Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 13'' 2013 - opinie/testy użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
475 odpowiedzi w tym temacie

#226 xylometazolin

xylometazolin
  • 16 postów

Napisano 11 października 2013 - 05:29

Bartix - to na penwo nie jest normalne. Mój znajomy ma ten model już rok i jak na razie nie zauważyłam, żeby występowały któreś z wymienionych przez Ciebie problemów. Może spróbuj go oddać na gwarancję..

Jak moze miec go rok, jak te Macbooki weszly do sprzedazy w czerwcu 2013? Moze mowisz o modelu z 2012 roku...

#227 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 postów

Napisano 19 października 2013 - 08:59

Decyzja o zakupie podjęta:) MBA 13, i5; 8GB RAM, 256GB SSD. Czy ktoś z was może podzielić się opinią o działaniu pakietu office 2011 na takim modelu? Mieszkam z dziewczyną, która ma MBA (sprzęt nowy z czerwca 2013 kupiony w USA, oprogramowanie 2011 na licencji student z USA) i skarży się, że zdarza się, że podczas pisania sporych tekstów w wordzie, wstawianiu zdjęć i edycji nagle znikają jej całe bloki tekstów (z pól tekstowych), których potem nie może odtworzyć. A wczoraj jak wklepywała tonę liczb w excelu, nagle w kolumnach pojawiły się same zera...
Zdecydowałam się na zakup MBA, po wczorajszej wizycie w FONIE (jestem w Kopenhadze) ale potrzebuje do regularnej pracy również offica i teraz się obawiam... . Jakie są wasze odczucia w pracy z officem na MBA? Może trafił się jej jakiś felerny software?

#228 Edbert

Edbert
  • 165 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 października 2013 - 11:07

Pracuję głównie w Excelu oraz w Pages i Keynote na iMacu i nigdy nie miałem problemu z tymi programami. Dziewczyna posiada MB Air z 2012 roku i również nie zauważyła żadnych nieprawidłowości. Na początku przygody z Apple czasami przez przypadek naciskałem "cmd+a" zamiast "alt+a" i kasowałem wszystko co napisałem, ale to było dawno.. i nieprawda;) Podsumowując - u mnie wszystko jest w porządku.

#229 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 postów

Napisano 19 października 2013 - 11:52

Edbert, dzięki. Nie wiem co jej się dzieje, ale po 5 godzinach pracy nad artykułem w wordzie nagle moja współlokatorka załkała rzewnie, bo 3/4 tekstu jej wyparowało... i nie pomogły helpy na forum, nie odzyskała straty. To samo wczoraj stało się podczas pracy z excelem. Coś chyba nie tak z tym jej oprogramowaniem.
Apropos, bo widzę, że z Wro jesteś, gdzie jeśli można spytać kupowałeś swojego Aira? Wracam do domu za 3 tygodnie i mam zamiar wybrać się na zakupy po jabłuszko:)

#230 Edbert

Edbert
  • 165 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 października 2013 - 12:19

Aira kupiliśmy w Cortland. Zdecydowaliśmy się na ten sklep, ponieważ ma lepsze opinie niż iSpot oraz komputer był na miejscu i nie trzeba było na niego czekać.

#231 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 postów

Napisano 21 października 2013 - 20:19

To może i ja się pochwalę. Od bardzo niedawna posiadam Air-a w wersji 13" 1.7/8GB/256MB. Początkowo wstrzymywałem się z zakupem do premiery Maverics-a i nowych modeli MacBook-ów. Ostatecznie jednak podjąłem decyzję o zakupie przed samą premierą, ponieważ zależało mi aby załapać się jeszcze na 12% rabat. Generalnie jest to dla mnie przesiadka z Windows 8. Jak na razie irytuje mnie trochę klawisz cmd w miejscu alt-a, w szczególności kiedy zamiast litery 'ż' kasuje mi się ostatnio wpisany tekst. Mam nadzieję, że się jakoś przestawię. Chyba nawet było coś na ten temat wspominane w tym wątku. Miłym zaskoczeniem jest natomiast działająca z Air-em klawiatura i mysz bezprzewodowa Logitecha (BTW designed for Win 8). Dałem za ten komplet stówkę z kawałkiem, używam od jakiś 8 miechów i jeszcze nie wymieniałem baterii. Chciałem kupić oryginalny zestaw Apple'a (mysz+klawiatura), ale po zapoznaniu się z cennikiem oraz informacjami typu "do 10 dni pracy na jednym ładowaniu" podziękowałem. Chyba ten bluetooth jest taki prądożerny. Pytanie do Was... Jak to jest w przypadku OS X'a... Czy nową wersję systemu warto instalować od podstaw, tj. wyczyścić dysk, zainstalować z pendrive'a, a później polecieć z programami i ustawieniami? Czy można spokojnie na Lion-a zaaplikować aktualizację i nie będzie kompletnie żadnej różnicy? Pozdrawiam!

#232 Dexter

Dexter
  • 95 postów

Napisano 22 października 2013 - 16:32

Miłym zaskoczeniem jest natomiast działająca z Air-em klawiatura i mysz bezprzewodowa Logitecha (BTW designed for Win 8). Dałem za ten komplet stówkę z kawałkiem, używam od jakiś 8 miechów i jeszcze nie wymieniałem baterii. Chciałem kupić oryginalny zestaw Apple'a (mysz+klawiatura), ale po zapoznaniu się z cennikiem oraz informacjami typu "do 10 dni pracy na jednym ładowaniu" podziękowałem. Chyba ten bluetooth jest taki prądożerny.

Pytanie do Was... Jak to jest w przypadku OS X'a... Czy nową wersję systemu warto instalować od podstaw, tj. wyczyścić dysk, zainstalować z pendrive'a, a później polecieć z programami i ustawieniami? Czy można spokojnie na Lion-a zaaplikować aktualizację i nie będzie kompletnie żadnej różnicy?

Pozdrawiam!

10 dni ? niezły żart. Ja wymieniam co 2 miesiące słabe już eneloopy. A tu masz test baterii w sprzęcie Apple. 172 dni...
Magic Trackpad – 172 dni na komplecie baterii Duracell | Makowe ABC
Co do systemu ja zawsze nadpisuje. Wyjdzie maverics to upgrade i tyle. To nie windows żeby wszystko od nowa wgrywać jak Ci padnie.

#233 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 22 października 2013 - 22:29

Macie taki problem ze po wygaszeniu ekranu jak sie chce wzbudzic komputer to nic sie nie dzieje i trzeba wylaczyc i wlaczyc ?????

#234 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 23 października 2013 - 14:11

U mnie bateria w Apple Mouse trzyma ponad miesiac. Mowie o zwyklych paluszkach. Dzisiaj wkladam stare akumulatory 1300 mah i wtedy ocenie i podziele sie opinia.

#235 Edbert

Edbert
  • 165 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 października 2013 - 14:41

Macie taki problem ze po wygaszeniu ekranu jak sie chce wzbudzic komputer to nic sie nie dzieje i trzeba wylaczyc i wlaczyc ?????

Miałem tak czasami na iMacu 24" z 2008 roku. Wydaje mi się, że powodowały ten stan aktualizacje programów/systemu podczas uśpienia komputera - tak sobie to tłumaczyłem. Reinstalacja systemu nie pomagała. Objawy: monitor nie da się włączyć, ale komputer działa - słychać wiatraki.

#236 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 24 października 2013 - 11:57

Miałem tak czasami na iMacu 24" z 2008 roku. Wydaje mi się, że powodowały ten stan aktualizacje programów/systemu podczas uśpienia komputera - tak sobie to tłumaczyłem. Reinstalacja systemu nie pomagała. Objawy: monitor nie da się włączyć, ale komputer działa - słychać wiatraki.

Tak jest, spotkałem się z takim problemem. Macowi jakby przysypiał wyświetlacz - wszystko pracuje a nic nie widać na ekranie.
Problem rozwiązuje podłączenie i odłączenie na chwile kabla do mini DisplayPort.

Pozdrawiam,
L.

#237 Małgorzata6

Małgorzata6
  • 49 postów
  • SkądWarszawa, Poland, Poland

Napisano 07 listopada 2013 - 13:27

Witam, mam pytanko... czy MacBook Air '13 lepiej by działał na baterii czy też nie ma znaczenia, że będzie cały czas podłączony? Wiem, że jest zaprogramowany na ok. 1000 pełnych ładowań baterii... ale żeby jej jakoś za bardzo i za szybko nie wyeksploatować, co dla niej lepsze? Doładować, odłaczyć od prądu i niech działa na baterii? Czy raczej jest to bez znaczenia... Ile ludzi, tyle opinii... Dzięki z góry ;)

#238 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 17:35

Witam, mam pytanko...
czy MacBook Air '13 lepiej by działał na baterii czy też nie ma znaczenia, że będzie cały czas podłączony?
Wiem, że jest zaprogramowany na ok. 1000 pełnych ładowań baterii... ale żeby jej jakoś za bardzo i za szybko nie wyeksploatować, co dla niej lepsze?

Generalnie, na baterii, laptop w najlepszym wypadku będzie działał tak samo jak po podłączeniu do zasilania. Wynika to z faktu stosowania różnych funkcji oszczędzających energię przy odłączonym kablu, które często mają mniejszy lub większy wpływ na wydajność.

Doładować, odłaczyć od prądu i niech działa na baterii?
Czy raczej jest to bez znaczenia...

Jeśli chcesz trochę przedłużyć życie baterii, to pracuj na zasilaczu. Trzeba jednak przy tym pamiętać że:
1) Mimo wszystko warto od czasu do czasu rozładować trochę baterię i ją naładować. Utrzymywanie non-stop 100% naładowania też ma negatywny wpływ na żywotność.
2) Nie dajmy się też zwariować, w końcu po to kupujemy laptopa aby korzystać z jego mobilnych cech. Dzisiejsze baterie wytrzymują o wiele więcej cykli ładowania/rozładowania niż te sprzed 10 lat, a pojemność i tak będzie z czasem malała ze względu na wiek akumulatora.

#239 Małgorzata6

Małgorzata6
  • 49 postów

Napisano 08 listopada 2013 - 10:06

Generalnie, na baterii, laptop w najlepszym wypadku będzie działał tak samo jak po podłączeniu do zasilania. Wynika to z faktu stosowania różnych funkcji oszczędzających energię przy odłączonym kablu, które często mają mniejszy lub większy wpływ na wydajność.

Wiem, wiem, ale co fachowiec, to inne rady... zatem dzięki za info ;)

Jeśli chcesz trochę przedłużyć życie baterii, to pracuj na zasilaczu. Trzeba jednak przy tym pamiętać że:
1) Mimo wszystko warto od czasu do czasu rozładować trochę baterię i ją naładować. Utrzymywanie non-stop 100% naładowania też ma negatywny wpływ na żywotność.
2) Nie dajmy się też zwariować, w końcu po to kupujemy laptopa aby korzystać z jego mobilnych cech. Dzisiejsze baterie wytrzymują o wiele więcej cykli ładowania/rozładowania niż te sprzed 10 lat, a pojemność i tak będzie z czasem malała ze względu na wiek akumulatora.

Marcin... ja to wszystko wiem, tylko powiem, że moja przygoda z poprzednikiem maćka była taka, że mimo iż komp był jeszcze na gwarancji, to baterię ponoć wykończyłam tym, iż komp działał większość czasu przy zasilaczu ;/ wiesz, jest to wygodne, jeśli komp jest w stałym miejscu i nie muszę zerkać czy bateria właśnie czeka na załadunek czy nie - więc gdy tylko pracowałam w domu - był na zasilaczu... więc, powiedziano mi, że lepiej co jakiś czas naładować baterię, ale generalnie lepiej pracować właśnie na niej - nie chciałabym znów zrobić przegięcia w żadną stronę, stąd moje pytanie...

Aczkolwiek, rozumiem, iż i tak i od czasu do czasu powinnam pozwolić wyładować się baterii na tzw. amen, tak? a nie np. przy 10% doładowywać? heheeh... sorry za te pytania, ale nigdy nie wiem, co lepsze w końcu dla akumulatora, hehe ;)

Oczywiście wielkie dzięki za pomoc i miłego weekendu Ci życzę ;)

#240 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 postów

Napisano 08 listopada 2013 - 14:34

Marcin... ja to wszystko wiem, tylko powiem, że moja przygoda z poprzednikiem maćka była taka, że mimo iż komp był jeszcze na gwarancji, to baterię ponoć wykończyłam tym, iż komp działał większość czasu przy zasilaczu ;/ wiesz, jest to wygodne, jeśli komp jest w stałym miejscu i nie muszę zerkać czy bateria właśnie czeka na załadunek czy nie - więc gdy tylko pracowałam w domu - był na zasilaczu... więc, powiedziano mi, że lepiej co jakiś czas naładować baterię, ale generalnie lepiej pracować właśnie na niej - nie chciałabym znów zrobić przegięcia w żadną stronę, stąd moje pytanie...

Aczkolwiek, rozumiem, iż i tak i od czasu do czasu powinnam pozwolić wyładować się baterii na tzw. amen, tak? a nie np. przy 10% doładowywać? heheeh... sorry za te pytania, ale nigdy nie wiem, co lepsze w końcu dla akumulatora, hehe ;)

Czy ktoś Ci czasem w tym serwisie totalnego kitu nie sprzedał? Mój stary laptop (4 letni Dell) był podłączony praktycznie non stop do zasilacza, na baterii pracował sporadycznie. Dziś akumulator nadal dość dobrze trzyma. To samo mam z firmowym Lenovo (2 lata), który 95% czasu spędza w stacji dokującej - spadku wydajności baterii póki co nie zauważyłem. Raczej wykluczam możliwość, aby ta reguła nie dotyczyła MACów...

Jeśli chodzi o rozładowywania na amen - to tez jest podobno niezdrowe ;) Jednakże ciężko jest do takiego stopnia rozładować baterie, bo przy niskim stanie i tak komputer sam się wyłączy. Myślę, że nie ma sensu się zbytnio w to wczuwać. Raz rozładuj do 80%, raz do 50%, czasem do 10%. Jak Ci wygodniej! Podejrzewam, że nie ma to większego wpływu. Tak samo jak z telefonem. Jeśli stwierdzimy, że jeszcze na jutro wystarczy to nie ładujemy, jeśli mamy wątpliwości, to podłączamy do ładowarki i już

Pozdrawiam!

#241 kisielek666718

kisielek666718
  • 19 postów

Napisano 09 listopada 2013 - 16:11

Era baterii, które trzeba kalibrować, rozładowywać, itd. już dawno minęła. Generalnie jak ci wygodnie to trzymaj go podłączonego i raz na jakiś czas popracuj na baterii. Rozładowywanie do 0 to dobry sposób żeby tę baterię zabić, bo może ci przejść w tryb głębokiego rozładowania i wtedy jest kicha. Na stronie Apple jest wszystko zresztą dokładnie opisane, wystarczy poszukać.

Nie zauważyłem posta Marcina powyżej, więc właściwie powtórzyłem to co powiedział, ale tak po prostu jest :)

#242 Małgorzata6

Małgorzata6
  • 49 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 08:51

marcin3794 i kisielek666718 - dzięki ;) czytałam przeróżne rzeczy na temat tych nieszczęsnych baterii - ale jak mnie dopadło to, co zdarzyło się mojemu Lenovo, to zwątpiłam - jest to Lenovo U260 - kicha jak jasna cholera ;/ ale może kupiłam jakich lipny model i lipny egzemplarz - bo już po 2 tygodniach sprzęt był w naprawie - po następnych kilku miesiącach padł dysk twardy, a ja nie zdążyłam zareagować i nie powiem, jaka masa dokumentów poszła w diabły (tłumaczenia i inne mniej lub bardziej ważne rzeczy) - oczywiście, mam dysk zewnętrzny i mam archiwizowane rzeczy, ale... nie wszystko zdążyłam tam zamieścić - to, co przeżyłam z serwisem lenova, to lepiej nie pisać, bo znów musiałabym zachować się mniej cenzuralnie ;/ po tym wszystkim - padła bateria - komp był na gwarancji, ale bateria NIE ;/ powiedziano mi, że to wina ciągłego działania kompa na doładowaniu, że winien on pracować na akumulatorze - może to ściema, nie wiem, nie znam się... ;/ Ale jak zażyczyli sobie za baterię w serwisie - ponad 700 zeta- moje wnerwienie sięgnęło zenitu i dalam spokój - oczywiście, szukałam baterii w całym necie, dzowniłam do wielu punktów, ale NIKT nie miał baterii do tego ustrojstwa ;/ powiedziano mi wszędzie, bym jednak zgodziła się na naprawę w serwisie, jeśli w ogóle mają tę baterię - ale ja po tych 'przypadkach' z tym kompem - wolałam kupić maćka i nie musieć nawet patrzeć na to cholerstwo - NIGDY WIĘCEJ LENOVA !!! Zatem sama już pogubiłam się z tymi mądrościami nt. baterii... ;/

#243 Żorż Ponimirski

Żorż Ponimirski
  • 27 postów
  • SkądKielce, Poland, Poland

Napisano 20 listopada 2013 - 16:53

Od kilku godzin cieszę się nowym Airem :) Na razie zabawa, aktualizacje itp. Ale czas działania baterii i jego lekkość rzucają na kolana. W porównaniu z sędziwym (5 lat!) Makiem Alu - niebo a ziemia. Bez dwóch zdań - dla blogera 13" Air to sprzęt wymarzony.

#244 bwojciechowski

bwojciechowski
  • 55 postów

Napisano 25 listopada 2013 - 08:47

MacBook Air '13 a wirtualizacja windowsa Hej Czy ktoś może już testował jak działa Windows na Fusion lub Paralells? Czy komp się męczy/grzeje, czy zacina? Ile wytrzymuje bateria? Mam najnowszą trzynastkę w konfiguracji i7, 8GB RAM, 256HDD dzięki za info Bogdan

#245 skarab

skarab
  • 23 postów
  • Skądmnie znasz? :P

Napisano 05 grudnia 2013 - 13:37

Hej

Czy ktoś może już testował jak działa Windows na Fusion lub Paralells? Czy komp się męczy/grzeje, czy zacina? Ile wytrzymuje bateria? Mam najnowszą trzynastkę w konfiguracji i7, 8GB RAM, 256HDD

dzięki za info

Bogdan

NA podstawowym MBA MD760 z 4 GB RAM Windows 7 w Paralells śmiga bez najmniejszego problemu.

#246 Justyn

Justyn
  • 2 postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 15:44

Fajne w porównaniu z poprzednim modelem, cena dalej czasami zabija, ale widać, że apple stara się ulepszać ciągle Air.

#247 DnL

DnL

• 370 postów

Napisano 16 grudnia 2013 - 08:55

Mam model z podpisu, jestem mega zadowolony, do tego kupiłem go z media marktu, dzień wcześniej był na wystawkę wystawiony, nówka blaszka tyle taniej, za 4300zł, dobrze mieć znajomego kierownika sklepu... :)

#248 konrad white

konrad white
  • 226 postów

Napisano 23 grudnia 2013 - 09:44

Cały czas waham się między zakupem iPada Air a MBA 13'. Najistotniejszą kwestią dla mnie jest niezawodność działania WiFi. MBA chcę używać w domu (router tp-lik) i w pracy oraz podróży (router mobilny). Czy wersje 2013 maja problemy ze stabilnością odbioru sygnału?

#249 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 23 grudnia 2013 - 12:46

ja osobiście nie mam problemu ani w domu (livebox), ani po za nim (hotspot z iphone) :)

#250 DnL

DnL

• 370 postów

Napisano 23 grudnia 2013 - 12:59

Ja również nie mam problemu, nie słyszałem o takich... :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych