Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Air 11" 2013- opinie

• Please log in to reply
189 replies to this topic

#76 Torquemada

Torquemada
  • 3 posts

Posted 26 August 2013 - 21:06

Dziękuję bardzo, chętnie pokombinuję : )

#77 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 26 August 2013 - 21:08

O ile jest się choćby średnio bystrym - to nie ma takiej kwestii jak przesiadanie się na system... i windows i OSX polega na klikaniu kolorowych obrazków... to nie jest żadna filozofia, nic prostszego nie istnieje... Siadasz do OSX i wszystko robisz bez żadnej nauki... Są kosmetyczne rożnice do ogarnięcia w trakcie wykonywania danej czynności...

#78 Torquemada

Torquemada
  • 3 posts

Posted 26 August 2013 - 21:12

O ile jest się choć średnio bystrym to zauważy się więcej różnic niż tylko kolorowe obrazki : )

#79 dm76

dm76
  • 2445 posts

Posted 26 August 2013 - 21:17

Po 5 minutach już wiesz lepiej...?

#80 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 posts

Posted 27 August 2013 - 11:34

OS X jest generalnie prostszym systemem niż Windows, problemów z przesiadką większych nie powinieneś mieć. Bardziej obawiałbym się przypadków gdzie na Mac-u nie zrobisz czegoś co mogłeś na Windowsie, a jest Ci to na przykład potrzebne...

#81 Q-Jot

Q-Jot
  • 68 posts

Posted 28 August 2013 - 12:53

Największy problem to chyba, jak przyjdzie kolega z pendrivem sformatowanym pod NTFS i chciałby, żebyś mu coś na niego nagrał.

#82 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 28 August 2013 - 12:56

to laptop wyladowal pod biurkiem i juz stamtad nie wyszedł.

Więc wniosek jest jeden, nie potrzebujesz laptop'a tylko mac'a mini.

- - - Updated - - -

Największy problem to chyba, jak przyjdzie kolega z pendrivem sformatowanym pod NTFS i chciałby, żebyś mu coś na niego nagrał.

Żaden problem, odezwij się na PW.

#83 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 28 August 2013 - 13:25

I podłączę do mojego stojącego na biurku 17calowego laptopa, którego używam do gier (posiada on HDMI-in)

Tak z ciekawości, co to za laptop z HDMI-in?

#84 Gregory2

Gregory2
  • 506 posts
  • SkądPruszcz Gdański, PL

Posted 31 August 2013 - 12:55

Alienware M17X R3. Mimo abstrakcyjnego wyglądu i rozmiarów to chyba najlepsze co mi się z Windowsem w życiu przydarzyło ;) Nie zmienia to jednak faktu że mojej 11stce do pięt nie dorasta ;) Pewnie kwestia braku SSD, ale naprawdę ten AW przy MBA to jak Garbus przy Ferrari :P Jednak pomimo braku szybkości ma zapas mocy, a to w grach liczy się najbardziej. Dlatego jeszcze trochę na tym biurku postoi (dopóki nie wyrosnę z gier- chociaż nie wiem czy kiedykolwiek ten czas nastąpi :D). Potem trzeba będzie pomyśleć nad jakimś wiekszym "stacjonarnym" Macbookiem.

#85 Maxavelli

Maxavelli
  • 1040 posts

Posted 01 September 2013 - 19:48

Do gier kup konsole jak normalny czlowiek, a Mac niech sluzy do pracy ;-)...

#86 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 01 September 2013 - 20:53

Do gier kup konsole jak normalny czlowiek, a Mac niech sluzy do pracy ;-)...

Tym bardziej że lada chwila na sklepowe półki trafi nowe PS oraz Xbox.

Ależ ja czekam na PS4 :)

#87 Gregory2

Gregory2
  • 506 posts

Posted 01 September 2013 - 23:22

A co ze strategiami? Co z nowym Total Warem? :P Nieee, pomimo iż moja Peestrójka w grach ze znajomymi typu Fifa czy NFS wiernie mi służy, to w głebi duszy jestem zatwardziałym Pecetowcem ;)

#88 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 02 September 2013 - 23:51

To kup desktopa :) Nigdy nie potrafiłem znaleźć sensu dla AW, przecież desktop z monitorem chyba nie waży chyba więcej ;)

#89 Gregory2

Gregory2
  • 506 posts

Posted 03 September 2013 - 00:26

Ale w przypadku desktopa masz skrzynię, monitor, głośniki, myszkę, klawiaturę itp. A w przypadku AW masz to wszystko w jednym ;) Nie wspominając już o tym, że jak jadę gdzieś na dłużej to wrzucam AW w plecak i mogę sobie grać w każdym zakątku świata, a z desktopem już byłoby ciężko ;)

#90 Gregory2

Gregory2
  • 506 posts

Posted 22 September 2013 - 18:32

Wakacje się skończyły, rok szkolny przyszedł i w rezultacie mój używany od prawie trzech miesięcy do rozrywki MBA też rozpoczął cięższą pracę. Prawie codziennie coś na nim piszę, lub robię prezentacje multimedialne, i szczerze wam powiem że przestałem rozważać kupno dodatkowego monitora, klawiatury czy myszki. na 11,6" ekranie pracuje się bardzo wygodnie, nie odczuwam żadnego dyskomfortu. Tak więc odszczekuję swoje poprzednie słowa: Jeśli używasz MBA do lekkich zadań (office itp) to bierz 11stkę bo naprawdę warto! :D Żartuję oczywiście, jest to kwestia subiektywna, ale chciałem tylko zakomunikować że tak mały komputerek nadaje się do pracy nierzadko tak samo dobrze jak duży. Właśnie wzrosło moje zadowolenie z kupna ;)

#91 Rogi_

Rogi_
  • 327 posts

Posted 22 September 2013 - 19:34

Ja co prawda używam mojego MBA od tygodnia, ale już jest sporo lepiej niż na początku. Też nabyłem 11" w wersji podstawowej. Nie bałem się specjalnie przesiadki, bo używałem od paru lat lapka 13" i innych mniejszych urządzeń (parę lat temu również 15" MBP). Wydajnościowo nie mam zastrzeżeń. W porównaniu do Windowsa na 13" i innych proporcjach ekranu, czcionka w niektórych miejscach, wydaje się czasem zbyt mała, mimo że nie jest to rozdzielczość FHD jak w niektórych ultrabookach (tego sobie nie wyobrażam). Jednak z czasem, człowiek do wszystkiego się przyzwyczaja. Mniej zdecydowani powinni chyba wziąć 13". To co w nim cenię to ultramobilmość dzięki rozmiarom i świetnej baterii. :D Bardzo dobre wykonanie, klawiatura (podświetlenie to must have), tylko dopełniają listę jego zalet. Jak na razie prawie się nie grzeje, a wiatraków jeszcze nie słyszałem. Mimo wszystko to ciągle pełnoprawny komputer. Zdecydowanie polecam. :)

#92 leodan011

leodan011
  • 529 posts
  • Skądz zakamarków

Posted 01 November 2013 - 15:44

Panowie szybkie pytanie. Czy da rade zagrać w najnowsze tytuły typu bioshock infinite, metro last light lub Call of duty? wiadomo, że na najwyższych detalach nie da rady ale czy bez zacinania da sie normalnie grać?

#93 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 posts
  • SkądBiała Podlaska

Posted 01 November 2013 - 16:37

Nie. Będziesz miał konkretny piekarnik. ETS2 na średnich detalach rozpędza wentylatory do 6500 rpm i MBA osiąga temperaturę 85 stopni. Co ciekawsze, przy renderowaniu AVCHD 1080i miał mniejszą temperaturę. ;)

#94 leodan011

leodan011
  • 529 posts
  • Skądz zakamarków

Posted 01 November 2013 - 16:47

BioShock Infinite on MacBook Air 2013 HD5000 - YouTube a on jak grał?

#95 Michi18

Michi18
  • 124 posts
  • SkądRuda Śląska, PL

Posted 01 November 2013 - 18:02

zroumcie w końcu, że mac nie jest do gier, a co dopiero macbook air, to jest lekki komputer do pracy, a za jego cene złożysz wydajnego pcta na którym pójdzie Ci wszystko :)

#96 skuter

skuter
  • 4 posts

Posted 03 November 2013 - 20:23

MBA jest fajnym komputerem do prac biurowych, obrabiania zdjęć - sztuką jest tylko odpowiedni wybór bo Apple w przypadku MBA nie ma milosierdzia czyli jak kupisz tak już będzie dylematy to: 1. wielkość ekranu: 11,6 czy 13 - ja wybralem 11,6 bo zależało mi na ograniczeniu wagi i wielkości tym bardziej, że wcześniej używałem acera ferrari z ekranem 12,1 2. pojemność SSD: 128 czy 256 - dla magazynujących dane oba rozwiązania są nie do przyjęcia dopiero 512 ma sens ale tu już Apple każe sobie płacić jak za złoto :) więc zamiast MBA lepiej kupić PRO :) ja wybrałem 128 i dysk zewnętrzny WD 1T 3. procesor - w zupełności wystarcza i5, MBA to nie jest konsola do gier ;) 4. RAM - tutaj zdecydowanie trzeba dopłacić do 8 bo potem juz możliwości zwiększenia RAMu nie będzie podsumowując MBA służy mi do internetu, pracy biurowej, obróbki zdjęć, słuchania muzyki do kompletu warto zaopatrzyć się w APPLE TV by wykorzystać duzy ekran telewizora do pokazywania zdjęć ;) pozdr., t.

#97 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 posts

Posted 04 November 2013 - 21:28

3. procesor - w zupełności wystarcza i5, MBA to nie jest konsola do gier ;)
t.

Eeee tam. Ja na swoim MBA z i7, podłączonym do monitora 24", rypię w diablo 3 jak szalony ;)

#98 skuter

skuter
  • 4 posts

Posted 05 November 2013 - 12:36

.... ja do gier uzywam PS pozdr., t.

#99 quartist

quartist
  • 3 posts

Posted 12 November 2013 - 14:26

A jak jest z wirtualizacją na tym sprzęcie. Planuje zakup MBA 11 i5 1.3GHz/4GB/128, który będę używał wraz z monitorem benq 24" jako podstawowy komputer. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi? Czy MBA da radę z wirtualizacją? Chodzi głównie o virtualbox z win7 w którym mam zamiar używać VisualStudio.

#100 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 posts

Posted 12 November 2013 - 18:34

A jak jest z wirtualizacją na tym sprzęcie.
Planuje zakup MBA 11 i5 1.3GHz/4GB/128, który będę używał wraz z monitorem benq 24" jako podstawowy komputer. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi? Czy MBA da radę z wirtualizacją? Chodzi głównie o virtualbox z win7 w którym mam zamiar używać VisualStudio.

MBA z monitorem jako podstawowy komputer - u mnie się super sprawdza.

Zdecydowanie nie polecam natomiast wirtualizacji na 4GB RAMu, ale 8GB powinno już Ci w zupełności wystarczyć. Mi przynajmniej wystarcza.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users