Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

xCode - już nie mogę

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
49 odpowiedzi w tym temacie

#26 bartekb81

bartekb81
  • 7 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 19 stycznia 2008 - 17:39

a ta książka Aarona jest dostępna gdzieś w polsce?

ja nie widzialem - podobnie jak i paru innych dobrych pozycji o Cocoa/ObjC... pozostaje zamowienie z Amazona albo (cenzura)

#27 pretorians

pretorians
  • 235 postów

Napisano 19 stycznia 2008 - 19:25

Jeśli chodzi o literaturę o programowaniu w Xcode w Polsce, to osobiście jeszcze nie widziałem ani jednej pozycji.

#28 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 25 marca 2008 - 01:25

A ja mam takie pytanie... zaczalem sie uczyc, i mam maly galimatias... kiedys sobie cos tam proramowalem w visual-u (na wlasne potrzeby) ... chce cos niecos napisac na osx-a (tez pewnie dla siebie)... i pytanie brzmi tak, czym sie roznia (dla zwyklego zjadacza ramu), C,C++,Obj-C ... wszystkie przeciez wywodza sie z tego samego C. i co mi daje (lub odbiera) uczenie sie np. Obj-C zamiast C++ ? a moze lepiej uczyc sie C++ jako jezyka bardziej uniwersalnego (badz co badz obj-c to tylko na osx), czy prz programowaniu pod C++ mam takie same mozliwosci dzialania, czy trace np. na szybkosci, wielkosci, dostepie do niektorych funkcji ? z tego co zauwazylem pod C++ moge utworzyc jedynie aplikacjie pod carbon, przy ocj-C pod carbon i cocoa... w co sie wiec lepiej 'wdrazac' ? czy musze sie zastanawiac nad 'kompatybilnoscia' C++ i/lub obj-C z C ? przeciez i tak wynikowa aplikacja bedzie skompilowana i chyba nie ma znaczenia w czym bedzie napisana, byleby dzialala... co jest bardziej przyszlosciowo/rozwojowe ?

#29 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 marca 2008 - 08:38

jeżeli chcesz pisać pod OS X'a to raczej ObjC i cocoa

#30 internex

internex
  • 592 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 27 marca 2008 - 12:43

Ok, to może mi coś poradzicie. Dawno temu, za siedmioma górami...blablabla.. pisałem proste programy w Delphi. Jak już wspomniałem było to bardzo dawno temu, więc nic już nie pamiętam. Aktualnie dosyć dużo aplikacji piszę w PHP, ale chciałbym zacząć swoją przygodę z Xcode. Nie mam absolutnie żadnego doświadczenia z C/C++/ObjC. Jaki tok nauczania byście poradzili? Mam już książkę "Become an Xcoder" (jeszcze nie czytałem), ale z tego co widzę, to nauka programowania w tej książce jest bardz... okrojona? Można się z niej nauczyć wyłącznie najbanalniejszych zagadnień. Rozumniem, że na początek jest jak znalazł, ale co później? Jakieś propozycje odnośnie literatury? Mieszkam w UK, więc książki z Amazon UK są dla mnie jak najbardziej osiągalne.

#31 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 27 marca 2008 - 22:10

Książka to za mało. Przykładowe kody źródłowe od Apple się przydają, zarówno jak też od innych. Poczytaj też w stylu "Make your own calulator in Xcode", nauczysz się podstaw obsługi Xcode. "Cocoa in Nutshell" ORelly jest dobra, zawiera definicje wszystkich funkcji z Cocoa, jakbyś napotkał na nieznaną to można zobaczyć co robi i jak się jej używa. Na początek dobra, a nawet przez całą przygodę z Xcode będzie Ci towarzyszyć.

#32 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 27 marca 2008 - 23:20

TomekB ... a jak mozna zrobic zeby AUTOMATYCZNIE rozwijala sie taka lista jak w Twoim screenie ? normalnie jak pisze to tylko 'zaciemniona' podpowiedz mi sie pojawia i ew. musze nacisnac jablko "," ... a mozna zrobic zeby sie samoczynnie lista otwierala ?
mam jeszcze pare pytan dot. obj-c i ftp-a zamiescilem je w temacie http://www.myapple.p...code-i-ftp.html
gdyby ktorys z doswiadczonych kolegow mogl zerknac, zeby tu sie nie powtarzac...

#33 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 23 kwietnia 2008 - 08:00

a ja mam pytanie troche w innym kierunku. a mianowicie, jak wydawac polecenia do msql w consoli?? mam juz uruchomiony mysql, ale za cholere nie wiem jak zadac najprosztsze pytanie??? co mam zrobic??

#34 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 24 kwietnia 2008 - 20:25

Komenda mysql działa? Jak nie to zobacz gdzie jest i przejdź tam za pomocą cd i ./mysql . Przeważnie należy szukać w /bin /sbin /usr/bin /usr/sbin /usr/local/bin /usr/local/sbin , zacznij od końca. Co do książek: Cocoa Programming for Mac OS X jest b. dobra, zawiera dużo informacji i opera się na MacOSX 10.3, więc przy programowaniu na Tigera nie ma problemów, a przy Leopardzie jedynie trzeba kwestie z Interface Builderem inaczej rozwiązać(jako iż się bardzo różni), ale przy znajomości w stylu "utwórz własną klasę" i "połącz klasę z przyciskami itd." można sobie poradzić. No i nie ma opisu dot. garbage collectora, ale ta książka powstała dość dawno i nie uwzględnia nowości z Leoparda(bo niby jakim cudem). No ale jak komuś nie przeszkadza albo używa Tigera/Pantery to naprawde polecam.

#35 Merkwurdigliebe

Merkwurdigliebe
  • 32 postów

Napisano 25 kwietnia 2008 - 12:40

qtylovsky, te lokalizacje co podal kamillys powinny byc w $PATH'u (większość z nich). Ja zainstalowalem mysql'a z MAMP czy cos takiego. I u mnie katalog wyglada podobnie do: /Application/MAMP_cos_tam/MySQL/[bin|sbin]. Mozesz dodac katalog do $PATH, ew wchodzic tam i uruchamiac ./mysql . Merk

#36 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 26 kwietnia 2008 - 13:28

Co do automatycznego uzupełniania/podpowiedzi: przeglądając Preferences w Xcode znalazłem w zakładce Code Sense "Automatically suggest on member call/access". Zaznaczyłem, potem wklepuje : "[textField " w kodzie i pojawiła się lista jak po wciśnięciu opt+escape. Xcode ma dużo możliwości, tylko wszystko poukrywane. Po dostosowaniu sobie Xcode staje się narzędziem bez którego programowanie traci sens.

#37 Sillow

Sillow
  • 24 postów

Napisano 27 kwietnia 2008 - 21:23

Czy w xcode można pisać aplikacje/strony php?

#38 krzyspmac

krzyspmac
  • 152 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwietnia 2008 - 23:08

Jako edytor pewnie tak, ale dużo związanego z php raczej nie da się zrobić chyba. W każdym razie nie słyszałem o tym.

#39 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 lipca 2008 - 13:11

Jaki jest zamiennik system("pause") w xCode?

#40 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 01 lipca 2008 - 15:39

Generalnie w UNIXie nie było polecenia pause bo nie było potrzebne. Ale można obejść problem. jest system("sleep 10") co zatrzyma na 10 sekund, lub int smerf; scanf("%i", &smerf);

#41 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 lipca 2008 - 11:28

Ok. Wyszło mi coś dziwnego. Kod:
#include <iostream>
int main ()
{
	double pole, promien;

promien=1.7;
		pole = promien * promien *3.14;
		std::cout << "\nPole kola o promieniu "
					<< promien << " wymosi " << pole;

promien=4.1e2;
		pole= promien * promien * 3.14;
		std::cout << "\nPole kola o promieniu "
					<< promien << " wynosi " << pole;
     system("sleep 10");

}
I wyświetla mi pierwsze cout, potem odczekuje i dopiero robi drugie i zakańcza. Powinno tak być?

#42 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 03 lipca 2008 - 15:51

Pewnie zanim wywali na ekran to zatrzymuje. Coś przes sleep powinno pomóc, ale można też int stop; cin >> stop; zamiast system("sleep 10"); Do szkoły robisz? Jak tak to po prostu przed wysłaniem dopisz co trzeba.

#43 fts

fts
  • 22 postów

Napisano 03 lipca 2008 - 15:56

W C++ strumienie sa buforowane. Jezeli dodasz do przedostatniej linii wewnatrz main: '<< std::endl' lub '<< std::flush', strumien bedzie wypisany natychmiast - czyli przed wywolaniem polecenia system.

#44 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 lipca 2008 - 19:44

Do szkoły robisz? Jak tak to po prostu przed wysłaniem dopisz co trzeba.

Nie, uczę się dla przyjemności. W szkole mamy liźnięty Pascal tylko. C++ potem,przy szukaniu pracy będzie dużą zaletą.

#45 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2008 - 20:02

jeśli dla siebie to po prostu ustaw w terminalu, żeby się nie wyłączał po przejściu programu ;) albo w XCode (ale tam jest to chyba domyślnie) btw. nie ma return w main ;)

#46 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 lipca 2008 - 21:27

Bilbo Baggins poddał mi rozwiązanie. Dodałam do /usr/bin plik pause i teraz już ok jest.

#47 darvark

darvark
  • 126 postów
  • SkądKielce

Napisano 03 lipca 2008 - 21:47

niby return nie jest wymagane, chociaz jest dobrym nawykiem (zgodnie z lektura symfoni c++). dziwi mnie jeszcze pusta instrukcja #inlude. nie dolanczasz zadnych bibliotek, tymbardziej standardowej? prawde mowiac nie wiedzialem ze tak mozna:?:

#48 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2008 - 21:54

nie no jeżeli się już pisze int main to miło by było gdyby main zwracało tego inta ;)

#49 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 lipca 2008 - 22:34

To dopiero 3 rozdział... więc na razie to jakby uczenie się oddychania.

#50 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 04 lipca 2008 - 08:04

Robisz dla przyjemności: olej to system("pause"), bo Mac OS X nie wymaga tego w przeciwieństwie do Windowsa który zamyka okna z programem od razu, a OSX nigdy(zarówno Xcode jak i Terminal). Hmm... nigdy nie widziałem kobiety, która programuje dla własnej przyjemności... Miło widzieć że nie tylko faceci programują :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych