Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 13'' 2013 - opinie/testy użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
475 odpowiedzi w tym temacie

#201 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 02 października 2013 - 15:31

Ekranem? Może wyjść Air with retina przecież. Tak było z Pro że wiosną nowe Pro, a jesienią wyszły retiny. Air też potrafił być odświeżany w październiku i zaraz na wiosnę: 2010->2011.

Retiny spodziewałbym się w przyszłym roku, razem z redesignem całej linii MB Air.

#202 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 02 października 2013 - 15:35

@Jurcz - u mnie opisane przez ciebie problemy nie występują. Właśnie piszę z MBA na kolanach i nic nie strzela :) @Łukasz, ja tak samo. W tym roku pewnie dadzą tylko darmowy update do Mavericksa dla nowych MBA.

#203 JURCZ91

JURCZ91
  • 13 postów

Napisano 02 października 2013 - 15:48

Coś czuje, że jest obudowa źle spasowana z gładzikiem. Tragedii nie ma, ale irytują strasznie te odgłosy. Swego czasu w MBP nie miałem żadnych dziwnych odgłosów. Zobaczymy co iSpot na to powie.

@Edit
Spróbowałem nagrać filmik, aby pokazać Wam jak to wygląda i o co mi chodzi ;)

[URL="https://www.youtube.com/watch?v=q3HYEqKznjU"][/URL]

#204 enigma_pl

enigma_pl
  • 52 postów

Napisano 02 października 2013 - 17:30

Złe spasowanie. U mnie takie klikanie nie występuje... // Czy każdy adapter "Thunderbolt - HDMI" transmituje audio po HDMI? Ogólnie koncepcja jest taka, że chciałbym nowe MBA podłączać do TV kablem HDMI i ma iść video+audio.

#205 JURCZ91

JURCZ91
  • 13 postów

Napisano 02 października 2013 - 17:39

Myślicie, że wymiana na nowy czy rozkręcą i spasują na nowo? :P

#206 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 02 października 2013 - 17:43

Zależy gdzie i z jakiego tytułu zareklamujesz. Na gwarancji wyślą do serwisu a na odpowiedzialności za wady możesz zażądać wymiany.

#207 JURCZ91

JURCZ91
  • 13 postów

Napisano 02 października 2013 - 17:45

Laptop ma 3 dni, więc chyba mogę wymagać wymiany na nowy. iSpot. Może nie być tak kolorowo? ;)

#208 Madrox24

Madrox24
  • 202 postów

Napisano 02 października 2013 - 19:22

Myślę, że nie będziesz mieć problemów.

#209 shtas

shtas
  • 5 postów

Napisano 03 października 2013 - 09:22

Hej, witajcie obecni i przyszli użytkownicy komputerów Apple. Chociaż przymiarki do MacBooka robiłem od paru lat, to jednak dopiero od niedawna mogłem sobie pozwolić na realizację tego małego "marzenia". I w ten sposób od dwóch dni jestem szczęśliwym i oczarowanym posiadaczem MacBook Aira 13" z procesorem i5, 8gb ramu i dyskiem 128 GB. Z PC kontakt miałem od ponad 15 lat, zaczęło się u rodziców w pracy, układając pasjansa, a potem zgrywając tapety z Dragon Balla, z internetu na dyskietkę. MacOS zawsze wydawał mi się czymś innym, czymś lepszym, także nikogo nie zdziwię, potocznie mówiąc, że się jaram. Na bardziej wartościową ocenę przyjdzie czas, kiedy popracuję na nowym sprzęcie conajmniej parę tygodni, w bardziej profesjonalny (JDK) sposób niż bawiąc się gestemi touchpada, czy sprawdzając systemowe aplikacje. Niemniej, mam pytanie związane z rejestracją mojego Maca - taka opcja pojawiła się podczas pierwszego uruchomienia, ale nie pamiętałem hasła do mojego konta w serwisie Apple. W jaki sposó mogę teraz zarejestrować mój komputer?

#210 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 października 2013 - 21:50

Dostaniemy darmowy update do Maverika jak kupiliśmy Aira w 2013? Ciekawa opcja- air z retiną.... cena z kosmosu będzie.

#211 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 03 października 2013 - 23:05

Zapewne tak, pod warunkiem że zakup będzie po 15 października.

#212 monosc

monosc
  • 6 postów

Napisano 04 października 2013 - 11:25

No to wyrażę swoje wrażenia/doświadczenia z nowym Macbook Air (Mid 2013), i5 1.3GHz, 8GB RAM, 256 GB SSD.

Zamówiłem go pod koniec sierpnia, no i pierwszy defekt fabryczny: prawa dolna stopka nie trzymała podłoża (nierówność z 2mm), przez co się chwiał i przy używaniu po prostu stukał o podłoże (sprawdzane na różnych powierzchniach). Oddałem do serwisu, stwierdzono krzywy top case (czyli główne body aluminiowe). Tydzień poczekałem i w piątek otrzymałem nową jednostkę. Stopki są równe, ale wyszedł inny defekt: bottom case, po lewa środkowa strona jest wygięta od środka na zewnątrz, i mimo stopek, których zadaniem jest unieść laptopa tak, by między aluminiowym bottom casem (który działa na zasadzie radiatora ciepła) a podłożem była cyrkulacja powietrza. Bottom case styka się z biurkiem i innymi powierzchniami (idealnie równymi), co go kompletnie dyskwalifikuje, złe odprowadzanie ciepła i możliwe przegrzewanie się komponentów w środku. Nie mówiąc już, że gdy się go przesuwa delikatnie w lewo czy prawo to bottom case szoruje o podłoże.

W poniedziałek idzie do serwisu na diagnozę i (mam nadzieję) na kolejną wymianę lub zwrot pieniędzy.
Już nie mam sił na to. Pierwsza wymiana trwała tydzień (ponieważ sprzedawca musiał to zareklamować u swojego dystrybutora). Dodam, że oba egzemplarze mają zbliżone numery seryjne, więc podejrzewam, że do dystrybutora trafiła jakaś pogięta (dosłownie) partia.

UPDATE: wymieniłem na nowy (trzeci) Macbook Air i tym razem ekran był źle spasowany z body (ekran wystawał w lewo w stosunku do body), ekran sam się zamykał (sprawdzałem na wystawowy Air w sklepie i tam ekran nawet przy 1cm otwarciu trzymał się stabilnie, nic się nie zamykało), oraz między ekranem i jego czarną gumką a body po bokach były szczeliny (body lub ekran nierówny). W ogóle bez problemów dostałem opcje wymiany na kolejną nową jednostkę (z ciut późniejszej dostawy niż poprzednie trzy) lub zwrot pieniędzy, wybrałem zwrot nie chcąc ponownie ryzykować z kolejną wymianą (chociaż to jest jakaś loteria na jaką partię się trafi).

#213 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 04 października 2013 - 21:42

UPDATE: wymieniłem na nowy (trzeci) Macbook Air i tym razem ekran był źle spasowany z body (ekran wystawał w lewo w stosunku do body), ekran sam się zamykał (sprawdzałem na wystawowy Air w sklepie i tam ekran nawet przy 1cm otwarciu trzymał się stabilnie, nic się nie zamykało), oraz między ekranem i jego czarną gumką a body po bokach były szczeliny (body lub ekran nierówny). W ogóle bez problemów dostałem opcje wymiany na kolejną nową jednostkę (z ciut późniejszej dostawy niż poprzednie trzy) lub zwrot pieniędzy, wybrałem zwrot nie chcąc ponownie ryzykować z kolejną wymianą (chociaż to jest jakaś loteria na jaką partię się trafi).

Miałeś niesamowitego pecha.... Ja osobiście nigdy nie wymieniałem sprzętu z logo apple. Choć obecnie zastanawiam się nad zgłoszeniem iphone do wymiany. Wystąpiły pewne usterki po 10 msc używania.

#214 Drastim

Drastim
  • 38 postów

Napisano 04 października 2013 - 22:54

Zakupiłem 13 z 8GB ramu, przesiadka z modelu 2011, różnica jest niesamowita (prędkość działania, ale przede wszystkim - czas pracy na baterii!). Generalnie - idealny komputer przenośny, ale radzę jednak zamówić z 8 gigabajtami pamięci, better safe than sorry, jak to mówią ;)

#215 JURCZ91

JURCZ91
  • 13 postów

Napisano 05 października 2013 - 10:59

Coś czuje, że jest obudowa źle spasowana z gładzikiem. Tragedii nie ma, ale irytują strasznie te odgłosy. Swego czasu w MBP nie miałem żadnych dziwnych odgłosów. Zobaczymy co iSpot na to powie.

@Edit
Spróbowałem nagrać filmik, aby pokazać Wam jak to wygląda i o co mi chodzi ;)

[URL="https://www.youtube.com/watch?v=q3HYEqKznjU"][/URL]

iSpot zabrał do diagnozy. Zobaczymy ile to potrwa i z jakim skutkiem.
Wstępna diagnoza - niedokręcone śrubki. Gorzej jak dokręcą i gładzik całkiem szlag trafi. Wtedy przynajmniej nic nie będzie "strzelało" :]

#216 Rogi_

Rogi_
  • 327 postów

Napisano 06 października 2013 - 13:48

Czy każdy adapter "Thunderbolt - HDMI" transmituje audio po HDMI?
Ogólnie koncepcja jest taka, że chciałbym nowe MBA podłączać do TV kablem HDMI i ma iść video+audio.

A nie lepiej od razu kabel mini DisplayPort na HDMI? Ja kupiłem 5m na allegro za 6 dyszek i śmiga. W każdym razie adapter powinien działać, bo taka jego specyfika. Chyba, że trafisz na jakieś chińskie badziewie, które działać nie będzie, ale to już inna kwestia.

#217 iLambert

iLambert
  • 118 postów
  • SkądPolska

Napisano 06 października 2013 - 14:25

Spoko, kupiłem przejściówkę za 19 zł i wszystko śmiga, razem z dźwiękiem.

#218 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 października 2013 - 15:41

Zapewne tak, pod warunkiem że zakup będzie po 15 października.

Trochę lipa, bo myślałem, że jak komp z tego roku z czerwca, to dostane za free do pobrania.

#219 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 07 października 2013 - 11:48

Jak do tej pory programy bezpłatnej aktualizacji zawsze były dla komputerów kupionych po premierze systemu.

#220 lukaszenko

lukaszenko
  • 199 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 października 2013 - 12:10

Nie byłbym tego taki pewien. W zeszłym roku otrzymywał każdy kto kupił nie wcześniej niż w ~czerwcu. System dostępny był później. Wypełniało się specjalny formularz i na tej podstawie otrzymywało od Apple Reedem Code na Mountain Lion.

#221 mkamelg

mkamelg
  • 166 postów

Napisano 07 października 2013 - 20:02

I w ten sposób od dwóch dni jestem szczęśliwym i oczarowanym posiadaczem MacBook Aira 13" z procesorem i5, 8gb ramu i dyskiem 128 GB. Niemniej, mam pytanie związane z rejestracją mojego Maca - taka opcja pojawiła się podczas pierwszego uruchomienia, ale nie pamiętałem hasła do mojego konta w serwisie Apple. W jaki sposó mogę teraz zarejestrować mój komputer?

https://iforgot.appl.../verify/appleid

#222 Q-Jot

Q-Jot
  • 68 postów

Napisano 10 października 2013 - 09:28

Ja kupiłem swojego Aira miesiąc temu, ale jeszcze nie rejestrowałem. Co jeśli zarejestruję po premierze Mavericks? Dostanę update?

#223 BartiX

BartiX
  • 30 postów
  • SkądSieradz, Poland

Napisano 10 października 2013 - 19:52

Mój MBA już dzielnie służy mi 3 miesiąc - ale mam wrażenie jakby spacja i całe dolna cześć klawiatury (od shift z, x, c i dalej w dół) bardziej się "rozklikały" (sorry za neologizm) a spacja to już zupełnie - subiektywne wrażenie czy po prostu tak ma być. Z drugiej strony to tylko komputer no ale jak ma być perfect to gdzie jak nie na Macu ?

#224 akm1971

akm1971
  • 10 postów
  • SkądGliwice

Napisano 10 października 2013 - 20:47

Po ilu cyklach ładowanie wymieniacie baterie?

#225 jasmin.nowak123

jasmin.nowak123
  • 4 postów

Napisano 10 października 2013 - 21:15

Bartix - to na penwo nie jest normalne. Mój znajomy ma ten model już rok i jak na razie nie zauważyłam, żeby występowały któreś z wymienionych przez Ciebie problemów. Może spróbuj go oddać na gwarancję..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych