Jak moze miec go rok, jak te Macbooki weszly do sprzedazy w czerwcu 2013? Moze mowisz o modelu z 2012 roku...Bartix - to na penwo nie jest normalne. Mój znajomy ma ten model już rok i jak na razie nie zauważyłam, żeby występowały któreś z wymienionych przez Ciebie problemów. Może spróbuj go oddać na gwarancję..
MacBook Air 13'' 2013 - opinie/testy użytkowników
Napisano 11 października 2013 - 05:29
Napisano 19 października 2013 - 08:59
Zdecydowałam się na zakup MBA, po wczorajszej wizycie w FONIE (jestem w Kopenhadze) ale potrzebuje do regularnej pracy również offica i teraz się obawiam... . Jakie są wasze odczucia w pracy z officem na MBA? Może trafił się jej jakiś felerny software?
Napisano 19 października 2013 - 11:07
Napisano 19 października 2013 - 11:52
Apropos, bo widzę, że z Wro jesteś, gdzie jeśli można spytać kupowałeś swojego Aira? Wracam do domu za 3 tygodnie i mam zamiar wybrać się na zakupy po jabłuszko:)
Napisano 19 października 2013 - 12:19
Napisano 21 października 2013 - 20:19
Napisano 22 października 2013 - 16:32
Miłym zaskoczeniem jest natomiast działająca z Air-em klawiatura i mysz bezprzewodowa Logitecha (BTW designed for Win 8). Dałem za ten komplet stówkę z kawałkiem, używam od jakiś 8 miechów i jeszcze nie wymieniałem baterii. Chciałem kupić oryginalny zestaw Apple'a (mysz+klawiatura), ale po zapoznaniu się z cennikiem oraz informacjami typu "do 10 dni pracy na jednym ładowaniu" podziękowałem. Chyba ten bluetooth jest taki prądożerny.
Pytanie do Was... Jak to jest w przypadku OS X'a... Czy nową wersję systemu warto instalować od podstaw, tj. wyczyścić dysk, zainstalować z pendrive'a, a później polecieć z programami i ustawieniami? Czy można spokojnie na Lion-a zaaplikować aktualizację i nie będzie kompletnie żadnej różnicy?
Pozdrawiam!
10 dni ? niezły żart. Ja wymieniam co 2 miesiące słabe już eneloopy. A tu masz test baterii w sprzęcie Apple. 172 dni...
Magic Trackpad – 172 dni na komplecie baterii Duracell | Makowe ABC
Co do systemu ja zawsze nadpisuje. Wyjdzie maverics to upgrade i tyle. To nie windows żeby wszystko od nowa wgrywać jak Ci padnie.
Napisano 22 października 2013 - 22:29
Napisano 23 października 2013 - 14:11
Napisano 23 października 2013 - 14:41
Miałem tak czasami na iMacu 24" z 2008 roku. Wydaje mi się, że powodowały ten stan aktualizacje programów/systemu podczas uśpienia komputera - tak sobie to tłumaczyłem. Reinstalacja systemu nie pomagała. Objawy: monitor nie da się włączyć, ale komputer działa - słychać wiatraki.Macie taki problem ze po wygaszeniu ekranu jak sie chce wzbudzic komputer to nic sie nie dzieje i trzeba wylaczyc i wlaczyc ?????
Napisano 24 października 2013 - 11:57
Macie taki problem ze po wygaszeniu ekranu jak sie chce wzbudzic komputer to nic sie nie dzieje i trzeba wylaczyc i wlaczyc ?????
Miałem tak czasami na iMacu 24" z 2008 roku. Wydaje mi się, że powodowały ten stan aktualizacje programów/systemu podczas uśpienia komputera - tak sobie to tłumaczyłem. Reinstalacja systemu nie pomagała. Objawy: monitor nie da się włączyć, ale komputer działa - słychać wiatraki.
Tak jest, spotkałem się z takim problemem. Macowi jakby przysypiał wyświetlacz - wszystko pracuje a nic nie widać na ekranie.
Problem rozwiązuje podłączenie i odłączenie na chwile kabla do mini DisplayPort.
Pozdrawiam,
L.
Napisano 07 listopada 2013 - 13:27
Napisano 07 listopada 2013 - 17:35
Generalnie, na baterii, laptop w najlepszym wypadku będzie działał tak samo jak po podłączeniu do zasilania. Wynika to z faktu stosowania różnych funkcji oszczędzających energię przy odłączonym kablu, które często mają mniejszy lub większy wpływ na wydajność.Witam, mam pytanko...
czy MacBook Air '13 lepiej by działał na baterii czy też nie ma znaczenia, że będzie cały czas podłączony?
Wiem, że jest zaprogramowany na ok. 1000 pełnych ładowań baterii... ale żeby jej jakoś za bardzo i za szybko nie wyeksploatować, co dla niej lepsze?
Jeśli chcesz trochę przedłużyć życie baterii, to pracuj na zasilaczu. Trzeba jednak przy tym pamiętać że:Doładować, odłaczyć od prądu i niech działa na baterii?
Czy raczej jest to bez znaczenia...
1) Mimo wszystko warto od czasu do czasu rozładować trochę baterię i ją naładować. Utrzymywanie non-stop 100% naładowania też ma negatywny wpływ na żywotność.
2) Nie dajmy się też zwariować, w końcu po to kupujemy laptopa aby korzystać z jego mobilnych cech. Dzisiejsze baterie wytrzymują o wiele więcej cykli ładowania/rozładowania niż te sprzed 10 lat, a pojemność i tak będzie z czasem malała ze względu na wiek akumulatora.
Napisano 08 listopada 2013 - 10:06
Generalnie, na baterii, laptop w najlepszym wypadku będzie działał tak samo jak po podłączeniu do zasilania. Wynika to z faktu stosowania różnych funkcji oszczędzających energię przy odłączonym kablu, które często mają mniejszy lub większy wpływ na wydajność.
Wiem, wiem, ale co fachowiec, to inne rady... zatem dzięki za info
Jeśli chcesz trochę przedłużyć życie baterii, to pracuj na zasilaczu. Trzeba jednak przy tym pamiętać że:
1) Mimo wszystko warto od czasu do czasu rozładować trochę baterię i ją naładować. Utrzymywanie non-stop 100% naładowania też ma negatywny wpływ na żywotność.
2) Nie dajmy się też zwariować, w końcu po to kupujemy laptopa aby korzystać z jego mobilnych cech. Dzisiejsze baterie wytrzymują o wiele więcej cykli ładowania/rozładowania niż te sprzed 10 lat, a pojemność i tak będzie z czasem malała ze względu na wiek akumulatora.
Marcin... ja to wszystko wiem, tylko powiem, że moja przygoda z poprzednikiem maćka była taka, że mimo iż komp był jeszcze na gwarancji, to baterię ponoć wykończyłam tym, iż komp działał większość czasu przy zasilaczu ;/ wiesz, jest to wygodne, jeśli komp jest w stałym miejscu i nie muszę zerkać czy bateria właśnie czeka na załadunek czy nie - więc gdy tylko pracowałam w domu - był na zasilaczu... więc, powiedziano mi, że lepiej co jakiś czas naładować baterię, ale generalnie lepiej pracować właśnie na niej - nie chciałabym znów zrobić przegięcia w żadną stronę, stąd moje pytanie...
Aczkolwiek, rozumiem, iż i tak i od czasu do czasu powinnam pozwolić wyładować się baterii na tzw. amen, tak? a nie np. przy 10% doładowywać? heheeh... sorry za te pytania, ale nigdy nie wiem, co lepsze w końcu dla akumulatora, hehe
Oczywiście wielkie dzięki za pomoc i miłego weekendu Ci życzę
Napisano 08 listopada 2013 - 14:34
Marcin... ja to wszystko wiem, tylko powiem, że moja przygoda z poprzednikiem maćka była taka, że mimo iż komp był jeszcze na gwarancji, to baterię ponoć wykończyłam tym, iż komp działał większość czasu przy zasilaczu ;/ wiesz, jest to wygodne, jeśli komp jest w stałym miejscu i nie muszę zerkać czy bateria właśnie czeka na załadunek czy nie - więc gdy tylko pracowałam w domu - był na zasilaczu... więc, powiedziano mi, że lepiej co jakiś czas naładować baterię, ale generalnie lepiej pracować właśnie na niej - nie chciałabym znów zrobić przegięcia w żadną stronę, stąd moje pytanie...
Aczkolwiek, rozumiem, iż i tak i od czasu do czasu powinnam pozwolić wyładować się baterii na tzw. amen, tak? a nie np. przy 10% doładowywać? heheeh... sorry za te pytania, ale nigdy nie wiem, co lepsze w końcu dla akumulatora, hehe
Czy ktoś Ci czasem w tym serwisie totalnego kitu nie sprzedał? Mój stary laptop (4 letni Dell) był podłączony praktycznie non stop do zasilacza, na baterii pracował sporadycznie. Dziś akumulator nadal dość dobrze trzyma. To samo mam z firmowym Lenovo (2 lata), który 95% czasu spędza w stacji dokującej - spadku wydajności baterii póki co nie zauważyłem. Raczej wykluczam możliwość, aby ta reguła nie dotyczyła MACów...
Jeśli chodzi o rozładowywania na amen - to tez jest podobno niezdrowe Jednakże ciężko jest do takiego stopnia rozładować baterie, bo przy niskim stanie i tak komputer sam się wyłączy. Myślę, że nie ma sensu się zbytnio w to wczuwać. Raz rozładuj do 80%, raz do 50%, czasem do 10%. Jak Ci wygodniej! Podejrzewam, że nie ma to większego wpływu. Tak samo jak z telefonem. Jeśli stwierdzimy, że jeszcze na jutro wystarczy to nie ładujemy, jeśli mamy wątpliwości, to podłączamy do ładowarki i już
Pozdrawiam!
Napisano 09 listopada 2013 - 16:11
Era baterii, które trzeba kalibrować, rozładowywać, itd. już dawno minęła. Generalnie jak ci wygodnie to trzymaj go podłączonego i raz na jakiś czas popracuj na baterii. Rozładowywanie do 0 to dobry sposób żeby tę baterię zabić, bo może ci przejść w tryb głębokiego rozładowania i wtedy jest kicha. Na stronie Apple jest wszystko zresztą dokładnie opisane, wystarczy poszukać.
Nie zauważyłem posta Marcina powyżej, więc właściwie powtórzyłem to co powiedział, ale tak po prostu jest
Napisano 12 listopada 2013 - 08:51
Napisano 20 listopada 2013 - 16:53
Napisano 25 listopada 2013 - 08:47
Napisano 05 grudnia 2013 - 13:37
Hej
Czy ktoś może już testował jak działa Windows na Fusion lub Paralells? Czy komp się męczy/grzeje, czy zacina? Ile wytrzymuje bateria? Mam najnowszą trzynastkę w konfiguracji i7, 8GB RAM, 256HDD
dzięki za info
Bogdan
NA podstawowym MBA MD760 z 4 GB RAM Windows 7 w Paralells śmiga bez najmniejszego problemu.
Napisano 05 grudnia 2013 - 15:44
Napisano 16 grudnia 2013 - 08:55
Napisano 23 grudnia 2013 - 09:44
Napisano 23 grudnia 2013 - 12:46
Napisano 23 grudnia 2013 - 12:59
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych