Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iOS7 - pierwsze wrażenia

• This topic is locked This topic is locked
1490 replies to this topic

#501 Fumio

Fumio
  • 1 posts

Posted 20 September 2013 - 08:50

Witam, Ponieważ jestem tu nowy to witam wszystkich. Jeśli chodzi o iOS7 to na IP4s jednak faktycznie bateria prędzej się kończy ;-( Pozdrawiam, Fumio. P.S. Nie wiem czy nie zdecyduję się na powrót do poprzedniej wersji. Tylko jak na razie nie wiem jak to zrobić.

#502 Dares

Dares
  • 407 posts
  • SkądKatowice

Posted 20 September 2013 - 09:05

I jeszcze jedno, myślałem, że z pośród tych kilku systemów na rynku to tylko soft apple jest odpowiednio z optymalizowany i działa płynnie (przynajmniej do wersji 6.1.3 tak uważałem). Kiedyś na napisanie aplikacji miało się kilka KB i trzeba było napisać tak program żeby działał i był odpowiednio zoptymalizowany a teraz? Robią telefony 4 rdzeniowe i co? System na nim dali muli... choćby i miał 30 rdzeni... Szkoda, że teraz coraz mniej się patrzy już na jakość i przejrzystość i dobrą optymalizację....

#503 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 20 September 2013 - 09:12

To wróć do 6.1.3 i nie marudź -.- Jednak stanowcza większość głosów jest na TAK w przypadku nowego iOS. Jednym muli, drugim nie a trzeci twierdzą że działa idealnie. Ja jestem z tych którym nowy system przypadł do gustu. Po czystym restore z kopią z Chmury 7 przyśpieszyła, jest różnica między 6 a 7 ale nie przeszkadza mi na tyle aby wrócić do 6. Mowa o iPhone 4.

#504 squ1b

squ1b
  • 14 posts
  • SkądŁódź

Posted 20 September 2013 - 09:18

Po używaniu wczoraj poza zbyt długą animacją ikon znalazłem jeszcze kilka rzeczy denerwujących: - Kiedy w czasie nawigacji wyjdziemy z aplikacji mapy (chodzi o tę wbudowaną w system) wskazówki, które zostają u góry ekranu zasłaniają zawartość tego co przeglądamy. Nie tylko innych aplikacji, ale także elementów systemowych - np. nie ma możliwości użycia "Wróc" w ustawieniach, zasłonięte są też np. informacje na górnej belce w programie Yanosik - Damski głos w mapach (i nie tylko) mówi z rosyjską naleciałością (akcent). Jak już raz to usłyszałem to zaczęło mnie to strasznie drażnić. - Po włączeniu i wyłączeniu Siri sterowanie głosowe pozostaje w języku ang. Tak już było wcześniej, ale po przestawieniu na polski aż do momentu restartu telefonu sterowanie głosowe mówiło po polsku, ale rozumiało angielski. Co ciekawe zmienił się też damski głos na stary, co akurat mnie ucieszyło. Natomiast nie widzę miejsca gdzie można zmienić głos sterowania głosowego. Jest tylko taka możliwość przy Siri, więc zmiana która się dokonała praktycznie jest błędem...

#505 kris77

kris77
  • 31 posts

Posted 20 September 2013 - 09:20

do maucinek: Zależy do czego używasz telefonu. Ja na swoim iPhone 4 zainstalowałem iOS 7 i jestem zadowolony. Do moich zastosowań wystarcza - słuchanie muzyki przez Audyssey (do pracy chodzę na butach, mam 30 minut w jedną stronę), czasami sprawdzę pocztę, przejrzę jakieś strony na Safari, pobawię się Wkurzonymi Ptaszkami i jest dobrze. Safari chodzi lepiej jak na iOS 6, bateria trzyma podobnie (mój iPhone ma już 3 lata, więc od baterii cudów nie mam prawa wymagać). Wygląd jest sprawą dyskusyjną - mi osobiście się podoba, nawet bardzo. To że nie mam blura w Centrum Sterowania i Centrum Powiadomień w niczym mi nie przeszkadza, animowane tapety ani tyle mi nie przeszkadzają. Dla samego Centrum Sterowania warto zaktualizować. Dla Pogody (w sumie używam codziennie tej aplikacji), dla przejrzystych programów jak Mail, Notatki, Przypomnienia moim zdaniem warto.

#506 Dares

Dares
  • 407 posts
  • SkądKatowice

Posted 20 September 2013 - 09:21

To wróć do 6.1.3 i nie marudź -.-
Jednak stanowcza większość głosów jest na TAK w przypadku nowego iOS. Jednym muli, drugi nie a trzeci twierdzi że działa idealnie. Ja jestem z tych którym nowy system przypadł do gustu. Po czystym restore z kopią z Chmury 7 przyśpieszyła, jest różnica między 6 a 7 ale nie przeszkadza mi na tyle aby wrócić do 6. Mowa o iPhone 4.

Wyrażam tylko swoje zdanie, a nie marudzę. Też jestem po czystym restore i wgrana kopia na to.

Jakby miał pisać same ochy i achy to by nudno było i nie wiem po co by było te forum. A apple przydałoby się dostać w dupę ponownie jak odszedł Jobs, bo moim zdaniem trochę się zapomnieli jaka była idea firmy.

#507 masi0

masi0
  • 332 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 September 2013 - 09:25

ogólnie 7.0 na 4s działa nieźle, choć zdażało się, że z Ustawień potrafił wywalić do głownego ekranu - ten sam bug co na betach. Kolejny - mowa wysokiej jakości, ściąganie ruszyło po kilku restarach a poza tym - fajne zremasterowane nowe dźwięki , wreszcie nowe tapety mam nadzieje że kolejne update'y zlikwidują nasze problemy

#508 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 20 September 2013 - 09:26

Wyrażam tylko swoje zdanie, a nie marudzę. Też jestem po czystym restore i wgrana kopia na to.

Zależy jak na to patrzeć ;) Od wydania GM wiadome było że system jest wolniejszy i mulasty w porwaniu do 6. Każdy mógł testować GM i wrócić do 6 zresztą chyba nadal jest ta opcja. Czytając ciągłe posty typu "Zamulony" ,"brzydki" czy "Paskudny" nie dowiadujemy się nic nowego. Są gusta i guściki. Jednemu podoba się matka innemu córka. Może zamiast narzekać nad szybkością i wyglądam (który wg, każdego usera jest inny), skupmy się na tym co jest do poprawy. Bo oczywiste jest to że nowy iOS wymaga poprawy szybkości.

#509 madizal

madizal
  • 248 posts
  • SkądKatowice

Posted 20 September 2013 - 09:30

Czy działa Wam automatyczna regulacja jasności ?? u mnie nie

#510 domin74

domin74
  • 50 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 20 September 2013 - 09:30

Witam. Mam dwa pytania. Da się wgrać własne dzwonki? Nie mogę tego znaleźć. W iOS 6 było. I drugie - gdzie wyłącza się automatyczne pobieranie aktualizacji programów? Na początku było pytanie czy włączyć, ale nie znajduję gdzie wyłączyć. Pozdrawiam

#511 Dares

Dares
  • 407 posts
  • SkądKatowice

Posted 20 September 2013 - 09:32

Zależy jak na to patrzeć ;) Od wydania GM wiadome było że system jest wolniejszy i mulasty w porwaniu do 6. Każdy mógł testować GM i wrócić do 6 zresztą chyba nadal jest ta opcja. Czytając ciągłe posty typu "Zamulony" ,"brzydki" czy "Paskudny" nie dowiadujemy się nic nowego. Są gusta i guściki. Jednemu podoba się matka innemu córka. Może zamiast narzekać nad szybkością i wyglądam (który wg, każdego usera jest inny), skupmy się na tym co jest do poprawy. Bo oczywiste jest to że nowy iOS wymaga poprawy szybkości.

Testowałem IOS 7 beta 5 i 6 , GM pominąłem. Wiem, że jest możliwość powrotu jednak świadomie zostaję z tym systemem póki co bo wierze w to, że niebawem to poprawią. Dziwi mnie jedynie fakt, że bugi które były w wersji 5 i 6 nadal były w wersji GM i w końcu w wersji finalnej. Jak myślicie długo trzeba będzie czekać na kolejne update?

#512 Mirdaroh

Mirdaroh
  • 20 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 20 September 2013 - 09:43

Mam do Was pytanie. Wczoraj po instalacji iOS 7 i zrobieniu pełnego restore, miałem w telefonie zajęte około 400 MB, przez cały dzień nic praktycznie z nim nie robiłem jedynie kilka telefonów i smsów. W użyciu wyszło że teraz mam zajęte około 440 MB a wiadomości zajmują 2 MB. Po usunięciu wiadomości z telefonu zajmują więcej niż jak były bo około 3 MB. Czy to jest normalne i można jakoś usunąć te 'Wiadomości (zachowane)' plus jeśli ktoś mógł mi odpowiedzieć dlaczego zużycie tak rośnie mimo iż wszystkie systemowe usługi (pogoda, giełda), które korzystają z internetu wyłączyłem...

#513 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 20 September 2013 - 09:43

Testowałem IOS 7 beta 5 i 6 , GM pominąłem. Wiem, że jest możliwość powrotu jednak świadomie zostaję z tym systemem póki co bo wierze w to, że niebawem to poprawią. Dziwi mnie jedynie fakt, że bugi które były w wersji 5 i 6 nadal były w wersji GM i w końcu w wersji finalnej. Jak myślicie długo trzeba będzie czekać na kolejne update?

Wg. mnie kwestia max miesiąca. Zwłaszcza że 5s i 5c dostają 7.0.1 w dniu premiery.

#514 eualex

eualex
  • 2097 posts

Posted 20 September 2013 - 10:00

Wczoraj w mojej 5 zrobiłem upgrade do iOS 7 (telefon potrzebuje 3GB wolnego miejsca) - zajeło to około 30 minut. Subiektywne pierwsze wrażenia: omg... tragedia, po około skonfigurowaniu wyszystkiego, przejrzeniu dokładnie ustawień i zabawy z telefonem ok. 5 godzin, mogę powiedzieć (napisać), że:

Zalety:
- telefon działa bardzo płynnie
- część nowych ustawień, jak np. ustawnienia sieci komórkowej są łatwo dostępne i podają szczegółowe dane wykorzystania sieci komórkowej (w końcu nie potrzebujemy do tego aplikacji z App Store)
- zamykanie otwartych aplikacji poprzez gest "odrzucenia"
- foldery mieszczą teoretycznie więcej aplikacji
- nie używany kiosk można wrzucić do folderu
- osobna ikonka aplikacji facetime

Wady:
- czytelność - a właściwie jej brak, biel i minimalizm - daje strasznie po oczach/szybko męczy wzrok
- widok&kolorystyka wiadmości sms/imessage - przypomina to bardziej na czat, niż wiadmości znane z poprzednich wersji
- animacje przechodzenia okienek
- tapety (na co mi ok. 20 nowych tapet) - nigdy z nich nie korzystałem; zajmują tylko miejsce w telefonie
- zmiany w safari - interfejsu i wydoku /przełącznia otwartych kart to tragednia
- foldery, które otwierają się jako nowe okienko, mieszcząc 9 aplikacji zmuszają do częstszego przewijania ekranów
- ustawnia aparatu
- internożerny ;) ustawnienia zjadły mi ponad 50 mb z pakietu danych :/
- totalna zmiana w game center :/
- prezentacja sieci za pomocą ilości kropek (zamiast dotychczasowych narastających kreseczek)
- odbieranie telefonu przez przesuń/slide (lubię opcję "odbierz" jako przycisk z iOS 6.1.4)
- prezentacja i domyślne opcja wysuwanego paska szybkiego dostępu
- dzwięki - bardziej podobają mi się te z poprzedniej wersji (6.1.4)
- przeźroczystość np. podczas otwierania powiadomień
- część nowych ustawień (np. powiadomienia: pomimo wyłączenia pogody i giełdy i tak pokazuje, że dane dostarcza yahoo; tak jak w iTunes 11 - domyślnie pokazuje: wszystkie zakupione utwory z iTunes Store (czyli także te których nie ma w telefonie - na szczęście można to wyłączyć)

= telefon został wyzerowany, podpięty do itunes w trybie dfu i po sprawdzeniu przez itunes najnowszej aktualizacji dla iPhone 5 jako 6.1.4, przywrócony z kopi zapasowej w iTunes do iOS 6.1.4 :D Całe szczęście, że się udało... ufff... to było najgorsze 5 godzin z iOS, a z ios mam styczność od czasu 3gs 4.2.1 sprzed ok. 2 lat temu.
Z mojej strony proponuję wstrzymać się z aktualizacją. Jeśli mamy znajomego, który już używa iOS 7 - proszę rozważyć przetestowanie, aby racjonalnie ocenić czy nam się podoba czy nie.

#515 telker

telker
  • 19 posts

Posted 20 September 2013 - 10:05

Witam. Mam dwa pytania. Da się wgrać własne dzwonki? Nie mogę tego znaleźć. W iOS 6 było. I drugie - gdzie wyłącza się automatyczne pobieranie aktualizacji programów? Na początku było pytanie czy włączyć, ale nie znajduję gdzie wyłączyć.
Pozdrawiam

Wgranie dzwonków w iOS7 bezproblemowo poprzez iTUNES - sprawdziłem przed chwilą.

#516 mart.plax

mart.plax
  • 178 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 20 September 2013 - 10:14

U mnie na 4S restart telefonu przebiegł płynnie (lepiej niż przy 6.1.3), same animacje też się nie tną, a ostatnio telefon był w takim stanie, że byłam pewna, że nie udźwignie siódemki. Wiadomości ładują się zdecydowanie szybciej, podobnie aparat i aplikacje, jak np. facebook. Bardzo wolno chodzi aplikacja safari, do tego wczytywanie stron trwa u mnie teraz ok. 2 minut, zarówno na 3G jak i WIFI, a wcześniej przy obu połączeniach była błyskawica. Bateria ucieka w zastraszającym tempie: przez noc 8%, a przez godzinę użytkowania "z doskoku" 12% (włączone 3G i WIFI, aplikacje działające w tle: fb, wiadomości, ustawienia i safari) Na plus: prędkość działania, akurat u mnie większość przyspieszyło, poza tym nieszczęsnym safari (ale to łatwo wyeliminować - jakiś Chrome albo coś :D) Na minus: wszelkie niedoróbki, o których już pisałam wcześniej: m.in. lampa i autofocus w aparacie, ta nieszczęsna pogoda!, długość pracy baterii. Ogólnie co do wyglądu to jeszcze mnie do siebie nie przekonał, bo nie są to jakieś moje klimaty, ale da się przyzwyczaić. Może przy dłuższym użytkowaniu nawet mi się spodoba.

#517 Baerok

Baerok
  • 141 posts
  • SkądStalowa Wola

Posted 20 September 2013 - 10:30

Bugi

Może teraz ja dodam coś od siebie i wymienię listę bugów jakie zauważyłem (iPhone 5):

- źle dopasowana fraza “ICLOUD” w menu “użycie” w ustawieniach
- problem z pobieraniem danych pogody i wyszukiwaniem miast
- zacinający się efekt paralaksy (raz zdarzyło się że ikona App Store lekko wyszła poza ekran na kilkadziesiąt sekund)
- zacinający się dźwięk blokady i wywoływania zrzutu ekran
- znikające miniatury aplikacji w multitaskingu
- sporadycznie nie działające kontrolki odtwarzacza w centrum sterowania

Dołączam swoje screenshoty:

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Jest to najbardziej zbugowany release ever.

#518 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 20 September 2013 - 10:34

Dziwna sprawa, safari działa u mnie bardzo szybko na 4 i 5 sprawdzałem
Z baterią jest podobnie jak w ios 6 z tym że w 7 trzeba wejść w zakładkę prywatność i zrobić tam porządek według uznania, efekt jest zauważalny
Wczoraj jak sprawdzałem miałem 5 h użycia i czuwanie ponad 24 h , więc nie jest źle

- - - Połączono posty - - -

Może teraz ja dodam coś od siebie i wymienię listę bugów jakie zauważyłem (iPhone 5):

- problem z pobieraniem danych pogody i wyszukiwaniem miast
- zacinający się efekt paralaksy (raz zdarzyło się że ikona App Store lekko wyszła poza ekran na kilkadziesiąt sekund)
- zacinający się dźwięk blokady i wywoływania zrzutu ekran
- znikające miniatury aplikacji w multitaskingu
- sporadycznie nie działające kontrolki odtwarzacza w centrum sterowania

Dołączam swoje screenshoty:

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Jest to najbardziej zbugowany release ever.

Nie zauważyłem takiego cudu jak u ciebie, jak wgrywałeś swój system?
Ja po kablu

#519 Baerok

Baerok
  • 141 posts
  • SkądStalowa Wola

Posted 20 September 2013 - 10:35

@Therioon Robiłem update przez OTA z iOS 6.1.4 @owz U mnie ten błąd się pojawia gdy jest wyłączony dostęp do sieci i dane z iCloud są niedostępne. Sprawdź z wyłączonym internetem.

#520 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 20 September 2013 - 10:38

Dziwne, u mnie nie ma takiego efektu
[ATTACH=CONFIG]17121[/ATTACH]

#521 dopesi

dopesi
  • 68 posts

Posted 20 September 2013 - 10:43

Moje pierwsze wrażenia IP4S: - na pewno zamula, wyraźnie wolniejszy - raz zniknęła mi tapeta na ekranie zablokowanym - było rozmyte tło - tak jakbym miał nieprzeczytane powiadomienie i nic się nie dało z tym zrobić (hard reset pomógł) - niektóre aplikacje się wysypują.

#522 krzemo

krzemo
  • 127 posts

Posted 20 September 2013 - 10:54

Niektórzy mówią, że Apple skończyło się wraz z premierą iOs7 i pewnie niedługo upadnie. Otoż pozwolę się nie zgodzić.
kormo • Apple się kończy? Moim zdaniem dopiero się zaczyna.

hehehe dobre :)

- - - Połączono posty - - -

Argumenty nie do podważenia "bo spodobało się 7 latkowi" :D

myślę, że nie tylko 7 latkowi z uwagi na to, że jest już na 37 % urządzeń na globie :)

#523 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 20 September 2013 - 10:57

Gość bredzi i tyle Gdyby pierwsze iP miały wygląd dzisiejszego iOS7 a teraz zobaczylibyśmy iOS takiego jakiego znamy od lat - gość na pewno wyłby z rozkoszy jakie to piękne Jedni maja swoje zdanie a inni bezmyślnie i bezrefleksyjnie łykają każdą nowość - i tyle Ja do tych 37% nie należę i nie zamierzam. Ciekawe ile osób z tych 37% jest zawiedzionych i chętnie wróciłaby do iOS6? Tak powinno wyglądać reprezentatywne badanie rynku ! Sam pomagałem poprzez priva kilku osobom wrócić do iOS 6 .... a to chyba mówi samo za siebie

#524 krzemo

krzemo
  • 127 posts

Posted 20 September 2013 - 11:00

przecież może wrócić :)

#525 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 20 September 2013 - 11:01

myślę, że nie tylko 7 latkowi z uwagi na to, że jest już na 37 % urządzeń na globie :)

Bardzo ciekawe rozumowanie, jeśli jest zainstalowany na takiej liczbie urządzeń to wg. Ciebie automatycznie oznacza, że wszystkim użytkownikom, którzy zainstalowali podoba się iOS7. Nigdy nie odważyłbym się stawiać tak odważnych tez, tym bardziej, że jak widać choćby po tym forum, nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users