MacBook Air 11" 2013- opinie
Posted 12 November 2013 - 19:29
Posted 12 November 2013 - 22:20
Dzieki za odpowiedz!
Ja to nie tyle się obawiam o brak RAM`u jak o wydajność tej montowanej i5. W sumie ciężko mi określić czy taki ultra mobilny niskonapięciowy procesor poradzi sobie z wirtualizacją. Jednak jeżeli używasz i jest to komfortowe to wezmę MBA bez wahania. Opcję 8GB wezmę pod uwagę. Raz jeszcze dzięki!
Może wypada abym wspomniał… Ja akurat mam mocniejszy model, tj. MBA 13" i7/8GB/256GB Ciężko mi powiedzieć jak poradziłaby sobie i5, ale podejrzewam, że o wiele lepiej niźli 4GB ramu. Te niskonapięciowce są całkiem żwawe.
Posted 13 November 2013 - 07:16
Posted 13 November 2013 - 20:27

Posted 01 December 2013 - 04:56

Posted 01 December 2013 - 10:57
Posted 01 December 2013 - 12:46

Posted 01 December 2013 - 16:03

Posted 01 December 2013 - 19:37
Po pierwsze aluminium lepiej oddaje ciepło. Po drugie zauważ że MacBook jest wykonany z 2 kawałków aluminium (jeden dla ekranu, drugi dla podstawy) w którym są wycięte miejsce na poszczególne klawisze i poszczególne porty. W Vaio masz główne elementy z tej stali, ale już boki i powierzchnia klawiatury jest już z plastiku.Czyli uwazasz ze obudowa unibody air jes tlepsza niz ta ze stali weglowej vaio?
Ciężko powiedzieć. Duża zależy od konkretnej opcji (np. ilości RAMu) oraz od zastosowania. Do tego zastosowanie potrafi się zmienić, a co za tym idzie wymagania od hardware potrafią wzrosnąć.Jak sadzicie, na ile lat takiej w miare szybkiej pracy mi starczy air?
Tak jak wyżej kolega napisał: Wszystko zależy od komplikacji. Pages sobie całkiem dobrze poradzi z plikami .doc, ale numbers ma sporo problemów z plikami excela. Przy prostych arkuszach kalkulacyjnych jest OK, ale przy jakiejkolwiek komplikacji potrzebny jest office for Mac, czyli w sumie jak przy Windowsie, musisz kupić Office'a.A co z tymi odpowiednikami worda, excella? Jak dostane cos na mail w wordzie, to czy to mi sie otworzy na apple?
Praktycznie każdy napęd zadziała. Ja bym od razu bluray'a kupił. Sam używam Asus'a.Naped innej firmy mi pojdzie bez problemu na air? Czy musze kupic apple?
Posted 01 December 2013 - 22:51

Posted 01 December 2013 - 23:27

Posted 01 December 2013 - 23:28
Posted 01 December 2013 - 23:54
No chyba że to nowe zarządzanie pamięcią w Maveriksie działa tak dobrze jak zapewnianło Apple.Czyli z 4GB RAMu? Osobiście nie jestem przekonany iż jest to wystarczająca ilość RAMu. 8GB byłoby zdecydowanie bezpieczniejsze, tym bardziej, że nie jest to bardzo droga opcja (420PLN).
Posted 02 December 2013 - 00:58
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Kupiłam mba
Chociaż pan w sklepie stwierdził, ze jak na moje potrzeby
) to jest to i tak za wysoki model
Miłego wieczoru.
O, to widzę, że szybko przeszłaś od słów do czynów. Ja chyba z 2 miesiące się czaiłem

- - - Połączono posty - - -
Czyli z 4GB RAMu? Osobiście nie jestem przekonany iż jest to wystarczająca ilość RAMu. 8GB byłoby zdecydowanie bezpieczniejsze, tym bardziej, że nie jest to bardzo droga opcja (420PLN).
Eeee, na pakiet biurowy i Internet? Przecież 4GB to wcale nie tak mało, a nawet jeśli coś zacznie swapować, to dysk twardy ma to przecież jak rakieta szybki.
Posted 02 December 2013 - 16:03
Eeee, na pakiet biurowy i Internet? Przecież 4GB to wcale nie tak mało, a nawet jeśli coś zacznie swapować, to dysk twardy ma to przecież jak rakieta szybki.
W praktyce raz na jakiś czas trzeba odpalić wirtualną maszynę i 4GB zwyczajnie nie starczy na 2 systemy operacyjne. Do tego komputer ma być na kilka lat i 4GB dosyć szybko przestaje być wystarczające. 8GB jest OK.
Szybki dysk? W porównaniu do RAMu każdy dysk jest mega wołem. To co na RAMie trwa 1s na takim szybki dysku będzie trwało pół minuty. Rożnica jest potężna.
Trzeba przyznać że Mavericks bardzo fajnie korzysta z RAMu. Nie do końca rozumiem jak on użytkuje tego RAMu gdyż robi to kompletnie inaczej niż wcześniej, ale skoro działa

Posted 02 December 2013 - 20:07
W praktyce raz na jakiś czas trzeba odpalić wirtualną maszynę i 4GB zwyczajnie nie starczy na 2 systemy operacyjne. Do tego komputer ma być na kilka lat i 4GB dosyć szybko przestaje być wystarczające. 8GB jest OK.
Szybki dysk? W porównaniu do RAMu każdy dysk jest mega wołem. To co na RAMie trwa 1s na takim szybki dysku będzie trwało pół minuty. Rożnica jest potężna.
Ad 1, No tak, ale koleżanka nie wspominała nic o maszynach wirtualnych

Ad 2. Tak, w porównaniu do RAMu jest dużo wolniejszy, ale w porównaniu do talerzowców, sam transfer jest kilkukrotnie szybszy, a w czasie dostępu różnica jest już kolosalna. Chciałem tylko nadmienić, że swapowanie na SDD jest znacznie mniejszym bólem, niż na HDD, nie mówię, że tego bólu nie ma.
Posted 02 December 2013 - 21:06
Posted 03 December 2013 - 21:38

- - - Połączono posty - - -
I jeszcze na koniec: włącza się z prędkością światła

Posted 03 December 2013 - 23:18
Według konferencji Apple samo zainstalowanie Mavericks zwiększy wydajność systemu i przedłuży czas pracy na baterii - nie wiem czy to prawda, bo używam komputera stacjonarnego więc problem baterii mnie nie dotyczy, ale sam system mogę polecić.I jeszcze na koniec: włącza się z prędkością światła
Kostek na jakim torze jeździsz i na czym?
Mam system lion, czy powinnam zaktualizować na ten jakiś mavericks? Gdzie radzicie zapoznać się z różnymi aplikacjami? Pamiętam, że jak wieki temu miałam iphona to się znajomi w szkole śmiali, że póki ja się czymś dowiem, to wchodzi już coś nowego
Posted 04 December 2013 - 01:15
Właśnie miałam zainstalować, ale otworzyły mi się komentarze i ludzie piszą, że word nie działa. To jednak podziękuję, a pewnie nie można się potem cofnąć w oprogramowaniu.Według konferencji Apple samo zainstalowanie Mavericks zwiększy wydajność systemu i przedłuży czas pracy na baterii - nie wiem czy to prawda, bo używam komputera stacjonarnego więc problem baterii mnie nie dotyczy, ale sam system mogę polecić.
Posted 04 December 2013 - 10:24
Można się cofnąć, a na worda jest prosty fix, wystarczy zmienić nazwę jednego katalogu:Właśnie miałam zainstalować, ale otworzyły mi się komentarze i ludzie piszą, że word nie działa. To jednak podziękuję, a pewnie nie można się potem cofnąć w oprogramowaniu.
http://myapple.pl/pr...cego-worda.html
Posted 04 December 2013 - 16:32
Posted 04 December 2013 - 17:22
Tutaj chyba jednak warto się przyzwyczaić - klawiatura jest jednakowa w każdym maku, nauczenie się jej raz zaprocentuje w przyszłości. Po dwóch czy trzech tygodniach po przesiadce PC -> Mac już byłem na tyle oswojony z klawiaturą, że piszę mi się naturalnie, a jak przesiadam się na PC to mam problem z polskimi znakamiKwestia alt i cmd mnie też doprowadzała do szału przy pisaniu. Możesz je zamienić miejscami wchodząc do preferencji systemowych --> klawiatura --> klawisze modyfikujące i ustaw że alt to cmd, a cmd to alt. Wóczas będzie się pisać o niebo lepiej, ale musisz pamiętać o tej zamianie używając skrótów klawiszowych.

Posted 04 December 2013 - 17:28
Można się cofnąć, a na worda jest prosty fix, wystarczy zmienić nazwę jednego katalogu:
http://myapple.pl/pr...cego-worda.html
To już zostało naprawione aktualizacją Worda.
Posted 04 December 2013 - 18:25

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users