Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 7 Beta - wrażenia, pytania i problemy

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2838 odpowiedzi w tym temacie

#501 extor

extor
  • 318 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 14 czerwca 2013 - 18:37

Ja wlasnie wrocilem na iOS 6.1.4 bo mialem juz dosc tego cukierkowego wygladu. Nowe funkcje spoko ale ikony odstraszaja. Mam tylko nadzieje ze GM bedzie wygladal lepiej tzn. bedzie mial to cos co do tej pory mial kazdy produkt Apple

#502 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 czerwca 2013 - 19:04

Ja wlasnie wrocilem na iOS 6.1.4 bo mialem juz dosc tego cukierkowego wygladu. Nowe funkcje spoko ale ikony odstraszaja. Mam tylko nadzieje ze GM bedzie wygladal lepiej tzn. bedzie mial to cos co do tej pory mial kazdy produkt Apple

Nie liczyłbym na to, design się już w wersji finalnej nie zmieni za dużo. Może dodadzą jakiś szczegół, ale wątpię w to.

#503 David1554

David1554
  • 337 postów
  • SkądToruń, Poland

Napisano 14 czerwca 2013 - 19:41

Dodadzą rozświetlenie ikon by były jeszcze bardziej zauważalne ;D Ja się zaczynam oswajać może dlatego że często z cydi instalowałem motywy takiego typu xD

#504 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 14 czerwca 2013 - 21:22

W 2010 zrobiłem swoją listę życzeń jeśli chodzi o jakąś tam wersję iPhone OS . Oto ona : - Ujednolicenie wyglądu systemu - Żywe tapety - Więcej więcej więcej białego - w końcu to Apple - SBSettings (chyba każdy to chciał) Jak widać spełniło się . Bardzo podoba mi się nowy iOS .

#505 LOCOSP

LOCOSP
  • 197 postów
  • SkądOpole

Napisano 15 czerwca 2013 - 11:52

iOS7 Beta i Siri Proxy Server Czy może ktoś tutaj potwierdzić ten fakt , czy tylko MÓJ telefon z MOJĄ Siri nie chce gadać z MOIM Siri Proxy ;) ?! nigdzie w necie nie trąbią o tym a to bardzo istotna sprawa ( przynajmniej dla mojej automatyki w chacie :) ) pozdrawiam LOCOSP

#506 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 czerwca 2013 - 14:24

Ok, znalazłem chwile czasu, więc opiszę własne wrażenia. Mam nadzieję, że ktoś z Cupertino tu zajrzy i przeczyta. Zrobiłem restore do czystego 6.1.4 a potem update do 7.0 i nie przywracałem kopii a wiec wariant najmniej kłopotliwy z tego co wyczytałem. No więc tak, najpierw napisze co nie działa: 1. Przy pierwszym uruchomieniu godzina jest 2h do tyłu 2. Przy pierwszym uruchomieniu aplikacja pogoda wykrzacza się podczas próby dodania/usunięcia miasta 3. Przy pierwszym uruchomieniu AirPlay nie widzi AppleTV 4. Nie działa kompas w mapach (ani Apple ani Google) 5. Zacina się lista kontaktów w aplikacji FaceTime 6. Przy przeglądaniu kart w Safari, brzegi są postrzępione (na Retinie?) 7. iTunes nie widzi telefonu po wifi 8. Nie działa współdzilenie bibliotek 9. Podczas uruchamiania aplikacji Telefon, cyferblat po około sekundzie odświeża się i dopiero zaczyna reagować na palec 10. Podczas połączeń FaceTime krzaczy się grafika gdy rozmówca wyłączy kamere (ucina się obraz w połowie) 11. Photostream działa losowo. Zdjecia wykonane gdy jesteśmy w zasięgu Wi-Fi uploadują się. Zdjecia wykonane gdy jesteśmy poza Wi-Fi a potem się do niego podłączymy, nie uploadują się już. 12. Siri jest jeszcze mniej kumata i zastanawia się 5x dłużej na odpowiedzia "Sorry. I didn't quite get that". (Mam certifykat CAE z angola) To moje 12 błędów, które wypatrzyłem po 24h użytkowania. A co do wrażeń z samego systemu: Na początku jest wow, głównie dlatego, że przez bite 5 lat patrzyłem się ciągle na to samo a tu w końcu zmiana. Jednak z czasem zaczynamy dostrzegać pewne uciążliwości. Mianowicie: -Animacje są za długie -Foldery są paskudne (kiedyś na iPhone 3G po JB miałem takie foldery z Cydii) -Wczoraj pod wieczór stwierdziłem, że system jest niepoważny, nawet dla mnie choć nie jestem prezesem banku. -Dzisiaj rano stwierdziłem, że interfejs nie jest jednolity. Czasem się gubie, mam wrażenie, że iOS7 jest trudny w obsłudze. Nie chce mi się zaglądać w ustawienia bo wiem, że spędze tam więcej czasu niż mam. -Centrum notyfikacji zaczyna się nieźle, ale widget giełdowy jest za wielki. Chce oglądać tylko 3 kursy walut, które sobie dodałem a nie wszystkie indeksy, które mnie nie obchodzą. -To drugie centrum z dołu (już zapomniałem jak się nazywa a nie chce przekręcać) to najfajniesze miejsce w systemie na równi z multitaskingiem. -Multitasking rewelka, tylko chciałbym, żeby aplikacjie nie latały tak swobodnie bo ja je przesuwam, żeby usunąć a one mi uciekają za lewą krawędz ekranu. Niech chodzą bardziej skokowo, ale nadal płynnie. Teraz musze wyjść, dokończe potem :P Ok, dalej: Mimo powyższych wad i niedoróbek nie wracam do iOS6, chyba, że mnie zmuszą. System jest ciekawy, wprowadza dużo nowości. Szkoda, że nie czuć już, że to iPhone to tylko jakiś inny telefon, przynajmniej po tak krótkim czasie użytkowania a tak długim używania iOS 6 i nizej. No i smutna prawda na koniec. Wśród nowości iOS7 nie ma nic, czego bym nie mógł zrobić na Nexusie z Android 4.2. Ani to lepiej ani gorzej działa, po prostu iOS dociągnął poziomem do Android'a teraz. Czy to źle? Nie wiem. Lepiej późno niż wcale.

#507 kubsnmd

kubsnmd
  • 94 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 14:35

Przed chwilą zainstalowałem betę iOS 7 na 4S. Wrażenia? Cóż, czytałem opinie, że potrafi się przyciąć, ale tego co się dzieje na urządzeniu się nie spodziewałem. Telefon nie jest jakoś mocno zapchany, zainstalowane mam kilka aplikacji, a system przycina przy przeglądaniu wiadomości. Mam problem szczególnie z usuwaniem wiadomości, mogę usunąć maksymalnie dwie, potem aplikacja zupełnie nie odpowiada, dopiero po wyłączeniu jej z multitaskingu i ponownym włączeniu mogę wykonywać dalsze działania. Jeśli chodzi o wygląd- inaczej. Mocno inaczej. Nie mówię, że gorzej. Po prostu po tylu latach ciężko zmienić przyzwyczajenia, ale jest to do zrobienia. Podejrzewam, że po kilku dniach będzie już naturalnie. Potwierdzam poprzednie opinie- część nowych ikon brzydka (Aparat, Ustawienia, Safari, Giełda, Notatki). Inne ikony są na plus (Wideo, Game Center (ładne wykonanie, ikona moim zdaniem pasuje bardziej do zdjęć), Mail, AppStore, Kalendarz). Multitasking działa fajnie, Notification Center na plus, Centrum Sterowania nie ma najważniejszej dla mnie funkcji- 3G, na szczęście można szybko włączyć przez Siri (chociaż głupio to wygląda). Pozostaje czekać na Betę 2, widać, że Apple pracuje dalej nad wyglądem i klamka w tej kwestii jeszcze nie zapadła i biorą do serca opinie użytkowników.

#508 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 czerwca 2013 - 14:56

To i ja podzielę się moimi spostrzeżeniami ;). 1. Lockscreen piękny! Trochę szkoda, że trzeba bardzo uważać z tapetą (na iOS6 wszystkie wyglądały co najmniej dobrze, tutaj zegar bardzo często jest niewidoczny). Strzałki u góry i u dołu wprowadzają w błąd (zwłaszcza dolna), jeśli chodzi o odblokowanie telefonu, no i wyglądają po prostu średnio. 2. Górny pasek z baterią itd. - bardzo w porządku poza wskaźnikiem zasięgu, który jest mniej czytelny i zajmuje więcej miejsca. Dobrze, że w ustawieniach (z białym tłem) czcionka zmienia się na czarną. 3. Ruchome tło wyłączyłem po kilku godzinach. O ile na lockscreenie wygląda to jeszcze całkiem w porządku, o tyle na ekranie początkowym beznadziejnie. Strasznie nie podoba mi się to, że wraz z tapetą poruszały się też wszystkie ikonki - to było złe. Na pewno miało też negatywny wpływ na baterię. Efekt ten miał też błąd, kiedy po jakimś czasie nieużywania telefonu próbujemy się do niego dostać, to widoczne jest takie przeskoczenie animacji, "wskoczenie" tapety na właściwe miejsce. 4. Animacje. Wszystkie są za długie. Nie wiem, czy ładniejsze niż na iOS6, na to potrzebuję jeszcze czasu, ale zdecydowanie zajmują za długo czasu. Na początku jeszcze nie przeszkadza to tak bardzo, jednak z czasem człowiek się irytuje, wszystko trwa dłużej. A przecież telefonu używamy coraz częściej. 5. Paskudny homescreen. Nie mam nic do pojedynczych ikonek, płasko i kolorowo - jestem za. Ale ten ekran wygląda po prostu źle. Niezależnie od tapety jest tanio. Dock do niczego się nie nadaje, foldery brzydkie. Nazwy aplikacji nieczytelne. I znowu - pod iOS6 dużo tapet zachwycało w połączeniu z homescreenem, tu spędziłem trochę czasu nad doborem i wciąż jest źle. 6. Baterii nie oceniam. Idzie szybciej, ale to beta + testuje się wszystko, więc schodzi. 7. Ukrycie spotlight na plus. Prawie nigdy tego nie użyłem, więc tylko mnie irytował. A do tego jeszcze słynny spotlight lag. 8. Control Centre z ciemną tapetą wygląda ładnie i działa świetnie. Jedyne czego brakuje, to przełącznika edge/3G, bateria w 4S wciąż potrafi kuleć. 9. Centrum powiadomień ładne, podział na trzy mi nie przeszkadza. Brakuje graficznej pogody i skrócenia kalendarza, ale da się przeżyć. W ogóle jeśli chodzi o powiadomienia, to zauważyłem gigantyczną poprawę, jeśli chodzi o synchronizację z komputerem. Teraz jeśli otrzymasz np. wiadomość na messengerze na iPhonie, a przeczytasz ją w pełnej webowej stronie, to powiadomienie z iOS znika. Kiedyś to tak nie działało. Tak samo iMessage. 10. Piękne ekrany odbierania połączenia, zwłaszcza z ustawionymi dobrymi zdjęciami znajomych. Dla początkujących jednak trochę niejasne - widząc ekran z iOS6 samo nasuwa się, aby przesunąć zielony pasek, teraz sam złapałem się na tym, że próbowałem wcisnąć "odbierz". 11. Delikatne wygaszanie zamiast ostrego ścięcia przy odblokowaniu/zablokowywaniu telefonu - super. Dodaje klasy. 12. Foldery w ogóle beznadziejne. I to, że na ekranie pozostaje puste miejsce, i ich wygląd, i dłuuuga animacja. Do wymiany. 13. Nowa stylistyka systemu, wygląd stockowych aplikacji - BAJKA. iOS6 był strasznie ciężki, teraz jest lekko, nowocześnie i pięknie. Nie zaważyłem spadku czytelności przez zastosowanie Helvetiki, jest naprawdę dobrze. Nie mam chyba żadnych zastrzeżeń. Jak Deezer się nie dostosuje, to im coś zrobię. 14. Gest cofania super. 15. Animacje klatkują. Gdyby je przyspieszyć i upłynnić, to cały system zdawałby się działać szybciej, a tak ma się wątpliwości i w sumie trudno jest to ocenić. 16. Stare aplikacje wykorzystują starą klawiaturą, zabawne. 17. Nowa klawiatura bardzo na plus. Jest bardziej precyzyjna i oczywiście ładniejsza. 18. Tekstura w Notatkach i Przypomnieniach bez sensu. 19. Multitasking bardzo fajny, ale wciąż brakuje przycisku zamknięcia wszystkich aplikacji na raz. 20. Błędy są (np. przycięcie górnego paska, kiedy pojawiają się pod nim jakieś cienie), ale to tylko i wyłącznie wina bety. Ogólnie - jest bardzo fajnie. Ładnie, sprawnie, wygodnie. Do wymiany homescreen (niekoniecznie nawet konkretnie ikony, po prostu ogólny jego wygląd aktualny), należałoby też przyspieszyć animacje. Nie mogę się doczekać kolejnej bety :).

#509 mikoko

mikoko
  • 496 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 15:36

Ale wiesz chyba ze wifi jest usypiane przy wygaszonym ekranie. Więc włączone miałeś cały czas tylko 3G

#510 lagodek

lagodek
  • 33 postów
  • SkądOstrzeszów

Napisano 15 czerwca 2013 - 16:21

Też nie macie możliwości skonfigurowania mms? Internet i hot spot osobisty można normalnie wpisać a pola do mmsow w ogóle nie ma.

#511 Pieka

Pieka
  • 647 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 16:43

Zostało zmienione/poprawione coś w kwestii obsługi maila? Gmail skonfigurowany domyślnie nadal bez pusha?

#512 lagodek

lagodek
  • 33 postów
  • SkądOstrzeszów

Napisano 15 czerwca 2013 - 16:45

Zauważyliście, że jak ustawi się biała tapetę to czcionka na lockscreenie robi się automatycznie czarna? http://tiny.pl/hsdm5

#513 JaN008

JaN008
  • 284 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 16:51

Gmail bez zmian. Czcionka zmienia się auto nawet na homescreenie przy ikonkach.

#514 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 czerwca 2013 - 16:52

Zostało zmienione/poprawione coś w kwestii obsługi maila? Gmail skonfigurowany domyślnie nadal bez pusha?

Chciałem porzucić Mailboksa, bo nowy Mail wygląda świetnie, ale właśnie ta konfiguracja Gmaila z pushem wciąż coś kuleje :(.

Zauważyliście, że jak ustawi się biała tapetę to czcionka na lockscreenie robi się automatycznie czarna? http://tiny.pl/hsdm5

Widziałem na jakimś screenie ekran początkowy z czarnymi fontami. To dobrze ;).

#515 MSeq

MSeq
  • 9 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 17:56

Endomondo cd dzisiejszy test

Ap ropo Endo łapie Ci fixa GPS na 7 ? Mi nie chciał ;/

Hej, błąd z zapisem danych został juz poprawiony, na iphone 5 wszystko dziala teraz dobrze fixa łapie zdecydowanie szybciej niz kilka dni temu - dzisiaj bylo to ok 3 sekund :), wiec to tez poprawili :), został do poprawy tylko maly bug w samej aplikacji - przejscie z ekranu treningu do mapy - klik w prawym dolnym rogu. Nie dziala ten tap ale to nie jest az tak przynajmniej dla mnie istotne. Pozdr

#516 zapsu

zapsu
  • 135 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 18:28

14. Gest cofania super.

Mógłbym prosić o wyjaśnienie, bo nie spotkałem się w tym i nie wiem o co chodzi.

#517 JaN008

JaN008
  • 284 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 18:55

Chodzi o przeciągnięcie palcem od lewej krawędzi.

#518 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 19:08

Co do baterii to iP 5 zamiast trzymać mi baterię 2-3 dni to przy tym samy użytkowaniu wciągnął ją za jeden dzień.

2-3 dni? Ty w ogóle używasz tego telefonu?

#519 zapsu

zapsu
  • 135 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 19:17

Chodzi o przeciągnięcie palcem od lewej krawędzi.

Nie mam obecnie przy sobie iPhone z iOS7 dlatego zapytałem.
Co czyni ten gest?

#520 JaN008

JaN008
  • 284 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 19:21

Originally Posted by usbuzzer
14. Gest cofania super.

Mógłbym prosić o wyjaśnienie, bo nie spotkałem się w tym i nie wiem o co chodzi.

Problemy z pamięcią ?

#521 zapsu

zapsu
  • 135 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 19:24

@JaN008 Rozumiem, że zamiast w programie klikać strzełeczkę to przeciągamy od lewej ?

#522 JaN008

JaN008
  • 284 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 19:31

Dokładnie tak

#523 Majkpe

Majkpe
  • 394 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 20:34

czy ios7 dla 4S jest jakoś okrojony? Działają dynamic wallpapers i ten bajerek z przesuwającą się tapetą w panoramie?

#524 Driftereks

Driftereks
  • 32 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 20:34

Witam mam jedno pytanie. Mam przypisany udid do konta deweloperskiego , wgrywalem ios 7 przez shift+update i wszystko było ok , a następnie wygrałem 6.1.4. Czy wygrywając 2 sposobem okaże sie , ze nie mam dopisanego udid i bedzie wymagał aktywacji , bedzie mozna powrócić do 6.1.4??

#525 Pieka

Pieka
  • 647 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 20:50

Gmail bez zmian. Czcionka zmienia się auto nawet na homescreenie przy ikonkach.

Chciałem porzucić Mailboksa, bo nowy Mail wygląda świetnie, ale właśnie ta konfiguracja Gmaila z pushem wciąż coś kuleje :(.

Rozumiem, że sprawdzaliście obaj natywnego Gmaila (zakładając, że jest) , a nie jako Exchange? Przez Exchange pusha nie da się już uzyskać w Gmailu.

Dziękuję za odpowiedzi :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych