))

#921 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 września 2013 - 09:46

W lokalizacji w systemowych też powyłączać co tylko można (np. częste lokalizacje, czy jakoś tak)

#922 piwko2006

piwko2006
  • 126 postów

Napisano 29 września 2013 - 10:01

Ja zauważyłem, że na początku też bateria krótko trzymała. Przedwczoraj zrobiłem aktualizację do 7.0.2 i generalnie jest lepiej. Oczywiście nie uważam, żeby ta poprawka pomogła w kwestii baterii, raczej ja zacząłem mniej używać mojego i4S. Generalnie mam go od tygodnia, więc teraz minęła euforia i jest lepiej z baterią. Muszę przyznać że jestem zadowolony z działania iOS 7. Wcześniej na androidzie jelly bean kilka razy doświadczałem zacięcia, zawiechy i przeładowywanie się launchera. Zmęczony customami postanowiłem sprzedać 4XHD i kupić właśnie iphone'a. Muszę przyznać, że wiem już za co lubi go tak wielu. Od tygodnia nie zauważyłem żadnych problemów znanych mi z zielonego robocika (może jedynie długo trwającą zmianę tapety ale to szczególik) Co do baterii to tylko 1430 w przypadku 4S, a mamy dwa rdzenie i 3,5" więc ma co baterię drenować. Pogodziłem się z tym, że jak chce się długo trzymającą baterię to trzeba kupić coś pokroju E52. Wielu tutaj narzeka na wygląd nowego iOS. Osobiście uważam że jest lepiej niż OK. Jak na razie nie słyszałem od znajomych żeby chcieli powrotu do starej wersji systemu. Animacje czasami faktycznie są ciut za długie i powodują że jest wrażenie spowolnienia. Może ja jako "nowy" nie widzę wad nowego systemu w stosunku do poprzednich wersji, jednak Apple "kupiło mnie" i myślę że już tak szybko nie będę myślał nad nowym telefonem, a było ich już sporo.

#923 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 29 września 2013 - 10:21

Dzięki. Siri nie używam - wyłączone bluetooth i 3g miałem włączone zawsze i nigdy nie drenowało to baterii tak bym to odczuł negatywnie. Odświeżanie właśnie wyłączyłem i zobaczę efekt.

#924 pejter

pejter
  • 10 postów
  • SkądKonin, PL

Napisano 29 września 2013 - 10:22

Moje wrażenia są zdecydowanie na minus. iOS 7 na moim iPhonie 4 tnie się jak android na średniej półki urządzeniu. Ale nie to mnie najbardziej wkurzyło. Największym problemem jest bateria. O ile po aktualizacji do softu 7.0 nic się nie zmieniło w stosuknu do iOS 6, po ostatniej aktualizacji do wersji 7.0.2 bateria straciła moc. Na sofcie 6 i 7.0 przy moim uzytkowaniu wytrzymywała średnio 3 pełne dni. Po aktualizacji do 7.0.2 rano odłączam ładowarkę a wieczorem mam 25%. To jest dla mnie jakaś masakra. Dodam, że co noc załączam tryb samolotowy - do tej pory przez noc schodził 1% baterii, przez dzisiejszą noc na wersji 7.0.2 w trybie samolotowym znikneło 14%. Mam nadzieję, że wydadza na dniach kolejną aktualizację która to poprawi, b inaczej będę musiał odkurzyć moją nokie e66..... Czy ktoś z Was na ip4 ma podobny problem po ostatniej aktualizacji?

#925 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 września 2013 - 10:48

Moje wrażenia są zdecydowanie na minus. iOS 7 na moim iPhonie 4 tnie się jak android na średniej półki urządzeniu. Ale nie to mnie najbardziej wkurzyło. Największym problemem jest bateria. O ile po aktualizacji do softu 7.0 nic się nie zmieniło w stosuknu do iOS 6, po ostatniej aktualizacji do wersji 7.0.2 bateria straciła moc. Na sofcie 6 i 7.0 przy moim uzytkowaniu wytrzymywała średnio 3 pełne dni. Po aktualizacji do 7.0.2 rano odłączam ładowarkę a wieczorem mam 25%. To jest dla mnie jakaś masakra. Dodam, że co noc załączam tryb samolotowy - do tej pory przez noc schodził 1% baterii, przez dzisiejszą noc na wersji 7.0.2 w trybie samolotowym znikneło 14%. Mam nadzieję, że wydadza na dniach kolejną aktualizację która to poprawi, b inaczej będę musiał odkurzyć moją nokie e66..... Czy ktoś z Was na ip4 ma podobny problem po ostatniej aktualizacji?

Jaki wynik w użyciu a jaki w gotowości?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych