Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Air 11" 2013- opinie

• Please log in to reply
189 replies to this topic

#126 Michi18

Michi18
  • 124 posts
  • SkądRuda Śląska, PL

Posted 04 December 2013 - 18:58

Cmd + q

#127 mx5mx5

mx5mx5
  • 21 posts

Posted 04 December 2013 - 19:11

Cmd + q

Niech Ci stwórca w dzieciach wynagrodzi :) Dziękuję.

#128 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 05 December 2013 - 01:50

To w takim razie masz mountain lion'a. Lion jest jeszcze starszy i nigdy nie powinien być zainstalowany na aktualnych MBA. Przy 4GB RAMu ja bym zrobił upgrade. Mavericks bardzo fajnie korzysta z RAMu i ma kilka użytecznych funkcji jak Finder Tabs. Przydatne przy małych ekranach. Co do zamiany alt i cmd to ja po przejściu na Maca podjąłem świadomą decyzję czy zamieniać je miejscami (wówczas była tylko taka opcja) czy się przyzwyczaić. Doszedłem do wniosku że Maca używam tylko u siebie a gdzie indziej od czasu do czasu korzystam z Windowsa i szkoda się będzie denerwować. Podenerwowałbym się na dzień dobry jakbym się musiał przestawić i potem za każdym razem jakbym usiadł do Windowsa. Do tego Windows na tym macu też by był dziwny. A tak przestawiłem i nie mam problemu. Teraz mam w domu więcej Maców ale wszystkie tak samo przestawione gdyż wszyscy się nie chcą denerwować jak usiądą do Windowsa. Z innych Maców nie korzystam.

#129 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 posts

Posted 05 December 2013 - 11:52

Doszedłem do wniosku że Maca używam tylko u siebie a gdzie indziej od czasu do czasu korzystam z Windowsa i szkoda się będzie denerwować. Podenerwowałbym się na dzień dobry jakbym się musiał przestawić i potem za każdym razem jakbym usiadł do Windowsa.

Miesiąc, góra półtora i jesteś przyzwyczajony, że na Mac jest tak, a na Windows tak. Ja żadnych podmian nie robiłem, w pracy mam Windows, w domu OS X, nic mnie nie denerwuje ;)

#130 Justyn

Justyn
  • 2 posts

Posted 05 December 2013 - 15:47

Wszystko działa, wszystko szybko działa. Lapek leciutki i dość długo wytrzymuje bez baterii. Ja mam większego, ale mój znajomy kupił 11, bo uważa, że wygodniej. Dla każdego co innego - ja swojego czasu uwielbiałam 17, a tu taka zmiana :)

#131 mx5mx5

mx5mx5
  • 21 posts

Posted 14 December 2013 - 02:47

Hej, podłączając na bluetooth mba z innym laptopem ile mniej więcej czasu powinnam kopiować około 50 GB muzyki? Dziś skopiowałam zaledwie jedna piosenkę, ale trwało to kilka minut! Czy to normalne? Może coś mam dziwnie poustawiane? Jaki dysk zewnętrzny polecacie? Doradźcie czy kupić zwykły na usb czy taki z którym można się łączyć bezprzewodowo (a może jedno nie wyklucza drugiego?) Jakie firmy radzicie? Ktoś mi powiedział, że thunderboolt odpowiada za super szybki przesył, czyli może dysk powinien być z thund? I jeszcze mam jedną sprawę, trochę grubszą. Doradźcie jakiego macbooka pro kupić, góra 13 cali, tak aby był dobry do gier (wiem, że laptopy do gier to średnio, ale chciałabym i już) i można by było podłączyć do niego zew. monitor hd. A może jednak stacjonarny apple? Trochę mam młyn. A czy sa apple z możliwością podłączenia zewnętrznej grafiki? Mam nadzieję, że to nie problem, że piszę w tym wątku, ale tutaj zaczęła się moja przygoda z kompami tej firmy i nigdy mnie nie zawiedliście :) Problem mam z rozdzielczością, tzn. na niektórych grach typu Space invasion dobrze jak zmieniam rozdzielczość na np. 1152x864, a w air mam mniej opcji rozdzielczości do ustawienia niż np. w starym laptopie.

#132 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 16 December 2013 - 20:24

Nigdy nie przesyłałem pliku przez bluetooth. Nie lepiej było to zrobić przez WiFi? Dysk zewnętrzny... zależy od potrzeb. Dostęp bezprzewodowy w większości przypadków jest bez sensu, ale niektórym może tak być wygodnie. Na zwykłe USB bym nie kupował. Przez zwykłe USB rozumiem 2.0. Lepiej kupić z USB 3.0. Thunderbolt jest dużo szybszy od USB 3.0, ale w praktyce do dysku prawdopodobnie wystarczy ci USB 3 i zostanie jeszcze duży zapas. TB przyda się jak chcesz przez niego podłączyć macierz z kilku dysków SSD. W innym wypadku pod katem prędkości nie ma sensu. TB jest też o tyle fajny że możesz tworzyć łańcuch urządzeń i w ten sposób do jednego portu podpiąć nawet 4 urządzenia. Do USB podepniesz 2, gdyż masz dwa porty, a do TB 4 mimo że masz jeden port. MacBook Pro 13 do gier nie ma sensu, tym bardziej że już masz MBA 13. Pro ma niewiele lepszą grafikę i 4x więcej pikseli więc jego osiągi w grach będą wręcz gorsze. Z faktu że już masz laptopa, ja bym kupił coś stacjonarnego z porządną grafiką. Mac będzie miał ten plus że będzie fajnie współpracował z air'em. iMac może nawet robić za zewnętrzny monitor dla Macbooka. Z drugiej jednak strony jak ma być do gier to raczej bym składał PC'ta który będzie do tego o niebo lepszy.

#133 mx5mx5

mx5mx5
  • 21 posts

Posted 17 December 2013 - 17:51

Nigdy nie przesyłałem pliku przez bluetooth. Nie lepiej było to zrobić przez WiFi?

Dysk zewnętrzny... zależy od potrzeb. Dostęp bezprzewodowy w większości przypadków jest bez sensu, ale niektórym może tak być wygodnie. Na zwykłe USB bym nie kupował. Przez zwykłe USB rozumiem 2.0. Lepiej kupić z USB 3.0. Thunderbolt jest dużo szybszy od USB 3.0, ale w praktyce do dysku prawdopodobnie wystarczy ci USB 3 i zostanie jeszcze duży zapas. TB przyda się jak chcesz przez niego podłączyć macierz z kilku dysków SSD. W innym wypadku pod katem prędkości nie ma sensu. TB jest też o tyle fajny że możesz tworzyć łańcuch urządzeń i w ten sposób do jednego portu podpiąć nawet 4 urządzenia. Do USB podepniesz 2, gdyż masz dwa porty, a do TB 4 mimo że masz jeden port.

MacBook Pro 13 do gier nie ma sensu, tym bardziej że już masz MBA 13. Pro ma niewiele lepszą grafikę i 4x więcej pikseli więc jego osiągi w grach będą wręcz gorsze. Z faktu że już masz laptopa, ja bym kupił coś stacjonarnego z porządną grafiką. Mac będzie miał ten plus że będzie fajnie współpracował z air'em. iMac może nawet robić za zewnętrzny monitor dla Macbooka. Z drugiej jednak strony jak ma być do gier to raczej bym składał PC'ta który będzie do tego o niebo lepszy.

Dziękuję za odpowiedż. Czy mógłbyś mi wyjaśnić jak mam podłączyć na wifi z sobą 2 komputery? Próbowałam, ale mi nie wyszło. Może jakiś link dla kumatych inaczej? :)
Odnośnie maca i air, co masz na myśli w kontekście ich kompatybilności, tak już w praniu co może się przydać? Tylko zaznaczam, że mi trzeba tłumaczyć jak krowie na granicy :)

#134 kohena

kohena
  • 31 posts

Posted 19 December 2013 - 11:02

Po pierwsze musisz mieć sieć wifi. Czyli krótko mówiąc takie opcje: 1. router, który zazwyczaj podłączony jest do kablówki (dostawca internetu), który rozdziela sieć bezprzewodowo w miejscu, w którym się znajdujesz.Przy włączeniu wifi w komputerach, zalogowaniu się do sieci wifi - musi być jedna i ta sama siec o tej samej nazwie! komputery wtedy będą się widzieć (zakładam oczywiście, ze mowimy o komputerach apple i tylko apple, z windowsem jest trochę inaczej). Przesyłanie plikow pomiedzy nimi będzie możliwe wtedy poprzez np. usługę "Airdrop", którą znajdziesz otwierając Finder - po lewej stronie w sekcji ulubione. Na jednym i na drugim kompie musisz otworzyc tą zakłądkę. Wtedy będziesz widział komputery w pobliżu. Chcąc przesłać plik - po prostu przenosisz go w airdrop na ikonke z podpisem danego komputera, do ktorego chcesz przeslac plik - a na tym komputerze pamietac o jego zatwierdzeniu. Pamietaj, ze macbook air usypia szybko, wiec moze to zerwac polaczenie miedzy komputerami i caly proces od poczatku. Dlatego lepiej uzyc po prostu dysku zewnetrznego do kopiowania, szybciej bedzie. I owszem taki ze zlaczem thunderbolt jest najlepszym rozwiazaniem, szybciutkim:) 2. mozesz tez udostepnic siec na innym urzadzeniu 3G - moze byc to router 3g, iphone, ipad. I potem analogicznie. Nie ma jednak sensu zjadać transferu. Router zewnetrzny, do ktorego np. podpina sie kabel sieciowy RJ45 - to najlepsze bezprzewodowe rozwiazanie - moze tworzyc siec bez internetu - wewnetrzna. I za jej pomoca mozesz tez przesylac pliki oczywiscie. To tak ogolnie, ciezko jest pisac tak od podstaw, mam nadzieje, ze zrozumiales glowne przeslanie: dysk thunderbolt;) :-P

#135 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 19 December 2013 - 21:55

Po pierwsze musisz mieć sieć wifi.

Bzdura, nie trzeba.

Generalnie za dużo zmiennych aby napisać prostolinijną instrukcję.

#136 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 19 December 2013 - 22:07

Dysk zewnętrzny... zależy od potrzeb. Dostęp bezprzewodowy w większości przypadków jest bez sensu, ale niektórym może tak być wygodnie. Na zwykłe USB bym nie kupował. Przez zwykłe USB rozumiem 2.0. Lepiej kupić z USB 3.0. Thunderbolt jest dużo szybszy od USB 3.0, ale w praktyce do dysku prawdopodobnie wystarczy ci USB 3 i zostanie jeszcze duży zapas. TB przyda się jak chcesz przez niego podłączyć macierz z kilku dysków SSD. W innym wypadku pod katem prędkości nie ma sensu. TB jest też o tyle fajny że możesz tworzyć łańcuch urządzeń i w ten sposób do jednego portu podpiąć nawet 4 urządzenia. Do USB podepniesz 2, gdyż masz dwa porty, a do TB 4 mimo że masz jeden port.

TB jest o tyle fajny że tylko w praktyce można łączyć w szereg. Mam MBA13 i kartę TB->ethernet, jak podpiąć monitor bez tb?
Z USB nie ma problemów, są huby.

#137 GG.

GG.
  • 41 posts

Posted 19 December 2013 - 22:41

Witam czy Apple kochane przewiduje w Airach odpłatny upgrade komponentów, np. kupuję z 4 mb ram i dyskiem 128 i chcę za dopłatą zamienić na 8 gb ram i 1tb ssd?

#138 kruku93

kruku93
  • 245 posts

Posted 19 December 2013 - 23:11

Radzę wziąć możliwe najlepszą wersje, Apple nie przewiduje upgrade'ów.

#139 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 19 December 2013 - 23:55

Problem z RAMem polega na tym, że jest on wlutowany w płytę główną. W takim wypadku zmiana RAMu oznacza wymianę całej płyty co zwyczajnie nie ma sensu. Z dyskiem pewnie da radę coś zrobić, ale też tanio nie będzie. Ogólnie komputery Apple to teraz jednorazówki. Kupić, poużywać i za rok do 3 wymienić. Dla niektórych może to masakra, ale prawda jest taka że 99% ludzi tak właśnie używa sprzętu.

#140 kohena

kohena
  • 31 posts

Posted 20 December 2013 - 06:58

Nie wiem jak z pamięcią, ale dysk zmienić możesz, przynajmniej w modelach 2013 (prawdopodobnie 2012r również ale pewna nie jestem. Pytanie tylko czy sie to opłaca, ale po gwarancji wyjdzie to taniej:) Więc kupując aira inwestowałabym w największą możliwą pamięć. Koszt dysku ssd 512 jest na razie duzo za duży w Apple i raczej długo się to nie zmieni:(

Co do używania Apple i zmieniania kompa, zgodzę się. Dłużej, niż 2 lata nie nie trzymam mabcooka, choć ostatni był macbook pro, gdzie dorzuciłam pamięci i zmieniłam dysk na ssd, więc rozbudowa tam jeszcze była możliwa. Teraz mam aira, ale to ze względów tylko i wyłącznie na mobilność. Nawet 13' było mi ciężko nosić. Teraz jestem w raju. Wiem, że za jakiś czas zmienię dysk ssd, czekam na 1TB.

- - - Połączono posty - - -

Bzdura, nie trzeba.

Generalnie za dużo zmiennych aby napisać prostolinijną instrukcję.

Generalnie jeżeli pytanie brzmi: "Czy mógłbyś mi wyjaśnić jak mam podłączyć na wifi z sobą 2 komputery" - odpowiedź ukierunkowana właśnie na rozwiązanie z użyciem wifi, więc nie ma powodu się czepiać stwierdzenia, że "aby połączyć komputery po wifi potrzebne jest wifi";) Jedyne co, to wydaje się nieco infantylne stwierdzenie, ale my kobiety tak mamy:))
Istnieją inne sposoby, owszem, jednak te są najprostsze do wytłumaczenia krok po kroku...

#141 dao

dao
  • 348 posts
  • SkądwAmA

Posted 23 February 2014 - 20:07

A jak się sprawdza MBA 11 jako główny komputer ? Myślę o takim rozwiązaniu w wersji najniższej mogę mieć go za ok 3000 pln nowy. I do tego monitor 27 cali. Klawiatura i mysz. Zastosowanie net, edycja tekstu, prosta obróbka zdjęć. Można mini, dorzucić pamięć i będzie wydajniejszy. Ale tu za podobną kwotę dostaje się monitor i mobilność. Czy to w ogóle ma sens ?

#142 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 23 February 2014 - 20:15

Podstawowa wersja z 4gb ramu w niedalekiej przyszłości może nie wystarczać. A w MBA ramu niestety łatwo nie dołożysz, jeśli w ogóle.

#143 dao

dao
  • 348 posts
  • SkądwAmA

Posted 23 February 2014 - 20:17

Nie trzymam komputerów dłużej niż rok. Zależy mi tylko na minimalizacji ilości sprzętu. Stąd pomysł. MBA głównie pod monitor. Dodatkowo na kanapę. Retina 13 wydaje mi się za duża i za ciężka.

#144 Kurczak1985

Kurczak1985
  • 42 posts

Posted 01 March 2014 - 17:44

Przeczytalem caly watek i nie znalazlem odpowiedzi czy w przyszlosci mozna wymienic dysk ssd ze 128 na 256 GB? RAMu nie mozna wymienic a jak to jest z ssd?

#145 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 01 March 2014 - 18:11

Jeśli zdobędziesz gdzieś dysk pasujący to będziesz mógł wymienić - pasujący to jest albo z oferty OWC albo z innego egzemplarza komputera bo Apple pozwoliło sobie na niestandardowe gniazdo.

#146 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 March 2014 - 22:40

Podstawowa wersja z 4gb ramu w niedalekiej przyszłości może nie wystarczać. A w MBA ramu niestety łatwo nie dołożysz, jeśli w ogóle.

Śmiech na sali :) Do czego nie wystarczy 4GB? Air jest do poczty, safari, itunes i to tyle. Grafik czy inne master nie kupi kompa, który zastąpił podstawowego i najtańszego białasa w ofercie Apple.

#147 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 01 March 2014 - 23:26

Śmiech na sali :) Do czego nie wystarczy 4GB? Air jest do poczty, safari, itunes i to tyle. Grafik czy inne master nie kupi kompa, który zastąpił podstawowego i najtańszego białasa w ofercie Apple.

Gdybyś nie zauważył - strony internetowe PUCHNĄ. Kiedyś oglądaliśmy statyczne strony, dziś mamy nowe technologie - wszechobecny ajax, html5. Ciągle coraz to więcej nowych funkcji. Kiedyś ludzie używali komputerów z 1GB ramu i wszystko działało jak torpeda. Dziś te same komputer, z tym samym ramem i tym samym systemem mają problem żeby bezproblemowo odpalić skype i youtube w jednym czasie. Oczywiście, że dziś 4gb wystarczy do przeglądania internetu bezproblemowo. Ale za rok czy dwa - wątpie, dlatego też napisałem, że w przyszłości 4GB może być mało.

#148 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 01 March 2014 - 23:35

Bez przesady spokojnie 4 gb wystarczy na webowanie :) na 4 lata. Mój stary macbook white z 2 gb ramu bez problemu wytrzymał 7 lat, jak zainstalowałem liona również działał bez problemu Miałem okazję i dołożyłem 2 gb do konfiguracji oraz sdd, mac nie widział 4 gb tylko 3 z małym kawałkiem , ale to nie miało większego znaczenia Według mnie na wiek jaki miał i konfigurację chodził jak rakieta:) Najwięcej kopa dostał przez dysk , ram nie zdziałał takich cudów

#149 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 02 March 2014 - 13:40

4GB + dysk SSP spokojnie wystarczą do codziennych, prostych zastosować. Jednakże ja wychodzę z założenia że od przybytku głowa nie boli i lepiej kupić model 8GB + 256SSD.

#150 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 posts

Posted 02 March 2014 - 14:38

A jak się sprawdza MBA 11 jako główny komputer ? Myślę o takim rozwiązaniu w wersji najniższej mogę mieć go za ok 3000 pln nowy. I do tego monitor 27 cali. Klawiatura i mysz. Zastosowanie net, edycja tekstu, prosta obróbka zdjęć. Można mini, dorzucić pamięć i będzie wydajniejszy. Ale tu za podobną kwotę dostaje się monitor i mobilność.

Czy to w ogóle ma sens ?

Używam na co dzień konfiguracji MBA 13" + monitor 24" - polecam :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users