Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nexus 7 2013 czy ipad mini?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#26 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 15 września 2013 - 17:14

Dlaczego bezmyślne? Dla wielu ludzi 3.5'' jest wystarczającą przekątną, nawet dzisiaj po roku wypuszczenia iPhone'a 5 z 4'' wyświetlaczem...

Miałem na myśli to, puki nie pojawił się iP5, to rozmiar 3,5" był jedyniesłusznym, tak jak obecnie 3x4 w iPadach.

Jestem tu od kilku dni i też wiem, że kolega Iro to jakiś kosmita przysłany na tę planetę Apple, żeby mieszać. Jak kto woli - dywersant. A może mu się żółć wylała gdy mu się popsuł jakiś maczek? Współczuję.

Zgadza się. Popsuł mi się maczek i to nie jeden, co nie wyklucza tego, że od czasu do czasu znów coś od Apple przetestuję (iPad MINI 2 tygodnie, iPad 4 miesiąc).
A niestety większość tutaj ma tzw zasłyszaną wiedzę o konkurencyjnych rozwiązaniach.
zabieram głos, bo miałem obydwa te tablety, o które pyta założyciel tematu.

#27 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 września 2013 - 17:19

Miałem na myśli to, puki nie pojawił się iP5, to rozmiar 3,5" był jedyniesłusznym, tak jak obecnie 3x4 w iPadach.

Ale dla kogo? Dla Apple czy dla użytkowników?
Apple się zmienia, to oczywiste. Jeśli chodzi o użytkowników, to z tego co tu słyszę, to nadal są głosy, że 3.5'' to zdecydowanie wystarczająca przekątna jak na smartfona.

#28 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 15 września 2013 - 17:22

Ja właśnie odpaliłem nowego Nexusa 7.2 :-) Nie bierz iPada.

#29 Jolaos

Jolaos
  • 1 036 postów

Napisano 15 września 2013 - 18:03

Ja właśnie odpaliłem nowego Nexusa 7.2 :-)

Nie bierz iPada.

Nie ma to jak siła argumentu:)

#30 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 15 września 2013 - 18:08

Co za dziwne pytanie... Zwłaszcza teraz, gdy za miesiąc-dwa ma pojawić się nowy iPad mini.. Gdyby nie zaistniała retina to można by się zastanawiać.

#31 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 15 września 2013 - 18:11

Nie ma to jak siła argumentu:)

Miałem iPada mini kilka miesięcy od dzisiaj mam N7.2. Pytaj jak chcesz coś wiedzieć. :-)

#32 Jolaos

Jolaos
  • 1 036 postów

Napisano 15 września 2013 - 18:17

Miałem iPada mini kilka miesięcy od dzisiaj mam N7.2. Pytaj jak chcesz coś wiedzieć. :-)

Gdybym tylko był zainteresowany Nexusem... Ale chyba zakochałem się w iPadzie:)

#33 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 15 września 2013 - 18:23

Żadnych pytań. :D

#34 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 15 września 2013 - 18:28

Można się przerzucać argumentami jaki tablet brać, jaki jest lepszy, ale - powiedzmy, że przekonany przez kogoś biore nexusa, wchodze do google play, zaczynam ustawiać pod siebie, a tam -Paper53 - nie ma - Brushes - nie ma - Procreate - nie ma - PhotocookBook - nie ma - adobe ideas - nie ma no to może choćby Tiny Birds czy zombie gunship...? - nie ma... I tak można w kółko do wieczora... :) Nie wyobrażam sobie przesiadki na nexusa, gdy już się miało ipada... ciężko jest z cudnie urządzonego i funkcjonalnego, nawet starego mieszkania - przeprowadzić się do supernowoczesnego - ale kompletnie pustego w środku, bez widoku na jakieś meble w przyszłości... ;)

#35 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 września 2013 - 18:42

I dla tych programow warto: - gapic sie na ekran z czasow iPhone 3GS, - uzywac iOS7, ktory dziala dobrze chyba tylko na 5S, - nosic specjalna torbe, bo Mini nie miesci sie do zadnej kieszeni - grac w gry na srednich detalach a z czasem i niskich fps - placic 2x tyle i nie dostac GPS w wersji bez 4G - musiec wyposazyc sie w etui bo metalowe plecy porysuja sie po tygodniu - ogladac filmy z paskami - sluchac dzwieku w mono ?

#36 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 15 września 2013 - 18:43

Tak samo wiele nie ma na iPadzie ;-)

#37 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 15 września 2013 - 19:08

Tak samo wiele nie ma na iPadzie ;-)

Pokaż mi chociaż 3 - tak samo dobrze zaprojektowane, wokół których skupiło się ogromne community - i są na androidzie a na iOS nie ma! :) (i nie są to emulatory starych gier :))

#38 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 15 września 2013 - 19:21

Pokaż mi chociaż 3 - tak samo dobrze zaprojektowane, wokół których skupiło się ogromne community - i są na androidzie a na iOS nie ma! :) (i nie są to emulatory starych gier :))

Nie każdy używa tak wyspecjalizowanych, graficznych aplikacji, jak Ty, a Konrad nie jest taką osobą (znam go :>). Aplikacji jest na pewno wiele, ja niestety przykładu podać nie mogę, bo używam Androida tylko i jedynie do rzeczy najbardziej mi potrzebnych, nie do tworzenia grafiki, czy składania filmów. :>

#39 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 15 września 2013 - 19:25

I o to się rozchodzi...! że ipada można używać również do rzeczy specjalistycznych (choć trudno nazwać photocook book czy paper53 specjalistycznymi....), androida - do "casualowych" - przeglądanie, oglądanie, wąskie czytanie... :)

WWDC 2012!! App Developer Appreciation Video!! - YouTube

kropka :)

#40 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 15 września 2013 - 19:47

I o to się rozchodzi...! że ipada można używać również do rzeczy specjalistycznych (choć trudno nazwać photocook book czy paper53 specjalistycznymi....), androida - do "casualowych" - przeglądanie, oglądanie, wąskie czytanie... :)

WWDC 2012!! App Developer Appreciation Video!! - YouTube

kropka :)

Wąskie czytanie... Czepiasz się rozmiarów ekranu, mi tam one odpowiadają, dużo czytam na nim ebooków, tak naprawdę zacząłem to robić na nim i mi jak najbardziej pasuje! Ponadto... jaki jest sens przepłacania, jeżeli będzie on służył tylko do podstawowych rzeczy, ponadto do grafiki mamy Sketchbook PRO, Photoshop - owszem, nie są to aplikacje, które są tylko na Androidzie, ale są. Aplikacje ciągle powstają, codziennie, więc i takie specjalistyczne również się pojawią. A za Nexusem przemawiają komponenty.

#41 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 15 września 2013 - 19:52

Witam,
Bije sie z myslami juz od ponad tygodnia i chcialbym prosic Was o pomoc. Sprzedalem swojego ipada 2 poniewaz chcialbym sie przerzucic na cos bardziej porecznego. No i teraz pytanie co wybrac? Tablet bede uzywal glownie do sieci spolecznosciowych, maila, internetu. Raczej nie gram w gry. Co polecacie w takim wypadku? Ogromnym plusem jest ekran w N7 ale jest mniejszy i jeszcze te przyciski ktore go "zmniejszaja".

Można się przerzucać argumentami jaki tablet brać, jaki jest lepszy, ale - powiedzmy, że przekonany przez kogoś biore nexusa, wchodze do google play, zaczynam ustawiać pod siebie, a tam
-Paper53 - nie ma
- Brushes - nie ma
- Procreate - nie ma
- PhotocookBook - nie ma
- adobe ideas - nie ma

no to może choćby Tiny Birds czy zombie gunship...?
- nie ma...

I tak można w kółko do wieczora... :)

Nie wyobrażam sobie przesiadki na nexusa, gdy już się miało ipada... ciężko jest z cudnie urządzonego i funkcjonalnego, nawet starego mieszkania - przeprowadzić się do supernowoczesnego - ale kompletnie pustego w środku, bez widoku na jakieś meble w przyszłości... ;)

DM76.
Przeczytaj, co pisał konrad.
Nic z tego co mu polecasz nie jest mu potrzebne.
Pisał, że miał iPada.
Poszukuje czegoś poręczniejszego
glownie do sieci spolecznosciowych, maila, internetu.

Nowy Nexus 7 jest bardziej poręczny i mieści się w kieszeni. Pisze się na nim o wiele szybciej i wygodniej. Nie wspomnę o poprawie, a raczej deformacji tekstu na iPadzie.
Do tego o wiele lepszy ekran i sama obudowa trzymająca się dłoni.
GPS w podstawowej wersji.
Niższa cena (nawet, gdyby była wyższa, to i tak bym go wolał od MINI).

#42 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 września 2013 - 20:10

Otoz to. iPad Mini nie bylby zly, gdyby kosztowal 600-700zl, czyli tyle ile jego blizniaki na polkach w dyskontach. No, ale ma japko, to go wyroznia.

#43 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 15 września 2013 - 20:26

Np. na iPadzie mini miałęm problemy z oglądaniem oglądaniem filmów w róznych dziwnych formatach, nie miałem programu który automatycznie pobierał mi polskie napisy i nie mogłem pobierać o otwierać niektórych plików.

-Paper53 - nie ma
- Brushes - nie ma
- Procreate - nie ma
- PhotocookBook - nie ma
- adobe ideas - nie ma
- Tiny Birds czy zombie gunship...?
- nie ma...

Nie używam i nigdy nie potrzebowałem.

I dodam że proporcje ekranu nexusa są genialne bo cały tablet z łatwością trzymam jedną ręką.

#44 kondzio42

kondzio42
  • 120 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 września 2013 - 21:00

Niższa cena (nawet, gdyby była wyższa, to i tak bym go wolał od MINI).

Jeśli chodzi o cenę to mamy tutaj nowego N7 za 1499 zł lub używanego ipada mini 16GB LTE za 1300-1400 zł więc jeśli chodzi o cenę to jest podobnie, ipada kupiłbym ewentualnie używanego, N7 wiadomo, nowego, zależy mi na wersji LTE, to bez wątpienia. Wydam i tak podobną kasę tylko na co? :) widzę że opinię są mocno podzielne... muszę przejść się i zobaczyć N7 w akcji, czy będzie mi pasował :)

#45 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 15 września 2013 - 21:10

Np. na iPadzie mini miałęm problemy z oglądaniem oglądaniem filmów w róznych dziwnych formatach, nie miałem programu który automatycznie pobierał mi polskie napisy i nie mogłem pobierać o otwierać niektórych plików.

I dodam że proporcje ekranu nexusa są genialne bo cały tablet z łatwością trzymam jedną ręką.

Proporcje ekranu Nexusa 7 w żadnym wypadku nie są genialne, genialnie może się go trzyma a to tylko przez to, że proporcje jego ekranu są totalnie zrypane. Genialne proporcje ekranu ma iPad mini, niestety efektem tego jest nieco większy rozmiar i siłą rzeczy mniejsza poręczność. Poza tym jedyne zastosowanie jakie widzę dla 16:9 to oglądanie filmów. Z drugiej strony oglądanie filmów na malutkim tablecie to niezły hardcore ale ludzie mają różne upodobania :D

#46 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 września 2013 - 21:26

Ogladanie filmow na 7" 16:9 to to samo co na 10" w 4:3. Po prostu nie masz tych paskow.

Tak swoja droga to Nexus ma 16:10, 1920x1200 a nie 1080p.

- - - Połączono posty - - -

Jeśli chodzi o cenę to mamy tutaj nowego N7 za 1499 zł lub używanego ipada mini 16GB LTE za 1300-1400 zł więc jeśli chodzi o cenę to jest podobnie, ipada kupiłbym ewentualnie używanego, N7 wiadomo, nowego, zależy mi na wersji LTE, to bez wątpienia. Wydam i tak podobną kasę tylko na co? :) widzę że opinię są mocno podzielne... muszę przejść się i zobaczyć N7 w akcji, czy będzie mi pasował :)

Wersja LTE ma 32GB. Porownaj cene 32GB LTE iPad'a nowki i uzywki. Moim zdaniem nie ma w ogole nad czym debatowac. iPad jest 2x za drogi w stosunku do swojej faktycznej wartosci.
Jesli iPad Mini 2, dostanie A6X'a i Retine - zmienie zdanie. Wtedy bedzie warto doplacic 1000 zl za bilet wstepu do AppStore i jablko na obudowie.

#47 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 15 września 2013 - 21:36

Ja tam nie wiem, mnie wystarczy to, wszystko "mówiące" zdjęcie z zeszłorocznego keynote Apple. Tak wiem, propaganda :D [ATTACH=CONFIG]17006[/ATTACH]

#48 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 15 września 2013 - 21:46

Ja tam nie wiem, mnie wystarczy to, wszystko "mówiące" zdjęcie z zeszłorocznego keynote Apple. Tak wiem, propaganda :D
[ATTACH=CONFIG]17006[/ATTACH]

Na to zawsze jest argument - że "przecież filmy ogląda się lepiej" :)

#49 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 15 września 2013 - 21:59

Na to zawsze jest argument - że "przecież filmy ogląda się lepiej" :)

Prócz tego, że "przecież filmy ogląda się lepiej" dodatkowym argumentem za 16:9 czy :10 jest oczywiście pójście z duchem czasu a nie cofanie się i kupno tabletu z proporcjami telewizora Rubin. Każdy młody hejter wie przecież doskonale że 16:9 czy 16:10 jest cool a 4:3 to spuścizna PRL-u. Inna sprawa, że później hejter mając okazję poserfować na przestarzałym 4:3 w cudowny sposób zmienia zdanie. Oczywiście, panorama nie jest zła, tyle, że nie w tak małych rozmiarach jak 7 cali.

#50 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 września 2013 - 22:03

To zdjecie jest przeklamane bo w Chrome mozna schowac pasek adresu dzieki czemu zyskujemy prawie 1cm na wysokosci. No, ale Wy wierzycie Apple ;p Ja Nexus'a mialem, pierwszego jak i tego nowego.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych