Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nexus 7 2013 czy ipad mini?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#1 kondzio42

kondzio42
  • 120 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 września 2013 - 08:38

Witam, Bije sie z myslami juz od ponad tygodnia i chcialbym prosic Was o pomoc. Sprzedalem swojego ipada 2 poniewaz chcialbym sie przerzucic na cos bardziej porecznego. No i teraz pytanie co wybrac? Tablet bede uzywal glownie do sieci spolecznosciowych, maila, internetu. Raczej nie gram w gry. Co polecacie w takim wypadku? Ogromnym plusem jest ekran w N7 ale jest mniejszy i jeszcze te przyciski ktore go "zmniejszaja".

#2 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 15 września 2013 - 09:00

Jak położysz obok siebie nexusa i ipada mini to ten drugi wygląda jakby miał znacznie większy i wygodniejszy wyświetlacz przy prawie takich samych wymiarach samego urządzenia. Z tego też powodu bez zastanowienia brałbym ipada mini.

#3 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 15 września 2013 - 09:25

Nowy nexus jest fajny,tańszy ale mini i tak wygrywa.Jeżeli Ci się nie spieszy to poczekaj jeszcze trochę z zakupem mini.

#4 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 września 2013 - 09:33

Moim zdaniem tu nie ma co porownywac. Apple nie posiada w ofercie godnego rywala N7 2013.

#5 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 września 2013 - 09:35

Zdecydowanie brałbym iPada mini, zwłaszcza jak mówisz, że miałeś iPada już wcześniej.

#6 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 15 września 2013 - 09:36

Ogólnie pomimo dużo lepszej rozdzielczości, Nexus 7 wydaje mi się zbyt wąski do komfortowego przeglądania internetu. Proporcje ipada mini są chyba wygodniejsze w użyciu, a jeżeli nie będziesz traktował tabletu jako konsoli do gier (chociaż i tak można na nim spokojnie pograć) to ipad mini nada się świetnie do Twoich zastosowań.

#7 JaN008

JaN008
  • 284 postów

Napisano 15 września 2013 - 09:51

Miałem mini dwukrotnie i przez brak retiny pozbyłem się szybciej niż kupiłem. Najlepiej zobacz na żywo jak wyglądają strony na tych tabletach i zobacz czy ekran w mini Tobie opowiada.

#8 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 15 września 2013 - 10:22

Z tych dwóch, żaden. Jak już poprzednicy wspominali, co z tego, że nexus 7 2013 ma wysokie PPI, skoro użyteczny obszar roboczy w nim praktycznie nie istnieje, zwłaszcza przy tych proporcjach. Obecny iPad mini ma za to stare bebechy i słabe PPI, choć mimo to na 6.1.3. nadal działa bardzo sprawnie a i wielkość ekranu jest idealna, gdyby nie ta nieszczęsna rozdzielczość. U mnie iPad 3 poszedł do ludzi i czekam na mini 2 lub iPada 5 i mimo, że czekać można wiecznie to akurat teraz jest chyba najgorszy czas na nabywanie tabletu. Tym bardziej, że pojawiały się plotki o kolejnej konferencji Apple w przyszłym miesiącu.

#9 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 15 września 2013 - 10:26

iOS 7 również działa bez zarzutu na iPad mini.

#10 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 września 2013 - 10:29

Moim zdaniem tu nie ma co porownywac. Apple nie posiada w ofercie godnego rywala N7 2013.

Masz rację.

Apple to waga ciężka, a jakiś tam Nexus to piórkowa ;-)

ps. żart, nie spinać się, poluźnić gumkę w majtach.

#11 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 15 września 2013 - 10:35

iOS 7 również działa bez zarzutu na iPad mini.

Być może, nie mówię, że nie. Ostatnia beta, którą wrzucałem siostrzeńcowi na iPada mini to numer 5, szybko chciał wrócić do 6.1.3. Teraz czeka do 18 września.

#12 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 września 2013 - 10:36

Mini we wrześniu bym nie kupował, najlepiej poczekać miesiąc, góra dwa będzie konfa i nowe iPady.

#13 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 15 września 2013 - 10:46

Ogólnie pomimo dużo lepszej rozdzielczości, Nexus 7 wydaje mi się zbyt wąski do komfortowego przeglądania internetu. Proporcje ipada mini są chyba wygodniejsze w użyciu, a jeżeli nie będziesz traktował tabletu jako konsoli do gier (chociaż i tak można na nim spokojnie pograć) to ipad mini nada się świetnie do Twoich zastosowań.

Miałem Mini i to nie jest to co iPad 4. Bardzo dużo mu brakuje, może faktycznie nowy Mini będzie lepszy.
Wracając do Nexusa, to właśnie jego proporcje są idealne do pisania i oglądania filmów.
Mam go od roku.
Mini jest nieporęczny, nieergonomiczny, wyślizguje się z rąk, właściwie trzeba zapomnieć o trzymaniu go jedną ręką.
Na Nexusie o wiele wygodniej i szybciej się pisze i poprawia literówki. Nexus mieści się idealnie do wewnętrznej kieszeni marynarki. Nie mam jeszcze nowego, ale kolega applowiec z tego forum zapewnił mnie, że jest jeszcze lepszy.

#14 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 15 września 2013 - 10:52

Miałem Mini i to nie jest to co iPad 4. Bardzo dużo mu brakuje, może faktycznie nowy Mini będzie lepszy.
Wracając do Nexusa, to właśnie jego proporcje są idealne do pisania i oglądania filmów.
Mam go od roku.
Mini jest nieporęczny, nieergonomiczny, wyślizguje się z rąk, właściwie trzeba zapomnieć o trzymaniu go jedną ręką.
Na Nexusie o wiele wygodniej i szybciej się pisze i poprawia literówki. Nexus mieści się idealnie do wewnętrznej kieszeni marynarki. Nie mam jeszcze nowego, ale kolega applowiec z tego forum zapewnił mnie, że jest jeszcze lepszy.

No tak, poręczność. Idąc tym tropem jeszcze lepiej używać po prostu smartphone'a z androidem, będzie jeszcze wygodniej a i do każdej kieszeni wejdzie. Tylko jako tablet sprawdzi się to dość kiepsko. Moim skromnym zdaniem absolutne minimum ekranu urządzenia mającego być tabletem to właśnie wyświetlacz wielkości i proporcji iPada mini a jeśli jeszcze dojdzie do tego retina wsparta rozsądną mocą będzie ideał.

#15 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 15 września 2013 - 11:58

No tak, poręczność. Idąc tym tropem jeszcze lepiej używać po prostu smartphone'a z androidem, będzie jeszcze wygodniej a i do każdej kieszeni wejdzie. Tylko jako tablet sprawdzi się to dość kiepsko. Moim skromnym zdaniem absolutne minimum ekranu urządzenia mającego być tabletem to właśnie wyświetlacz wielkości i proporcji iPada mini a jeśli jeszcze dojdzie do tego retina wsparta rozsądną mocą będzie ideał.

Właśnie rozmiary smartfona są idealne do trzymania w dłoni.
7" przy tych proporcjach wydaje się najbardziej optymalne.
To trzeba samemu doświadczyć.
Miałem kilka różnych iPadów, które jednak nie były tak ergonomiczne jak Nexus 7.
Oczywiście komuś może pasować coś innego. Ale iPada Mini długo nie potrzymasz w jednej ręce.

#16 kondzio42

kondzio42
  • 120 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 września 2013 - 11:59

Czekac to ja czekam, chce zakupic tablet moznaby powiedziec "przejsciowy" do czasu premiery mini z retina :) odpada czekanie bez tabletu, bo troszke juz sie uzaleznilem od tego urzadzenia :P i wykorzystuje go prawie codziennie, glownie poza domem i dlatego chce cos lzejszego. Widze ze opinie sa podzielone :P musze sie przejsc i zobaczyc nowego N7, mi tez sie wydaje ze jego powierzchnia uzytkowa jest troszke za mala ale ta rozdzielczosc... ;)

#17 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 15 września 2013 - 12:16

@Konradzie, pomimo tej powierzchni, która może się wydawać mała jego propocje są idealne, sam używam Nexusa 7 wcześniejszej generacji i tymczasowo nie będę go zamieniać, działa świetnie. Nie będę tutaj na sucho porównywać komponentów w nim wykorzystanych (teraz, aż do końca mowa o najnowszym Nexusie), bo zostanę za to zlinczowany, lecz wspomnę o Androidzie w wersji 4.3 - jak wiesz, a może i nie wiesz seria Jelly Bean ma w systemie Project Butter, czyli płynne przejścia pomiędzy oknami - dla tych, którzy mówią, że tenże system się zacina, przejścia właśnie nie są płynne, to niechaj zobaczy jak działa najnowsza odsłona na tym tablecie. Ja byłem zdumiony. Ponadto ekran i jego rozdzielczość, przez co większa gęstość pikseli mówią same za siebie. Bateria wystarcza na długie użytkowanie, nie pytałem się, ile działa N7 2013, ale mój wciąż w ciągłym użytkowaniu tzn. przeglądanie WWW + WiFi około osiem, dziewięć godzin. Ponadto przemawia za nim bardzo niska waga, przy dłuższym jego trzymaniu nie odczuwałem żadnego zmęczenia, czy bólu, co innego z iPadem mini, który jednak waży więcej. I wiadomo, możliwości modyfikacji wyglądu systemu, czy dodawaniu jakichkolwiek opcji... :) Podsumowując - bierz Nexusa.

#18 iFan2000

iFan2000
  • 331 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 15 września 2013 - 13:58

iPad Mini . Polecam .

#19 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 września 2013 - 15:52

Nexus 7 (2013) jest mniej wiecej tak wydajny jak iPad 4. Polecam przekonac sie ogladajac ich porownanie w Gl Benchmark'u. iPad Mini to iPad 2, w tej chwili tablety w biedronce stoja z nim na rowni. Zaraz pojawia sie Ci co: nie graja, nie ogladaja, nie sluchaja i w ogole nie uzywaja dla ktorych iPad Mini jest wystarczajaco szybki. Wystarczy ze im sie spikselowane ikony na pulpicie wyswietla. Mysle, ze nie ma sensu brac pod uwage takich opinii.

#20 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 15 września 2013 - 15:57

nexus przegrywa niestety proporcjami ekranu - jak szybki by nie był, ile ppi by nie miał - jest za płaski w poziomie i za wąski w pionie... jak każdy android - tablet dla maniaków avi z torrentów, czytanie nie jest przyjemnością

#21 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 15 września 2013 - 16:13

nexus przegrywa niestety proporcjami ekranu - jak szybki by nie był, ile ppi by nie miał - jest za płaski w poziomie i za wąski w pionie...

To takie bezmyślne powtarzanie, jak kiedyś to, że 3.5" smartfon jest wystarczający.
Od roku codziennie to forum czytam na Nexusie i lepiej mi się je czyta niż na iPadzie mini czy czwórce.

#22 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 15 września 2013 - 16:16

Nigdy bym nie oczekiwał, że napisałbyś, że czyta ci się gorzej... ;)

#23 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 września 2013 - 16:28

Nigdy bym nie oczekiwał, że napisałbyś, że czyta ci się gorzej... ;)

Hehe...

#24 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 września 2013 - 16:29

To takie bezmyślne powtarzanie, jak kiedyś to, że 3.5" smartfon jest wystarczający.

Dlaczego bezmyślne? Dla wielu ludzi 3.5'' jest wystarczającą przekątną, nawet dzisiaj po roku wypuszczenia iPhone'a 5 z 4'' wyświetlaczem.

Od roku codziennie to forum czytam na Nexusie i lepiej mi się je czyta niż na iPadzie mini czy czwórce.

A to oczywiste, dla Ciebie i kilku innych wszystko co od Apple jest gorsze od konkurencji :) To już wiemy:)

Ja czytam wieczorami to forum i nie tylko na iPadzie 4 i jakoś dyskomfortu nie odczuwam.

#25 napata

napata
  • 81 postów

Napisano 15 września 2013 - 16:57

Jestem tu od kilku dni i też wiem, że kolega Iro to jakiś kosmita przysłany na tę planetę Apple, żeby mieszać. Jak kto woli - dywersant. A może mu się żółć wylała gdy mu się popsuł jakiś maczek? Współczuję.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych