Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Air 13'' 2013 - opinie/testy u偶ytkownik贸w

• Please log in to reply
475 replies to this topic

#201 艁ukasz Ignacyk

艁ukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • Sk膮dKrak贸w, PL

Posted 02 October 2013 - 15:31

Ekranem? Mo偶e wyj艣膰 Air with retina przecie偶. Tak by艂o z Pro 偶e wiosn膮 nowe Pro, a jesieni膮 wysz艂y retiny. Air te偶 potrafi艂 by膰 od艣wie偶any w pa藕dzierniku i zaraz na wiosn臋: 2010->2011.

Retiny spodziewa艂bym si臋 w przysz艂ym roku, razem z redesignem ca艂ej linii MB Air.

#202 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 posts
  • Sk膮dBia艂a Podlaska

Posted 02 October 2013 - 15:35

@Jurcz - u mnie opisane przez ciebie problemy nie wyst臋puj膮. W艂a艣nie pisz臋 z MBA na kolanach i nic nie strzela :) @艁ukasz, ja tak samo. W tym roku pewnie dadz膮 tylko darmowy update do Mavericksa dla nowych MBA.

#203 JURCZ91

JURCZ91
  • 13 posts

Posted 02 October 2013 - 15:48

Co艣 czuje, 偶e jest obudowa 藕le spasowana z g艂adzikiem. Tragedii nie ma, ale irytuj膮 strasznie te odg艂osy. Swego czasu w MBP nie mia艂em 偶adnych dziwnych odg艂os贸w. Zobaczymy co iSpot na to powie.

@Edit
Spr贸bowa艂em nagra膰 filmik, aby pokaza膰 Wam jak to wygl膮da i o co mi chodzi ;)

[URL="https://www.youtube.com/watch?v=q3HYEqKznjU"][/URL]

#204 enigma_pl

enigma_pl
  • 52 posts

Posted 02 October 2013 - 17:30

Z艂e spasowanie. U mnie takie klikanie nie wyst臋puje... // Czy ka偶dy adapter "Thunderbolt - HDMI" transmituje audio po HDMI? Og贸lnie koncepcja jest taka, 偶e chcia艂bym nowe MBA pod艂膮cza膰 do TV kablem HDMI i ma i艣膰 video+audio.

#205 JURCZ91

JURCZ91
  • 13 posts

Posted 02 October 2013 - 17:39

My艣licie, 偶e wymiana na nowy czy rozkr臋c膮 i spasuj膮 na nowo? :P

#206 艁ukasz Ignacyk

艁ukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • Sk膮dKrak贸w, PL

Posted 02 October 2013 - 17:43

Zale偶y gdzie i z jakiego tytu艂u zareklamujesz. Na gwarancji wy艣l膮 do serwisu a na odpowiedzialno艣ci za wady mo偶esz za偶膮da膰 wymiany.

#207 JURCZ91

JURCZ91
  • 13 posts

Posted 02 October 2013 - 17:45

Laptop ma 3 dni, wi臋c chyba mog臋 wymaga膰 wymiany na nowy. iSpot. Mo偶e nie by膰 tak kolorowo? ;)

#208 Madrox24

Madrox24
  • 202 posts

Posted 02 October 2013 - 19:22

My艣l臋, 偶e nie b臋dziesz mie膰 problem贸w.

#209 shtas

shtas
  • 5 posts

Posted 03 October 2013 - 09:22

Hej, witajcie obecni i przyszli u偶ytkownicy komputer贸w Apple. Chocia偶 przymiarki do MacBooka robi艂em od paru lat, to jednak dopiero od niedawna mog艂em sobie pozwoli膰 na realizacj臋 tego ma艂ego "marzenia". I w ten spos贸b od dw贸ch dni jestem szcz臋艣liwym i oczarowanym posiadaczem MacBook Aira 13" z procesorem i5, 8gb ramu i dyskiem 128 GB. Z PC kontakt mia艂em od ponad 15 lat, zacz臋艂o si臋 u rodzic贸w w pracy, uk艂adaj膮c pasjansa, a potem zgrywaj膮c tapety z Dragon Balla, z internetu na dyskietk臋. MacOS zawsze wydawa艂 mi si臋 czym艣 innym, czym艣 lepszym, tak偶e nikogo nie zdziwi臋, potocznie m贸wi膮c, 偶e si臋 jaram. Na bardziej warto艣ciow膮 ocen臋 przyjdzie czas, kiedy popracuj臋 na nowym sprz臋cie conajmniej par臋 tygodni, w bardziej profesjonalny (JDK) spos贸b ni偶 bawi膮c si臋 gestemi touchpada, czy sprawdzaj膮c systemowe aplikacje. Niemniej, mam pytanie zwi膮zane z rejestracj膮 mojego Maca - taka opcja pojawi艂a si臋 podczas pierwszego uruchomienia, ale nie pami臋ta艂em has艂a do mojego konta w serwisie Apple. W jaki spos贸 mog臋 teraz zarejestrowa膰 m贸j komputer?

#210 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • Sk膮dPozna艅

Posted 03 October 2013 - 21:50

Dostaniemy darmowy update do Maverika jak kupili艣my Aira w 2013? Ciekawa opcja- air z retin膮.... cena z kosmosu b臋dzie.

#211 艁ukasz Ignacyk

艁ukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • Sk膮dKrak贸w, PL

Posted 03 October 2013 - 23:05

Zapewne tak, pod warunkiem 偶e zakup b臋dzie po 15 pa藕dziernika.

#212 monosc

monosc
  • 6 posts

Posted 04 October 2013 - 11:25

No to wyra偶臋 swoje wra偶enia/do艣wiadczenia z nowym Macbook Air (Mid 2013), i5 1.3GHz, 8GB RAM, 256 GB SSD.

Zam贸wi艂em go pod koniec sierpnia, no i pierwszy defekt fabryczny: prawa dolna stopka nie trzyma艂a pod艂o偶a (nier贸wno艣膰 z 2mm), przez co si臋 chwia艂 i przy u偶ywaniu po prostu stuka艂 o pod艂o偶e (sprawdzane na r贸偶nych powierzchniach). Odda艂em do serwisu, stwierdzono krzywy top case (czyli g艂贸wne body aluminiowe). Tydzie艅 poczeka艂em i w pi膮tek otrzyma艂em now膮 jednostk臋. Stopki s膮 r贸wne, ale wyszed艂 inny defekt: bottom case, po lewa 艣rodkowa strona jest wygi臋ta od 艣rodka na zewn膮trz, i mimo stopek, kt贸rych zadaniem jest unie艣膰 laptopa tak, by mi臋dzy aluminiowym bottom casem (kt贸ry dzia艂a na zasadzie radiatora ciep艂a) a pod艂o偶em by艂a cyrkulacja powietrza. Bottom case styka si臋 z biurkiem i innymi powierzchniami (idealnie r贸wnymi), co go kompletnie dyskwalifikuje, z艂e odprowadzanie ciep艂a i mo偶liwe przegrzewanie si臋 komponent贸w w 艣rodku. Nie m贸wi膮c ju偶, 偶e gdy si臋 go przesuwa delikatnie w lewo czy prawo to bottom case szoruje o pod艂o偶e.

W poniedzia艂ek idzie do serwisu na diagnoz臋 i (mam nadziej臋) na kolejn膮 wymian臋 lub zwrot pieni臋dzy.
Ju偶 nie mam si艂 na to. Pierwsza wymiana trwa艂a tydzie艅 (poniewa偶 sprzedawca musia艂 to zareklamowa膰 u swojego dystrybutora). Dodam, 偶e oba egzemplarze maj膮 zbli偶one numery seryjne, wi臋c podejrzewam, 偶e do dystrybutora trafi艂a jaka艣 pogi臋ta (dos艂ownie) partia.

UPDATE: wymieni艂em na nowy (trzeci) Macbook Air i tym razem ekran by艂 藕le spasowany z body (ekran wystawa艂 w lewo w stosunku do body), ekran sam si臋 zamyka艂 (sprawdza艂em na wystawowy Air w sklepie i tam ekran nawet przy 1cm otwarciu trzyma艂 si臋 stabilnie, nic si臋 nie zamyka艂o), oraz mi臋dzy ekranem i jego czarn膮 gumk膮 a body po bokach by艂y szczeliny (body lub ekran nier贸wny). W og贸le bez problem贸w dosta艂em opcje wymiany na kolejn膮 now膮 jednostk臋 (z ciut p贸藕niejszej dostawy ni偶 poprzednie trzy) lub zwrot pieni臋dzy, wybra艂em zwrot nie chc膮c ponownie ryzykowa膰 z kolejn膮 wymian膮 (chocia偶 to jest jaka艣 loteria na jak膮 parti臋 si臋 trafi).

#213 opa_pl

opa_pl
  • 411 posts

Posted 04 October 2013 - 21:42

UPDATE: wymieni艂em na nowy (trzeci) Macbook Air i tym razem ekran by艂 藕le spasowany z body (ekran wystawa艂 w lewo w stosunku do body), ekran sam si臋 zamyka艂 (sprawdza艂em na wystawowy Air w sklepie i tam ekran nawet przy 1cm otwarciu trzyma艂 si臋 stabilnie, nic si臋 nie zamyka艂o), oraz mi臋dzy ekranem i jego czarn膮 gumk膮 a body po bokach by艂y szczeliny (body lub ekran nier贸wny). W og贸le bez problem贸w dosta艂em opcje wymiany na kolejn膮 now膮 jednostk臋 (z ciut p贸藕niejszej dostawy ni偶 poprzednie trzy) lub zwrot pieni臋dzy, wybra艂em zwrot nie chc膮c ponownie ryzykowa膰 z kolejn膮 wymian膮 (chocia偶 to jest jaka艣 loteria na jak膮 parti臋 si臋 trafi).

Mia艂e艣 niesamowitego pecha.... Ja osobi艣cie nigdy nie wymienia艂em sprz臋tu z logo apple. Cho膰 obecnie zastanawiam si臋 nad zg艂oszeniem iphone do wymiany. Wyst膮pi艂y pewne usterki po 10 msc u偶ywania.

#214 Drastim

Drastim
  • 38 posts

Posted 04 October 2013 - 22:54

Zakupi艂em 13 z 8GB ramu, przesiadka z modelu 2011, r贸偶nica jest niesamowita (pr臋dko艣膰 dzia艂ania, ale przede wszystkim - czas pracy na baterii!). Generalnie - idealny komputer przeno艣ny, ale radz臋 jednak zam贸wi膰 z 8 gigabajtami pami臋ci, better safe than sorry, jak to m贸wi膮 ;)

#215 JURCZ91

JURCZ91
  • 13 posts

Posted 05 October 2013 - 10:59

Co艣 czuje, 偶e jest obudowa 藕le spasowana z g艂adzikiem. Tragedii nie ma, ale irytuj膮 strasznie te odg艂osy. Swego czasu w MBP nie mia艂em 偶adnych dziwnych odg艂os贸w. Zobaczymy co iSpot na to powie.

@Edit
Spr贸bowa艂em nagra膰 filmik, aby pokaza膰 Wam jak to wygl膮da i o co mi chodzi ;)

[URL="https://www.youtube.com/watch?v=q3HYEqKznjU"][/URL]

iSpot zabra艂 do diagnozy. Zobaczymy ile to potrwa i z jakim skutkiem.
Wst臋pna diagnoza - niedokr臋cone 艣rubki. Gorzej jak dokr臋c膮 i g艂adzik ca艂kiem szlag trafi. Wtedy przynajmniej nic nie b臋dzie "strzela艂o" :]

#216 Rogi_

Rogi_
  • 327 posts

Posted 06 October 2013 - 13:48

Czy ka偶dy adapter "Thunderbolt - HDMI" transmituje audio po HDMI?
Og贸lnie koncepcja jest taka, 偶e chcia艂bym nowe MBA pod艂膮cza膰 do TV kablem HDMI i ma i艣膰 video+audio.

A nie lepiej od razu kabel mini DisplayPort na HDMI? Ja kupi艂em 5m na allegro za 6 dyszek i 艣miga. W ka偶dym razie adapter powinien dzia艂a膰, bo taka jego specyfika. Chyba, 偶e trafisz na jakie艣 chi艅skie badziewie, kt贸re dzia艂a膰 nie b臋dzie, ale to ju偶 inna kwestia.

#217 iLambert

iLambert
  • 118 posts
  • Sk膮dPolska

Posted 06 October 2013 - 14:25

Spoko, kupi艂em przej艣ci贸wk臋 za 19 z艂 i wszystko 艣miga, razem z d藕wi臋kiem.

#218 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • Sk膮dPozna艅

Posted 06 October 2013 - 15:41

Zapewne tak, pod warunkiem 偶e zakup b臋dzie po 15 pa藕dziernika.

Troch臋 lipa, bo my艣la艂em, 偶e jak komp z tego roku z czerwca, to dostane za free do pobrania.

#219 艁ukasz Ignacyk

艁ukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • Sk膮dKrak贸w, PL

Posted 07 October 2013 - 11:48

Jak do tej pory programy bezp艂atnej aktualizacji zawsze by艂y dla komputer贸w kupionych po premierze systemu.

#220 lukaszenko

lukaszenko
  • 199 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 07 October 2013 - 12:10

Nie by艂bym tego taki pewien. W zesz艂ym roku otrzymywa艂 ka偶dy kto kupi艂 nie wcze艣niej ni偶 w ~czerwcu. System dost臋pny by艂 p贸藕niej. Wype艂nia艂o si臋 specjalny formularz i na tej podstawie otrzymywa艂o od Apple Reedem Code na Mountain Lion.

#221 mkamelg

mkamelg
  • 169 posts

Posted 07 October 2013 - 20:02

I w ten spos贸b od dw贸ch dni jestem szcz臋艣liwym i oczarowanym posiadaczem MacBook Aira 13" z procesorem i5, 8gb ramu i dyskiem 128 GB. Niemniej, mam pytanie zwi膮zane z rejestracj膮 mojego Maca - taka opcja pojawi艂a si臋 podczas pierwszego uruchomienia, ale nie pami臋ta艂em has艂a do mojego konta w serwisie Apple. W jaki spos贸 mog臋 teraz zarejestrowa膰 m贸j komputer?

https://iforgot.appl.../verify/appleid

#222 Q-Jot

Q-Jot
  • 68 posts

Posted 10 October 2013 - 09:28

Ja kupi艂em swojego Aira miesi膮c temu, ale jeszcze nie rejestrowa艂em. Co je艣li zarejestruj臋 po premierze Mavericks? Dostan臋 update?

#223 BartiX

BartiX
  • 30 posts
  • Sk膮dSieradz, Poland

Posted 10 October 2013 - 19:52

M贸j MBA ju偶 dzielnie s艂u偶y mi 3 miesi膮c - ale mam wra偶enie jakby spacja i ca艂e dolna cze艣膰 klawiatury (od shift z, x, c i dalej w d贸艂) bardziej si臋 "rozklika艂y" (sorry za neologizm) a spacja to ju偶 zupe艂nie - subiektywne wra偶enie czy po prostu tak ma by膰. Z drugiej strony to tylko komputer no ale jak ma by膰 perfect to gdzie jak nie na Macu ?

#224 akm1971

akm1971
  • 10 posts
  • Sk膮dGliwice

Posted 10 October 2013 - 20:47

Po ilu cyklach 艂adowanie wymieniacie baterie?

#225 jasmin.nowak123

jasmin.nowak123
  • 4 posts

Posted 10 October 2013 - 21:15

Bartix - to na penwo nie jest normalne. M贸j znajomy ma ten model ju偶 rok i jak na razie nie zauwa偶y艂am, 偶eby wyst臋powa艂y kt贸re艣 z wymienionych przez Ciebie problem贸w. Mo偶e spr贸buj go odda膰 na gwarancj臋..

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users