Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iOS7 - pierwsze wrażenia

• This topic is locked This topic is locked
1490 replies to this topic

#351 bieluk

bieluk
  • 4 posts
  • SkądWysokie Mazowieckie, Poland

Posted 19 September 2013 - 14:39

Jestem mocno zaskoczony pozytywnym odbiorem 7 przez posiadaczy IP4. Jeszcze wczoraj udało mi się zrobić aktualizację na ipadzie 2 i mojej czwórce. O ile Ipad dobrze sobie radzi z nowym systemem o tyle 4 to totalny muł. Spadek FPS jest mocno odczuwalny. Starałem się o tym nie myśleć. Tłumaczyłem sobie, że tylko sobie to wmawiam i że jest okej. Tapety ładne, a dzwonki nowe. Niestety nie wytrzymałem. Jestem świadomy, że 4 to już leciwy sprzęt, ale żeby występowały spadki wydajności przy wejściu w wiadomości lub w książkę telefoniczną to jest nie do przyjęcia. Przerażony czytałem kolejne wpisy, że lada moment nie będzie można powrócić do starszej wersji tak więc przed chwilą powróciłem. Kurczę ten powrót to wspaniała sprawa. Poczułem jakby mój telefon otrzymał drugi rdzeń i więcej ramu. Nie da się tego opisać. Dopiero po powrocie czuję się jakiego się miało zamuleńca pod 7. Telefon dusił się, a ja podłączyłem mu tlen. Potężny kopniak do przodu. Mam wrażenie, że ktoś mi chyba podmienił telefon na 4S. Nie dawajcie się nabrać na to, że iphone 4 to demon prędkości bo tak nie jest. Przekonacie się o tym jak zainstalujecie IOS 7 i wrócicie z powrotem do starego systemu. Samo zainstalowanie IOS 7 nie da wam tego samego poczucia zamulenia. Na osłodę zainstalowałem sobie tapety z IOS7 za pomocą WallpapersHD bo mi się spodobały. Teraz czekam na ruchy Apple związane z naprawą tego stanu rzeczy. Tutaj możecie zobaczyć na własne oczy test prędkości działania systemów i nei zaklinajmy rzeczywistości [url=http://bcove.me/rsbbeluo]Ad Unit Player[/url]

#352 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 19 September 2013 - 14:47

Tak jak nie dawno pisałem. iPhone 4 nie powinien dostać aktualizacji do iOS7. Jednak wiadomo czemu tak się stało :) Typowa pułapka dla klientów. Apple wie, że ludzie są bardzo ciekawscy i zainstalują. Po czym będą zirytowani i kupią nowszy model :) To się nazywa BIZNES :)

#353 krzemo

krzemo
  • 127 posts

Posted 19 September 2013 - 14:50

Dokładnie. Po czystym restore i włączeniu kontrastu, nie widzę aż tak wielkiej przepaści miedzy iOS7 i 6 jak wszyscy piszą.

nie robiłem nawet czystej instalacji tylko aktualizację. wszystko działa, nic się nie przycina.

#354 dudek_t

dudek_t
  • 72 posts
  • SkądBielsk Podlaski

Posted 19 September 2013 - 14:50

To co zrobili z aplikacją kalendarza jest niewybaczalne. Brak listy wydarzeń podczas widoku miesiąca to jakaś paranoja. System chodzi wyraźnie wolniej niż 6 ale to akurat mi nie przeszkadza. Problemem jest też centrum powiadomień rozwijane z górnej belki, fatalny kalendarz, OKROPNY wygląd. Dużo gorsza obsługa listy zadań. Kontakty - totalne nieporozumienie. Jak dla mnie 7 jest PORAŻKĄ. Teraz zamiast kupić 5S kupię pewnie Lumie. Koszmar :(

#355 Adrian_PL

Adrian_PL
  • 50 posts

Posted 19 September 2013 - 14:55

Witam. Mam iPhona 5 i z tej aktualizacji jestem zadowolony, kwestia czasu i wszyscy będą mówić, że jest super. Tylko mam jeden problem czy u Was też animacja w smsach jak jest wysunięta klawiatura i zmienia się na widok poziomy lekko zwalnia. Nie jest to jakiś mega lag ale wydaję się to mniej płynne, niż np. taki sam obrót bez wysuniętej klawiatury. Jak się włączy opcję zwiększ kontrast wszystko działa super. Z góry dziękuję za odpowiedź.

#356 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 19 September 2013 - 14:57

Samo zainstalowanie IOS 7 nie da wam tego samego poczucia zamulenia. Na osłodę zainstalowałem sobie tapety z IOS7 za pomocą WallpapersHD bo mi się spodobały. Teraz czekam na ruchy Apple związane z naprawą tego stanu rzeczy. Tutaj możecie zobaczyć na własne oczy test prędkości działania systemów i nei zaklinajmy rzeczywistości Ad Unit Player

Jasne ;) Apple powinno się dostosować do developerów "od tapet". Obserwujmy ruchy razem. :cool:

#357 igo2u

igo2u
  • 120 posts

Posted 19 September 2013 - 15:00

Jak się włączy opcję zwiększ kontrast wszystko działa super. Z góry dziękuję za odpowiedź.

dokładnie tak jest, zobaczę dzisiaj czy na ip5 też, na razie testuje na 4sce. Wygląda, że parę bugów jest do poprawienia w wersji 7.0.1

#358 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 19 September 2013 - 15:10

Zastanawiam się nad downgrade do 6.1.4 póki jeszcze mozna, aczkolwiek iOS7 też kusi, wszystko jest naprawde w porządku poza baterią. Może 7.0.1 to zmieni bo w przypadku iOS6 i jego premiery to też pewnie bateria na tym cierpiała, pozniej to chyba poprawili.

#359 ostrich1

ostrich1
  • 40 posts
  • SkądGdynia

Posted 19 September 2013 - 15:16

Ogółem mówiąc to iOS 7 wcale nie jest taki zły, po dłuższej współpracy (mam na myśli tydzień minimum) można się przyzwyczaić. Jedyne co mnie irytuje w 4S to dość długie wczytywanie ustawień czy wiadomości, kontaktów - trwa to około 5 - 6s, a przeglądając ten temat nie spotkałem się, żeby ktoś miał podobny problem na 4S, a jeśli już to na 4. Zrobiłem restore na czysto z zarejestrowaniem jako nowy iphone i nie pomogło. Jakieś rady, co jeszcze ewentualnie mogłoby zażegnać te cięcia? Przechodząc do iPada 3 - soft chodzi płynnie bez cięć, fajnie, ale lubi sobie wywalić do homescreena tak o po prostu. Mam nadzieję, że aktualizacje już niedługo.

#360 maniakse

maniakse
  • 135 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 September 2013 - 15:33

Ogółem mówiąc to iOS 7 wcale nie jest taki zły, po dłuższej współpracy (mam na myśli tydzień minimum) można się przyzwyczaić. Jedyne co mnie irytuje w 4S to dość długie wczytywanie ustawień czy wiadomości, kontaktów - trwa to około 5 - 6s, a przeglądając ten temat nie spotkałem się, żeby ktoś miał podobny problem na 4S, a jeśli już to na 4. Zrobiłem restore na czysto z zarejestrowaniem jako nowy iphone i nie pomogło. Jakieś rady, co jeszcze ewentualnie mogłoby zażegnać te cięcia?

Przechodząc do iPada 3 - soft chodzi płynnie bez cięć, fajnie, ale lubi sobie wywalić do homescreena tak o po prostu. Mam nadzieję, że aktualizacje już niedługo.

Zmienić ustawienie kontrastu ;) W moim przypadku jeszcze na wersji GM to pomogło.

#361 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 19 September 2013 - 15:35

A ja zauważyłem pewien problem w synchronizacji icloud pomiędzy komputerem, iPadem i iPhonem. Po przeczytaniu poczty na jakimś urządzeniu nie widać zmian na innych. Na wszystkich imap i push. Urządzenia jak w podpisie. Oczywiście po wejściu do poczty czy kalendarza, zmiany się aktualizują.

#362 ostrich1

ostrich1
  • 40 posts
  • SkądGdynia

Posted 19 September 2013 - 15:43

Zmienić ustawienie kontrastu ;) W moim przypadku jeszcze na wersji GM to pomogło.

Niestety, u mnie nie pomaga :(

#363 adriens777

adriens777
  • 5 posts

Posted 19 September 2013 - 15:43

Cieszą mnie wypowiedzi optymistyczne co do iOS7, świadczy to o szerokich horyzontach, a nie zamykaniu się w jednym systemie na 10 lat. Dlatego pierwsze ''zdanie'' jakie powiedziałem, gdy na wyświetlaczu pojawiło się ''cześć'' w paru językach - ALE GÓWNO. Jednak po jakichś 77 sekundach zdałem sobie sprawę, że to duży skok, ale niestety związany z podążaniem za modą gadżetów i wskaźnikami księgowych, co za tym idzie przybliżenie się graficznie do reszty systemów, tak aby różnica między przykładowo Androidem a iOSem nie była przepaścią i potencjalny nabywca miał jeszcze większy dylemat w wyborze i zdecydował się na produkt Apple. +++++Plusy+++++ -Nowe gesty, w szczególności szybkie usuwanie aplikacji w tle, które wcześniej było wręcz archaiczne, podoba mi się też Spotlight -Funkcjonalność aparatu i uruchomienie gestów w przełączaniu na video -Nareszcie nowa aplikacja pogodowa -Świetne szybkie funkcje uruchamiane gestem z dołu (w końcu wbudowana latarka) -Dużo szybsze Safari -Ciekawa zmiana kultowych ''dymków'' wiadomości -Świetne nowe dzwonki -----Minusy----- -Kalendarz jest jak dla mnie fatalny, zbyt prostacki i za biały -Notatki z których często korzystałem, napisałem w czasie przeszłym, bo gdy otworzyłem je teraz to mnie odepchnęły swoją bielą przez którą nie mogę zebrać myśli co miałem napisać -Choć z natury jestem otwarty do takiej formy Docka długo będzie trzeba mnie przekonywać, po prostu za mało odróżnia się od reszty -Dyktafon jest fatalnie wykonany graficznie -Jarzące w oczy Safari i brak możliwości modyfikacji szaty graficznej Ogólnie iOS 7 podoba mi się choć wiadomo, że po 6 latach użytkowania poprzedniej szaty graficznej wiele będzie narzekania tych którzy do zmian są nastawieni jak abstynent do wódki.

#364 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 September 2013 - 15:45

Zmiany - ok, ale zmiany na lepsze. Niestety, wg mnie, iOS 7 nie jest zmianą na lepsze i nie dlatego, że przyzwyczaiłem się do iOS 6 - przeciwnie, czekałem na coś nowego, ale nie na coś takiego...

#365 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 19 September 2013 - 15:49

czekałem na coś nowego, ale nie na coś takiego...

tzn? na co?

#366 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 19 September 2013 - 16:12

Choćby na ciekawszy, spójniejszy projekt graficzny UI - przykłady na dribble pokazują, że jednak jest wielu dużo zdolniejszych grafików, niż ci co siedzą w apple, którzy potrafią wprowadzić świeży minimalizm, jednocześnie zachowując spójność z tym co było... nadal uważam, że apple podporządkowało wszystko co się da 5c - zakładając, że kolorowe iphony razem wzięte będą większym sukcesem niż 5s...

#367 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 19 September 2013 - 16:38

Wygląd iOS'a to jednak kwestia gustu. Są tacy, którym się podoba i są ci co im się nie podoba. Niestety nie trafisz w gusta wszystkim. Jestem z iOS7 od bety 1 i powiem szczerze, że na początku byłem w szoku i negatywnie nastawiony, ale dzisiaj już się przyzwyczaiłem i powiem szczerze, że bardziej mi się iOS7 podoba względem iOS6. Fakt, że niektóre ikonki są jakby malowane przez jakiegoś nastolatka w gimnazjum, ale ogólnie design jest ok. Zobaczymy na wyniki sprzedaży i opinie ludzi po jakimś czasie, zobaczymy wtedy jak jest i czy Apple sobie strzeliło samobója.

#368 Narmer

Narmer
  • 556 posts

Posted 19 September 2013 - 16:49

Zastanawiające, że gdy iOS7 był dostępny jedynie w beta-wesjach, wszyscy (wypowiadający się) pisali w samych superlatywach, same och'y i ach'y. Teraz, gdy mamy już wersję finalną - większość narzeka i krytykuje. Gdyby tak poszukać, w obu grupach znalazłyby się te same osoby. To forum, jako całość, już dawno straciło wiarygodność. A moja opinia o systemie? A mam, a jakże! Ale nie napiszę, bo g... was to obchodzi.

#369 mayia

mayia
  • 6 posts

Posted 19 September 2013 - 16:52

warto aktualizować na ipada 4 czy lepiej pozostać na starym systemie?

#370 TheLisior

TheLisior
  • 27 posts

Posted 19 September 2013 - 16:55

Okej, więc i ja się wypowiem. Używałem bety, narzekałem. Miałem nadzieje, że sporo poprawią, i zainstalowałem oficjalną 7 wczoraj. Przed chwilą wróciłem do 6.1.3. Kompletnie iOS 7 mi nie pasuje, znaczy wygląd funkcje ok, ale wg. 6.1.3 to na iPad 4 jest jeszcze sporo do poprawienia. Czekam na lepsze wersje.. Dobrze, że mogłem wrócić do 6.1.3.

#371 Bybc

Bybc
  • 3 posts

Posted 19 September 2013 - 17:02

Witam, mam taki problem z nowym iOS 7 na mojego iPhona 4s: Wczoraj w nocy go zaktualizowalem ale strasznie przycina mi się wprowadzanie tekstu, czy to w safari, pisaniu nowego maila czy tez pisaniu sms. Treść wprowadza się po ok. 7 sekundach od kliknięcia w literę/znak itp. Czy wy też macie/mieliście takie problemy ? Co może być tego przyczyną ?

#372 MC_

MC_
  • 6942 posts

Posted 19 September 2013 - 17:04

A próbowałeś tricku z kontrastem o którym była tu wielokrotnie mowa?

#373 Bybc

Bybc
  • 3 posts

Posted 19 September 2013 - 17:10

Tak, włączyłem zwiększenie kontrastu i nic nie pomogło ;/

#374 mart.plax

mart.plax
  • 178 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 19 September 2013 - 17:17

I to jest ten historyczny moment, w którym iOS przestał być intuicyjny... Mam do czynienia z iZabawkami już +- 8 lat, a mimo to po tej aktualizacji czuję się osaczona i przytłoczona, czyli tak jak zawsze się czułam przy Androidzie... No nie podoba mi się, ktoś szedł w dobrą stronę ale zdecydowanie przedobrzył.

#375 maniakse

maniakse
  • 135 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 September 2013 - 17:17

Bybc takich problemów nie miał chyba nikt ani na betach ani na świeżo wypuszczonym iOsie, na początek zrób restore, postaw wszystko od zera i powinno śmigać zwłaszcza, że 4s bardzo dobrze radzi sobie z "7" jak na swój wiek.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users